Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning
Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning
Chapem tvoju frustraciu no isto je to riesitelne, naviac, nic sa nedeje...
Zvlastne je u tejto generacie ze fakt to ide pecky na ukor chladenia. Ocakaval by som, ze ked ide nad 80C tak proste sklopi usi uberie turbo a povoli na napatiach instead ti to vali 4.3 boost a drzi napatie skoro 1.3V cez 90C.
Zaujimalo by ma, ci je to by design alebo co ale hovorim, nevidim taketo veci prvy krat u tejto gen. Aj co som co-to cital, nie si zdaleka jediny co ma vrasky z teplôt.
Pories si mechanicke zalezitosti este raz, uisti sa ze fany idu a idu plnou rychlostou, ci tam nie je nejaky smart silent profil na cpu cooleri a ak bude vsetko mechanicky OK a vysledky rovnake tak bud si zvyknes na to ako sa to chova alebo si to manualne uskrtis.
Zvlastne je u tejto generacie ze fakt to ide pecky na ukor chladenia. Ocakaval by som, ze ked ide nad 80C tak proste sklopi usi uberie turbo a povoli na napatiach instead ti to vali 4.3 boost a drzi napatie skoro 1.3V cez 90C.
Zaujimalo by ma, ci je to by design alebo co ale hovorim, nevidim taketo veci prvy krat u tejto gen. Aj co som co-to cital, nie si zdaleka jediny co ma vrasky z teplôt.
Pories si mechanicke zalezitosti este raz, uisti sa ze fany idu a idu plnou rychlostou, ci tam nie je nejaky smart silent profil na cpu cooleri a ak bude vsetko mechanicky OK a vysledky rovnake tak bud si zvyknes na to ako sa to chova alebo si to manualne uskrtis.
To nie je možné , že tam sú také teploty, uvažujem, že čo sa mohlo pokakať. Napadá mi to, že sa mohlo použiť aj primálo/priveľa pasty (mohol by si cvaknúť aktuálne čip, že ako to tam vyzerá a dať späť chladič a možno sa aj pohrať s rôznym pritiahnutím chladiča), primálo/priveľa pritiahnutý chladič alebo nejaká "vznešená" automatika na doske.cORP. napísal:zvlastne je aj to, ze v systeme vsetky mozne programy kde vidim teplotu hlasia rovnake hodnoty v klude a to cca 35 az 40 stupnov, v biose stale hodnota nad 50 v uplnom klude, no skusim to prepastovat a znova nahodit pripadne znizim to napatie aj ked ma to teda netesi, cakal som, ze ked pojdem do intelu tak bude klud no stve ma akurat to, ze ludia sa bavia o taktovani a teplotach a ja mam problem na stock hodnotach
Našiel som aj toto
https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php ... 9#p9390789
chalan aj ako má tú dosku, tak by mohol dať nejaký insight na to, čo spomína.
Inakšie by som možno vyskúšal aj LLC alebo pingnúť Asrock, že či majú odporúčané nastavenia (ale najprv mrknúť do manuálu - manuál je silná zbraň, hlavne u dosiek, to je jedna z vecí, ktoré mám stále po ruke). Spomínaný manuál si hodím stiahnem aj ja a ak budem mať čas, tak si ho prelistujem (ak by som nemal využitie pre DAC-UP2 na GB Ultra Gaming v2, tak by som taktiež pozeral práve po Extreme4).
BTW step 1 = BIOS update.
-
cORP.
Addict
- Kontaktovať používateľa:
dakujem chalani, bios som updatoval na poslednu verziu 1,80, zrovna tomu cloveku som pisal ss cez forum, po obede sa mi ozve, kedze som vsimol, ze ma identicku zostavu, no tej pasty som mohol dat viac to nepopieram, skusim chladic zlozit, utriet a nanesiem znovu mensiu vrstvu, moznosti je zial viac, uz len prist na to ci je problem v cpu, v doske, v mojom upevneni chladica 
Odfoť, koľko tam má pasty. Pri paste platí, že menej je viac. V prípade prťavých Pintelov hovoríme o niečo medzi zrnkom ryže a hráškom alebo úplne tenko napísaným X. A pri doťahovaní chladiča platí, že nedoťahovať až pokiaľ to dá, lebo to môže spôsobiť opačné prehnutie a môže sa spraviť mikro-medzierka v strede. Ale to by si žiadalo naozaj extrémne doťahovanie.
-
cORP.
Addict
no ked si to takto popisal, priznam sa, ze pasty je tam zrejme viac, ja som pastu naniesol a papierikom rozotrel po ploche, dnes to rozoberiem a skusim, odporucas teda len do stredu zrnko ? bude stacit len samotne roztlacenie pri dotiahnuti chladicom ? niekde prave pisali, ze je lepsie naniest vrstvu na celu plochu, tak som skusil no ocividne toto moze byt problem
Mnoho ľudí podceňuje to, aký miniatúrny priestor ostane po pritiahnutí chladiča. Tieto Pintely sú malé čipy, tam hovorím, hybrid ryže a hrášku je viac než dosť.
Lenze neviem si predstavit fyzikalny dovod preco by malo vela pasty sposobit vyssie teploty
Presne pre toto som uz nesiel do K-ckovej loterie. Priplacat za dosku, CPU, chladenie, srat sa s taktovanim a stress testovanim len aby som nakoniec zistil ze mam blby kus...
Nechceš tam priveľa, aby ti to nezačalo "vytekať" ale aby tvorila bránu medzi oboma plochami. Každopádne ono to je niekedy šedá zóna, ja som kedysi v minulosti mal problémy, ak som použil priveľa ale videl som myslím aj nejaké to video (LTT alebo GN, nie som si už istí), kde to obhádzali pastou a rozdiel boli možno 2°.wladas napísal:Lenze neviem si predstavit fyzikalny dovod preco by malo vela pasty sposobit vyssie teploty
Myslíš zlý kus ako procák?ropman napísal:Presne pre toto som uz nesiel do K-ckovej loterie. Priplacat za dosku, CPU, chladenie, srat sa s taktovanim a stress testovanim len aby som nakoniec zistil ze mam blby kus...
-
Daniel9911
Professional
neviem či to je len reklama pre delid ( ale možno aj hej) od alzy, ale tu o to asi nejde,kedže procesor nie je taktovaní.
To nie je reklama pre delid, to je realita delidu. Delid bol žiadaný už od Ivy Bridge, akurát potreba sa ukazuje až teraz, keď tu máme omnoho pažravejšie čipy.
-
cORP.
Addict
delid zvazujem ak mam pravdu povedat, jemne sa bojim poskodenia cpu, super by bolo keby to nekto v ba kraji robil aj v ramci jedneho dna pripadne so zarukou asi by som do toho isiel, no to je az posledna moznost, skusim prepastovat, chalan z pctuningu mi radil pouzit test bez avx instrukcii nakolko tie udajne brutalne vytazuju procesor a to nie celkom realne, co je na tom pravdy ?
//autoeditácia príspevku (15 Máj 2018, 23:12)
takze davam maly update, pasty som tam mal podla mna celkom dost, cpu som vybral, ocistil, tak isto chladic, obe ocistene na kolene vodkou kedze nic ine ako cisty alkohol som doma nemal, dobre vysusene, naniesol som pastu do stredu velkosti mozno arasidu, o nieco mensie da sa povedat, po zlozeni a testovani cpu islo na plny vykon pol hodinu, ziadny throttling, teploty sa drzali na 85 stupnov max, hybalo sa to od tych 82 az po 87 chvilovo, priemerne by som povedal tych 84/85, predosle testy mali pri 94 stupnov po 10 minutach v aide sprevadzane throttligom, myslim, ze len prepastovanim celkom slusna zmena, co dalej ? skusim undervolt alebo je tato hodnota s tymto chladicom uz celkom akceptovatelna pre pouzivanie ? podotykam, pred tym mi v systeme ukazovalo teploty idle cca 38 az 40 stupnov, aktualne po prepastovani je to 35 stupnov +- 1
//autoeditácia príspevku (15 Máj 2018, 23:12)
takze davam maly update, pasty som tam mal podla mna celkom dost, cpu som vybral, ocistil, tak isto chladic, obe ocistene na kolene vodkou kedze nic ine ako cisty alkohol som doma nemal, dobre vysusene, naniesol som pastu do stredu velkosti mozno arasidu, o nieco mensie da sa povedat, po zlozeni a testovani cpu islo na plny vykon pol hodinu, ziadny throttling, teploty sa drzali na 85 stupnov max, hybalo sa to od tych 82 az po 87 chvilovo, priemerne by som povedal tych 84/85, predosle testy mali pri 94 stupnov po 10 minutach v aide sprevadzane throttligom, myslim, ze len prepastovanim celkom slusna zmena, co dalej ? skusim undervolt alebo je tato hodnota s tymto chladicom uz celkom akceptovatelna pre pouzivanie ? podotykam, pred tym mi v systeme ukazovalo teploty idle cca 38 az 40 stupnov, aktualne po prepastovani je to 35 stupnov +- 1
Aj stav pred tym je akceptovatelny na pouzivanie. Nevydrzi to sice 12 rokov ale iba 7 ale to uz dnes asi nestoji za uvahu.
Myslim ale, ze nejakym manualnym "OC" by si dosiahol 4.3 aj s nizsimi teplotami.
Myslim ale, ze nejakym manualnym "OC" by si dosiahol 4.3 aj s nizsimi teplotami.
-
CrazyJerry
Light Star
Velkost arasidu (aj ked nejakeho mensieho) mi pride stale velacORP. napísal:naniesol som pastu do stredu velkosti mozno arasidu, o nieco mensie da sa povedat
-
hojko
Site Admin
Tej pasty tam postaci tolko asi ako ma jedna sosovica 
-
cORP.
Addict
no ak sa budem nudit dnes prepastujem znova a uvidim
, mozno to je naozaj len mojou chybou a nutkanim to cele zaliat pastou, mozno je to vsetko len v mojej hlave a ten cpu proste tak hreje, vsade robia testy s vodou a s drahsimi chladicmi, cize realne teploty s beznym chladicom je celkom problem najst 
Nj, arašid (ale tak nie je arašid ako arašid
) je dosť ale neviem, či sa ešte niekde posunieš teplotne. Takto je to už v norme pri neustálom stress-teste 12 vlákien ala procáka s TDP aj 100W s Ferou. Ale je pravda, že teoreticky by si mohol nájsť OC na trebárs tých 4,3GHz na všetky jadrá ako spomína Hegy a dokonca s nižšími napätiami, no každopádne by som bral do úvahy aj info z pctuningu ohľadom spomínaných dvoch napätí.
Edit: Nepáči sa mi screen z CoreTemp, ak sa môžeme spoľahnúť na tú hodnotu, že procáček papká cez 120W, tak tam je niečo zle a niečo tam pumpuje viac šťavy akoby malo.
Edit: Nepáči sa mi screen z CoreTemp, ak sa môžeme spoľahnúť na tú hodnotu, že procáček papká cez 120W, tak tam je niečo zle a niečo tam pumpuje viac šťavy akoby malo.
Prečo by som mal kupovať Z-kovú dosku? Keď len na i3-8100? Neplánujem žiadne OC, ani v budúcnosti... To jedine, že by som prešiel na Ryzen, čo by znamenalo aj novú dosku...
ked nanasate pastu do stredu tak to aj nejak roztierate predtym ako nasadite chladic?