Chcem kúpiť auto

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
klnk
Novice
Novice

Re: Chcem kúpiť auto

Príspevok od používateľa klnk »

Planujem kupit prve auto v zivote, co by ste poradili mlademu paru 25r na nejakych 5 rokov cize primarne len pre 2 ludi dokym nebdue decko..
Poziadavky su: 5-6 rocne, max. 130 000km, ideal hatchback, 5dv, min. 85+kw, takych 1000km +- mesacne dialnica (50 denne cez tyzden, 500raz za mesiac) inak mesto.
nieco sympaticke, asi sportovejsie kde prevadzka nebude stat majland a zaroven spolahlivy model...aa este cena do 12 000 strop
Thommas
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Thommas »

Ak ti môžem poradiť, na diaľnicu si nekúp hachback, ale nejaký sedan alebo krátke combi. Je to sakramentský rozdiel. Aký budeš mať dojazd na jednu cestu? Lebo 1000/30 je cca 30km denne, na to by si mal brať benzín, ale ak len víkendovky, tak dízel bude lepší.
klnk
Novice
Novice

Thommas napísal:Ak ti môžem poradiť, na diaľnicu si nekúp hachback, ale nejaký sedan alebo krátke combi. Je to sakramentský rozdiel. Aký budeš mať dojazd na jednu cestu? Lebo 1000/30 je cca 30km denne, na to by si mal brať benzín, ale ak len víkendovky, tak dízel bude lepší.
praca tam a spat 50km po dialnici, plus raz za mesiac cca 500km tam aj nazad som zabudol
Thommas
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Thommas »

Tak by som (ja osobne) šiel do dieselu. Ale stále by som nebral hatch na diaľnicu, už len z osobnej skúsenosti. Dobrý sedan by ti bol asi ideálny. Ja by som osobne kukol Volvo V60 D5 (ale len D5 - nafta) alebo T5 (benzín), akurát možno vekovo sa to do tvojích požiadaviek nezmestí. Zároveň pred tým, než hodnotíš vzhľad, tak si to auto okukaj osobne. Spoľahlivostne sú naozaj dobré, akurát si daj pozor pri kúpe pri manuáli na spojku (zotrvačník a či nehučí pri vytlačení spojky) a pri automate zas či boli dodržané pravidelné výmeny oleja. Chlapi ti tu ale pravdepodobne poradia dačo novšie/lepšie.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

radsej takmer novy benzin so spotrebou dieslu:
https://www.autobazar.eu/ford-focus-10- ... 30192.html
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Na dialnicne presuny je ten trojhrnek maximalne nevhodny. Spotrebu dieslu bude mat mozno v meste, ale na dialniciach tazko. Zalezi kolko toho najazdi po meste.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

kokos kde su tie casy ked som robil 1000km mesacne, ja to robim cez vikend, 6 rocne auto a 130tkm?
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Robí určite viac... veď ak vezmeme len 20 pracovných dní v mesiaci x 50 km = 1000 km + 500 km raz mesačne = 1500 km/mesiac. A ak ešte nejaké behačky po meste, nákupy, víkendy.. v pohode bude dávať aj 2000 km/mesiac. Kam sa ja hrabem s mojimi 1250 km/mesiac..
klnk
Novice
Novice

tak celkovo to je do tych 2000 urcite aj s mestom...pozeral som napr Audi A3 sportback vyzera zaujimavo
CheZteR
Redeemer
Redeemer

mam na predaj :D svoju, ale uprimne vaham lebo neviem co by som vzal, som uz rozmaznany audinou
inak mne absolutne nevadi ze to je hatch, suhlasim ze na dialnicne presuny je lepsi combik z dovodu dlhsieho razvoru kolies, ale tie nase dialnice su aj tak v takom stave ze po dialnici ides max hodinu a pol a potom dialnicu vystrieda mesto alebo dedina takze to nie je v jednom kuse tempomatovych 140 ... a vystupujem oddychnuty
tacosi
Moderátor
Moderátor
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tacosi »

Co viem,tak razvor kombiku a sedanu je stale rovnaky.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

novy Peugeot 308 hatch rázvor 2620 mm
novy Peugeot 308 SW rázvor 2730 mm
samozrejme plus kufor za zadnymi sedadlami a auto je hned na ceste plavnejsie a nie je take nervozne pri rychlej rovnej jazde
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Aj mne sa zdá, že väčšina áut má rovnaké podvozky s rovnakým rázvorom pre combi/sedan/hatchback. Výnimky sa samozrejme nájdu. Každopádne iná aerodynamika a iné rozloženie váhy robí svoje aj pri rovnakom rázvore. Aj z mojich skúseností je krátky hatchback na ceste nervóznejší ako dlhší combík s rovnakým rázvorom.

Samozrejme netreba zabúdať na vhodne zvolený rozmer kolies, tie tiež dokážu robiť divy...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Naši mladí (dcéra s priateľom) si kúpili za 8000 eur staršiu Toyotu RAV4. Motorizáciu neviem.
Známy automechanik, čo sa nám stará roky o autá sa vyjadril, že si kúpili "ootinu na kolesách" :(
Vzhľadom k tomu, že mienia vraj skúsiť šťastie vo Švajci s ním 100% súhlasím.
Také vozidlo odhliadnúc od bezpečnosti a relatívnej bezporuchovosti sa vlastne nehodí nikam - ani na diaľnicu, ani do mesta, ani do terénu. No pekne to znie :D
Môj názor je tak trocha inde - vychádza zo sedliackej úvahy (na ktorú nevyzreli ani kandidáti vied), že ak dám počas 2,5 roka do nákupu a opráv auta hoci 2500 - auto za 25000 mi 25 rokov nevydrží.
Obaja s manželkou sme denne odkázaní na vozidlo a aj pre to máme stále ešte jedno "v rezerve" - staré no kedykoľvek v prípade núdze naštartovateľné. Pre potreby mladej rodiny - teda naučenia sa je dobré podľa mňa uvažovať v intenciách...v poradí:
1. bezpečnosť
2. spoľahlivosť
3. Náklay na prevádzku/údržbu/opravy...
Nič menej - nič viac :)
Milan-66
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Milan-66 »

vas znamy mechanik je i*iot..... toyota (hlavne v benzine) je spolahlive auticko.. rav4 je na nase rozbite cesty super
robo1152
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa robo1152 »

Toto som uz tiez pocul od viacej mechanikov, hlavne ak dosiel clovek s niecim iným ako 1.9 tédéíčkom [emoji23][emoji23]
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Diesel D4D okolo rokov 2005-2010 je fakt pruser, Toyota jedine s benzinom...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Milan-66 - neviem, či ste videl toľko áut, koľko môj známy "idiot" za tie roky opravil.
Nie "opravoval" - opravil.
Neraz som sa s ním poškriepil - potom som zo sklopenými ušami musel uznať, že mal pravdu.
Vlastnosti a celková užitná hodnota auta ie je len o našich rozdrbaných cestách.
Skôr vyplýva z komplexu potrieb pre konkrétne použitie ako kompromis ceny, nákladov, spoľahlivosti atd.
To pochopíte, až budete mať odjazdené aspoň pol milióna kilometrov na hodne veľa rôznych osobných autách...
robo1152
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa robo1152 »

Čiže vlastne všetci čo dnes majú napriklad staré ľahko opravitelne felície, ich majú preto lebo už odjazdili pol miliona kilometrov, a zistili že najlepšie je mať jednoduché auto na údržbu? A čo tí ľudia, ktorí si proste zvolia cestu komfortu, pripadne si kúpia auto aké sa im páči a sú ochotný platiť servisné naklady na takéto auto, lebo si uvedomujú že keď sa pokazí modernejšie auto, nebude to stáť 5 korún? To sú všetko idioti?

Raz som takto prišiel za jedným z týchto zasadových mechanikov s modernejším turbo benzinom, nech mi niečo pozrie, samozrejme mi najprv 5 minút lamentoval, načo som take auto kupoval, ze je to zbytočné, bla bla bla, potom z neho vypadlo, že mal donedávna podobné auto a bolo to super vozenie, len časom si motor vyžadoval údržbu a zdala sa mu zbytočne nákladná, tak sa auta rýchlo zbavil, kupil si staršie o triedu nižšie auto ale zato s 1.9 tdi a to je motor, najlepšie auto na svete...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

No a netreba zabúdať na jedno z najdôležitejších kritérií - bezpečnosť.

Aj keď cena a servis nejakej Felicie stojí 5 korún, rozhodne by som v nej nechcel havarovať. V podstate platí, že čím je auto novšie, tým má lepšie pasívnu aj aktívnu bezpečnosť.
Napísať odpoveď