1. No miera rotacie medzi extremami bude samozrejme nizka lenze superbohaty ludia su mala vzorka, takze poukazujes nieco na malom mnozstve prikladov. Tu je celkom dobra analyza dokonca top 0.01%. Miera rotacie sa zvysuje zo zmensovanim majetku kedze rozdiely medzi jednotlivcami v absolutnych cislach su menej vyrazne.hughito napísal:A ako si, prosím ťa, dokázal tu vysokú mieru rotácie? Až sa nestačím čudovať, ako sa tí chudáci čo zomierajú smädom rotujú s Jeffmi Bezosmi. Keď tvrdím, že napr. chudoba sa dedí, tak to samozrejme nikdy neplatí pre 100% všetkých prípadov.
...
Tu by ma zaujímal ten proces, keď sa narodíš do rodiny milionára, ako o ten majetok prídeš.
...
A kde?![]()
2. Tu otazku snad nemozes mysliet vazne
3. Ked si pozries moje predchadzajuce posty tak cokolvek podciarknute je link. Mas tam report o firmach aj o rodinach (v dvoch rozdielnych postoch). Schvalne ich nedavam tu nech si aj prejdes cez to co ti vlastne pisem.
To sa vo velkom deje uz teraz. Neviem ako by si to chcel principialne zmenit. Vylepsit sa to da, principialne zmenit si to neviem predstavit na ukor slobody.hughito napísal:Že by sa ľudia samotní dodávali impulzy k tomu, čoho a koľko vyrábať.
Tak ti to preformulujem. Vacsina kapitalistov nemaximalizuje zisk za kazdu cenu a vobec nesledujue nieco ako "nekonecny rast". Proste ide do isteho bodu - potom ma dost, alebo by musel skodit aby zbohatol a podobne. Nasledne robi sponzorovanie (neviem do akej miery je efektivna ta reklama na oplatku ale nepredpokladam, ze sa im to oplati), rozne zamestnanecke vyhody (vzdy je vela firiem co poskytuju veci nad ramec zakona kym sa dana vec standardizuje aj zakonom) a podobne. Ked to robi vela firiem pokope (co sa deje) tak to nie je o reklame ani PR kedze nikto na danom evente nesleduje kto cim prispel a koho meno tam chyba. Tot priklad z realneho zivota.hughito napísal:Tu sme zase zjave zasekli na jednom slove, ktoré si zrejme inak vykladáme, lebo tvrdenie, že väčšina kapitalistov sa tak nespráva, neviem nejak rozporovať, ale hlavne by som s ním možno aj súhlasil. Ale ťažko povedať. Ako som však písal, nemusí ísť o uvedomelé/ideologické správanie, lebo ho podmieňuje štruktúra spoločnosti.
Ale to nie je paradigma ani kapitalizmu. Veci sa hybu aj na zaklade tlaku ludi a ich aktivit - miera zalezi od oblasti - su oblasti kde sa veci hybu hlavne na zaklade ludi a ich aktivit (napr. tvorba dopyt (hlavne spotrebneho tovaru)) a su oblasti kde sa veci hybu na zaklade rozhodnutia elit (napr. skumanie vesmiru). Skutocne nie sme len babky v rukach elit a mocnych. V tom sa zhodneme.hughito napísal:Ale v tom lepšom systéme môže byť aj iná paradigma, ktorá nie je založená na tom, že spoločnosť posúva len jedinec vo vidine ekonomického zisku.
...
Áno, je to istá metodológia spojená aj s istou terminológiou. Môžeš si to pokojne nazvať "aktivitou ľudu zdola" alebo tak nejak. Princíp zostáva rovnaký, a to ten, že procesy a veci sa hýbu na základe tlaku ľudí a ich aktivít, že nie sme len bábky v rukách elít a mocných. V súvislosti s históriou existuje aj taký smer: history from below, odporúčam pozrieť.
Toto je jednoducho chybna premisa. Na ukor znamena, ze dany jedinec by bol v pripade, ze dana udalost nestane v lepsej situacii ako ked sa stala. Ak by sa dany clovek mal lepsie keby pre kapitalistu nepracoval tak by prenho nepracoval.hughito napísal:Ono ten zisk je nakoniec vždy na úkor iných
Super, niekde sme sa posunuli. Podla mna to ani v 19tom storoci nerobila vacsina kapitalistov ale urcite sa to deje menej.hughito napísal:Áno, lebo už nie sme v 19. st.Vtedy sa to tak robilo. Dnes to robia v tej akejsi tolerovanej/možnej miere, záleží aj od krajiny.
Nemusi byt hned bezdomovec, len je proste na danej firme stratovy. Co je na tom tazke si predstavit? A preco by to malo menit triednu strukturu?hughito napísal:Čiže firma zanikne a z kapitalistu sa stane bezdomovec? Alebo ako si vlastne predstavuješ túto tvoju ultimatívnu tézu, s ktorou si vyrukoval? Že vlastne chudáci kapitalisti, firmy zanikajú a oni trpia? Zánik firmy je formálny úkon, ročne na SK zanikne a vznikne desaťtisíce firiem, ale triedna štruktúra zostáva rovnaká.
Aj si tie clanky cital? Jeden je o tom, ze mladi si nekupuju vlastne domy (na co ma vplyv viac faktorov ako len ich cena) a druhy o tom, ze cim je clovek chudobnejsi tak tym horsie sa z toho vyhrabava. To, ze "can be inherited" sa nerovna "is inherited". Suvis s kapitalizmom tam je, mozme to riesit hlbsie ak chces.hughito napísal:A dva linky:
https://www.independent.co.uk/news/uk/p ... 09801.html
Inherited wealth will decide how rich young people will become, a study warns
https://www.huffingtonpost.ca/craig-and ... ccounter=1
Here's Scientific Proof That Poverty Can Be Inherited
Niekedy ano, niekedy nie. To, ze ludia v tretom svete umieraju hladom nerobi bohacov v prvom svete bohatsimi (mozno az na nejake patologicke pripady ale toho vela nebude).hughito napísal:Vidíš, podľa mňa sú to spojené nádoby a vzájomne ovplyvňujúce sa oblasti.
Odpisana polozka znamena stratu. Platit za vyvoz odpadu su naklady navyse. Takze ak uz o nieco pridem a musim to odpisat, platit dalej za likvidaciu ak mam lacnejsiu moznost to darovat nedava zmysel. Rozdavat nieco co mi nesposobuje naklady ale usly zisk je proti logike kapitalizmu.hughito napísal:Škodu im to nespôsobí, ide už o "odpísanú" položku. Ale rozdávať niečo len tak, chudobe alebo komukoľvek, to odporuje logike kapitalizmu. Faktom zostáva, že tieto javy sa dejú a písal som o nich už dávno. Ako sa sype obilie do mora, ako sa vyhadzujú potraviny do atď.
Obilie v mori co si matne pamatam som odsudzoval aj ja. Ale tam bola situacia opat trochu komlikovanejsia.
Odpovedz na otazku(y). Ake su implikacie a co este maju spolocne. Jasne, ze ide o zakladny znak ved to vyplyva z definiciehughito napísal:Z hľadiska tohto ponímania ide základný znak.
Myslim to tak, zehughito napísal:Spoločenský kredit? To neviem ako myslíš, pravicové peňtácke média robili peknú ideologickú prácu v tomto smere a časť populácie na to naskakovala.
a) ich spolocenske postavenie znemoznuje banalizaciu problemu a vylucenie ich z debaty
b) nasledky nevyhovenia lekarom daleko presahovali naklady na ich poziadavky.
Svet nie je len o tvoreni bohatstva. Peniaze ti stastie nekupia ale ich nedostatok ti kupi poriadne vela depresie. A kapitalizmus je zatial najefektivnejsi v odstranovani chudoby. Ano ma aj svoje negativa a nebudem ich banalizovat (to som nerobil nikdy). Podstatne je poriadne ich pochopit a potom navrhovat riesenia. Co ty nerobis - ani jedno.hughito napísal:Čiže svet je len o tvorení bohatstva? Ale podstatné je, že keby sa tvorilo to "bohatstvo" tak, aby bolo pre všetkých, resp. aby z neho mali všetci podiel - viď aj citát. Ale tvorí sa tak, že z neho profituje len časť populácie. A extrémne malá časť má extrémne veľa. A nezabúdajme na faktory, ktoré som už spomínal - GO, ničenie prírody a rôzne pod. javy, ktoré sa mi zdá, že stále máme tendenciu podceňovať. Čoho sú dôsledkom? Podľa mňa v tom má kapitalizmus všetky jeho prsty.