Skratenie pracovnej doby na polovicu

Diskusie na politické témy...

Kolko hodin tyzdenne by mal clovek pracovat?

40+ - 5 dni po 8 hodin + nadcasy
2
6%
40 - 5 dni po 8 hodin bez nadcasov
2
6%
30 - 5 dni po 6 hodin
4
11%
32 - 4 dni po 8 hodin
16
46%
24 - 4 dni po 6 hodin
9
26%
16 - 4 dni po 4 hodiny
1
3%
15 a menej
1
3%
Neviem
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 35

Muffi
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Skratenie pracovnej doby na polovicu

Príspevok od používateľa Muffi »

Áno, s týmto súhlasím, že ako je to proste náročné vybudovať a zorganizovať tak, aby to aj fungovalo, pretože mnohé práce taktiež okresať nejde, aspoň nie pri rovnakom zárobku zamestnancov a tak, aby na tom zamestnávateľ neškodoval. Čo mi prišlo divné je, že sa tu ľudia vyjadrujú, akoby to bola zlá myšlienka - že dosiahnuť kratší pracovný čas pre pracujúcich vo všeobecnosti. Že to nie je jednoducho realizovateľné, to je čosi celkom iného :)

Taktiež by bolo 20 hodín možno až prestrelená hodnota, určite dávam za pravdu aj argumentom, že mnohým ľuďom práca aj prospieva a bez nej by o to viac popíjali v krčmách atď., alebo sa nudili a nevedeli, čo robiť. Takých 30 h týždenne sa mi vidí ako dosiahnuteľnejšie a rozumnejšie číslo.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ak bude zamestnanec pracovat povedzme 4hodiny miesto 8 tak aj vyprodukovama hodnota bude polovicna. Peniaze nepadaju z neba, moze to fungovat iba vtedy keby ludia aj zarabali iba polovicu co z nich nikto neche.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ja si hlavne myslim, ze cim menej casu v praci, tym menej praxe, tym viac casu potrebneho na zvysenie platu a karierny postup.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

beardie

Celkovo je menej nevyhnutnej prace, pisal som o tom, keby ludia z vychodu nemakali ako otroci za smiesne platy, mohli ich uz nahradit stroje, roboty, potom to je ten komplikovany system dani, dotacii, kontrol, kontrol kontrol, aj tak to nefunguje, dalej zavedenim NZP by sa tiez mohlo rusit mnozstvo miest a potom vase neoblubene planovane zastaravanie vratane psychologickeho, kvoli tomu je mnozstvo zbytocnych miest, prace, je to NEudrzitelne, nici to zivotne prostredie, uz dnes mame v potrave mikroplasty, aj vo vode na Slovensku a znackovych flaskovych vodach ich nasli, uz je to dost OT, len som chcel to vysvetlit.
dane su viac ci menej kradez penazi statom
Takze chces zrusit dane? Myslis ze by si prezil, aj mnohi ini? Ak by si si musel platit ochranu, liecbu - a ked pride niekto s tankom a vsetko ti znici? - OK, o nieco realnejsi priklad, ochories, alebo tvoje deti, nebudes schopny pracovat, co potom?
to sa deje maximalne tak vo verejnej sfere, v sukromnej by taky clovek dlho nevydrzal
Mylis sa, zbytocnej prace je strasne vela, spominal som flakacov, no pozri sa cez den do obchodnych centier, v polovici obchodov nie je ani noha, zamestnanci si tam odstoja / odsedia svoje a idu domov, casto je pocet zamestnancov zameranych na spicku, no pocas dna je prazdno, to by prave riesila polovicna pracovna doba, ale to som uz pisal, niektori by robili v jeden den, dalsi v druhy a tak by mohli nakupovat pocas celeho nepracovneho dna pre nich, priebezne, takze by stacilo menej zamestnancov.

aacid

K dani zo strojov - ked ludia postupne stratia zaujem o manualnu jednotvarnu pracu, co sa uz zacina diat, aj u nas, tak sa platy zvysia a ten stroj sa nakoniec oplati viac ako clovek, aj pri tej dani.

K workoholizmu - to je dokazana choroba, ak by clovek pracoval polovicu, nemusel by pracovat presne kazdy druhy den, mohlo by to byt tyzden/tyzden, mohol by cestovat, robit turistiku, cokolvek, to ze niekto chlasta nie je argument.

gogo956

Ano, niekoho praca bavi a niekoho nie, mozno zvyk, workoholizmus, to je jedno.

Mnohi su pletiete NZP, ze "nic nerobit", ale ved by clovek robil polovicu, pri NZP by tiez mohol pracovat a vo volnom case, resp. druhej volne polovici by mohol kazdy robit co ho bavi, nie len niektori.

baldorex

Ale ved dan zo strojov by najskor mohla zarucit prave ten polovicny pracovny cas, ti zamestnanci by nahradili tych, ktori by chybali po skrateni doby, nie je vsetka praca jadrova fyzika aby sa nemohli rekvalifikovat.

Nakoniec ten pokus vo Svedsku, ze sanatorium, tam kde pracovna sila chyba najviac, tam to idu kratit, bolo to zle rozhodnutie, niekde je prace vela...

...Napadlo mi prave toto:

https://dennikn.sk/267297/keby-sme-mali ... isic-ludi/

"Francúzske zdravotníctvo vychádza najlepšie, zbytočne tam zomrie „iba“ 60 ľudí (všetky čísla sú na 100-tisíc obyvateľov). Slovensko je na treťom mieste, bohužiaľ, od konca. Naše zdravotníctvo nezvláda 180 odvrátiteľných úmrtí. Z krajín V4 sú na tom najlepšie Česi so 125 úmrtiami."

Toto je priama pricina dlheho pracovneho casu, este nadcasov a pod., odvratitelne umrtia, podobne zomieraju ludia na cestach kvoli dlhej pracovnej dobe vodicov, kamionistov a pod. Takze polovicna pracovna doba by zachranovala aj ludske zivoty.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Celkom chapem aacidove pochybnosti. Napr. u nas sa pracuje strasne malo alebo az vobec a este kazdy nadava, ze na nic neni cas. :roll: "Oficialne" su ludia v office asi tak 7 hodin, z toho hodina obed + hodina kava, nehovoriac o osobnych potrebach + fajcenie atd.
Vlastne aj tento prispevok pisem z prace, uups. :psssst:
gogo956
Redeemer
Redeemer

Tato tema je zbytocne preexponovana. Za dnesnej velmi nizkej nezamestnanosti nie je kde zobrat tych dalsich ludi ktori by robili tu druhu polovicu prace. A vyvoj AI ani robotizacie je sice rychly ale ich implementacia bude chvilu trvat a bude aj dost stat. Takze zbytocne riesime nieco co este dost dlho na Svk nebude..

Yoggy
ved je piatok..
jackb
Redeemer
Redeemer

o skracovani sme sa rozpravali v praci uz davnejsie. no nemalo by to ziadny efekt na pracovny vykon:
8 hodin: prides do prace, zobudzas sa, robis si kavu, s kolegami preberas vcerajsi zapas, spravy, film. stratil si hodinu. hodinu nieco porobis a ides na cigu, alebo na pokec s fajciarom. 15 minut dole. robis dalsiu 1:45h a zacina ti polhodinova obedna pauza. po jedle ta berie na spanok, takze 15 minut kava surfovanie, kym nie si v stave nieco robit. dalsia 1:45 minut prace. ciga, pokec. zvysny cas uz spekulujes kde sa pojdes najst, co v telke, kam na pivo... ak robis relane polhodninu je to vela.

no teraz si zoberme skutocnost, ze v praci budes len o dve hodiny menej, no nepracovne aktivity ti zoberu rovnaky cas, ak nie esrte vacsi. lebo s viac volnym casom ulovis viac ryb, pozries viac epizod serialu alebo odohras viac hodin v hrach. takze pracovny vykon pojde certa este viac.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja mam pocit ze cela tema je proste o tom ze "chcem menej pracovat za rovnake peniaze" a to jednoducho nie je mozne, proste nie. tie peniaze musia od niekadial prist a teda logicky niekto na tom bude tratit.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Skok zo súčasného stavu na polovicu je len tak nemožný, baviť sa ale možno o nejakom skrátení pracovnej doby. Napr. ak z 8 h na 6 h. Takéto experimenty už aj prebehli. Čiže ide skôr o nejakú tendenciu a smerovane politiky ako takej. Nie, že ako v Rakúsku, sa dostali k moci pravicoví profašistickí konzervatívci a šup, z 8 h na 12 h. To je degres, návrat o 100 rokov späť.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Hughito
Za prve by myslim nebolo povinne. Za druhe, je to iba navrh s velmi malou pravdepodobnostou na schvalenie.
Jackb
Pri takej efektivite je jasne preco ste v praci 6dni v tyzdni :D
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

hughito napísal:Skok zo súčasného stavu na polovicu je len tak nemožný, baviť sa ale možno o nejakom skrátení pracovnej doby. Napr. ak z 8 h na 6 h. Takéto experimenty už aj prebehli.
a vyšli negatívne, dovzdelaj sa, alebo čítaj moje posty
Nie, že ako v Rakúsku, sa dostali k moci pravicoví profašistickí konzervatívci a šup, z 8 h na 12 h.
preco takto sprosto klameš? To píšeš, ako keby to bola realita. Ma to asi takú pravdepodobnosť prejsť, ako že na Slovensku bude za umelé oplodnenie hroziť basa
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

gogo956 napísal:Hughito
Za prve by myslim nebolo povinne. Za druhe, je to iba navrh s velmi malou pravdepodobnostou na schvalenie.
Jackb
Pri takej efektivite je jasne preco ste v praci 6dni v tyzdni :D
Ale že vôbec je možné, aby sa takýto návrh vyskytol, je zarážajúce - v dobe, kedy by sme mali uvažovať úplne opačným smerom.

No a že to sa to neschváli, to dúfame všetci, veď bola aj jasná reakcia v uliciach:

ÖGB demonstriert Stärke: Rund 100.000 gegen neue Arbeitszeit

ÖGB je rakúska odborová únia.
jackb
Redeemer
Redeemer

gogo, jasne ze je to nadsadene a nie kazdy to ma tak. su ludia, ktori dobrovolne robia tu polhodinu na obed zadarmo a popri jedle pracuju. tak isto len mala cast chodi na cigu a pokec :)
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

gogo956 napísal: Yoggy
ved je piatok..
Noa? To je rovnaky den ako vsetky ostatne :D Neviem kde ste na to prisli, ze v piatok sa ma pracovat menej, alebo je povolene sa flakat. :)
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Ak by sa teoreticky skrátil pracovný deň na 4 hodiny, dovolili by mi miestni marxisti odpracovať 3 dni v jeden deň, teda 3x4 hodiny=12 hodinová "služba" a nasledujúce 2 dni by som bol doma?
jackb
Redeemer
Redeemer

precital som si ten clanok, a nieco pohladal, a nebude sa to pacit tym, ktori by boli v praci menej.
senor Helú sice naozaj navrhol 3 dnovy pracovny tyzden. ale: a) kazdy den bude 12 hodin dlhy a tyzden tym padom bude mat 36 hodin; b) odchod do dochodku by sa posunul na 70 az 75 rokov.

takze, islo o zavadzanie. aj zo strany sme, a Dreamer mohol urobit obsirnejsi vyskum nie len jediny clanok, ktory prevzaty a skrateny. myslim, ze vsetci, ktori sa tu vyjadrili, ze by privitali redukciu pracovne tyzdna by sa nepotesili z toho, ze by robili len o 4 hodiny menej a isli by do dochodku o 10 rokov neskor.

tym by nevznikol problem s platenim ludi za to, ze nie su v praci.

http://money.cnn.com/2014/07/21/news/ec ... tml?iid=EL

a kedze je to miliardar, tak hned mysli na to, kde ludia s prebytkom volneho casu utratia svoje peniaze: vo zvysenom pocte zabavnych zariadeni.

takze naozaj by niekto robil 36 hodin vo formate 3x12, isiel do dochodku v 75 rokoch a rozhadzoval este viac penazi na zabavu? je to na kazdom.
(hlavne ma zaujima, co na to nas cerveny kamarat hugo, ktory tento napad pridelil marxistom)
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

jackb napísal:o skracovani sme sa rozpravali v praci uz davnejsie. no nemalo by to ziadny efekt na pracovny vykon:
8 hodin: prides do prace, zobudzas sa, robis si kavu, s kolegami preberas vcerajsi zapas, spravy, film. stratil si hodinu. hodinu nieco porobis a ides na cigu, alebo na pokec s fajciarom. 15 minut dole. robis dalsiu 1:45h a zacina ti polhodinova obedna pauza. po jedle ta berie na spanok, takze 15 minut kava surfovanie, kym nie si v stave nieco robit. dalsia 1:45 minut prace. ciga, pokec. zvysny cas uz spekulujes kde sa pojdes najst, co v telke, kam na pivo... ak robis relane polhodninu je to vela.

no teraz si zoberme skutocnost, ze v praci budes len o dve hodiny menej, no nepracovne aktivity ti zoberu rovnaky cas, ak nie esrte vacsi. lebo s viac volnym casom ulovis viac ryb, pozries viac epizod serialu alebo odohras viac hodin v hrach. takze pracovny vykon pojde certa este viac.

Takže bez toho flákania sa v práci by ste možno reálne mohli byť v práci aj o 30 minút menej :D neboj, mám bohaté skúsenosti aj s prácou v kancelárii, keby si niečo chcel namietať. :smt006
jackb
Redeemer
Redeemer

tak ono sa to vzdy da zahovorit Health & Safety, kde sa odporuca mat pravidelne prestavky, precvicit nohy a chrbat a hlavne dat oddychnut ociam :D
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

jackb

OK, ospravedlnujem sa za ten odkaz, je to moja chyba ze som si to neprecital dokladne, ale nesuhlasim ze ja zavadzam, ten zakladny napad je skutocne presna polovica pracovnej doby a navrhovali to este v minulom storoci, uz hladam iny clanok, bol na zive sk a tiez to podporoval ci navrhoval nejaky miliardar. Takze zakladna myslienka zostava. Neviem ci je mozne text preskrtnut, tak som dal odkaz do spoileru aj s vysvetlenim.
jackb
Redeemer
Redeemer

tak aj ten preklad na sme bol zavadzajuci, takze to nemusi byt rovno tvoja chyba :)
Napísať odpoveď