Nesmrtelnost

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Dozijeme sa nesmrtelnosti?

Ano
54
22%
Nie
187
78%

Celkom hlasov: 241

Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Nesmrtelnost

Príspevok od používateľa Dreamer »

Dik za odpovede.

K starnutiu mozgu, aka je teda jeho zivotnost, len 100 ci 150 rokov, teoreticky? Nedali by sa tie dosledky starnutia opravovat, mozno nanorobotmi, virusom a pod.? Lebo nahratie spomienok na ine medium povazujem stale iba za kopiu.

Co sa tyka genetiky, tu geneticku informaciu nie je mozne zmenit v zijucom organizme? Teoreticky zmenit tu informaciu kde je nastaveny koniec, videl som to v jednom dokumente, laicky to vyzera tak, ze ako v pocitaci, nie som programator, ale mohlo vyzerat nejak podobne:

10 start
20 live
30 die

Keby som ten posledny zmenil na:

30 go to 20

Pripadne by som riadok 30 zmazal. :)

Tie nesmrtelne organizmy, tiez v rovnakom dokumente spominali, ze nejake jednobunkove organizmy su nesmrtelne, ze to ukoncenie tam nemaju v DNA, nedalo by sa to preniest alebo okopirovat do ludskeho tela, nanorobotmi, alebo nejakym dobrym virusom? Vyuzit schopnosti smrtelnych virusov napadat bunky, len ich namiesto znicenia opravit.

Ak by to neslo, tak nie je to mozne nastavit este pred narodenim? Viem ze uz teraz je mozne zabranit vzniku smrtelnych chorob, no brzdi to etika.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ako som napisal, aj niektore ryby nestarnu. Ale nie su nesmrtelne- skor ci neskor ich nieco vecsie zozerie alebo zdochnu na nejaku infekciu a pod. V editacii a upravach ludskej Dna sme este len na uplnom zaciatku a bude trvat veelmi dlho dokym budeme poznat presne funkcie vecsiny nasich genov. Mnohe funkcie su naviac kodovane viacerymi genmi takze je nepredstavitelne zlozite pochopit ake zasahy co budu mat nakoniec za nasledok. Ludsky mozog dokaze pri idealnym podmienkach fungovat aj 150rokov otazkou ale zostava s akou efektivitou. Stari ludia su castokrat mimo realitu, takze je v podstate suma fuk ze ziju ked ten zivot za vela nestoji.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal:V editacii a upravach ludskej Dna sme este len na uplnom zaciatku a bude trvat veelmi dlho dokym budeme poznat presne funkcie vecsiny nasich genov.
Tak islo mi hlavne o to ci je to teoreticky mozne, takze ano.

To ze progres je viditelny dokazuju rozne objavy, google nasiel vela clankov ako vedci nasli gen starnutia, zjednodusene, tu je jeden:

Vedci objavili spôsob, akým dokážu zvrátiť starnutie

"V novej štúdii vedci odhalili gény starnutia aj proces, ktorý spúšťa prirodzenú smrť. Keď proces vypli u modelového organizmu na genetické výskumy, staré jedince zrazu omladli. Výskum uverejnili vo vedeckom časopise Genes & Development."

Videl som to aj v nejakej vedeckej relacii, myslim ze aj u mysiach nieco nasli a dokazali im preukazatelne predlzit zivot, aj ked nie tak vyrazne.

EDIT: tu je ten clanok o mysiach:

Vědci objevili Klotho, gen proti stárnutí

"Odborníci z texaské univerzity slaví převratný objev. Našli totiž gen, který zabraňuje stárnutí. Jeho funkčnost zatím ověřili na myších, nevylučují však jeho funknčnost i u lidí. Gen nese jméno řecké bohyně Klotho a pokusným zvířatům prodloužil život o třetinu, píše BBC."
gogo956 napísal:150rokov otazkou ale zostava s akou efektivitou.
Toto je teda sklamanie, ak by mal idealne podmienky, hodili by sme ho do flase a dostaval by len zdrave ziviny, latky, dalo by sa to predlzit? Alebo nejak sa o neho starat, tymi nanorobotmi ci dobrym virusom?
gogo956 napísal:Stari ludia su castokrat mimo realitu, takze je v podstate suma fuk ze ziju ked ten zivot za vela nestoji.
V dokumente kde skumali dlhovekost boli 100-rocni ludia, pracovali v zahradke, babka sa zohla tak ze som cumel, boli prekvapivo fit, hovorili ze nemaju ziadnu vaznu chorobu a niektori neboli nikdy hospitalizovani v nemocnici, normalne sa bavili so znamymi, uplne ako nasi 60-nici.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Dreamer napísal:"V novej štúdii vedci odhalili gény starnutia aj proces, ktorý spúšťa prirodzenú smrť. Keď proces vypli u modelového organizmu na genetické výskumy, staré jedince zrazu omladli. Výskum uverejnili vo vedeckom časopise Genes & Development."
To stale nevdie k nesmrtelnosti - bunkova smrt ma svoj vyznam, skusim objasnit nieco co si pametam z diskusii s jenym genetikom:
pri deleni bunky nevznikaju jej predne dve kopie, ale "bunkova kopirka" moze robit pri kopirovani DNA chyby,
pls do toho vstupuju dalsie faktory, napriklad to, ze dychme kyslik, volne radikaly... a ine veci co nam kazdy den poskdzuju DNA,
takze aj keby zariadis, ze sa nam neskracuju telomery a bunky neodumru po urcitom pocte deleni, tak by si sa postupne premenil na chodiace vrece roznych nadorov a nefuncnych tkaniv
Dreamer napísal:"Odborníci z texaské univerzity slaví převratný objev. Našli totiž gen, který zabraňuje stárnutí. Jeho funkčnost zatím ověřili na myších, nevylučují však jeho funknčnost i u lidí. Gen nese jméno řecké bohyně Klotho a pokusným zvířatům prodloužil život o třetinu, píše BBC."
O tom svetdci aj toto
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer

to ze niekto "robi na zahradke a vie sa zohnut" je podla teba meradlom dostatocneho dusevneho zdravia? Rozpraval si sa niekedy s naozaj velmi starymi ludmi? Analzoval si aspon trochu ich spravanie?

harrison314

veru to je pravda: cim clovek dlhsie zije tym je vacsia pravdepodobnost ze dostane rakovinu- to je statistika.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

OK, to vsetko beriem, dik za odpovede, no je to zaciatok, posun.

Co sa tyka rakoviny, nebude jednoduchsie vyliecit rakovinu ako starnutie?

Co tie nanoroboty alebo vyuzitie prave rakoviny, jej zmena, aby bunky neposkodzovala ale opravovala?

Nejde mi o prakticke dosiahnutie nesmrtelnosti, ale o zistenie, ci je teoreticky mozne predlzenie zivota na stovky alebo tisicky rokov, pripadne aj viac (resp. aspon zivota mozgu).
gogo956
Redeemer
Redeemer

veda a medicina idu dopredu neuveritelne rychlo, takze je mozne ze v dalekej buducnosti clovek dokaze toto vsetko co sme tu napisali a este viacej. Ale dnes nemame vela indicii ktore by to potvrdzovali, nevieme povedat ci sa nenarazi casom na nejake biologicke obmedzenia ktore tomu zabrania. Jednoducho vieme toho dnes prilis malo na to, aby sme vedeli zodpovedne povedat ze raz to bude urcite takto a nie inak. Mozeme tu fantazirovat hocikolko, ale pokial nieco nebolo realne dosiahnute, tak to neexistuje. Su vedci ktori tvrdia ze ludsky genom by sa dal relativne lahko upravit proti starnutiu a su dalsi vedci ktory to spochybnuju a tvrdia ze je to ovela vecsi problem. O takych 20-30rokov budeme o tom, vediet podstatne viacej..
Penguin
Star
Star

Príspevok od používateľa Penguin »

gogo956
Redeemer
Redeemer

harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Velmi zaujimave videa.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Najskor k jednej nepresnosti ktora mi neda:
Dreamer napísal: mozno to pochopis na teleporte, ak sa teleportujes na ine miesto, tak sa tvoje spomienky skopiruju na novu lokaciu, nasledne sa znici tvoje povodne telo a uz bude existovat len ta kopia na novom mieste, ina bytost
To nie je teleport, to je kopirovanie. Pri teleporte sa vyuziva kvantove previazanie kde pri prenose prva castica zanikne a "objavi" sa na druhej strane. Vyskum je zatial v plienkach a momentalne zameranie je na kvantovu komunikaciu (prenos informacii rychlejsie nez rychlost svetla). V kazdom pripade je tu ista sanca, ze teleport nebude len scifi koncept. Cina tusim robila pokusy aj vo vesmire ale nestudoval som ako to dopadlo - hlavne ako meraju cas na roznych miestach ked na roznych miestach plynie rozne.

K teme:

Nesmrtelnost moze byt:
a) biologicka (nestarnutie + dokonala regeneracia zo zraneni pod hranicou autogeneracie) - existuju meduzy ktore nestarnu a aj ine zivocichy ktorym napr. narastie koncatina naspat ak ju odtnes
-tuto by som celkom bral, pretoze sa mozem kedykolvek rozhodnut to ukoncit a nemusim sa rozhodovat ci to bude trvat 100 alebo 1000 rokov (ak ma nezabije zranenie/choroba), pripadne to za mna moze ukoncit niekto iny, takisto nestracam aspekty zivota ako je bolest, strach a podobne
-hlavna nevyhoda by bola v naraste moznosti prokrastinovat :D

b) izolovanie vedomia (nasledny upload od napr. robota, na internet a podobne)
-tu je to zlozitejsie kedze osobnost netvori len vedoma zlozka ale aj plno nevedomych sub-osobnosti - tu by zalezalo na konkretnej implentaciii
-skor sa ale priklanam k tomu, zeby som to nechcel

c) magicka (lebo ine vhodnejsie slovo som na to nenasiel) - co je kombinacia biologickej nesmrtelnosti a nezranitelnosti - takze by si poletoval v kozme davno potom co by vychladol
- toto by som urcite nechcel
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ked raz vesmir vychladne k absolutnej nule tak zastane pohyb kazdej energetickej castice aj tej uplne najmensej.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

V tych videach od Penguin-a sa spominaju nanoroboty, schopnosti rakoviny aj ta dlzka telemerov, takze vsetko o com som pisal vyssie, len telemery som nevedel pomenovat, ktovie, mozno sme blizsie ako sa zda...

Velmi dobry dokument kde sa toto riesilo som videl davno na Spektrum-e, myslim ze to bolo viac epizod a nevidel som vsetky, je to mozno aj 10 rokov, dost podobne tam vysvetlovali preco starneme a nemozeme byt nesmrtelni, neviete nazov toho dokumentu?

Inak ta meduza ma mozog? Ona vlastne otoci starnutie a nasledne mladne, ako to funguje, nezabija to prakticky stare bunky a nenahradza novymi? Co by sa stalo z ludskymi mozgovymi bunkami ak by sa podarilo to nejaka aplikovat na cloveka? Akekolvek video alebo dokument na tuto temu, aj konkretne napr. meduzu by som ocenil.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal:Inak ta meduza ma mozog? Ona vlastne otoci starnutie a nasledne mladne, ako to funguje, nezabija to prakticky stare bunky a nenahradza novymi? Co by sa stalo z ludskymi mozgovymi bunkami ak by sa podarilo to nejaka aplikovat na cloveka? Akekolvek video alebo dokument na tuto temu, aj konkretne napr. meduzu by som ocenil.
Meduza ma rozptylenu nervovu sustavu, ziaden mozog ani miecha.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956
Redeemer
Redeemer

Prílohy
2045-Avatar-Prediction.png
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nejake grafiky tykajuce sa nesmrtelnosti zo stranky Transhumanizmus
Prílohy
19601146_1930765483832521_1884081881909579277_n.jpg
19657173_1930765187165884_6588281051544807244_n.jpg
19665145_1930765277165875_8106656400770757586_n.jpg
19731814_1930765307165872_1138425722849197104_n.jpg
19732116_1930765290499207_6823295260871917038_n.jpg
19875428_1930765167165886_3005761777596097307_n.jpg
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal:Ludia vedomie urcite maju, ale nemaju slobodnu volu, sme iba velmi zlozity software.
Na toto som uz dlhsie chcel reagovat, ale myslim ze je to na samostatnu temu, existuje na hojku taka tema? Skusal som hladat, no nenasiel som nic.
Myslim teda diskusiu o ludskom vedomi, slobodnej voli, mozgu, s tym suvisiaci aj zmysel zivota.
Nechcem zbytocne zakladat novu temu, ale "nesmrtelnost / dlhovekost" a "vedomie / slobodna vola" su dost rozdielne temy.
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Tiez som nic nenasiel, zaujimava tema urcite si zasluzi temu.
Napísať odpoveď