javatar:
Nech sa paci: Repost, repost, link postonuty aj vyssie, novy link, novy link. Take all the time you need.
Momentálne naozaj nemám poriadne čas na riadnu odpoveď, ale našiel som si isté chvíľky a po kúskoch prečítal tie články a odpovedám aspoň na túto podstatnú časť.
Odhliadnuc od toho, že takmer všetky sa odvolávali v podstate na jednu štúdiu, mi ale nakoniec nedošlo, že ako argument proti čomu si ich poslal. Lebo ja som tvrdil, že bohatstvo sa dedí, detto aj chudoba.
V tých článkoch sa píše to, že od nejakej generácie (to tam variovalo, jeden príklad bol dokonca až štyri generácie, čo je ale už naozaj pomerne dlhý časový úsek, počas ktorého sa môže stať hocičo, aj vojna, aj zmena režimu a pod.) sa bohatstvo nadobudnuté podnikaním stratí.
Tu hneď vidím jeden problém, že poriadne nevieme, čo je to to bohatstvo: ak na začiatku bolo 100 000 000, tak na konci koľko? Už len 1 000 000? Alebo? Ide o to, že predsa len sa nebavíme o tom, že by tí ľudia, dediči, sa dostali niekam na ulicu a stali sa bezdomovcami.
Druhá vec je tá, že všetky tie články sa v podstate zhodli na tom, že dôvody sú interné: samotná ten rodinný biznis sa nedokáže udržať a často je práve skrz tých ľudí: ich chybami, tým, že sa nevedia dohodnúť, viac dedičov = problémy a samozrejme aj to, že sa nejako vyvíja trh a niektoré biznisy jednoducho stratia zmysel. Ako to nie je úplne podstatné, ale predsa len faktory ako dane tam boli (ak vôbec) spomenuté len tak mimochodom.
Čiže to čo si poslal, nedokazuje to, že bohatstvo sa nededí, ale ak niečo, tak to, že ak pradedo vybuduje biznis v hodnote 10000, tak je veľká šanca, že ja už s tými 10000 disponovať nebudem.
Treba poznamenať aj to, že pod bohatstvom si netreba predstavovať hneď obrovský biznis. Za bohatstvo možno považovať aj proste vyššiu strednú triedu, zabezpečených a dobre zarábajúcich rodičov: ich deti to hneď pocítia v mnohých faktoroch a je určite radikálne vyššia šanca, že na tom budú raz podobne. Samozrejme, nie je to zákon, nie je to 100%, ale to tu nikdy nikto netvrdil.
A posledná vec: škoda, že toho Pikettyho som zabudol spomenúť skôr, myslím, že to je oveľa lepší zdroj, ako dané články. V podstate téma dedenia tvorila jeden z pilierov jeho knihy Kapitál v 21. st., pretože to má súvis s narastajúcou nerovnosťou, ktorej úroveň sa dostáva do 19. st. Teda doby, keď svoj Kapitál napísal Marx.