Socializmus alebo demokracia?
Re: Socializmus alebo demokracia?
v inej teme si chcel trestat kapitalistov za vsetky problemy Afriky. teraz priznavas, ze vdaka experimentom s nastolovanim komunizmu tam mali peklicko. tak su tvoji cerveni sudruzenkovia zodpovedni za mizeriu, v ktorej su africke krajiny, alebo nie?
hughito
Africke staty prestali byt koloniami pred cca 50rokmi, co je uz pomerne dlho, to musis uznat aj sam.
Africke staty prestali byt koloniami pred cca 50rokmi, co je uz pomerne dlho, to musis uznat aj sam.
No ale poukazujem na to, že ono to stále pokračuje - v istej forme. Veď to sú dávno zdokumentované javy: pôsobenie rôznych nadnárodných korporácií v afrických štátoch, ktoré ovládajú zdroje nerastných surovín a robia sa fakt nepekné veci v záujme udržania týchto zdrojov a produkcie zisku.
Ono je nam tazko relevantne posudzovat v ktorom bode uz ide zo strany nadanrodnych korporacii o zneuzivanie postavenia v Afrike a kedy nie, pretoze nemame reálne presné infromácie.
Aby totiz mohli tieto korporacie fungovat v tamojsich krajinach, vyzaduje si to od nich obrovske investicie. Dovody su rozne: nedostatocna infrastruktura, velka vzdialenost odbytovych trhov /Europa,Usa/ nestále miestne právne prostredie a vymozitelnost prava ako takeho,uplatkarstvo miestnych autorit, caste regionalne vojenske konflikty ci ozbrojene gerily. atd.
--
https://moneymag.cz/magazin/10144-zilo- ... ticle-2608
Aby totiz mohli tieto korporacie fungovat v tamojsich krajinach, vyzaduje si to od nich obrovske investicie. Dovody su rozne: nedostatocna infrastruktura, velka vzdialenost odbytovych trhov /Europa,Usa/ nestále miestne právne prostredie a vymozitelnost prava ako takeho,uplatkarstvo miestnych autorit, caste regionalne vojenske konflikty ci ozbrojene gerily. atd.
--
https://moneymag.cz/magazin/10144-zilo- ... ticle-2608
hugo, hugo. produkciu zisku zavidis, ale to ze spolocnost potrebuje v krajine zazemie nevidis.
opat ukazujes, ze nerozumies ani zakladom ekonomiky. keby mala firma v Burkine-Faso co i len kancelarsky mrakodrap, tak (okrem toho, ze ho niekto musi postavat) ti manazeri musia niekde byvat, niekde sa stravovat, chcu daku kulturu... a tam sa zamestnaju miestni. budu mat vyssie platy a ostatni, budu si moct dovolit viac veci a sluzieb...
nemusime chodit na vylety do Afriky. staci nam historia Slovenska. ako sa darilo banskym ci obchodnym mestam? ako sa darilo pred 100 rokmi dolinam, kde slachtic-kapitalista postaval tovaren? tuto priklad: https://misosestak.blog.sme.sk/t/109744/utekac
opat ukazujes, ze nerozumies ani zakladom ekonomiky. keby mala firma v Burkine-Faso co i len kancelarsky mrakodrap, tak (okrem toho, ze ho niekto musi postavat) ti manazeri musia niekde byvat, niekde sa stravovat, chcu daku kulturu... a tam sa zamestnaju miestni. budu mat vyssie platy a ostatni, budu si moct dovolit viac veci a sluzieb...
nemusime chodit na vylety do Afriky. staci nam historia Slovenska. ako sa darilo banskym ci obchodnym mestam? ako sa darilo pred 100 rokmi dolinam, kde slachtic-kapitalista postaval tovaren? tuto priklad: https://misosestak.blog.sme.sk/t/109744/utekac
Sorry Hugo, toto musim pre teba citovat.
Ako uz tiez bolo x-krat spomenute kapitalizmus nie je zdaleka dokonaly system. V momentalnej dobe ale ja osobne neverim funkcnost niecoho ineho. Papier znesie vela.jackb napísal:hugo, hugo. produkciu zisku zavidis, ale to ze spolocnost potrebuje v krajine zazemie nevidis.
wladas: Je to od teba pekné, ale vidím, že dotyčný sa nikam neposunul: on už dlho reaguje úplne mimo, proste nemá zmysel sa ním zapodievať.
Inak, dnes som už unavený, ale možno aj pre goga sem potom skúsim nahodiť nejaké aspoň tie najflagrantnejšie príklady toho, o čom som písal. Potom sa môžeme baviť o tom, či stále existuje niečo ako neokolonializmus či postkolonializmus. Samozrejme, je to už zložitejšie ako kedysi, leví podiel v tomto smere majú aj inštitúcie ako Medzinárodný menový fond či Svetová banka. Presadzovanie globálneho kapitalizmu sa nerobí a nikdy nerobilo v rukavičkách.
Inak, dnes som už unavený, ale možno aj pre goga sem potom skúsim nahodiť nejaké aspoň tie najflagrantnejšie príklady toho, o čom som písal. Potom sa môžeme baviť o tom, či stále existuje niečo ako neokolonializmus či postkolonializmus. Samozrejme, je to už zložitejšie ako kedysi, leví podiel v tomto smere majú aj inštitúcie ako Medzinárodný menový fond či Svetová banka. Presadzovanie globálneho kapitalizmu sa nerobí a nikdy nerobilo v rukavičkách.
Keď už sa spomína ekologická katastrofa...hughito napísal:Áno, presne táto logika svet doviedla aj na pokraj ekologickej katastrofy. Aj keď pozor, Burberry vraj likvidovalo "zelene."
http://www.tvnoviny.sk/zaujimavosti/192 ... acia-zivot
hm, hugo je velky diskuter. bude reagovat az vtedy, ked vsetci budeme pisat, ze kapitalizmus je prasivy, a ze musime dat manazerske platy ludom, ktori maju maximalne na ubyvanie podlah.
Pobavilo.
- Prílohy
-
- 37888349_1439401812871829_1374524100340350976_n.jpg (31.68 KiB) 4569 zobrazení
Hej, pobavilo. Hlavne preto, že si niekto myslí, že je jeho voda zadarmo. 
Je možné že je naozaj taký hlupák? 
Ale pobavil som sa aj ja
Ale potom ma smiech prešiel, pretože on to bohužiaľ myslí vážne...
Ale pobavil som sa aj ja
Ale potom ma smiech prešiel, pretože on to bohužiaľ myslí vážne...
Podľa mňa si z nás robí srandu, lebo taky blbý nie je
Nielen v kontexte o plytvani v kapitalizme, ktoré spomenul o par postov vyššie
Nielen v kontexte o plytvani v kapitalizme, ktoré spomenul o par postov vyššie
tak som zacital do diskusie v inej casti fora...
nie je krajne nespravodlive, ze niekto "zvysenu potrebu prijmu potravy" a na posedenie da napriklad rodinne balenie rybych prstov, ked su na svete rodiny, ktore by si to balenie rozdelili na niekolko dni?
nie je krajne nespravodlive, ze niekto "zvysenu potrebu prijmu potravy" a na posedenie da napriklad rodinne balenie rybych prstov, ked su na svete rodiny, ktore by si to balenie rozdelili na niekolko dni?
Ved 'každému podľa jeho potrieb', čo sa ti nepáči?
Treba predsa nejak uzivit tu vahu. Takze sa pusti kohutik a davaj het.
ok. uz sa zacinam tesit, ako pridu lepsie zajtrajsky a moja produktivita pojde najma na zvysene potreby inych
Alebo kilové lasagne. Deti v Afrike hladujú a prasa sa vyžierajackb napísal:tak som zacital do diskusie v inej casti fora...
Aké podľa potrieb? Hento je buržoázny luxus, maximálne 1 balenie za mesiac!
ja som nechcel takto ad hominem. a ako hovori Sheldon:
//autoeditácia príspevku (28 Júl 2018, 2:02)Now of course, if that is the result of a glandular condition and not sloth and gluttony.
opat ale nemusime chodit na vylety do cudziny. mame okolie Lubeniku, Ziarsku kotlinu, v BB ludia s laskou spominaju na cementaren. aj v okoli Serede vladne nostalgia vzdy, ked sa niklovy prach vznasa nad krajinou spolu s polnym vtactvom...baldorex napísal:Keď už sa spomína ekologická katastrofa...
http://www.tvnoviny.sk/zaujimavosti/192 ... acia-zivot
O pár príspevkov vyššie som sem dával slovenský link