Sme stale otroci?
Re: Sme stale otroci?
Len zopakujem to, že som proti takýmto zjednodušujúcim analógiám. Tvrdiť, že ja či ty sme dnes na tom tak isto, ako otrok v staroveku, je skrátka nepravda.
V principe to pravdou ale zostáva, zmenili sa len kulisi (technologickým pokrokom), narativ a postoj(humannejšie zaobchadzanie, aj keď napr v Južnej Koreii telesné tresty zostali).hughito napísal:Len zopakujem to, že som proti takýmto zjednodušujúcim analógiám. Tvrdiť, že ja či ty sme dnes na tom tak isto, ako otrok v staroveku, je skrátka nepravda.
Nevlastnim vyrobne prostriedky, zarabam rukami aj hlavou a bez VS zarabam nadpriemerne. Ano, evidentne spadam pod pracujucu triedu ale ako otrok sa necitim a ani nim nie som. To ze niekto trdi opak to na veci nic nemeni.
ale je zaujimave, ze na zaciatku mi web pubertalnych lavicakov vyratal, ze som prasivy otrokar, a teraz mi z videa ultrapravicovy ujo hovori, ze som otrok, lebo chodim do prace 
jackb - ak myslis tu anketu, ktora nemala ani celkom dobre otazky, no ta len vyratala kolko otrokov robi na tvoj zivotny styl, to nevylucuje ze otrok nemoze pracovat aj na ineho otroka, rozhodne to neznamena ze si otrokar.
Ak ste spominali historiu, rozne kralovstva a cisarstva, ked mali panovnici vsetku moc a bohatstvo, potom bola pracujuca chudoba, ktora platila dane, opat je tu znamy fakt:
Najbohatšie percento ľudí na Zemi vlastní 82 percent všetkého bohatstva
Nepripada vam to az prilis podobne? Dnes uz nie kazdy pracuje tak tazko, ale to rozlozenie moci a bohatstva je velmi podobne. Mame sice volby, ale aka je realna sanca ze majetok nadnarodnych spolocnosti a niekolkych miliardarov ziska niekto iny - aj keby pracoval akokolvek tvrdo?
Ak ste spominali historiu, rozne kralovstva a cisarstva, ked mali panovnici vsetku moc a bohatstvo, potom bola pracujuca chudoba, ktora platila dane, opat je tu znamy fakt:
Najbohatšie percento ľudí na Zemi vlastní 82 percent všetkého bohatstva
Nepripada vam to az prilis podobne? Dnes uz nie kazdy pracuje tak tazko, ale to rozlozenie moci a bohatstva je velmi podobne. Mame sice volby, ale aka je realna sanca ze majetok nadnarodnych spolocnosti a niekolkych miliardarov ziska niekto iny - aj keby pracoval akokolvek tvrdo?
Ja by som ešte dodal, že túto problematiku nevnímam v ponímaní zlé-dobré. Ono v individuálnych prípadoch sa samozrejme mohlo stať, že otrok v Rímskej ríši sa v nejakom prípade mohol mať aj pomerne dobre, lepšie ako klasický námezdný robotník v Manchesteri 19. st., teda v období neregulovaného kapitalizmu. Čiže treba vnímať rôzne faktory a určite sa dá ako istá metafora použiť pojem otrok, resp. otrocké podmienky, ale z hľadiska historickej presnosti by som hovoril o otrokoch vtedy, keď o nich naozaj išlo.
-
Solo_Kamen
King
Štatisticky deti miliardárov zvyknú väčšinu majetku rozflákať behom troch až piatich generácií. Stefan Molyneux o tom mal jednu milú prednášku tento rok, myslím že to bolo aj vyzdrojované.Dreamer napísal:
O tomto sme mali debatu s javatarom v inej téme.
hlavne sa treba prestat porovnavat s inymi ludmi. co na tom ze 1% vlastni 80% bohatstva... zavidis ze tam nepatris?
znova si zopakujme co znamena sloboda. mozes kedykolvek opustit svoju krajinu a ist (viac menej) kamkolvek na svete? mozes kedykolvek prestat pracovat a robit si co chces? mozes sa stretavat s kym chces, pozerat citat pocuvat co chces?
lebo pre mna je sloboda toto. to ze mas menej penazi ako ini z teba otroka nerobi. to ze makas od rana do vecera aby si si mohol kupit novy iphone z teba tiez otroka nerobi.
znova si zopakujme co znamena sloboda. mozes kedykolvek opustit svoju krajinu a ist (viac menej) kamkolvek na svete? mozes kedykolvek prestat pracovat a robit si co chces? mozes sa stretavat s kym chces, pozerat citat pocuvat co chces?
lebo pre mna je sloboda toto. to ze mas menej penazi ako ini z teba otroka nerobi. to ze makas od rana do vecera aby si si mohol kupit novy iphone z teba tiez otroka nerobi.
Nie som ekonom ale logika mi hovori ze ak by sa cisto teoreticky bohatstvo pravidelne medzi vsetkych ludi rozdelilo tak v tom momente by sa ekonomika zosypala a nedokazala by fungovat tak ako ju pozname.
Keby mal kazdy peniaze mohol by menej robit popripadne vobec. A logicky to by nic nefungovalo.
Keby mal kazdy peniaze mohol by menej robit popripadne vobec. A logicky to by nic nefungovalo.
aacid - neriesme tu konkretne nas, uz som to pisal ze ja sa ako otrok necitim, tiez preto rozhodne nezavidim ostatnym.
wladas - neviem ci si reagoval na mna alebo hughita, ale ja rozhodne NECHCEM rozdelit vsetko bohatstvo rovnomerne medzi vsetkych ludi. Spominal som v inych temach inak nastavene dane, zjednodusenie, zrusenie zbytocne prace, byrokracie a pod.
Prelina sa to z inymi temami, ale aby som to vratil k tejto a neriesme len seba...
V Bangladesi nejaky clovek pracujuci s kozenymi vyrobkami povedal ze pracuje bez zmluvy 12 hodin denne, aj vikendy, nema ziadny volny den, pracuje s jedovatymi latkami, ochorie a zomrie v 40-tke, inu pracu nenajde, mam pocit ze ma plat 30 alebo 60 dolarov mesacne? - Nadnarodna firma z EU ten kozeny vyrobok preda, zamestnanec dostane mozno zlomok percenta, dalsi na ceste niekolko percent, cast dostane stat a vacsinu 1 miliardar - je ten konkretny zamestnanec otrok a ten miliardar otrokar?
Podme na Slovensko, aj v spravach viackrat spominali, ze urcite percento Slovakov si nemoze dovolit ani dovolenku u nas, preto vymyslaju nejake prispevky (nepodstatne), taktiez je velke percento zadlzenych* (ci splacaju hypoteku), pracuju casto na zmeny*, maju fyzicky narocnu pracu*, pridu z prace unaveni, musia robit nadcasy* a pod. (*OK - ich chyba, mohli byvat v podnajme, mohli sa lepsie ucit, mohli si najst inu pracu, ale to je teraz nepodstatne, je to fakt), ake maju moznosti, opustit krajinu nemozu kvoli jazyku, vzdelaniu, lepsiu pracu si nenajdu, su v pasci hypoteky tak to ani neskusaju, pokial maju minimalnu mzdu alebo jej blizku, nemozu si dovolit nic z toho co pises, ale dostanu prakticky minimum na prezitie, maju znicene zdravie, zamestnavatel preda produkt ich prace, zaplati nizku dan alebo ziadnu (danove raje, podvody, diery v zakonoch...) a tak zarobi opat 1 clovek miliardy - je ten konkretny Slovak otrok a ten miliardar otrokar?
Tie nadnarodne firmy zarabaju miliardy aj na Slovakovi ktory kupuje produkty, pouziva vyhladavac, socialnu siet, ale tie firmy neodvadzauju Slovensku ziadnu dan, Slovak vyrobi auto pre zahranicnu firmu, kupi si to auto, zaplati este DPH a rozne dalsie poplatky, zahranicna firma zarobi miliardy, zaplati minimalnu dan vdaka danovym prazdninam, ulavam a pod., zahranicna firma - 1 majitel zarobi miliardy, Slovak dostane mizernu mzdu ktora je zlomkom tej zapadnej, je toto priklad otrok - otrokar?
Aj bez miliardarskej dane, aj bez zvysovania dani celkovo, len ak by firmy platili aktualne platne dane a ferove mzdy - ak platime EU ceny, tak ziadajme EU mzdy, tak by to bolo ovela ferovejsie, ale momentalne je to prakticky legalna korupcia, legalene podplacanie otrokarov vo velkom!
K pojmu otrok - je diskutabilne (ale toto je diskusia), kedy sa clovek stava otrokom, ci je vikend a dovolenka len nevyhnutny cas na regeneraciu aby mohol dalej otrocit, alebo je to dostatocny cas na to aby sa dalo povedat ze je slobodny. Rovnako je diskutabilne, ci je mzda v Azii, minimalna mzda na Slovensku a pod. dostatocna aby bol clovek slobodny, alebo len nevyhnutna aby dokazal prezit a otrocit dalej. - Riesenia su v inych temach, Nepodmieneny zakladny prijem a Skratenie pracovnej doby na polovicu.
wladas - neviem ci si reagoval na mna alebo hughita, ale ja rozhodne NECHCEM rozdelit vsetko bohatstvo rovnomerne medzi vsetkych ludi. Spominal som v inych temach inak nastavene dane, zjednodusenie, zrusenie zbytocne prace, byrokracie a pod.
Prelina sa to z inymi temami, ale aby som to vratil k tejto a neriesme len seba...
Tak aj otrok v otrokarskej spolocnosti bol potom slobodny, mohol prestat pracovat a utiect, len bol zbicovany a mozno zabity - dnes moze tiez clovek prestat pracovat a zomrie od hladu.aacid napísal:znova si zopakujme co znamena sloboda. mozes kedykolvek opustit svoju krajinu a ist (viac menej) kamkolvek na svete? mozes kedykolvek prestat pracovat a robit si co chces? mozes sa stretavat s kym chces, pozerat citat pocuvat co chces?
V Bangladesi nejaky clovek pracujuci s kozenymi vyrobkami povedal ze pracuje bez zmluvy 12 hodin denne, aj vikendy, nema ziadny volny den, pracuje s jedovatymi latkami, ochorie a zomrie v 40-tke, inu pracu nenajde, mam pocit ze ma plat 30 alebo 60 dolarov mesacne? - Nadnarodna firma z EU ten kozeny vyrobok preda, zamestnanec dostane mozno zlomok percenta, dalsi na ceste niekolko percent, cast dostane stat a vacsinu 1 miliardar - je ten konkretny zamestnanec otrok a ten miliardar otrokar?
Podme na Slovensko, aj v spravach viackrat spominali, ze urcite percento Slovakov si nemoze dovolit ani dovolenku u nas, preto vymyslaju nejake prispevky (nepodstatne), taktiez je velke percento zadlzenych* (ci splacaju hypoteku), pracuju casto na zmeny*, maju fyzicky narocnu pracu*, pridu z prace unaveni, musia robit nadcasy* a pod. (*OK - ich chyba, mohli byvat v podnajme, mohli sa lepsie ucit, mohli si najst inu pracu, ale to je teraz nepodstatne, je to fakt), ake maju moznosti, opustit krajinu nemozu kvoli jazyku, vzdelaniu, lepsiu pracu si nenajdu, su v pasci hypoteky tak to ani neskusaju, pokial maju minimalnu mzdu alebo jej blizku, nemozu si dovolit nic z toho co pises, ale dostanu prakticky minimum na prezitie, maju znicene zdravie, zamestnavatel preda produkt ich prace, zaplati nizku dan alebo ziadnu (danove raje, podvody, diery v zakonoch...) a tak zarobi opat 1 clovek miliardy - je ten konkretny Slovak otrok a ten miliardar otrokar?
Tie nadnarodne firmy zarabaju miliardy aj na Slovakovi ktory kupuje produkty, pouziva vyhladavac, socialnu siet, ale tie firmy neodvadzauju Slovensku ziadnu dan, Slovak vyrobi auto pre zahranicnu firmu, kupi si to auto, zaplati este DPH a rozne dalsie poplatky, zahranicna firma zarobi miliardy, zaplati minimalnu dan vdaka danovym prazdninam, ulavam a pod., zahranicna firma - 1 majitel zarobi miliardy, Slovak dostane mizernu mzdu ktora je zlomkom tej zapadnej, je toto priklad otrok - otrokar?
Aj bez miliardarskej dane, aj bez zvysovania dani celkovo, len ak by firmy platili aktualne platne dane a ferove mzdy - ak platime EU ceny, tak ziadajme EU mzdy, tak by to bolo ovela ferovejsie, ale momentalne je to prakticky legalna korupcia, legalene podplacanie otrokarov vo velkom!
K pojmu otrok - je diskutabilne (ale toto je diskusia), kedy sa clovek stava otrokom, ci je vikend a dovolenka len nevyhnutny cas na regeneraciu aby mohol dalej otrocit, alebo je to dostatocny cas na to aby sa dalo povedat ze je slobodny. Rovnako je diskutabilne, ci je mzda v Azii, minimalna mzda na Slovensku a pod. dostatocna aby bol clovek slobodny, alebo len nevyhnutna aby dokazal prezit a otrocit dalej. - Riesenia su v inych temach, Nepodmieneny zakladny prijem a Skratenie pracovnej doby na polovicu.
toto tvrdis na zaklade coho? lebo pravda to nie jednes moze tiez clovek prestat pracovat a zomrie od hladu.
prvym problemom je nedostatok zdrojov, krajina o ~ rozlohe Ceskoslovenska nie je schopna uzivit 160M ludi, to sa skratka neda, preto kazda zapadna pomoc tym ludom vyrazne pomaha prezit, nominalna mzda neodraza realnu mzdu a PPPV Bangladesi nejaky clovek pracujuci s kozenymi vyrobkami povedal ze pracuje bez zmluvy 12 hodin denne, aj vikendy, nema ziadny volny den, pracuje s jedovatymi latkami, ochorie a zomrie v 40-tke, inu pracu nenajde, mam pocit ze ma plat 30 alebo 60 dolarov mesacne? - Nadnarodna firma z EU ten kozeny vyrobok preda, zamestnanec dostane mozno zlomok percenta, dalsi na ceste niekolko percent, cast dostane stat a vacsinu 1 miliardar - je ten konkretny zamestnanec otrok a ten miliardar otrokar?
ano, casto su si na vine ludia sami, lebo nechcu opustit svoje istoty a nie su ochotni riskovatPodme na Slovensko (...) tak zarobi opat 1 clovek miliardy - je ten konkretny Slovak otrok a ten miliardar otrokar?
okrem toho, malokedy zarobi 1 clovek miliardy a ked aj, casto su to miliardy papierove, nie realne
zase rozdiel medzi nominalnou a realnou mzdou a PPP, ktoremu nerozumiesTie nadnarodne firmy zarabaju miliardy aj na Slovakovi ktory kupuje produkty, pouziva vyhladavac, socialnu siet, ale tie firmy neodvadzauju Slovensku ziadnu dan, Slovak vyrobi auto pre zahranicnu firmu, kupi si to auto, zaplati este DPH a rozne dalsie poplatky, zahranicna firma zarobi miliardy, zaplati minimalnu dan vdaka danovym prazdninam, ulavam a pod., zahranicna firma - 1 majitel zarobi miliardy, Slovak dostane mizernu mzdu ktora je zlomkom tej zapadnej, je toto priklad otrok - otrokar?
nehovoriac o tej tvojej mantre s danovymi prazdninami, uz ti to tu vysvetlovali 3 ludia
co podla teba robia slovenske firmy s tymi ziskami?ak by firmy platili aktualne platne dane
vies kolko percent rozpoctu su dane z prijmu pravnickych osob?
tazko sa s tebou diskutuje, kedze:
1. diskutujes o veciach, ktorym nerozumies
co by zase az tak nevadilo, lenze ak ti to aj niekto vysvetli
2. nerozumies argumentom druhej strany
a ten otrok ked utiekol pre smrtou a zbycovanim tak potom nezomrel od hladu? jemu zacali padat pecene klobasy z neba do papule?Dreamer napísal: Tak aj otrok v otrokarskej spolocnosti bol potom slobodny, mohol prestat pracovat a utiect, len bol zbicovany a mozno zabity - dnes moze tiez clovek prestat pracovat a zomrie od hladu.
lebo to ze ak si prestanes pre seba ziskavat obzivu, tak zomries, to mi pride ako nieco logicke a normalne. kazdy zomrie ked nebude mat stravu.
proste niecim sa zivit musis, vacsina ludi dnes preferuje ten sposob ze ide do prace, za pracu ziska peniaze a za peniaze si kupi jedlo. ale nic ti nebrani pestovat a chovat si jedlo sam. si slobodny clovek, rob si co chces... dokonca mozes zit v lese a zivit sa korienkami a korou...
cez vikend isiel fajn dokument o australii, o tom ako sa nejaka posadka lode vzburila, zobrala nejake domorode zeny a utiekli na opusteny ostrov a tam si zili. nemali tam vobec nic a uplne vsetko si museli vybudovat sami, ale zili si slobodne. to mozes spravit tiez, odist, nikto ta nebude nahanat, bicovat ani zabijat. najdi si nejaky malicky ostrov v tichomori a zi si tam ako len chces. mozes makat od rana do vecera aby si vobec prezil, ale urcite sa budes citit slobodnejsie ako ti otroci co pracuju 12 hodin v tovarni a potom si idu vecer zohriat polotovar a pustit si telku.
Vytrhnute z kontextu, to som napisal iba na porovnanie, ale aj tak musi zobrat, pre davky musi pracovat, v utulkoch musi platit symbolicke sumy, takze musi zobrat aj cely den, to sa da povazovat za pracu, no o to tu nejde.beardie napísal:toto tvrdis na zaklade coho? lebo pravda to nie je
Neodpovedal si na moju hlavnu otazku, to ze zapad im pomaha - len umoznuje prezivat, zivorit, alebo skor otrocit - prave pre zapad, opat vyuzivaju otrokov, niekto na tom zarobi miliony.prvym problemom je nedostatok zdrojov, krajina o ~ rozlohe Ceskoslovenska nie je schopna uzivit 160M ludi, to sa skratka neda, preto kazda zapadna pomoc tym ludom vyrazne pomaha prezit, nominalna mzda neodraza realnu mzdu a PPP
Opat si neodpovedal na moju otazku. To ze su na vine ludia taktiez nie je pravda, to maju riskovat byvanie, ze zostanu bezdomovci a bez prace? Ty by si to spravil? Pozri si temu Vedomie / slobodna vola, nemozu prilis ovplyvnit asi sucasnost a ani minulost, ale to je OT.ano, casto su si na vine ludia sami, lebo nechcu opustit svoje istoty a nie su ochotni riskovat
okrem toho, malokedy zarobi 1 clovek miliardy a ked aj, casto su to miliardy papierove, nie realne
Do tretice, ani na jednu otazku si mi neodpovedal. Ak tomu nerozumiem, tak by ti vysvetli.zase rozdiel medzi nominalnou a realnou mzdou a PPP, ktoremu nerozumies
nehovoriac o tej tvojej mantre s danovymi prazdninami, uz ti to tu vysvetlovali 3 ludia
Priklad: https://zive.azet.sk/clanok/133792/zuck ... -co-pride/
Co za to dostal ak nie realne peniaze? Mohol by predat vsetko, ale preco ked kazdy den zarobi miliony.
Ano, on to chce rozdat na charitu, ale podobne mozu miliardari zneuzivat informacie a opat na to doplatia ini.
Mozno nerozumiem vsetkemu, ale to ako zije velka cast obyvatelstva a ako miliardari porovnat viem, taktiez chces spochybnovat tie dotacie, ulavy, odpocty a pod. - ano, Slovensku sa to oplatilo, resp. nemalo na vyber, ale ten vysledok zostava rovnaky.diskutujes o veciach, ktorym nerozumies
aacid - ved ten otrok zomrel a bol tiez otrok, ja som netvrdil opak.
Opat reagujes na mna, uz som to napisal viackrat, ja sa necitim ako otrok, ani sa nestazujem, tato tema je o celom ludstve a velkej casti populacie.
Dreamer: skus napisat ako si ten vlastne predstavujes lebo pride mi to ze sa len dookola stazujes ze ludia musia driet aby sa uzivili no nepises riesenie situacie.
nie, nie je to vytrhnuté z kontextu, je to tvoja citácia a reagujem na ňu tak, že hovorím, že je to blbosťDreamer napísal:Vytrhnute z kontextu, to som napisal iba na porovnanie
Existuje dosť široká záchranná sieť pre ľudí, aj štátna, aj súkromná, aj cirkevna
chápeš významu slova symbolicky? Myslíš, ze na 50centove alebo 1eurove vstupne treba zobrat celý deň? Ak áno, tak si to myslíš zlemusi platit symbolicke sumy, takze musi zobrat aj cely den, to sa da povazovat za pracu
pozri sa na to inak, ak by tam západné firmy neboli, ti ľudia by sa mali:Neodpovedal si na moju hlavnu otazku, to ze zapad im pomaha - len umoznuje prezivat, zivorit, alebo skor otrocit - prave pre zapad, opat vyuzivaju otrokov, niekto na tom zarobi miliony.
A) lepsie
B) rovnako
C) horšie
Podľa mňa je to jasné C
samozrejme, že ľudia musia riskovať, ak sa chcú mať lepsieOpat si neodpovedal na moju otazku. To ze su na vine ludia taktiez nie je pravda, to maju riskovat byvanie, ze zostanu bezdomovci a bez prace? Ty by si to spravil?
Ja som špecifický prípad, ktorý by ti pokazil štatistiku, už som v 4. krajine kde začínam od nuly, tentokrát som zmenil už aj kontinent
pokojne sa pytajDo tretice, ani na jednu otazku si mi neodpovedal. Ak tomu nerozumiem, tak by ti vysvetli.
pravidlo burzy číslo 1, ak všetci predávajú, predaj aj ty, lebo daná spoločnosť padaCo za to dostal ak nie realne peniaze? Mohol by predat vsetko, ale preco ked kazdy den zarobi miliony.
Ak by šiel predať všetky svoje akcie naraz, tak by mali výrazne nižšiu hodnotu, zrazu by už nebol miliardár ale obyčajný milionar
Akcie sú len spekulacia
Nastuduj si '.com' bublinu
tak tu som sa stratil,o čom hovoríš?Ano, on to chce rozdat na charitu, ale podobne mozu miliardari zneuzivat informacie a opat na to doplatia ini.
bol si miliardár že vieš ako žijú?
Mozno nerozumiem vsetkemu, ale to ako zije velka cast obyvatelstva a ako miliardari porovnat viem
je rozdiel medzi dotáciou a dotácioutaktiez chces spochybnovat tie dotacie, ulavy, odpocty a pod. - ano, Slovensku sa to oplatilo, resp. nemalo na vyber, ale ten vysledok zostava rovnaky.
Napísať, že každá jedna dotácia je zla, je absolútne nepochopenie ich významu
TK1991 - tato tema nie je o rieseni, je o zamysleni sa nad situaciou - a ja sa vobec nestazujem, konstatujem situaciu. O rieseniach som pisal v dvoch inych temach, odkazy su o 4 prispevky vyssie od tvojho. Mame prostriedky (roboty, stroje, pocitace, AI..) aj financie, len je to vsetko nedostatocne vyuzivane a rozdelene, ale to tu riesit nechcem, len opakujem ze nechcem vsetko rovnomerne rozdelovat!
beardie - ty mi davas nove otazky a stale si neodpovedal ani na jeden z tych prikladov, ci je to pripad otrokar-otrok, alebo sa to na to podoba alebo nie, podla teba.
Tu nejde o to ci je mozne to spravit lepsie, ci by sa mali lepsie alebo horsie, riesime aktualny stav, ci to je priklad otrokar-otrok.
To ci by sa v Azii ci Afrike mali bez zapadu lepsie ci horsie, to je na samostatnu temu, ale velmi strucne a zjednodusene, pozri si nejake dokumenty o tom, oni sa tam prave mali casto dobre, dokazali sa uzivit, ale prichodom zapadu sa to zhorsilo, na zapade sa vdaka rastu umelo navysuju ceny, potom sa uz nedokazu uzivit, mutia pestovat ine plodiny, opat zapad tlaci na ceny, potom ekologicka otazka, globalne oteplovanie hlavne kvoli zapadu najviac postihuje tie chudobne krajiny. Celkovo teda odpoved na tvoju otazku ti moze dat minulost - konkretne to bola nejaka Africka krajina, mali sa tam LEPSIE, dokazali sa uzivit, po prichode zapadu, kvoli rastu, tlakom a pod. sa maju horsie, resp. zivoria, otrocia, alebo su nuteni migrovat.

(viem ze oni su prakticky chudaci oproti miliardarom, len na odlachcenie)
beardie - ty mi davas nove otazky a stale si neodpovedal ani na jeden z tych prikladov, ci je to pripad otrokar-otrok, alebo sa to na to podoba alebo nie, podla teba.
Tu nejde o to ci je mozne to spravit lepsie, ci by sa mali lepsie alebo horsie, riesime aktualny stav, ci to je priklad otrokar-otrok.
To ci by sa v Azii ci Afrike mali bez zapadu lepsie ci horsie, to je na samostatnu temu, ale velmi strucne a zjednodusene, pozri si nejake dokumenty o tom, oni sa tam prave mali casto dobre, dokazali sa uzivit, ale prichodom zapadu sa to zhorsilo, na zapade sa vdaka rastu umelo navysuju ceny, potom sa uz nedokazu uzivit, mutia pestovat ine plodiny, opat zapad tlaci na ceny, potom ekologicka otazka, globalne oteplovanie hlavne kvoli zapadu najviac postihuje tie chudobne krajiny. Celkovo teda odpoved na tvoju otazku ti moze dat minulost - konkretne to bola nejaka Africka krajina, mali sa tam LEPSIE, dokazali sa uzivit, po prichode zapadu, kvoli rastu, tlakom a pod. sa maju horsie, resp. zivoria, otrocia, alebo su nuteni migrovat.
Mozno si si mohol precitat ten clanok, on ZNEUZIL interne informacie a predal ich vlasne skor (on bol prvy ktory predaval) pomocou diery v zakone, to co spravil je NELEGALNE, ale vdaka tej diere je to akoze legalne. - Ta charita je pre temu bezpredmetna.pravidlo burzy číslo 1, ak všetci predávajú, predaj aj ty, lebo daná spoločnosť pada
...
tak tu som sa stratil,o čom hovoríš?
Nechcem tu otvarat novu temu, ale iba u nas, co dotacia to skandal, podvod, potom u nas aj inde sa dotuju aktivity ktore nicia zivotne prostredie - potom ked je jedna dotacia, trpi niekto iny, potom sa to lepi a vznika neriesitelna komplikovana siet ktora sa neda rozpliest, lebo to cele prestane fungovat.je rozdiel medzi dotáciou a dotáciou
Napísať, že každá jedna dotácia je zla, je absolútne nepochopenie ich významu
Pozeral som predsa Geissenovcov.bol si miliardár že vieš ako žijú?
(viem ze oni su prakticky chudaci oproti miliardarom, len na odlachcenie)
och, ja som myslel, ze je to z mojich postov jasne, ale tak teda pre ozrejmenie - nie, ani jedno z toho nie je vztah otrokar - otrokDreamer napísal:stale si neodpovedal ani na jeden z tych prikladov, ci je to pripad otrokar-otrok
zapad prisiel a mortalita deti klesla o desiatky percent, ale natalita proporcne neklesla, takze mame krajiny s obrovskym prirastkom obyvatelstva, ktore nie je schopne krajina uzivitDreamer napísal:pozri si nejake dokumenty o tom, oni sa tam prave mali casto dobre, dokazali sa uzivit, ale prichodom zapadu sa to zhorsilo
svet je humanny, nenecha ludi umierat, deal with it
pics or didn't happenDreamer napísal:Celkovo teda odpoved na tvoju otazku ti moze dat minulost - konkretne to bola nejaka Africka krajina, mali sa tam LEPSIE, dokazali sa uzivit, po prichode zapadu, kvoli rastu, tlakom a pod. sa maju horsie, resp. zivoria, otrocia, alebo su nuteni migrovat.
Zuckerberg predaval akcie Facebooku, firmy, ktoru sam zalozil a bol majoritnym vlastnikom (?)...Dreamer napísal:ZNEUZIL interne informacie
mozeme polemizovat, ci to je alebo nie je zneuzitie a porusenie zakona, v inych krajinach by to tak posudzovane byt nemusel
skusme priklad: mas vlastnu firmu, spravis IPO, niekto spekuluje a kupi si par akcii kvoli potencialnemu zisku, ty urobis blbost, hodnota firmy klesne a tak sa jej casti zbavis, aby si si udrzal nejaky kapital, ktory chces vyuzit na charitu, do toho ale zacnu pindat mali akcionari, ze vdaka tvojmu odpredaju nie je dalej firma na akciovom trhu taka pevna a oni prisli o potencialny zisk
maju pravo ta kamenovat? nemaju? to je zradne...
je lepsie ked maju zisky spekulanti alebo prijemcovia charity?!
ehmDreamer napísal:Nechcem tu otvarat novu temu, ale iba u nas, co dotacia to skandal, podvod, potom u nas aj inde sa dotuju aktivity ktore nicia zivotne prostredie - potom ked je jedna dotacia, trpi niekto iny, potom sa to lepi a vznika neriesitelna komplikovana siet ktora sa neda rozpliest, lebo to cele prestane fungovat.
beardie napísal:Napísať, že každá jedna dotácia je zla, je absolútne nepochopenie ich významu
jop, takze presne vies ako milardari ziju...Dreamer napísal:Pozeral som predsa Geissenovcov.
beardie
Chces dokaz o raste cien? Google. Na zapade rastu aj platy, ale v Afrike a Azii nie, resp. ovela pomalsie. Preto sa vtedy dokazali uzivit a teraz nie. Rovnako klima a dalsie problemy...
Americké zákony zakazujú predávať akcie na základe neverejných, firemných informácií (praktika známa ako „insider trading“).
OK, tvoj nazor, beriem, priamo sa mozno zda ze kazdy ma na vyber, ale napr. ta praca s nebezpecnymi latkami, v minulosti otrokari bicovali a pod., ale nenutili robit ludi s jedmi kvoli comu zomieraju.ani jedno z toho nie je vztah otrokar - otrok
Chces dokaz o raste cien? Google. Na zapade rastu aj platy, ale v Afrike a Azii nie, resp. ovela pomalsie. Preto sa vtedy dokazali uzivit a teraz nie. Rovnako klima a dalsie problemy...
Precitaj si konecne ten clanok:mozeme polemizovat, ci to je alebo nie je zneuzitie a porusenie zakona, v inych krajinach by to tak posudzovane byt nemusel
Americké zákony zakazujú predávať akcie na základe neverejných, firemných informácií (praktika známa ako „insider trading“).
Myslel som ze ten smajlik pochopis, napriek tomu som napisal aj zmenseny text, ale ani to nestacilo, nevadi.beardie napísal:jop, takze presne vies ako milardari ziju...
neviem akú zmluvu má ten človek v Bangladéši s jeho firmou ale myslím že može slobodne odísť... teda neni otrok
(rovnako ostatné 2 príklady so Slovákmi nemajú s otrokárstvom nič spoločné)
v prírode to je tak, že ak si flexibilný, tak prežiješ
ak nevieš robiť to, po čom je dopyt (prípadne sa nechceš sťahovať), dobrovolne si si zvolil byť "otrokom" (podľa širšej definície otroka)
Svet nie je utópia a nikdy nebude.
(rovnako ostatné 2 príklady so Slovákmi nemajú s otrokárstvom nič spoločné)
v prírode to je tak, že ak si flexibilný, tak prežiješ
ak nevieš robiť to, po čom je dopyt (prípadne sa nechceš sťahovať), dobrovolne si si zvolil byť "otrokom" (podľa širšej definície otroka)
Svet nie je utópia a nikdy nebude.