Výber filtrácie na vodu

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
howhigh
Light Expert
Light Expert

Výber filtrácie na vodu

Príspevok od používateľa howhigh »

Ahojte,
potrebujem poradiť s výberom filtrácie na vodu, lebo fakt neviem čo vyberať. Reálne ju vyberám už možno 2 roky :). Prešiel som rôznymi variantmi a najviac sa mi pozdávala reverzná osmóza od Aquaphoru so zabudovaným zásobníkom na vodu a filtrami, ktoré sa menia celé - žiadne tuby s filtrami a podobne. Problém však nastal s tým, že som filtráciu 2x reklamoval a zakaždým tam plávali na hladine niečo ako olejové škvrny a tak som ju už do tretice neskúšal. Odvtedy zatiaľ fičím na filtračných konviciach typu Brita, ale s filtrami Aquaphor. Filtre Brita nepoužívam, lebo sú z môjho pohľadu nanič, vkuse sa prepádavajú kúsky toho filtra - uhlíky do filtrovanej vody, lebo tuším ani nemajú odspodu filtračnej patróny sitko. A hlavne reálne ten filter skoro nič neodchytil, keď som to porovnal s filtrom od Aquaphoru, tak to je iná liga. Ale konvica je dočasné riešenie a v poslednej dobe som natrafil na pár filtrov, ktoré som vyhodil, lebo voda mala takú ako keby kovovú príchuť. Takže už možno mesiac pijem iba vodu z vodovodu a chcem riešiť konečne nejakú poriadnu filtráciu, ktorá bude kvalitná, hygienická a bude fungovať tak ako si predstavujem. Len neviem čo vybrať, tie klasické reverzné osmózy sa mi nepáči a ani ten systém ako fungujú takže typy Aquel, Aqua Via podobne nechcem. A ani tie vontron patróny čo nakupujú z Číny za pár šupov.

Nelipnem na reverznej osmóze, ale musí to byť fakt kvalitná filtrácia, nie zase domová, ale stačí kuchynská pod drez so svojou batériou. Voda sa používa na všetko v kuchyni, t.j. pitie, varenie. Môžu byť aj filtrácie zo zahraničia, na našom trhu som toho moc na výber nenašiel. Ide mi aj o hygienu a nezávadnosť, takže pre mňa je lepšie ak sa vymenia nejaké veci v celku, bez zložitých dezinfekcií a bez potreby zásahov nejakých technikov z firiem. Zatiaľ s tými našimi firmami nemám dobré skúsenosti a vždy mi tam niečo vadilo. Kedysi, tak 15 rokov dozadu sa mi zdala tá bežná osmóza typu Aquel super, teraz sa mi to zdá iné, asi je to aj lacákmi filtrami.

Ďakujem každému za radu.
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Výber filtrácie na vodu

Príspevok od používateľa wladas »

Na filtracne patrony reverznej osmozy ma patent jedna americka firma ale tusim ze ich vyraba este jedna. Komplet hotove reverzne osmozy roznych vyrobcov preto logicky pouzivaju filter z ameriky.
Napr cesky vyrobca - http://www.mangala.cz/ najdes tam uzitocne info o problematike.
Nic lepsie nez osmozu nenajdes.
howhigh
Light Expert
Light Expert

Ďakujem za reakciu. Reverznú osmózu dobre poznám, lebo sme ju mali a máme stále u rodičov už roky. Nie som však s ňou úplne stotožnený, hlavne s tou klasickou. Nepáči sa mi, že tie minerály sa dodatočne dopĺňajú (neviem ich pôvod, obsah prípadných toxických látok a podobne). Spôsob výmeny filtrov, a to , že sa vyberá iba vnútro a celé to prejde dezinfekciou a tiež som mal skúsenosť, že tá voda z nej bola taká jemne pálivá. A to som zažil u rôznych reverzných osmóz. Doma som to zažil prvý krát, že šla pálivá voda. Ja som potom objednával na viackrát nové filtre cez aliexpress a podobne a trvalo to stále. Mal som tam technikov z viacerých firiem (asi troch) vrátane "pôvodnej" a asi v minulosti najrozšírenejšej firmy Aquel a nepodarilo sa odstrániť to pálenie po vypití. A tak sa kúpila nová osmóza. Čo je OK, ak tomu verím, dnes tie ich ceny sú úplne inde ako kedysi (je to násobne lacnejšie), keď stál ten systém cez 30 tisíc korún a platy boli vtedy rádovo iba v tisícoch. Ale stále sa mi nepáči ten systém, že dodatočné dodanie minerálov (akej čistoty, ako to viem preveriť ?) a výmena iba časti "systému" a následná dezinfekcia (koľko z nej ostane vo filtroch a pomaly sa uvoľňuje do vody, ktorú pijem ? ). Tiež je tam veľa hadičiek a akoby som to nazval oddelených častí, kde fakt netuším či za tých 6-12 mesiacov od poslednej výmeny to nie je plné baktérií a vírusov.
A posledná vec, nedôvera tým dnešným lacným filtrom. Fakt sme mali osmotickú membránu dlhé roky, ešte pôvodnú od Aquelu a nebol problém. Potom sa to po rokoch menilo (vraj by sa malo každé 2 roky) a začali postupne problémy. Proste nemám moc dôveru v kvalitu tých filtrov, lebo ceny sa tlačia stále nižšie. V rodičovskom dome stále osmóza je, ale u seba zvažujem niečo iné.

Minulý rok som sa nakoniec síce rozhodol pre osmózu, ale preto, že ma zaujal systém od Aquaphoru, kde je fakt jednoduchá výmena filtrov, nikoho k tomu nepotrebujem, menia sa celé filtračné "kusy" a zásobník je tiež super riešený. http://www.aquaphor.ie/wp-content/uploa ... on-sm1.jpg
Akurát ako som spomínal, dvakrát som to reklamoval, lebo tam plávali na povrchu vody nejaké akoby olejové škvrny. Napustil som pohár, pozrel hladinu vody poriadne vo svetle a bolo to tam. A obidvakrát mi reklamáciu hneď a jasne uznali.

Včera som narazil na jeden článok https://modernypraclovek.sk/filtracia-vody/ a páči sa mi ten uhlíkový filtračný blok. Lenže zase tie od fy. Berkey fungujú na systéme pivného suda :), čo mi nie je sympatické, nechcem mať takú opachu na linke alebo nebodaj čapovať vodu pod drezom :).

Ešte mi je celkom sympatický espring od Amway a mám od známej info, že si niekto z jej okolia dával robiť z neho rozbor vody a fakt to dopadlo super, lenže dávať každoročne skoro 300 € za filter sa mi zdá už trochu prehnané.

Proste stále som nenašiel filtráciu resp. riešenie, ktoré by mi vyhovovalo a bol by som s ním stotožnený a spokojný, že áno toto chcem. Ten blokový uhlíkový filter sa mi veľmi páči, ale nenašiel som zatiaľ nič okrem toho Berkey a to nechcem. Trápi ma to, lebo si uvedomujem, že voda je skutočne základ života a aj zdravia a chcem ju mať v domácnosti hlavne kvôli tomu, že mám aj malé dieťa v kvalite, ktorej budem veriť. Dosť ma štvalo, keď sa narodil, že som to nemal poriešené a práve som sa moril s tou osmózou od Aquaphoru a musel som mu kupovať balenú vodu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Zavisi kde presne byvas, su oblasti na Svk ktore maju menej kvalitnu vodu a oblasti kde je velmi dobra. je otazne ci vobec ma vyznam u teba riesit pitnu vodu nejakym filtracnym zariadenim. Tieto systemy su popularne v zahranici, lebo na mnohych miestach sveta je bud zdravotne zavadna, alebo aspon nie chutna. Ale na Svk tento problem az taky vyrazny nie je, ale opakujem ze zavisi kde presne zijes a odkial cerpas pitnu vodu.
howhigh
Light Expert
Light Expert

Na západnom Slovensku. Podľa mňa to, ale podstatné nie je. Aj keď priamo na mieste meraní kvality vody v tých parametroch, v ktorých to vodárne merajú im sedí, že voda je pitná, ale nikto to nemeria už napríklad u konečného spotrebiteľa. Vieme v akom stave sú tie staré vodovodné potrubia a že tá voda ide dlhé trasy a až kilometre v potrubiach, kde aj dochádza k určitým stratám, t.j. ak ide von, tak ide aj dnu. A tie potrubia sú aj adekvátne zanesené. preto samotný fakt, že kvalita vody kde ju vodári merajú je OK je síce pekný, ale ja tú vodu nepijem tam kde to merajú. Cestou to naberie kopu organického a aj anorganického bordelu a toho sa chcem zbaviť. A aj tie parametre, ktoré merajú vodári nie sú dostatočne široké a samotná voda sa označuje za pitnú, nie zdravotne nezávadnú resp. neškodnú vodu. Akurát musí spĺňať ich limity. Načo by som napríklad mal piť nejaké množstvo dusičnanov, kovov, baktérií a neviem čoho ešte všetkého, keď nemusím. Vieme ako vyzerá voda, keď vodári prerušia z nejakého dôvodu dodávku vody, to samo o sebe hovorí veľa. A okrem týchto vecí mi samozrejme prekáža aj chlór, človek nie vždy chce a má čas nechať vodu odstáť, aby sa to odtiaľ vyparilo. Keby to mám zhrnúť stručne tak tej vode čo pijem nedôverujem, a to aj keď viem, že ako jedna asi z mála krajín máme dostatok pitnej a kvalitnej vody. Akurát cestou k spotrebiteľovi sa tam dostane toho dosť. A keď si zoberieme, že naše telo je prakticky z väčšiny tvorenej vody a voda sa podieľa v tele na všetkom, tak je jasné, že kvalita vody zásadne vplýva na zdravie človeka. Raz som videl graf Slovenska, kde bolo zobrazené podľa regiónov, že na čo tam ľudia najviac zomierajú a bolo tam porovnanie s parametrami a kvalitou vody v daných regiónoch a sedelo fakt presne.

A takisto tá voda dnes nie je v takom stave ako nejaké roky dozadu. Podzemné vody sa dosť znečisťujú ľudskou činnosťou, cez pôdu presakuje od pesticídov, liekov až po fekálie všetko. Vieme v akom stave sú naše rieky a ako sú znečistené. Jasné, pod zemou cez štrky, piesky sa to do veľkej miery prefiltruje. Ale kto prefiltruje napríklad ten veľmi škodlivý odpad, ktorý zakopali na okraji BA a je veľkým ohrozením pre celý žitný ostrov ? A zo žitného ostrova sa čerpá asi väčšina vody pre domácnosti na západnom Slovensku.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ja by som z toho hysteriu nerobil. Ak by niekde bola voda nad limitmi tak by sa to urcite prejavilo na zdravy deti ktore su citlivejsie. Problemticke su niektore obce na Zitnom ostrove kvoli pesticidom. Najjednoduchsie je kupovat balenu vodu, aj ked je to neekologicke riesenie..
wladas
Redeemer
Redeemer

Prave na cistenie vody od bordelu z rozvodovych trubiek pouzivam Britu. Hodnotu ppm stahuje viac nez o polovicu. Hlavna zlozka Britta filtra je prave aktivne uhlie.
Ja prave nemam doveru v rozne pofiderne riesenia ked clovek o tom nikde nepocul. Reverzna osmoza je rokmi overena. Mineralizatora by som sa nebal. To nie je davkovanie chemikalie ale mineralov. A u beznych osmozach sa da nastavit sila davkovania.
howhigh
Light Expert
Light Expert

gogo956 napísal:Ja by som z toho hysteriu nerobil. Ak by niekde bola voda nad limitmi tak by sa to urcite prejavilo na zdravy deti ktore su citlivejsie. Problemticke su niektore obce na Zitnom ostrove kvoli pesticidom. Najjednoduchsie je kupovat balenu vodu, aj ked je to neekologicke riesenie..
Tu nejde o hystériu, ale nemyslím si, že tá voda je OK a keď to človek stále pije, zdravie to poškodzuje. A prečo by som to mal robiť, nie som masochista a ani nechcem ubližovať ľuďom okolo seba. Podľa mňa nie je vôbec jednoduché kupovať balenú vodu. Hlavne ak by som tou vodou chcel aj variť. Však by som nič iné nerobil len sa teperil s ťažkými fľašami vody domov a potom sa ešte druhý krát bavil s odpadom. A ešte samotná manipulácia s tým, je čerešnička na torte. A zdravotná nezávadnosť vody v PET fľašiach je tiež otázna. Stačí ak sa cestou ku mne do toho niekde oprelo Slnko alebo to bolo v teple a okrem iného bisfenolík A rozpustený asi tiež nepoteší. Balená voda nie je proste zdravšia alternatíva, to už zdravšia je tá z vodovodu.

//autoeditácia príspevku (09 Aug 2018, 23:28)
wladas napísal:Prave na cistenie vody od bordelu z rozvodovych trubiek pouzivam Britu. Hodnotu ppm stahuje viac nez o polovicu. Hlavna zlozka Britta filtra je prave aktivne uhlie.
Ja prave nemam doveru v rozne pofiderne riesenia ked clovek o tom nikde nepocul. Reverzna osmoza je rokmi overena. Mineralizatora by som sa nebal. To nie je davkovanie chemikalie ale mineralov. A u beznych osmozach sa da nastavit sila davkovania.
Práveže s Britou nemám dobré skúsenosti. Moja skúsenosť je taká, že filtruje slabo a púšťa do vody tie zrniečka, lebo nemá na spodku toho maxtra filtra jemnú sieťku, aby tie zrnká neprepadávali. Kedysi som sa aj nejakého ich zástupcu, stránky, či koho pýtal a dostal som odpoveď, že tie zrnká sú neškodné :D. Takže vlastne ich môžem jesť ako taký bonus :D A filtrácia slabota, v práci máme takú vodu, že je bežne farebná, je to centrum mesta, asi fakt staré potrubie a ani toto vôbec neprefiltrovala a aj výsledná voda nevyzerala čisto. Naopak od Aquaphoru filtre do kanvice sú výrazne lepšie a výsledok je aj vidieť. Chcem niečo lepšie, osmóza sa mi zdá moc, ale niečo na štýl uhlíka, ale kvalitné ako napríklad ten uhlíkový blok. Len nájsť také zariadenie, ktoré ešte bude fakt kvalitné a bude mať rôznu certifikáciu.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Vyser sa na pocity a daj si urobiť rozbor vody. Až potom niečo rieš.

Na slovenku máme dosť kvalitnú vodu z vodovodu, netreba riešiť žiadne šialenosti.

Zložitejšie filtrovanie by som riešil iba v prípade studne, kde hrozí kontaminácia od susedovej žumpy.

A Brita, tie malé veci môžu byť aktívne uhlie, piesok, drť kokosovej škrupiny, neškodné.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

tiez pouzivam britu a nemam s tym problem. mne neprepusta ziadne ciastocky a chut vody je lepsia a aspon mam pocit ze to trochu precisti od sajrajtu z potrubia, chloru atd
howhigh
Light Expert
Light Expert

baldorex napísal:Vyser sa na pocity a daj si urobiť rozbor vody. Až potom niečo rieš.

Na slovenku máme dosť kvalitnú vodu z vodovodu, netreba riešiť žiadne šialenosti.

Zložitejšie filtrovanie by som riešil iba v prípade studne, kde hrozí kontaminácia od susedovej žumpy.

A Brita, tie malé veci môžu byť aktívne uhlie, piesok, drť kokosovej škrupiny, neškodné.
Ono je zbytočné o tom polemizovať, pretože moja otázka v tejto téme je taká, že hľadám kvalitnú filtráciu o vode. Debatovať tu o tom, že čo komu vadí, vyhovuje a podobne je strata času, lebo každý má iný postoj k životu a iné priority. Vodovodné potrubie je plné bordelu, to je fakt. Aj to, že tá finálna voda nie je úplne OK, u rodičov sa pred rokmi robil tuším aj rozbor. Keď tebe nevadí jesť nejaké blbosti z filtra ako uhlie, piesok a neviem čo všetko, tak OK, mne áno a Brita je aj pre toto pre mňa nepoužiteľná vec.

//autoeditácia príspevku (10 Aug 2018, 13:25)
ropman napísal:tiez pouzivam britu a nemam s tym problem. mne neprepusta ziadne ciastocky a chut vody je lepsia a aspon mam pocit ze to trochu precisti od sajrajtu z potrubia, chloru atd
To je iba subjektívny pocit, skús si pustiť cez Britu trošku zafarebenú, či špinavšiu vodu a uvidíš ako tú vodu (ne) filtruje. Konieckoncov aj na nete myslím, že nájdeš dosť videií. Ale je to jedno, filtračná konvicu nepovažujem za riešenie, to je dobré možno tak do práce alebo na cesty, nie na doma, 10x denne do toho liať vodu a hrať sa s tým. A meniť 1-2x mesačne filter. To nie je riešenie, to je núdzové lacné riešenie, pre ľudí čo to robia iba pre niečo ako pocit.
baldorex
Addict
Addict

Vôbec to nie je zbytočné.
Ty si niečo myslíš, potom niečo tušíš a neskôr hovoríš o nejakom fakte.

Tak ten fakt potvrď rozborom vody.

Mám pocit že si chceš veľmi platiť placebo pocit, je to samozrejme tvoja vec.
howhigh
Light Expert
Light Expert

Baldorex... Moja otázka a aj táto téma je založená preto, že hľadám radu na kvalitnú filtráciu vody. Toť vsjo. Nemusíme sa ostatným vôbec zaoberať. Vieš ten rozbor si už presne nepamätám tak nenapíšem, že určite, keď je to možno 15 rokov dozadu. Nebudem riešiť rozbor, môj názor na to som dosť obšírne napísal, aj to že konvice, či balené vody nie sú riešenie a aj dosť jasné argumenty prečo chcem vodu filtrovať. Nemusíš si robiť rozbor vody, aby si zistil, že vo vode je veľa častíc, ktoré sa merajú ppm alebo že je voda brutal tvrdá (ja tvrdú vodu nechcem piť). Mysím, že ani polemika o nezávadnosti vodovodného potrubia je zbytočná. To, že je na mnohých miestach olovené a že reálne dochádza v potrubiach k stratám sa ani baviť nemusíme, to sú fakty.
Viac sa tým zaoberať nemusíme, zaujímajú ma rady na kvalitné filtračné zariadenia :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Voda z kohutika 230 ppm. Po prebehnuti cez Brittu 110 ppm. Asi dam reklamovat merak.
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas

zachytilo ti to asi mineraly- vapnik, horcik. Mylim sa?
wladas
Redeemer
Redeemer

Presne tak. A to je aj ciel aby tam toho vela nebolo. A logicky znehodnotenu vodu (zakalenu, hnedu) to nevycisti.
gogo956
Redeemer
Redeemer

urcita hladina vapnika / horcika vo vode je prospesna, takze by asi bolo dobre vediet ci sa tou filtraciou ich obsah neznizil prilis. Konkretne napr horcik je celkovo slabo zastupeny v potrave, mnoho ludi ho musi umelo doplnovat vo forme doplnkov vyzivy.
baldorex
Addict
Addict

Ja som to kúpil práve kvôli tomu, z vodovodu mi ide veľmi tvrdá voda, najviac to vidno na rýchlovarnej konvici. Problém to bol aj pre kávovar. Zmenu chuti čaju či kávy som si nevšimol, len sa zatiaľ nevytvára vodný kameň.

Inak mám vodu čistú a chutnú. :)
howhigh
Light Expert
Light Expert

wladas napísal:Voda z kohutika 230 ppm. Po prebehnuti cez Brittu 110 ppm. Asi dam reklamovat merak.
Myslím, že merák nemusíš dávať reklamovať (asi). Netvrdím, že niečo ten filter nefiltruje, ale je to slabotka.

//autoeditácia príspevku (12 Aug 2018, 10:42)
wladas napísal:Presne tak. A to je aj ciel aby tam toho vela nebolo. A logicky znehodnotenu vodu (zakalenu, hnedu) to nevycisti.
Tak potom ako to zachytáva mechanické častice a väčší bordel, keď to nevie odchytiť z mierne zakalenej vody, ktorá je aj tak podľa vodárov, keď ju prídu vyhodnotiť pitná ? :D A ešte okrem toho ti tam napadajú zrnká z filtra. No nekúp to. To čo ty píšeš logické nie je, iba to dokazuje, že ten filter je slabučký a skôr iba pre pocit. Skús si to porovnať s inými filtrami a potom hovor o logike. Napríklad ten Aquaphor (totožný filter ako Brita maxtra do tej istej kanvice) s tým nemá žiaden problém. Dokonca po zhliadnutí nejakých videií na YT som skúsil cez neho prebehnúť napríklad veľmi sladkú a zafarbenú vodu z čerešňového kompótu. Vieš čo mi vyšlo ? Čistá voda. Bez žiadnej sladkosti a stopy po cukre. Inak cez ten filter je aj chuť vody lepšia a ľahšia, pri Brite som nevidel rozdiel.
Keď budeš mať chuť, tak niečo mrkni :) https://www.youtube.com/results?search_ ... r+vs+brita
Inak zvláštne, že Brita necháva piť kúsky filtra zákazníkov, namiesto toho, aby dala na spodok filtra sieťku, ako to vie spraviť konkurencia. A to sa tuším tvária, že nemecká kvalita, pre mňa je to iba príklad ako si niekto spraví pekné PR na značku, ale kvalita nanič.
wladas
Redeemer
Redeemer

Asi si kupil nejaku napodobeninu Britty. Nikdy som z nej kusky nemal a tusim ma aj stietku.
Napísať odpoveď