Vedomie / slobodna vola
Re: Vedomie / slobodna vola
pri meditacii sa pracuje s dychom. Znizuje sa mnozstvo vydychovaneho aj vdychovaneho vzduchu a mozog je v miernom stave hypoxie. A vtedy prichadzaju stavy uvolnenia a blazenosti, pripadne rozne predstavy. Je to podobne ako pri umierani. Oproti drogam je to menej nebezpecne a legalne.
-
javatar
Hardcore addict
Meditacii je kopec, o pomalsom dychani som uz pocul (aj o velmi pomalom) ale vediet sa uvolnit ked mas nedostatok kyslika - to mi velmi nesedi (aj ked sa to da).
Na "rozsirenie vedomia" by som prave odporucil meditacie - len si musis najst nejaku co vylepsi aspekt zivota ktory chces.
Na "rozsirenie vedomia" by som prave odporucil meditacie - len si musis najst nejaku co vylepsi aspekt zivota ktory chces.
To znizovanie hladiny kyslika v mozgu je postupne, clovek straca bdele vedomie a dostava sa do polospanku kde je prave priestor na rozne halucinacie.
Opakom je holotropne dychanie kde sa naopak dycha intenzivne a rychlo a ma zase ine prejavy.
Opakom je holotropne dychanie kde sa naopak dycha intenzivne a rychlo a ma zase ine prejavy.
harrison314 to napísal veľmi dobre, plný súhlas.
Neviem aký iný stav "vedomia" by sa mal dosiahnuť cez meditáciu. Je okolo toho veľa bulšitu. Napr. holotropné dýchanie a "iné dimenzie." Nie je to nič iné ako nedostatok kyslíka v mozgu. Predpokladám, že presne na tomto fungujú aj zážitky z "meditácie."
Neviem aký iný stav "vedomia" by sa mal dosiahnuť cez meditáciu. Je okolo toho veľa bulšitu. Napr. holotropné dýchanie a "iné dimenzie." Nie je to nič iné ako nedostatok kyslíka v mozgu. Predpokladám, že presne na tomto fungujú aj zážitky z "meditácie."
-
javatar
Hardcore addict
Skor tu vidim nepochopenie pojmu meditacia (ktory je v praxi velmi siroky pojem). Z toho co som sa rozpraval s ludmi (aj s joginom) mi nikdy ziadne halucinacie neprisli ako ciel, ci dokonca ich nik nespominal. Urcite su ludia ktory za hladaju touto cestou "ine dimenzie" ale praktikanta tejto cesty som este nestretol.
Tak áno, treba to upresniť. Ak má ísť o nejakú formu relaxu či uvolnenia, v pohode. Ale tu sa rozbehla diskusia o tom, či sa dá nejak "posunúť" či "rozšíriť" naše aktuálne vedomie. To je podľa mňa blud, niečo na úrovni 10% využívania mozgu.
aku ideu vlozis do vedomia v stave uvolnenia,polospanku, meditacie, tym smerom sa budu nasledne uberat tvoje myslienky a pocity.
Opakujem ze ja som hladal nieco o vedomi, o roznych urovniach a pod. a tie nizke a vysoke vibracie sa spominaju velmi casto.
Neviem ako je to s drogami, ale oni tam spominaju ze drogy maju prave nizke vibracie, teda ze su zle, rovnako alkohol a cigarety - ale ako vynimku uvadzali prave niektore konkretne - marihuana, LSD, DMT, ayahuasca, takze su tieto drogy ine ako ostatne, mohli by rozsirit vedomie, alebo su to len halucinacie a teda klamlive stavy?
Meditacie sa spominaju tiez, to moze byt zaujimave, taktiez to dychanie - davnejsie som pocul ze v Cine sa ludia ucia dychat zhlboka, alebo takto dychaju pravidelne, no nespominam si v akej suvislosti to bolo, iba ze je to tam bezne, na dosiahnutie niecoho, ze u nas to bezne nie je a ciel sa dosahuje inak.
K tomu rozsirenemu vedomiu, rocne dieta, alebo postihnuty clovek ma urcite nizsiu uroven vedomia v istej forme, no mozog tam zrejme nepracuje na 50% alebo na 20%, len pracuje inak.
Mozog zvladne udajne 10 na 13 až 10 na 16 operacii za sekundu, 25 000 myslienok za den, kolko z toho je zbytocnych, mozno prave meditacia ci drogy by mohli "zbytocne" operacie a myslienky presunut z casti "nevedomia" do casti vedomia/vnimania? Aj v tych dokumentoch ktore su vyssie sa spomina, ze mozog zamerne ignoruje a nevnima mnoho podnetov, boli tam aj priklady, hovorilo sa aj o tom "nevedomi" ktore som spominal. Ked vykonavame rozne zlozite cinnosti, fyzicke, psychicke, tak cast vedomia ma urcite percento, napr. 20%, cast "nevedomia" ktore spracuva napr. chod srdca ale aj chodzu, pohyby pouziva napr. 80%, no ak lezime, je ticho, tma, mozno meditujeme, tak okrem zakladnych cinnosti ako je tlkot srdca a dychanie nepotrebujeme celu tu cast mozgu pre "nevedomie" a mozno by sa to dalo presunut do vedomia a tym ho rozsirit.
EDIT: harrison314 - zaujimave a dobre pochopitelne video.
//autoeditácia príspevku (13 Aug 2018, 21:31)
Psychedelické lieky vyvolávajú vyšší stav vedomia
Ľudia, ktorí brali psychedelické látky často tvrdili, že prežívajú hlbšie precítenie bytia. Až teraz však vedci po prvýkrát potvrdili, že tieto látky môžu človeku navodiť vyšší stav vedomia.
Neviem ako je to s drogami, ale oni tam spominaju ze drogy maju prave nizke vibracie, teda ze su zle, rovnako alkohol a cigarety - ale ako vynimku uvadzali prave niektore konkretne - marihuana, LSD, DMT, ayahuasca, takze su tieto drogy ine ako ostatne, mohli by rozsirit vedomie, alebo su to len halucinacie a teda klamlive stavy?
Meditacie sa spominaju tiez, to moze byt zaujimave, taktiez to dychanie - davnejsie som pocul ze v Cine sa ludia ucia dychat zhlboka, alebo takto dychaju pravidelne, no nespominam si v akej suvislosti to bolo, iba ze je to tam bezne, na dosiahnutie niecoho, ze u nas to bezne nie je a ciel sa dosahuje inak.
K tomu rozsirenemu vedomiu, rocne dieta, alebo postihnuty clovek ma urcite nizsiu uroven vedomia v istej forme, no mozog tam zrejme nepracuje na 50% alebo na 20%, len pracuje inak.
Mozog zvladne udajne 10 na 13 až 10 na 16 operacii za sekundu, 25 000 myslienok za den, kolko z toho je zbytocnych, mozno prave meditacia ci drogy by mohli "zbytocne" operacie a myslienky presunut z casti "nevedomia" do casti vedomia/vnimania? Aj v tych dokumentoch ktore su vyssie sa spomina, ze mozog zamerne ignoruje a nevnima mnoho podnetov, boli tam aj priklady, hovorilo sa aj o tom "nevedomi" ktore som spominal. Ked vykonavame rozne zlozite cinnosti, fyzicke, psychicke, tak cast vedomia ma urcite percento, napr. 20%, cast "nevedomia" ktore spracuva napr. chod srdca ale aj chodzu, pohyby pouziva napr. 80%, no ak lezime, je ticho, tma, mozno meditujeme, tak okrem zakladnych cinnosti ako je tlkot srdca a dychanie nepotrebujeme celu tu cast mozgu pre "nevedomie" a mozno by sa to dalo presunut do vedomia a tym ho rozsirit.
EDIT: harrison314 - zaujimave a dobre pochopitelne video.
//autoeditácia príspevku (13 Aug 2018, 21:31)
Psychedelické lieky vyvolávajú vyšší stav vedomia
Ľudia, ktorí brali psychedelické látky často tvrdili, že prežívajú hlbšie precítenie bytia. Až teraz však vedci po prvýkrát potvrdili, že tieto látky môžu človeku navodiť vyšší stav vedomia.
-
javatar
Hardcore addict
1. Zabudni na vysoke/nizke vibracie - ludia proste vyuzivaju casti fyziky o ktorych nemaju ani paru na opis osobnych pocitov
2. 25k zbytocnych myslienok - ano, ked chces mozes sa zbavovat vela balastu a vela meditacii je o tom - ale to mozes robit kedykolvek - staci ked si uvedomis svoje telo, dych, koncatiny, tvar, vsade kde sa tvoje telo niecoho dotyka, vnimat aj periferne nie len na co sa aktivne pozeras, a zacnes pocuvat vsetko co tvoje usi zachytia. Inak povedane, celu svoju vedomu kapacitu presunies na zmyslove vnimanie (a neostane ti kapacita na ziadne myslienky) - ak toto zvladnes udrzat viac ako par minut tak ti "vyssi stav vedomia" garantujem. Lahke to vsak nie je.
3. Skus si ten "vyssi stav vedomia" zadefinovat. Cez steny vidiet nebudes, levitovat sa ti tiez nepodari, najcastejsia a podla mna najpresnejsia definicia je "nelipnutie na nicom". A na to nepotrebujes ziaden nedostatok ci prebytok kyslika v mozgu, ci byt v polospanku (prave naopak, byt plne pri zmysloch).
Hladas senzaciu tam kde nie je. Len par ludi zobralo koncept ktory znie skvele (osvietenie, nirvana, atd...) a pokusilo sa urobit z toho nieco uplne ine.
2. 25k zbytocnych myslienok - ano, ked chces mozes sa zbavovat vela balastu a vela meditacii je o tom - ale to mozes robit kedykolvek - staci ked si uvedomis svoje telo, dych, koncatiny, tvar, vsade kde sa tvoje telo niecoho dotyka, vnimat aj periferne nie len na co sa aktivne pozeras, a zacnes pocuvat vsetko co tvoje usi zachytia. Inak povedane, celu svoju vedomu kapacitu presunies na zmyslove vnimanie (a neostane ti kapacita na ziadne myslienky) - ak toto zvladnes udrzat viac ako par minut tak ti "vyssi stav vedomia" garantujem. Lahke to vsak nie je.
3. Skus si ten "vyssi stav vedomia" zadefinovat. Cez steny vidiet nebudes, levitovat sa ti tiez nepodari, najcastejsia a podla mna najpresnejsia definicia je "nelipnutie na nicom". A na to nepotrebujes ziaden nedostatok ci prebytok kyslika v mozgu, ci byt v polospanku (prave naopak, byt plne pri zmysloch).
Hladas senzaciu tam kde nie je. Len par ludi zobralo koncept ktory znie skvele (osvietenie, nirvana, atd...) a pokusilo sa urobit z toho nieco uplne ine.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
1. Startitup je bulvarDreamer napísal:Psychedelické lieky vyvolávajú vyšší stav vedomia
2. Oni si definovali, ze vyssi stav vedomia znamena menej predvidatelna elktro aktivita mozgu.
Titulka toho clanku by mala byt: Vedci zistili, ze po poziti niektorych psychodelickych latok moze mat clovek menej predvidatelnu elektricku aktivitu v mozgu ale to neznie tak cool
Áno, ľudia na fete sú naozaj "iní." 
Ja sa nesnazim najst senzaciu, len ma to celkom zaujima a hladam co najviac informacii.
Este predsa k tym konkretnym drogam, LSD a pod., v tom videu na predoslej stranke ich porovnavali so serotoninom, ten sa nachadza v tele bezne, v podstate je to nieco ako "prirodzena droga", v tele su aj ine hormony a prakticky bez nich clovek nedokaze existovat, takze kazdy zdravy clovek je prakticky neustale (akoby) na drogach.
Ak je serotoninu nedostatok, sposobuje to zlu naladu az depresie, mozme to povazovat aj za znizenie vedomia, takze ak podobne latky do organizmu pridame, mohlo by sa to povazovat za zvysenie vedomia(?)
Inak som sa na to uz pytal, ale neviete ako dlho by mohlo trvat dosiahnutie vyssieho stavu vedomia bez drog, meditaciami, veganstvom a pod.? Ak by to nebolo tak casovo narocne, mozno by to stalo aspon za pokus.
Este predsa k tym konkretnym drogam, LSD a pod., v tom videu na predoslej stranke ich porovnavali so serotoninom, ten sa nachadza v tele bezne, v podstate je to nieco ako "prirodzena droga", v tele su aj ine hormony a prakticky bez nich clovek nedokaze existovat, takze kazdy zdravy clovek je prakticky neustale (akoby) na drogach.
Ak je serotoninu nedostatok, sposobuje to zlu naladu az depresie, mozme to povazovat aj za znizenie vedomia, takze ak podobne latky do organizmu pridame, mohlo by sa to povazovat za zvysenie vedomia(?)
Inak som sa na to uz pytal, ale neviete ako dlho by mohlo trvat dosiahnutie vyssieho stavu vedomia bez drog, meditaciami, veganstvom a pod.? Ak by to nebolo tak casovo narocne, mozno by to stalo aspon za pokus.
co si predstavujes pod vyssim stavom vedenia?
-
javatar
Hardcore addict
"Osvieteni" hovoria o permanentnom stave. Ak sa das na veganstvo tak odporucam vela studia, inak ti bude chybat vela zivin.Dreamer napísal:Inak som sa na to uz pytal, ale neviete ako dlho by mohlo trvat dosiahnutie vyssieho stavu vedomia bez drog, meditaciami, veganstvom a pod.? Ak by to nebolo tak casovo narocne, mozno by to stalo aspon za pokus.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Nie je to prirodzena droga ani clovek nie je ako keby stale na drogach.Dreamer napísal:Este predsa k tym konkretnym drogam, LSD a pod., v tom videu na predoslej stranke ich porovnavali so serotoninom, ten sa nachadza v tele bezne, v podstate je to nieco ako "prirodzena droga", v tele su aj ine hormony a prakticky bez nich clovek nedokaze existovat, takze kazdy zdravy clovek je prakticky neustale (akoby) na drogach.
Skusim to vyvstlit na priklade:
Namiesto serotoninu si predstav elektricke naptie a namiesto mozgu mikrpocitacovy cip. Ak je hodnota napetia normalna, tak cip funguje ako ma, vsteko pocita a robis svoju cinnost, na ktoru bol urceny. Ak napetie znizis, zacne sa spomalovat a robit svoju cinnost zle ale este to nie je katastroficky scenar.
Ak to napetie ale zvysis, no nie tak aby dany cip zhorel, zasnu sa niktore jeho obvody pretazovat, v inach nastanu chyby... A to je v luskom mozgu ucinok drog, pretazis nejake centrum podnetmy a mas tie super pocity.
Inac u serotoninu nezalezi len na mnozsve, ale hlavne kde sa a av akom mnozstve nachdza.
Veganstvo?
-
*****HERO*****
Guru wannabe
aj vela neveganskych potravin je bohatych na latky co pomahaju tvorit serotonin. ryby, syry, tvaroh ...
co sa osvietenia/vyssieho (= ineho) stavu vedomia tyka, tak je to len iluzia. clovek s vyssimi hladinami serotoninu si akurat v hlave vytvori nerealne asociacie, ku ktorym by sa inak nedostal a hlavne im zacne verit. je to kvoli tomu, ze ked ma clovek deficit serotoninu, hlavny priznak je neistota (z neistoty vyplyva depresia a kvoli tomu maju tito ludia poruchy spanku, tras, obsesivne myslienky ..). serotonin trochu pomoze predstavivosti zviazat volne konce a vytvorit si v hlave uzavrenejsi system, ktoremu sa da verit, cim sa clovek zbavi tychto myslienok a je schopny sa lepsie sustredit na veci, ktore naozaj chce.
takze ano, vyssie davky serotoninu dokazu cloveku pomoct sa citit byt nad vecou, ale za cenu vypustenia myslienok, ktore su sice otravne, ale to neznamena, ze su falosne.
co sa osvietenia/vyssieho (= ineho) stavu vedomia tyka, tak je to len iluzia. clovek s vyssimi hladinami serotoninu si akurat v hlave vytvori nerealne asociacie, ku ktorym by sa inak nedostal a hlavne im zacne verit. je to kvoli tomu, ze ked ma clovek deficit serotoninu, hlavny priznak je neistota (z neistoty vyplyva depresia a kvoli tomu maju tito ludia poruchy spanku, tras, obsesivne myslienky ..). serotonin trochu pomoze predstavivosti zviazat volne konce a vytvorit si v hlave uzavrenejsi system, ktoremu sa da verit, cim sa clovek zbavi tychto myslienok a je schopny sa lepsie sustredit na veci, ktore naozaj chce.
takze ano, vyssie davky serotoninu dokazu cloveku pomoct sa citit byt nad vecou, ale za cenu vypustenia myslienok, ktore su sice otravne, ale to neznamena, ze su falosne.
ja ked som mal trochu horsie zivotne obdobie, tak na zlepsenie nalady mi vzdy pomohlo si zacvicit. vtedy som si to najviac uvedomil, ze je to vlastne to iste ako droga. clovek je v zlej zivotnej situacii, cely den depresia a ma chut plakat, ale staci spravit zopar klikov a zrazu je vesely. mal som z toho dost haluze, lebo som zacinal mat pocit ze neviem kto som a neviem ci myslim triezvo. proste som sa citil ako fetak a to som len cvicil.
To je normálne, cvičenie, resp. fyzická aktivita, spôsobuje vyplavovanie endorfínov do tela. Aj z tohto dôvodu, ak dlhšie necvičím (čo sa ale fakticky nedeje, hehe), resp. stačí aj kratšia pauza, tak sa začnem cítiť horšie a vyslovene si telo danú aktivitu pýta. Je tam už istá závislosť.
Nie, ja som to myslel tak, ze ako dlho moze trvat dosiahnutie toho stavu, teda viditelna zmena, ci pride o mesiac, rok? Teda nie ako dlho ten stav bude trvat po jeho dosiahnuti.javatar napísal:"Osvieteni" hovoria o permanentnom stave. Ak sa das na veganstvo tak odporucam vela studia, inak ti bude chybat vela zivin.
EDIT: Hm.. OK, ak je to teda skutocne len iluzia, napadlo mi nieco ine - co ak to je naopak?
Co ak je aj "normalny" stav iluziou, rozne latky ktore su v tele prirodzene vyvolavaju neprirodzeny stav, ako priklad vyssie, alebo su ludia doslova zavisli na behani, aj v zime, v zlom pocasi musia behat.aacid napísal:mal som z toho dost haluze, lebo som zacinal mat pocit ze neviem kto som a neviem ci myslim triezvo. proste som sa citil ako fetak a to som len cvicil.
Co ak je skutocny stav, taky aky je viditelny prave pri nedostatku niektorych latok, hormonov? Ako priklad napr. alkohol ci drogy, vtedy sa zda vsetko dokonale, uzasne, po vytriezveni je vsetko take obycajne a fadne a pri zlej nalade nedava nic zmysel, su to 3 rozne zakladne stavy - euforia, "normal" a depresia. Co ak ten najnizsi stav je skutocnost a "normal" je len nizsi stav euforie?
Len priklad s pesnickou, niekde s partiou, alkoholom je uzasna, doma je v pohode a pri zlej nalade ci chorobe nie je vobec zaujimava, ta ista piesen.
Ako vieme ze normal je normal, bolo to aj v dokumentoch vyssie, vidime len malu cast skutocnosti, prepojim to so slobodnou volou, nakolko zakladne pudy v genoch ovplyvnuju nase chovanie a moznosti konat, slobodne sa rozhodovat, preco niekto zacne fajcit napriek tym napisom na krabickach?
Este si pripomeniem temu Nesmrtelnost, ved vsetci ludia maju prakticky smrtelnu chorobu (starobu), nikto to neriesi, mne to pride teda dost depresivne ze mam smrtelnu chorobu, dokonca vsetky deti maju smrtelnu chorobu, tiez to ich rodicov netrapi, ako to je mozne, vdaka comu? Nie je to kvoli prirodzenym "drogam" v nasom tele ktore nas oblbnu?
EDIT2: hughito - veganstvo sa spomina casto v suvislosti s "vyssimi vibraciami", resp. vyssim stavom vedomia, bolo to v clanku ktory by si precital za minutu, ale odmietol si, kazdopadne v diskusii sme uz dalej, som zvedavy co si myslite o mojej novej teorii? Samozrejme to nemusite brat vsetko velmi vazne, snazim sa predkladat myslienky ktore mi chodia po rozume uz dlhsie...
Ale však ti už napísali, že nemá AKÁ zmena prísť. Najviac ma pobavilo to vegánstvo. Ako si to predstavuješ? Staneš sa vegánom a do mesiaca sa ti zjaví tretie oko?