Čiastočna prohibícia na Slovensku?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste za prohibiciu v nejakej forme na slovensku?

Ano
22
67%
Nie
11
33%

Celkom hlasov: 33

gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Čiastočna prohibícia na Slovensku?

Príspevok od používateľa gogo956 »

Psychotropne latky su prave preto psychotropnymi ze ovplyvnuje fungovanie mozgu vyraznejsie ako bezna potrava. To je dovod preco ich aj dotycne osoby uzivaju. Ale opakujem- je to na kazdom rozhodnuti a osobne nemam vyhrady tomu aby drogy boli bez predpisu v lekarni, viazane iba formalne na plnoletost.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

S tym uz suhlasim. Trosku v tomto zavidim kamaratom co sa odstahovali viac na zapad kde je mentalita trosku vyspelejsia. Ovela viac by som prijal kupovat si zlegalizovany produkt podliehajuci nejakym regulaciam, benefitovali by uzivatelia aj stat, cierny obchod by siel naopak do uzadia.
Na tu temu je zaujimave Portugalsko: https://www.theguardian.com/news/2017/d ... -copied-it
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dlhu dobu som bol proti legalizacii drog, ale dnes som za. Znicilo by to drogove mafie a uzivatelia by mali pristup k lacnym produktom vo farmaceutickej kvalite. Tiez policia by mala viacej casu riesit dolezitejsie veci ako nahanat pestovatelov travy. Na druhej strane to nic nemeni na mojom postoji ze je lepsie drogy nebrat ako brat.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Ako aktuálne funguje "prohibícia" môžeme vidieť na drogách.
Sú tu, sú s nimi problémy, tresty sú prísne. Dopyt tu je, takže existuje aj ponuka (bohužiaľ bez kontroly, rôznej aj pochybnej kvality), štát z toho nemá príjem, iba výdaje na riešenie problémov.
Čierny ten prekvitá.

Na základe rôznych tlakov sa začína legalizácia (tráva, uvidíme či a čo ešte časom), niekde to je už realita, u nás sa o tom vášnivo debatuje.

Na druhej strane tu paradoxne "hojkointeligencia" ide vymýšľať rôzne formy prohibície a tvrdých testov :)
No ok :)
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo, to je dobry postoj. Ak si naozaj take "ciste telo, cisty duch" a tvrdis to tak potom klobuk dolu naozaj. Problem mam iba s ludmi co si tiez niekedy vypiju, hoc poharik, laduju sa kadecim, fastfoodom ale na druhu stranu na nejaku sortu ludi, co maju nejaky neduh budu kydat.

baldorex, nie tvrdych, primeranych na to kolko zla alkohol na Slovensku pacha si myslim ze sa nan prizera az moc benevolentne. Suhlasit mozes nemusis ja si to ale myslim a stojim si za tym. Druha vec ci by to pomohlo, neviem nie som si isty. Mozno minimalne horsie by to uz nebolo. Ale myslim si ze kvalitna vychova by mohla pomoct najviac.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Zle je ze dnesny konzumenti si viacej nicia telo nekvalitnym materialom ako samotnou drogou. Predaj nie je regulovany takze kazdy diler donho namiesava ten najvacsi odpad. Ja som stupenec volneho trhu, preto suhlasim aby mal dospely jedinec moznost si kupit akekolvek latky v top kvalite a ponuke.
Pijem iba uplne minimum alkoholu, nefajcim,zdravo stravujem, vela pohybu na vzduchu. Drogy neberiem, obcas iba povzbudive lieky typu piracetam ale v poslednom obdobi aj to som prakticke prestal.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Ano to by bolo skvele.
Pamatate CrazyShopy v Bratislave? To bolo prohibovane hned :D
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Casova prohibicia nie je velmi uspesna ani v Skotsku: tam sice na ulici s pivom ist nemozu, no pred 10pm su pri pokladniach rady ludi s flasami.
Takze sa ludia zasobia a piju doma.
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

baldorex napísal:Ako aktuálne funguje "prohibícia" môžeme vidieť na drogách.
Sú tu, sú s nimi problémy, tresty sú prísne. Dopyt tu je, takže existuje aj ponuka (bohužiaľ bez kontroly, rôznej aj pochybnej kvality), štát z toho nemá príjem, iba výdaje na riešenie problémov.
Čierny ten prekvitá.

Na základe rôznych tlakov sa začína legalizácia (tráva, uvidíme či a čo ešte časom), niekde to je už realita, u nás sa o tom vášnivo debatuje.

Na druhej strane tu paradoxne "hojkointeligencia" ide vymýšľať rôzne formy prohibície a tvrdých testov :)
No ok :)
Myslis si ze by bolo najlepsie to vsetko legalizovat nechat dospelych ludi si robit so svojim zivotom co chcu?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Ja si dávam túto otázku často.
Ako liberál chcem voľnosť, ak to neovplyvňuje iných ludi. Na druhej strane sú ľudia strašne hlúpi a aj napriek osvete su ochotni nenávratne si zničiť zdravie kvôli pár krátkym euforickym stavom.

Portugalsko ukazuje, že legalizácia možná je, ale stále som čiastočne skeptický
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Lenze potom sa naskyta otazka naco nam tu su vobec nejake regulacie napr. povinna skolska dochadzka, zrusme aj to ved sme liberali.
Nejak nevidim riesenie ani v zakazovani ani v povolovani.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Povinná školská dochádzka je práve to ovplyvňovanie okolia, deti treba nútiť
S dospelými je to už ale iné...
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

beardie napísal:Ja si dávam túto otázku často.
Ako liberál chcem voľnosť, ak to neovplyvňuje iných ludi. Na druhej strane sú ľudia strašne hlúpi a aj napriek osvete su ochotni nenávratne si zničiť zdravie kvôli pár krátkym euforickym stavom.

Portugalsko ukazuje, že legalizácia možná je, ale stále som čiastočne skeptický
ved pokial si nicia svoje zdravie fajn, ale jednym z argumentov pri alkohole je prave to vysoke riziko ze znicia zivot niekomu inemu
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

trava sa postupne zacina legalizovat lebo nepredstavuje ziadne riziko pre inych ludi. na rozdiel od alkoholu, ktory preukazatelne nici rodiny, sposobuje dopravne nehody a vytrznost.
dokonca aj stary znamy argument ze marihuana je vstupna brana k tvrdym drogam sa nepotvrdzuje.

kludne sa tu budem s kymkolvek donekonecna hadat o tom ze alkohol je ovela nebezpecnejsia droga ako marihuana a aj napriek tomu si tvrdy alkohol mozes kupit v kazdej trafike a naopak pokial si doma polievas rastlinku tak mozes ist do vezenia...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ono chapem ze to vyzera na prvy pohlad hrozostrasne, predstava ze by prestali byt drogy viazane na predpis resp zakazane a kazdy dospely by mohol si v lekarni kupit napr heroin. Urcite sa teraz 90percent citatelov chyta za hlavu, ze k akej apokalypse by to viedlo. Pritom v skutocnosti, je podla odbornikov alkohol iba mierne menej navykovy ako heroin.Dokonca podla nejakeho vyskumu dokaze alkohol ovplyvnit vysku hladiny dopaminu vyrazne viacej ako heroin. Pritom chlast si clovek kupi kdekolvek, dokonca si pamatam ze ked som bol stredoskolak,povedzme 16-17rocny, tak sa nam ako partii nikdy nestalo ze by sa nas pytali na vek a naliali v kazdej krcme bez reci.

Pritom vecsina ludi nema s alkoholom problemy a su beznymi umiernenymi konzumentami cely zivot.
To iste plati aj pre ostatne drogy ktore su v ramci regionalneho historickeho kontextu.Tj napr v Afganistane, Pakistane ci Indii sa bezne fajci opium, ci heroin, pritom zavislych tam percentualne nebude viacej ako u nas na alkohole.
Tym nezlahcujem problematiku drog,opakujem, ja sam sa snazim vsetkym vyhybat a aj alkohol pijem iba prilezitostne a v malych davkach.
Jeden problem by ale legalizacia prehlbila- skrizene zavislosti, ale tie existuju aj dnes.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Výborne si mi nahral, lebo aj diskurz okolo závislostí sa v posledných rokoch dosť výrazne začína meniť. Psychologický pohľad išiel dlhé roky ruka v ruke s pohľadom právnym, teda až na to, že psychiatri/psychológovia boli skôr za to, že narkomani patria do liečební, nie do väzení. Ale princíp je rovnaký = vytrhnutie toho človeka z normálneho života, z jeho vzťahov, návykov (aj tých dobrých), dennej rutiny a pod. V liečebni je aspoň ako taká snaha toho človeka zaradiť spať do života, vo väzení ťa proste vypustia po uplynutí trestu von s igelitkou s osobnými vecami a dovidopo... To že ťa tam za chviľku majú naspať (príčiny toho), ich už nezaujíma.

Po istom čase si ľudia z klinickej praxe začali uvedomovať, že drvivá väčšina z nás v nejakej fáze života berie silne návykové drogy. Napríklad ideš na výmenu kĺba, tak si niekoľko týždňov na derivátoch ópia, drogy o ktorej rôzne brožurky uvádzajú, že na nej vzniká silná závislosť už po 2-3 dávkach. Napriek tomu iba strašne mizivé percento ľudí prepadne závislosti. Drvivá väčšina sa po operácii bez akýchkoľvek problémov vie zaradiť do normálneho života ako predtým. V posledných rokoch sa štúdie začali zameriavať na identifikáciu faktorov, ktoré to ovplyvňujú a najmä, ako by sa mal zmeniť prístup štátu k narkomanom.

Ako kľúčové faktory pri rozvoji závislosti boli identifikované 2 faktory:
1. "well being", čiže to, ako ten konkrétny človek hodnotí kvalitu svojho života...či je šťastný alebo nie, či vidí svoju budúcnosť optimisticky alebo skôr pesimisticky, v čom vidí zmysel svojho života a pod.
2. sociálne zázemie, nie v zmysle peňazí, ale v zmysle početnosti vzťahov s inými ľuďmi a ich kvalita.

Ukazuje sa, že kriminalizácia užívateľov drog je pravdepodobne to najhoršie možné riešenie, pretože väzba silne negatívne ovplyvní oba tieto faktory.

____
____

Inak aj v tom Holandsku majú podivný pohľad na trávu. Väčšina si o Holandsku myslí, že to tam je legálne, ale nie je. Od 80. rokov je legálny predaj trávy v coffeshopoch a štát ma z toho normálne zisk. Lenže z pohľadu štátu, sa tráva na pultoch coffeshopov zjavuje sama od seba, nejakým zázrakom. Pestovanie trávy a jej predaj je v Holandsku nelegálny (ak nepracujete v jednej štátom riadenej firme na pestovanie medicínskej marihuany). V roku 2015 holandský minister vnútra (je proti huleniu ale rozpráva ako totálny vyhulenec) nachystal reformu, ktorú si Češi vyskúšali asi 10 rokov dozadu. Skrátka, chcel kriminalizovať už aj záhradnícke centrá. Podľa tohto zákona predavačka v OBI alebo Baumaxe, ak má podozrenie, že tie potreby použiješ na pestovanie trávy, tak má povinnosť ťa nahlásiť polícii. Ak tak neurobí, tak jej hrozia 3 roky basy...čiže rovnaký trest, ako pre toho, ktorý trávu pestuje. Dosť absurdné.

Holanďania z toho boli pobúrení. Boli tam nové voľby, neviem či už zase pripravujú novelu alebo aká je tam aktuálna legislatíva. Väčšina Holanďanov si zvykla na to, že základom života v ich krajine je osobná sloboda a že boli vždy vo veľa veciach pokrokoví. Pýtajú sa, čo sa to s ich krajinou deje, keď už aj nejaká konzervatívna kresťanská Aljaška má plne legalizovanú marihuanu. Navyše je veľa Holanďanov pragmatikov, vedia, že tráva sa bude fajčiť, či už je legálna alebo nie. Akurát keď je nelegálna, tak zisky idú narkomafii, štát nemá ako kontrolovať kvalitu produktu (či to nie je náhodou zdravotne škodlivé - plesnivé, plné syntetických hnojív), nemá z toho žiaden zisk, naopak má iba výdavky...lebo keď niekto zhúlený spadne na chodníku a zlomí si ruku, tak účet za lekára nezaplatí narkomafia, ale verejný zdravotný systém, nehovoriac o štátnych výdavkoch na políciu, súdy a pod.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

myslim ze najvacsi problem holandanov voci trave je ten ze v mestach s coffee shopmi je hromada turistov co prisli prave kvoli legalnej trave a behaju po meste sfajceny do bezvedomia.
ja som bol v amsterdame uz 2x a pokial sa nedrzis turistickeho centra, tak sa na teba domaci pozeraju ozaj nepekne ked si viditelne sfajceny.

to ale nie je problem legalizacie samotnej ale skor toho ze je to jedina krajina siroko daleko kde sa da trava legalne kupit. keby (nebodaj nejakym zazrakom) EU plosne legalizovala (alebo aspon dekriminalizovala) marihuanu, tak problemy amsterdamu zmiznu zo dna na den.

ale stale ked to porovnavame s alkoholom, vo vsetkych krajinach kde je marihuana legalizovana je stale regulovana. asi nie je ziadna krajina kde si kupis gram travy v tescu express, vzdy su na to specializovane obchody, ktore maju prisne pravidla a vedia ze ked ich porusia tak pridu o licenciu (v amsterdame od nas pytali obcianku v kazdom coffee shope asi, aj napriek tomu ze ja urcite nevyzeram neplnoleto :D).
to je vsetko co ja chcem ohladom alkoholu, prohibicia je silne slovo, ja som za regulaciu.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

v tom Holandsku to niektore mesta riesia po svojom, napriklad tu kde som ja pred kazdym coffeeshopom stoji SBS/ ina poverena osoba a dovnutra pusta len ludi s holandskym ID, popripade ak mas proof of residency

dovod bol prave ten ze miestnym vadili weed-turisti
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

ephramko napísal:Ja osobne by som uvítal zákon, že by opitému človeku za volantom, okrem vodičáku zobrali aj auto. Natrvalo by prepadlo v prospech štátu. A bolo by jedno, či je to tvoje auto, babkyne alebo služobné. Proste nulová tolerancia. Máme plno rôznych úradov, detských domovov a pod., kde na 15 zamestnancov je jedno 15 ročné služobné auto.
Prepac ale toto je absolutny nezmysel, chlap si zoberie auto partnerky a to prepadne a jemu jeho zostane, ako dokazes ci bolo auto pozicane alebo ukradnute - alebo zatazime sudy ktore to aj tak nevyriesia, lebo je to slovo proti slovu. Co ak majitel auto splaca?

Ak uz nejaky prisny trest, tak mam blaznivy napad (neberte to velmi vazne), ako sa zbiera jackpot, tak by v meste zapisovali skody na majetku a prvy clovek pod vplyvom ktoreho by chytili by musel uhradit vsetky skody, potom by sa to vynulovalo a kym by chytili dalsieho tak by sa to zbieralo od zaciatku - priebeznu sumu by pravidelne zverejnovali, nebolo by ani toto motivujuce? Ak by nemal dost penazi, platili by to rodicia, prip. by mu stahovali zo mzdy, alebo by siel do basy.
aacid napísal:prohibicia je silne slovo, ja som za regulaciu.
Suhlasim, prakticky by to bolo iba sprisnenie zakonov z benevolentnych na primerane.
Hegy napísal:baldorex, nie tvrdych, primeranych na to kolko zla alkohol na Slovensku pacha si myslim ze sa nan prizera az moc benevolentne.
To som tu uz raz pisal, stacili by primerane zakony.

Este k akejkolvek regulacii, je jasne ze uplne to problem nevyriesi, ale su rozne skupiny, abstinent to nekupi, alkoholik to kupi tak ci tak, ale jedna skupina je nerozhodna, ak by alkohol nebol vobec v potravinach, tak to zrejme nekupia, naopak - ak je vylozeny pri vchode, velke napisy akcia 40%, pohar zdarma, ved to sa oplati, tak to kupia, alebo davat k nakupu alkohol zadarmo, vyhodi to niekto?

Este k drogam - ja casto kupujem veci do zasoby, kvoli lepsej cene, drogy neberiem, ale zrejme by som si tiez kupil viac za lepsiu cenu a uzil postupne, lenze od urciteho mnozstva by som bol podla zakona hned priekupnik a siel do basy - alkoholik ktory roky tyra zenu je prepusteny na slobodu, alkoholik ktory sposobi skodu dostane smiesnu pokutu a alkoholik ktory sposobi ujmu na zdravi dostane maximalne podmienku, ale ja za "nic" dostanem tvrdu basu, taketo zakony su normalne?

EDIT: Čo znižuje riziko rakoviny? Obsah taniera aj pohára

„Teraz existujú silné a presvedčivé dôkazy o tom, že alkohol podporuje tvorbu rakoviny prsníka v čase menopauzy, pažeráka, pečene a aj hrubého čreva“
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

aacid napísal:ja som bol v amsterdame uz 2x a pokial sa nedrzis turistickeho centra, tak sa na teba domaci pozeraju ozaj nepekne ked si viditelne sfajceny.
Možno si mal len paranoidné stavy. :smt033 fun fact: Holandsko patrí ku krajinám, ktoré sú vo fajčení trávy pod priemerom EÚ. Suverénne najviac trávy sa vyfajčí na Islande, takmer 20% populácie tam húli. Ďalej je Taliansko, Francúzsko, Španielsko a Česko. Záleží ale od metodiky merania. Iné čísla ukazujú štatistiky od psychiatrov, iné čísla sú z dotazníkov a iné z chemickej analýzy odpadových vôd, napr. podľa dotazníkovej metódy Slováci patria ku krajinám EÚ, kde fajčí len menej ako 3% populácie. Merania z odpadových vôd ale naznačujú niečo iné. Čo dáva zmysel, keďže je to u nás nelegálne, tak ľudia majú strach sa k tomu priznať, aj v anonymnom dotazníku...

Aktualizácia:
V Holandsku je v platnosti od minulého roka novela novely zákona o tráve, podľa ktorej je legálne pestovať a predávať trávu do coffeeshopov. Iný predaj je nelegálny. Môžete si ale legálne pestovať niekoľko rastlín pre seba alebo rodinu s tým, že z toho nemáte zisk. Proste taký podobný zákon, ako máme na Slovensku o alkohole a pálení domáceho.
Vo väčšine miest nemusíte byť občanom alebo rezidentom Holandska na nákup trávy. Veľa miest ani nedodržiava nariadenia, podľa ktorých nesmie byť coffeeshop bližšie k škole ako 250m.
Podľa prieskumov až tretina turistov v Amsterdame išla do coffeeshopu. Takže zjavne je to miliardový biznis a Holanďania by boli idioti, keby si to pokazili.
Napísať odpoveď