Študent živnosť

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
skilletqt
Novice
Novice

Študent živnosť

Príspevok od používateľa skilletqt »

Zdravím, som študent a vytváram stránku pre LLC(s.r.o) firmu so sídlom v USA. Potrebujem prijať okolo 5000€ za posledný rok práce.
Tu dáva asi najväčší zmysel, založiť si živnosť, čo sa chystám spraviť.
Je moja jediná výhoda ako študent živnostník, že za mňa štát platí zdravotné poistenie? Znamená to, že na zdravotné poistenie nemusím dať ani cent?

Viem, že ročne mám 3800€ + ďalších 60% cez paušálne výdavky oslobodených od daní.

Ako to je s poskytovaním služieb do USA a z DPH? Vznikajú mi kvôli tomu nejaké ďalšie povinosti?

Ďakujem pekne
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Študent živnosť

Príspevok od používateľa hojko »

Nakolko po otvoreni zivnosti/firmy nebudes platca DPH, tak je pre teba DPH uplne irelevantne.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

ak som sa dobre dočital v USA taktiež platiš taxes ak tam máš príjem z podnikania doporučujem ti najsť si firmu ktorá právne podklady vybavy za teba a vysvetli ti čo a ako , polročne to stoji kolo 300usd
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Taxes = dane. Robi na Slovensku pre firmu z USA, nema dovod platit 300 USD za servis.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

my bad zle som porozumel textu
aviceN
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Hlavne bacha na tu zdravotku, to ze si student furt neznamena ze za teba skola plati komplet zdravotku, ja som mal tiez zivnost pocas SS, no na rocnom zuctovani mi vyrubili nedoplatok za zdravotku, sice nie v plnej vyske (za rok som tam nedal ani cent), ale aj tak :) fyi
skilletqt
Novice
Novice

Príspevok od používateľa skilletqt »

Koľko si platil na nedoplatku?
Doteraz som nepochopil ako ta zdravotka funguje keď som študent a čo je vlastne moja výhoda. Musím ajtak platiť ~60€ mesačne ako normálny živnostník?
Koľko ma približne výjde zdravotka za rok, pri zárobku 5500€ ročne? Aj následujúce roky, ak je to potom inak.
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

ja som mal za minulý rok (študent na VŠ) 297€ za zdravotku, prijmy 7200 €
+ socialka asi 130€ mesacne (ale prvy rok som neplatil nic)
hruska7
Novice
Novice

Príspevok od používateľa hruska7 »

Ako student tiez platis zdravotne odvody zo svojho prijmu. Akurat nemas ziadne minimalne odvody. Ak by si student nebol, platis zdravotne odvody 60€ kazdy mesiac, aj keby si nemal ziadny prijem.

Kazdopadne ty to urcite sprav na zivnost, daj si pausalne vydavky a bud neplatca DPH. Platcom DPH sa mozes stat dobrovolne, nie je to povinne, tak to urcite nerob.
Michael123
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Michael123 »

hruska7 napísal:Platcom DPH sa mozes stat dobrovolne, nie je to povinne, tak to urcite nerob.
Za určitých okolnosti je registrácia pre DPH povinná, predovšetkým pri prekročení obratu. Okrem iného je registrácia pre DPH povinná aj keď budeš dodavať/príjímať služby do/z EÚ (paragraf 7a Zákona o DPH) a to ešte pred dodaním služby - na toto treba myslieť, ak by si nefaktúroval do USA, ale do EÚ!

Hruska7: ešteže si mu hneď okamžite a odborne poradil, či je pre neho výhodná registrácia pre DPH alebo nie.... :roll: :roll: :roll:
Napísať odpoveď