EU posun casu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: EU posun casu

Príspevok od používateľa ephramko »

Myslím, že cez leto v Dánsku toto zrovna nebude problém.
https://www.timeanddate.com/sun/denmark/copenhagen

Takže Dáni budú mať traumu z toho, že Slnko vyjde o 2 namiesto o 3 v noci, ako aj zo svojich nekvalitných dánskych žalúzii. :lol: :lol: Zvláštne, že takí Španieli si vedia pospinkať aj uprostred najintenzívnejšieho svetla a tepla. Asi vedia vyrobiť lepšie žalúzie. :lol: :lol:

Skôr celý problém bude v tom, že sa ti v rámci práce alebo tvojich osobných projektov, proste nechce upraviť kód. A namiesto tej chvíle, ktorú by ti to zabralo, si radšej viac času a energie investoval do vypisovania nasratých príspevkov o EU a rozčulovania sa. Vidím, že aj keď dlhodobo žiješ v zahraničí, tak predsa niečo slovenské v tebe zostalo.
:smt059
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

jackb napísal:...tym sa trapenie so Slnkom praziacim do okna predlzi z mesiaca na dva....
Nepredlzi ale presunie. Cas sa posuva a nie predlzuje. Mas v tom chaos.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

zase prehanas, lebo toto je moja prva otvorena kritika EU, aj to preto, lebo chce v prospech minima ludi negativne zasahovat do mojho pohodlia a zdravia.

teraz si vyklikaj mesta ako Leeds, Edinburgh, Inverness... a pri zohladneni Brexitu mozes pokracovat na Stockhom, Tallinn, Turku, Tampere ci Helsinki.

wladas, nemam. kedze pri svitani o 3 rano mam ten problem mesiac, tak pri svitni o hodinu skor ho budem mat dva krat tak dlho. je mi jedno, ze po 19 hodinach zapadne o deviatej vecer.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

jackb - na vyriesenie toho problemu ti staci 95 centov.

https://www.margaretkashop.sk/Maska-na- ... d11570.htm

Za 10€ je uz luxusna, jemna, hodvabna, antialergicka.

https://www.earplugs.sk/masky-na-spanie ... k-in-here/

Ber to teraz v dobrom, ak skutocne mesiac trpis, tak toto je idealne riesenie, bude to zrejme nutne si zvykat, ale myslim ze by to nemal byt problem.
jackb
Redeemer
Redeemer

myslis, ze som to za svoj zivot nevyskusal? :)

a neide o to, ze ja sa nevyspim. to je uplne jedno, lebo je to len moj problem.

co by malo zaujmat viac ludi je, ze ak to EK prijme a Slovensko implementuje, tak sa posunu vsetky letne ranne aktivity o hodinu skor. posunie sa aj to, ako v krajinach kde byvaju tropicke horucavy zacne byt neznesitelne skor. takze ak niekto behava kym je prijemne, bude musiet o hodinu skor. o hodinu skor budu ludia zalievat zahrady, lebo to sa robi pred tym ako prazi intenzivne slnko... kym je v plnej elektricke cestou do prace este znesitelne, tak uz nebude, lebo slnko bude vyssie, teda ako by clovek siel do tej roboty o hodinu neskor.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Vacsinu tych problemov by zrejme vyriesilo zavedenie trvaleho letneho casu, pomohlo by to aj v zime, ked idu deti zo skoly niekedy po tme. Ake problemy by teda zostali/nastali ak by sa ponechal trvalo letny cas? - Ranne vstavanie v zime do tmy (to nastava u nas aj teraz) - este nieco?
jackb
Redeemer
Redeemer

to v UK skusali a opat na to doplacali ti, ktori ziju severnejsie, vid clanok z BBC.

jednoducho a jasne, zrusenie posuvania casu a ponechanie len jedneho znevyhodni desiatky milionov osob. je teda len na volenych zastupcoch ako sa ku tomu postavia.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Lenze ake su moznosti:

1) Zrusit striedanie iba v niektorych krajinach - to by bola pohroma z ekonomickeho hladiska, zhodla sa na tom cela EU, teda zastupcovia, experti a pod.
2) Ponechat striedanie casu - to udajne sposobuje zdravotne a ekonomicke problemy, dokonca nehody a pod.
3) Zrusit striedanie vsade a zaviest zimny cas - problemom bude skorsi zapad slnka vecer v lete.
4) Zrusit striedanie vsade a zaviest letny cas - problemom bude tma pri vstavani, resp. skory vychod slnka.

Neexistuje teda ziadne idealne riesenie pre vsetkych, kazde ma svoje problemy, je potrebne zvolit kompromis ktory negativne postihne co najmenej obyvatelov.
jackb
Redeemer
Redeemer

moje dovody nesuhlasit s rusenim posuvania casu poznate.
ake su ale dovody, preco bude neposuvanie casu vyhodne?
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Moje (nase) dovody tu boli viackrat spominane, zrejme (moje) prispevky necitas pozorne, necitas clanky, alebo ich ignorujes alebo spochybnujes, aj v predoslom prispevku v bode 2 som to strucne zhrnul. V clanku ktory som sem dal pred anketou je napr.:

Experti z rôznych akademických sfér sa zhodli na tom, že zmena času zo „zimného“ na letný pre ľudí nie je prínosná. Podľa ich výpočtov stúpa dopyt po elektrickej energii a zmena času môže narušiť cirkadiánny rytmus človeka, čo sa môže pri slabších jedincoch prejaviť na zdraví. Niekoľko štúdií dokonca potvrdilo, že po zmene času stúpa počet samovrážd a srdcových príhod.

Naopak, niektoré štúdie preukázali, že letný čas prispieva k blahobytu ľudí tým, že poskytuje o hodinu dlhší čas pre rôzne zdraviu prospešné činnosti. Okrem toho má klesať aj počet lúpežných trestných činov, a to až o 27 %.

Z ineho clanku ktory som tu tiez zdielal, dokonca ako reakciu na tvoj prispevok a tiez som jeho cast citoval:

Argumentujú pritom štúdiou deviatich európskych univerzít, z ktorej vyplýva, že priame a nepriame náklady na zdravotné následky v EU, spôsobené zmenou času, môžu predstavovať až 131 miliárd eur.

Dalsie:

Neprirodzená zmena spánkového rytmu však môže pôsobiť aj ako spúšťač geneticky podmienených chorôb, ako sú obezita či cukrovka. Veľké ťažkosti zažívajú ľudia postihnutí autizmom.

Podľa najnovších vedeckých štúdií striedanie času, ktoré sa vykonáva dvakrát za rok, nemá žiadne pozitívne účinky na ekonomiku. Naopak, posúvanie hodinových ručičiek škodí ľudskému zdraviu, poľnohospodárstvu a spôsobuje viac nehôd na cestách. Podľa nedávneho výskumu 9 európskych univerzít zmena času spôsobuje zdravotné problémy u približne 20 % Európanov. Patria k nim predovšetkým únava, ospalosť a dezorientácia, poruchy trávenia, migrény a depresie, výnimočne aj infarkty.
jackb
Redeemer
Redeemer

prepac. ja som myslel vase, nie expertov z europskych univerzit. tak asi nic. aj tak vdaka za prekopirovanie textu.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Meh, mne posúvanie vyhovuje, je to vždy také osvieženie. :D Ešte niekto ?
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Keby sa stale cas posuval dozadu, tak by bolo super :lol:
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

nemám rád zbytočnosti, takže zrušenie striedania by bolo moc fajn.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

ephramko napísal:Áno, ale keď sa ideš v piatok ožrať a v sobotu to dospávaš, tak predsa nejdeš do práce. Zase iné je, keď je posun času, cítiš, že by si si ešte pospal, ale musíš už ísť pracovať. A potom podávaš horší výkon.

Nie vždy. Stovky krát som proste zostal dlhšie hore, kvôli niečomu (rozumej do tretej ráno a o šiestej som vstával), podobne to majú aj rodičia s malými deťmi, alebo keď napr. potrebuješ niekoho odviesť do nemocnice v noci a kvôli tomu ideš spať až nad ránom. Proste tých príkladov ti viem dať neskutočne veľa. Výsledok je, že na druhý deň si ospalý, tým pádom zaspíš skôr a na ďalší deň sa to vyrovná.

Takže nie, keď mi tu bude mladý človek kecať, že sa z posunu času spamätáva týždeň, tak je to podľa mňa nejaké placebo. Rovnako teraz som 2x v priebehu posledných 10 dní šoféroval celú noc, že som nešiel spať vôbec. Po cestovaní som si pár hodín pospal na obed, a potom som šiel spať večer a na druhý deň všetko v poriadku.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

A čo ťa teda presvedčí? Potrebuješ dostať mikrospánok a autom obmotať strom, aby si sa presvedčil, že nedostatok spánku nie je len placebo?
jackb
Redeemer
Redeemer

EU posun casu

OK, takze riziko mikrospanku sa v strede Europy vyriesi. A je asi jedno, ze tym, ze ludia na severe sa vyspia este menej a tym sa riziko ich mikrospankov zvysuje... alebo je na toto argument, ze na sever nie su stromy a nemaju sa o co omotat?

\\nereagujem na karmu, ale toto treba vysvetlit: ake mnozstvo denneho svetla? co za chytrona tu pletie slamene panaky?
Bez letneho casu by v juni na sever Slnko vychadzalo namiesto o tretej uz o druhej. Den stale bude mat 19 hodin, len to budenie svetlom by bolo o hodinu skor.
Tak si preklikajte ten link, co sem dal Ephram, aby ste konecne rozumeli aky ma posun casu skutocny dopad.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Mikrospánok kvôli hodinovému posunu 2x v roku? Sorry, na toto ani nebudem reagovať.

Znova opakujem, niekoľko krát do roka sa mi prihodí že spím o 2-4 hodiny menej ako by som mal a každé ráno šoférujem. K večeru som potom viac unavený a idem spať skôr, to je všetko.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Vyriešiť by sa mal ten zvýšený počet smrteľných autonehôd v dňoch po zmene času.

Ach bože, už som ti predsa vysvetloval, že ti nikto nechce ukradnúť hodinu spánku denne, že takto zmena času nefunguje. Rovnako som ti vysvetloval, ako je to s denným svetlom v Škandinávii počas leta. Majú ho tam viac, ako my na Slovensku, takže tá hlúposť, že bez letného času bude večer skoro tma akosi neplatí. A rovnako som ti vysvetloval, že keď si ľudia v Stredomorí dokážu spraviť siestu a pospať si v tom najväčšom svetle a teple, som si istý, že v domove architektúry a dizajdu, dokážu vymyslieť nejaké riešenie, aby ich Slnko vychádzajúce o tretej ráno nebudilo. To riešenie sa volá žalúzia. A predstav si, majú ich aj vo Švédsku. Nehovoriac o tom, že tí ľudia a ich predkovia tam žijú tisícky rokov, tak asi už si aj zvykli na dlhšie dni v lete a kratšie dni v zime.

Neustále frfleš na EU, pasuješ sa na akéhosi bojovníka za ľudí na Severe. Zvláštne, že fínsky parlament zrušil striedanie letného/zimného času už pred tým, ako to začala riešiť EK. Teraz Fíni len čakajú na to, ako sa ostatné krajiny EU dohodnú, aby mali všetci jednotný čas.
Hensym napísal:Mikrospánok kvôli hodinovému posunu 2x v roku? Sorry, na toto ani nebudem reagovať.
Kľudne si to vysvetli aj tým, že si ľudia posúvajú čas na hodinkách počas šoférovania a preto búrajú viac. Mne je to jedno. Počet nehôd po zmene času naozaj stúpa. To, že si ty myslíš, že je to celé vymyslené, ľudské životy nezachráni.
jackb
Redeemer
Redeemer

EU posun casu

Toto je moj jediny problem s EU, takze ziadne ustavicne frflanie [emoji3]
Jedna vec je, ked mi rano prazi slnko nizsko nad obzorom do okna a ine asi je ked je na poludnie nad strechou. Nemyslis?

A ako psycholog iste vies, aka super moze byt spankova deprivacia.

Plus, pripisujes mi stazovanie sa na skorsie zapadanie Slnka, co som ani raz neurobil [emoji3]

Ale paci sa mi poucovanie o tom, ako je to na severe. Raz ma chce jeden ucit azimut severu, teraz iny zaklady geografie. Nabuduce skusite lekciu z LiDARu?
Napísať odpoveď