Fotografia - vaše fotky
Re: Fotografia - vaše fotky
Nieco z mojho tohtorocneho adventure v JAR. Mam vela fotiek vo vybere, dam to asi na dvakrat.
//autoeditácia príspevku (22 Aug 2018, 18:42)
//autoeditácia príspevku (22 Aug 2018, 18:42)
-
xH4wK
Tiez mam par fotiek len tak z potuliek po Slovensku
//autoeditácia príspevku (10 Sep 2018, 10:50)
A par dalsich
//autoeditácia príspevku (10 Sep 2018, 10:50)
A par dalsich
Trosku viac som sa mobilovo rozfotil v Londyne. Snazil som sa vyhnut standardnym cvaknutiam
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Lub0$: Pekne, mozno nie tak ani kvalitou, ako skor obsahom. Co som pozeral, tak niektore mi prisli nie moc dobre zaostrene.
xH4wK: Ked uz nieco fotis, tak za vhodne povazujem fotit (alebo nasledne to orezat na format 16:9), aby to na FullHD bolo na celu obrazovku. Tvoje fotky su 4:3 format alebo co to je a niektore su orezane fakticky ako keby na stvorec. To je to co ma irituje neskutocne, najma v oblube to robi jeden sportovy fotograf co sledujem, ze si vyreze z fotky len to co sa mu hodi a je jedno aky to ma rozmer stran. Fotky ako take maju dobru kvalitu, ale popravde ma nicim nezaujali.
i-Cube: Detto ako xH4wK, par fotiek sa mi tam vsak paci (druha, siesta a siedma).
Neberte to ako nejaku kritiku, ja som len amater co obcas foti. Len som napisal co sa mi nepaci.
xH4wK: Ked uz nieco fotis, tak za vhodne povazujem fotit (alebo nasledne to orezat na format 16:9), aby to na FullHD bolo na celu obrazovku. Tvoje fotky su 4:3 format alebo co to je a niektore su orezane fakticky ako keby na stvorec. To je to co ma irituje neskutocne, najma v oblube to robi jeden sportovy fotograf co sledujem, ze si vyreze z fotky len to co sa mu hodi a je jedno aky to ma rozmer stran. Fotky ako take maju dobru kvalitu, ale popravde ma nicim nezaujali.
i-Cube: Detto ako xH4wK, par fotiek sa mi tam vsak paci (druha, siesta a siedma).
Neberte to ako nejaku kritiku, ja som len amater co obcas foti. Len som napisal co sa mi nepaci.
odkedy sa foti na 16:9? Velka vacsina senzorov ma pomer stran 3:2, niektore 4:3, mozno 5:4... Potom sa obcas fotky zvyknu orezavat na stvorec. 16:9 je na video, nie foto 
Fotí sa podľa toho, na akom zariadení budeš fotky prezerať.
Dnes je to v drvivej väčšine tv, monitor počítača čo notebooku - 16:9.
Aký má zmysel fotiť 4:3 a zobrazovať to na zariadení 16:9. Tak sa fotilo kedysi keď si fotky tlačil do albumu.
Dnes je to v drvivej väčšine tv, monitor počítača čo notebooku - 16:9.
Aký má zmysel fotiť 4:3 a zobrazovať to na zariadení 16:9. Tak sa fotilo kedysi keď si fotky tlačil do albumu.
nielen jedna vec je na fotografii dolezita ale hlavne tam musi byt nejaka kompozicia. ak je spravna tak potom aj format fotografie je spravny. to moj nazor 
Väčšinou sa nefotí pre notebooky a TV, väčšinou sa fotí pre časopisy, bannery, reklamy a podobne.
Navyše, vo väčšine prípadov je jednoduchšie dosiahnuť dobrú kompozíciu na bežnej fotke, nie na 16:9.
Viem, že neexistuje pravidlo, ale podľa mňa sa práveže na 16:9 "nefotí". Samozrejme s nadhľadom a ako kedy.
Navyše, vo väčšine prípadov je jednoduchšie dosiahnuť dobrú kompozíciu na bežnej fotke, nie na 16:9.
Viem, že neexistuje pravidlo, ale podľa mňa sa práveže na 16:9 "nefotí". Samozrejme s nadhľadom a ako kedy.
-
hojko
Site Admin
Kolko z nas na fore okrem chlapec10 foti pre casopisy, bannery, reklamy a podobne??? Ked si pozeras svoje fotky, tak si ich pozeras na pc, tv, mobile, tablete alebo si ich pozeras na casopise, banneroch alebo niekde v reklame???
Myslím, že my nie sme ani dobrá vzorka fotografov, ani cieľovej skupiny.
Ja ale nie som fotograf, ale napríklad by ma zaujímalo, aké sú predvolené ratiá pri normálnych foťákoch? Podľa mňa skoro nikdy nebude v základnom profile predvolene 16:9.
Podľa mňa je to ratio definované buď tvojou preferenciou, napríklad niekedy je dobrá vertikálna fotka a podobne, alebo tým, kde to publikuješ. Ak sa snažíš spraviť wallpaper na počítač, jasné že to bude 16:9, ale podľa mňa fotky väčšinou tento formát nemajú. Paradoxne, za posledné roky bude asi najfotografovanejší formát 1:1 (kvôli instagramu - a na IG už veľmi dlho nie sú ani z ďaleka iba amatérske fotky).
Ja ale nie som fotograf, ale napríklad by ma zaujímalo, aké sú predvolené ratiá pri normálnych foťákoch? Podľa mňa skoro nikdy nebude v základnom profile predvolene 16:9.
Podľa mňa je to ratio definované buď tvojou preferenciou, napríklad niekedy je dobrá vertikálna fotka a podobne, alebo tým, kde to publikuješ. Ak sa snažíš spraviť wallpaper na počítač, jasné že to bude 16:9, ale podľa mňa fotky väčšinou tento formát nemajú. Paradoxne, za posledné roky bude asi najfotografovanejší formát 1:1 (kvôli instagramu - a na IG už veľmi dlho nie sú ani z ďaleka iba amatérske fotky).
My sa ale nebavíme o profi scéne...s určitým zadaním.Hensym napísal:Väčšinou sa nefotí pre notebooky a TV, väčšinou sa fotí pre časopisy, bannery, reklamy a podobne.
Na čom si ty prezeráš fotky? A na čom 99% ostatných amatérskych fotografov?
-
xH4wK
Mne pride neprakticke fotit do 16:9 pretoze stracas istu cast z frame
A potom mi zase pride neprakticke to prerabat do 16:9 lebo ked robim kompoziciu tak prave pri foteni a kedze nefotim do 16:9 tak kompozicia nie je pre 16:9
Tie fotky v stvorci som prerabal na instagram ale mas pravdu je to dost rusive tak ich budem nechavat v default pomere stran
Co sa tyka rozlisenia tak ak ma niekto zaujem o fotku v plnom alebo vyssom rozliseni nech sa ozve, nevidim zmysel davat fotky v plnej kvalite alebo full hd na forum ?
A potom mi zase pride neprakticke to prerabat do 16:9 lebo ked robim kompoziciu tak prave pri foteni a kedze nefotim do 16:9 tak kompozicia nie je pre 16:9
Tie fotky v stvorci som prerabal na instagram ale mas pravdu je to dost rusive tak ich budem nechavat v default pomere stran
Co sa tyka rozlisenia tak ak ma niekto zaujem o fotku v plnom alebo vyssom rozliseni nech sa ozve, nevidim zmysel davat fotky v plnej kvalite alebo full hd na forum ?
Ziaden normalny fotograf nefoti 16:9.. z jednoducho dovodu, fotky a ich pomer mozes kedykolvek zmenit.. A co si tu onanujete nad zobrazovacimi zariadeniami? Kolki z vas to na monitore pozeraju na fullscreen? Ani tu tie fotky nestiahnete do pc a nepozerate na Fullscreen na pc, alebo nedajboh na TV... Na strankach sa zobrazuju v lightboxe, na mobile vidite cierne pasiky, ktore nicomu nevadia.. Cize, jedno, aky to ma format.. Niektore fotky vyzeraju lepsie 16:9, niektore lepsie v povodnom pomere.. Nic to nemeni na tom, ze pokial stoji fotka za prd, ziaden pomer stran tomu nepomoze..
Mne práveže čierne pásy vadia...
A áno fotky pozerám na fullscreen, či už notebook alebo tv (Google fotky).
Fotograf - tým myslíš profesionála, alebo nadšeného amatéra ktorý si fotí súkromné veci?
A áno fotky pozerám na fullscreen, či už notebook alebo tv (Google fotky).
Fotograf - tým myslíš profesionála, alebo nadšeného amatéra ktorý si fotí súkromné veci?
-
hojko
Site Admin
Taktiez pozeram fotky na Fullscreene na pocitaci. Kedze mobil mam s formatom 18,5:9, tak tie cierne pasiky musim prezit.
Hensym: To by som si teda pozrel, ze najpouzivanejsi format je 1:1 a ze dovodom je Instagram. Ked pridavas fotku na Instagram, tak ju vies pridat v povodnom rozliseni alebo jednym klikom ju prisposobit prave pre velkost Instagramu, kde dojde k orezaniu fotky.
Hensym: To by som si teda pozrel, ze najpouzivanejsi format je 1:1 a ze dovodom je Instagram. Ked pridavas fotku na Instagram, tak ju vies pridat v povodnom rozliseni alebo jednym klikom ju prisposobit prave pre velkost Instagramu, kde dojde k orezaniu fotky.
Cierne pasy budu vzdy.. A si urcite jeden z mala.. Nemyslim si, ze 99% displejov bude s 16:9.. Mas nove mobily, znova iny pomer stran.. Notebooky, monitory, mobily, tablety, hodinky atd.. Pomery su roznorode a nemozes sa proste trafit presne.. Riesenie by bolo aby sa fotky zobrazovali fullscreen s orezanim na cely displej.. s tym ale mozes prichadzat o obsah, ktory chcel fotograf ukazat..
Osobne na mobile pozeram fullscreen, ale cierne pasy mi nevadia.. Na instagram davam fotky v povodnom formate, s orezanim na kocku prichadzam o obsah, ktory chcem ukazat..
Na notase a monitore nepozeram fotky na fullscreen, pretoze to uz je privelke, cize musis po fotke bludit ocami, aby si zosnimal cely obsah.. Nie je to uplne ze male, ale mensie, ako cela obrazovka a je to prijemnejsie na pozeranie..
A myslim aj profesionala, aj amatera, ktory sa o to zaujima a uci sa.. (ked nefotis ako dement vsetko, 1000fotiek za sebou bez rozmyslu ako ja kedysi.. )
Osobne na mobile pozeram fullscreen, ale cierne pasy mi nevadia.. Na instagram davam fotky v povodnom formate, s orezanim na kocku prichadzam o obsah, ktory chcem ukazat..
Na notase a monitore nepozeram fotky na fullscreen, pretoze to uz je privelke, cize musis po fotke bludit ocami, aby si zosnimal cely obsah.. Nie je to uplne ze male, ale mensie, ako cela obrazovka a je to prijemnejsie na pozeranie..
A myslim aj profesionala, aj amatera, ktory sa o to zaujima a uci sa.. (ked nefotis ako dement vsetko, 1000fotiek za sebou bez rozmyslu ako ja kedysi.. )
Najviac sa robia fotky z dovolenky, výletov, akcií, rodinných udalostí... Urobíš desiatky fotiek, s ktorými sa chceš neskôr podeliť s rodinou, kamarátmi, kolegami. Budeš ich robit v raw a každú hodiny "šperkovať"? Ale prd. Necháš ich tak ako sú a budeš ich pozerať ako každý na zariadení 16:9.
Áno foťák má v plnom rozlíšení formát 3:2 či aký a pri nastavení 16:9 je najčastejší argument "prídeš o pixely"... To je ako viac pásikov viac Adidas.... Radšej budeš mať všade čierne pásy ako fotku pekne na celú obrazovku.... Hlúposť.
Nový formát displejov mobilov nie je až také zlo ako fotiť 4:3.
Áno foťák má v plnom rozlíšení formát 3:2 či aký a pri nastavení 16:9 je najčastejší argument "prídeš o pixely"... To je ako viac pásikov viac Adidas.... Radšej budeš mať všade čierne pásy ako fotku pekne na celú obrazovku.... Hlúposť.
Nový formát displejov mobilov nie je až také zlo ako fotiť 4:3.
presne tak, ale existuje dovod preco vacsina fotakov/senzorov je 3:2.Stilo napísal:nielen jedna vec je na fotografii dolezita ale hlavne tam musi byt nejaka kompozicia. ak je spravna tak potom aj format fotografie je spravny. to moj nazor
Orezavat/fotit na 16:9 je vo vacsine pripadov hlupost. Tato tema je o fotografii, nie o nahodnych cvakoch akejkolvek kvality ci kompozicie
To je prave ten rozdiel medzi fotografom, ktory sa tomu trosku venuje a uci sa, a medzi clovekom, co foti len tak a publikuje fotky len tak.. Ak sa nehras na fotografa, tak je jedno, ake fotky hadzes, aky pomer tomu das.. Ked si fotograf, tak nad tym uvazujes... Tu nejde o pixely, pasiky a adidas.. Niektore fotky vyzaduju dany rozmer, niektore nie.. Podla toho, co je v scene.. Ked upravujes kazdu fotku zvlast a exportujes ju z RAWu, tak nad tym uvazujes.. Ja tiez mam asi 1/4 fotiek v pomere 16:9, ale len kvoli tomu, ze to dana scena vyzadovala.. Tie ktore maju povodny pomer, maju ten pomer kvoli tomu, ze by to s inym pomerom stratilo z toho deja, ktory ta fotka mala vyjadrit..
Kazdy nech si foti ako chce, ono to je jedno, ak ta fotka vyjadri to co ma vyjadrit.. Ale vnucovat nazor, ze fotky musia byt 16:9 lebo to ty pozeras na fullscreen a mas to tak rad je blbost..
Kazdy nech si foti ako chce, ono to je jedno, ak ta fotka vyjadri to co ma vyjadrit.. Ale vnucovat nazor, ze fotky musia byt 16:9 lebo to ty pozeras na fullscreen a mas to tak rad je blbost..
Ja nikomu nič nevnucujem, iba vravím svoj názor pre bežné fotenie.
Téma je fotografia - vaše fotky - tak to beriem z amatérskeho hľadiska, profesionál je tu vôbec nejaký?
Téma je fotografia - vaše fotky - tak to beriem z amatérskeho hľadiska, profesionál je tu vôbec nejaký?