Programatori v Londyne: skusenosti? Ma to zmysel?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
IterationError
Novice
Novice

Programatori v Londyne: skusenosti? Ma to zmysel?

Príspevok od používateľa IterationError »

Toto je tak trocha random otazka, neviem ci sa vobec niekto chyti. Napisal som na par for, ale na ziadne slovenske zatial:)

Otazka pre vsetkych hojkacov ktori tukaju do klavesnice z ostrovov: Ako ste spokojni so zivotom a pracou v Londyne?

Mne sa par dni dozadu podarilo ziskat oficialny offer, spolocnost sa mi paci, cash tiez nie zly akurat to ma zadrhel: takmer vsetky novinky/nazory ktore som pocul o Londyne za poslednych par mesiacov su negativne. Ludia sa stazuju ako chcu odcestovat, ako je Londyn zly/drahy/spinavy/hlucny, etc.

Ako ste na tom vy? Najviac ma zaujima spokojnost s pracou a denno dennym zivotom (doprava, kvalita byvania, kolko bubakov usetrite, etc.). Jednorazove veci (e.g. navsteva super fajn restiky ktora nema obdobu mimo Londyna raz za cas) ma az tak nezaujimaju, ale podelte sa o ne ak si myslize ze su zaujimave :)

Vdaka!
PS: Rovno si odpoviem z casti z mojich kratsich navstev. Doprava mi pride byt desna, horsia ako v BA. Dane taktiez. Neviem si predstavit ist na pivo s niekym z kto byva na druhom konci mesta (v kontraste s BA). Az tak vela neusetrim asi (offer 55-60 + variable) v porovnani s BA na zivnostak. Na druhej strane energia mesta a prilezitosti ovela lepsie, len ci ich vyuzijem. Fakt neviem, vsetky rady vitane :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Programatori v Londyne: skusenosti? Ma to zmysel?

Príspevok od používateľa Pilifo »

No hlavne si spočítaj, či ten plat je fakt taký dobrý, ako si myslíš. Bývalý kolega išiel do Londýna a dostal začínajúci plat ako skúsený UX-ák okolo 42k£ ročne, čo si hovoríš, že nie je zlé. Keď si do toho ale započítal len samotný nájom, tak zistil, že vyše polovicu platu dá len zaň. No a potom si ešte k tomu pripočítaj vyššie životné náklady a už to nemusí byť až tak výhodné, pokiaľ tam nejdeš robiť fakt kvalifikovaného odborníka.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Pokial nemas na SK uz urcite zazemie (deti atd.), tak ja by som do toho siel, ziskas lepsiu knowledge, anglictinu budes mat potom lepsiu asi ako 95% oponentov v pripade hladanie dalsej prace na slovensku atd. A nehovoriac o tom, ze na CV lepsie vyzera UK firma ako SK. A pokial uz si v stereotype na slovensku, ja by som do toho siel vsetkymi desiatimi.
IterationError
Novice
Novice

@Pilifo. To 55-60 (£) je offer, neviem si si vsimol/nevsimol. Momentalne je to to dolne cislo, snazim sa vyjednat to horne. Su tam aj "stock option" ktore ale momentalne hodnotim na presne £0. Otazne je ci clovek najde slusne byvanie za £1.2-1.3k (bez spolubyvajucich) a kolko "ups" necakanych vydavkov ho stretne (council tax, etc. ale o kope asi aj tak neviem).

Preto chcem skusenosti ostatnych :)
@yoggy vdaka! Mam 25, rodinu minimalne na 5 rokov neplanujem.

//autoeditácia príspevku (19 Sep 2018, 22:27)
ak mate skusenosti so zdravotnictvom (NHS), to by ma tiez zaujimalo :) Teoreticky byt schopny usetrit X v BA a X v Londyne tak mozno sa oplati vybrat Londyn prave koli veciam ako zdravotnictvo (??) Povedze mi ak nahodou taram :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Ak budeš aspoň v miernom pluse po finančnej stránke, chod do toho. Ako štartovací mostík je to dobré

Javatar ti možno poradí najlepšie, ten je tam už pár rokov
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ja tukam, aj ked nie ako programator.
pred 2 rokmi som riesil dilemu ci sa prestahovat cez celu Britaniu do mesta 45 minut vlakom z Londyn - Victoria station. pri cene bytov tam by som vdaka ponuke od agentury zivoril.
na ubytovanie pozeraj zoopla, alebo gumtree. teoreticky aj spareroom, aj ked uz samotny nazov hovori, ze je to primarne o spolubyvani. daju sa ale najst aj jednoizbaky, ci garzonky cez realitky.

NHS v Anglicku co do praktickeho lekarstva staci. princip je nechodit tam s kazdou hlupostou, ktoru clovek vylieci doma liekmi z tesca. ak je nieco vazne, tak sa predpisane lieky odplaca. to je rozdiel medzi skotskym a zvysnym NHS. zubara mam ale privatneho a platim si poistenie, aby ma naklady vysli co najmensie. prelietavat to na Slovensko by bolo v mojej situacii velmi neprakticke, ale viem si predstavit, ze z Londyna by to nemuselo byt tak zle.

na zvysok javarat, ktory je podla vsetkeho priamo v Londyne
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Nie som programator, ale viem ze ludia ktori dlhsie robili v Uk na nejakom slusnom poste su potom na Svk velmi ziadani a mavaju super ponuky, takze sa to karierne urcite oplati.
IterationError
Novice
Novice

Len otazka ci sa cloveku bude chciet vratit :lol:, pretoze predpokladam ze aj tie super ponuky budu asi menej ako prvy offer ktori mali z Londyna

(Za predpokladu ze sa vracaju koli ponuke tu a nie koli tomu ze sa im nepaci Londyn)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Niektori sa vracaju a ini zostavaju, to je uz ich vlastne rozhodnutie.V kazdom pripade ak niekto tuzi zit vo vlastnom dome so zahradou tak celkom urcite sa k nemu lahsie dopracuje v Bratislave ako v Londyne../za predpokladu ze tam aj setril/
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

IterationError napísal: pretoze predpokladam ze aj tie super ponuky budu asi menej ako prvy offer ktori mali z Londyna
No áno, ale tu za 600€ bývaš vo vlastnom aj s prípadnou hypotékou (ak naozaj vo vlastnom bez úveru tak oproti londýnu za pár korún). Ak naozaj nájdeš dobrý job na SK tak sa môžeš mať kľudne lepšie ako v UK po finančnej stránke. Skôr tam pôjde o to do akej miery sa ti bude páčiť život a predstava rodiny tam, a do akej tu.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

IterationError napísal:Len otazka ci sa cloveku bude chciet vratit :lol:
ak sa vratit chciet nebudes, tak to znamena, ze si to vyhral, nie? :wink:
IterationError
Novice
Novice

M142 napísal: ak sa vratit chciet nebudes, tak to znamena, ze si to vyhral, nie? :wink:
Je to sice spekulacia ale nie nutne: clovek si moze zvyknut na vyhody ktore tam ma oproti SVK ale zaroven mu nevyhody budu sposobovat kopu neprijemnosti. Takze ostat tam neni vyhra ale vratit sa po tom ako clovek porovnal s niecim inym tiez neni vyhra takze take loss-loss scenario :)

A hoci som napisal predoslu vetu, som uz na 90% rozhodnuty ze Ano (aj koli tomu ze veci ktore su na slovensku komparativne vyhodne (vid deti, rodinny dom) ma nezaujimaju z mid-term prespektivy (5+ rokov)). Cize mi to pride ze si ich tu "kupujem" za cenu ineho (napr. pomalsi profesionalny rozvoj)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Takze info z prvej ruky (som tu 4 roky):

1. 55-60k je slusne, Londyn je sice drahy ale to zvladnes (priemerna mzda klesla v poslednych rokoch zo 40 na ~35, median je okolo 30 a stale tu ludia chcu zit takze v peniazoch az tak problem nevidim)
2. Urcite si najdi ubytko cim blizsie k praci - tam budes totiz cestovat najcastejsie a nechces zabit vela casu cestovanim - vies kde by si mal mat pracu?
3. Neviem si predstavit ist na pivo s niekym z kto byva na druhom konci mesta - na to si budes musiet zvyknut. Londyn je velky ako krava a proste nic s tym nespravis.
4. Neviem ake mas prijmy a naklady v BA (nikdy som v BA nezil) ale ak chces zit sam tak velky skok nebude. Ja zijem dost lezerne, zarabam kusok menej a stale dost usetrim - a to cestujem niekam dost casto. Ale ja nezijem sam, co by si ty asi chcel.
5. Dlhodoba perspektiva karierne je urcite lepsia ako BA
6. Ak rad cestujes tak si uzijes moznost 6 letisk plus vlaky (prave som sa vratil z Pariza a vlakom je to prijemnesie ako lietadlom)
7. Stale sa tu nieco deje,moznosti je tu nehorazne... len to presuvanie sa:D

Ak mas dalsie otazky tak sa pytaj.
IterationError
Novice
Novice

@javatar: Velka vdaka, to je super!

Praca je kusok od Bank station. Ono mi pride ze aj s 60k budem asi najchudobnejsi clovek v okoloi :lol: Ked som odchadzal z intervia v tricku a rifliach tak (a toto si nevymyslam) cela ulica bola v sakach a koseliach, este nikdy som take nevidel. Citil som sa ako hrozna lama (ale dresscode firemny som neporusil)

Zopar otazok. Napisem sem radsej ako do PM, asi to aj inym moze pomoct:
- Uvazoval si na zmenu na contractig eventualne? Tie FT dane su katastrofa
- NHS? Dobre/zle?
- Tube v lete? Ak clovek prenajima v Zone 2, da sa ist rozumne bikeom do prace?
- East ma dobre spojenie (DLR) a super ceny. Taktiez - knife crime. Stretol si sa niekedy s (celkom hojne medializovanou) kriminalitou?
- Ten milion ludi na uliciach vsade: na interview/dovolenke fajn, ale je to znesitelne dlhodobo?
- Kvalita vzduchu - je to tak zle ako medializovane?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak Bank je city - sako sice neznamena bohatstvo ale ver tomu, ze v tych davoch najdes aj ludi co by ta za chudobneho povazovali ;)

Odpovede:
Contracting - uvazoval, zatial som sa ale na to neodvazil.
NHS - zalezi od kliniky a ako casto tam si - som tu 4 roky a u doktora som bol raz (nepotreboval som). Mozem sa spytat spolubyvajucej, ona je tam castejsie. Je dost mozne, ze zamestnavatel ti ponukne sukromne zdravotne poistenie (vidim to ako standartny perk pre IT) a to vobec nie je zle. Ono na NHS je plno staznosti, lebo sa naozaj dlhsie caka - lenze su tu aj ludia zvyknuty na standardy. Skusenosti som pocul aj dobre aj zle.
Tuba v lete - jop odporucam bicykel (o to lepsie ak mate v praci sprchy - ak nie tak si dat posilku pred pracou).
East - ano pre teba ma vyznam hladat si ubytko vychodnejsie. Greenwich je pekna area, tusim aj prijatelna cenovo ale uz som davno nepozeral (Rotherhide by mohol byt aj lacnejsi).
Knife crime - uz som bol vazne hocikde, v noci, intoxikovany a stale ma nik neprepadol. Par ludi co poznam sa to uz stalo - skor sa ale jedna o kradeze, zabodavaju sa ludia co si vybavuju ucty. Common sense ta ochrani pred vela situaciami
Milion ludi na uliciach - najdes si sposoby ako tomu uniknut. Ja nie som velkomestky typ takze mi to vadi a to dost ale dokazal som si zvyknut aj ja. Zrazu ti budu davat zmysel veci ako "nenavidim turistov ktori sa rozhodnu z nicoho nic len tak zastat" a podobne.
Kvalita vzduchu - horsky vzduch to nie je ale ani ziadna tragedia. Necitim ziadny rozdiel medzi centrom Londyna a centrom BA.
IterationError
Novice
Novice

Dakujem @javatar, velmi cenne rady.

//autoeditácia príspevku (28 Sep 2018, 19:12)
Hmm, mozno este jedna otazka: vzhladom k tomu ze setris - predpokladam ze neplanujes vo velkom minat GBP ale tvoje vacsie naklady budu v EUR?

Teda za predpokladu ze sa eventualne planujes vratit na Slovensko (ak nie tak zvysok spravy je irelevantny)- aku mas strategiu obchodovania GBP? Sucasny 1GBP=1.11EUR je imo bieda. Mas nejaku hranicu s ktorou pocitas?

Pytam sa lebo pri 1.11 je to take ... nic extra. Ale napr pri 1.25, 1.3 alebo 1.4+ tak to su tie ponuky ovela lakavejsie (a tie cisla nie su nerealne z 10 rocnej prespektivy podla mna)
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

60k za robotu v City mi pride tak so-so, ked chce clovek byvat blizko a sam... teda ak to nema byt v cistom (to je potom tazka pohoda) Ale da sa to urcite. Len netreba mat vysoke ocakavania.

Na ludi v oblekoch ktore su ked nie bespoke, tak aspon made to measure si holt v City budes musiet zvyknut :D ale ako IT s tym asi nebudes az tak prichadzat do styku. Akurat si mozno budes v tricku a rifliach pripadat nepatricne, tak sa naucis nosit kosele a chinos.... ale to je individualne. Poznal som ludi v HQ predchadzajucej firmy co si tiez sli rifle, tricko, v lete kratasy, a koselu prip. oblek davali len na client meety.
Co sa tyka mnozstva ludi, Londyn je v tomto na Europu trochu extrem, ale ma to aj vyhody, napr. v City je brutalny vyber kadejakych Podov a Pret-a-Mangerov a vsetkeho, kedze sa tam premelie tolko ludi. Robim teraz v inom europskom velkomeste a je to podobne, len menej brutalne. Ale ano, ked niekto nema rad davy, je to tazke. Bud si zvyknes, alebo nie... Vyhoda je, ze Londyn ma hromadu miest kde sa da vypadnut, parky, galerie a tak.

co sa tyka tvojej otazky k nakladom - ako to myslis, ze vacsie naklady budu v EUR? Setrenie?
Lebo naklady na zivot - najom, potraviny, cestovne... budu v GBP. Otazka je, ako sa budu vyvijat so zmenou kurzu.

IMHO pre mna by dnes bol najvacsi problem neistoty... co bude o rok, ako sa vyvinie brexit, jednak z pohladu legality pobytu (mozes ocakavat automaticky leave to remain, pracovne viza? alebo zistis ze ta jednoducho vykopnu a smola cau?) jednak z hladiska ekonomickeho - ci Londyn z velkej miery nepadne na hubu, ako pojdu ceny, potravin sluzieb...
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

IterationError napísal:Hmm, mozno este jedna otazka: vzhladom k tomu ze setris - predpokladam ze neplanujes vo velkom minat GBP ale tvoje vacsie naklady budu v EUR?

Teda za predpokladu ze sa eventualne planujes vratit na Slovensko (ak nie tak zvysok spravy je irelevantny)- aku mas strategiu obchodovania GBP? Sucasny 1GBP=1.11EUR je imo bieda. Mas nejaku hranicu s ktorou pocitas?

Pytam sa lebo pri 1.11 je to take ... nic extra. Ale napr pri 1.25, 1.3 alebo 1.4+ tak to su tie ponuky ovela lakavejsie (a tie cisla nie su nerealne z 10 rocnej prespektivy podla mna)
No to je nieco co mi brexit pekne pokazil - ked som sem prisoel tak to bolo 1.27 a maximum co som zazil bolo 1.4 a to sa peniazky menili o dost s lepsim pocitom. Ale k otazke: Nemam strategiu - peniaze pouzivam v mene ktoru potrebujem a cesty mimo UK si musim planovat tak ci tak a nasledne si posielam peniaze (moj EUR ucet ma lepsie podmienky na platby v zahranici). Takze si posielam ked potrebujem, zvazujem nakup eur ked bude blizko k vystupeniu podla podmienok.

Co sa tyka zotrvania v tejto krajine, vidim to este tak na nieco vyse roka, cim dalej ma tu drzi menej veci a ako som pisal - nie som velkomestky typ.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

btw ake tazke sa je dostat na developerske pozicie do anglicka? treba byt naozaj vynimocny programator s brutalnym skillsetom alebo je tam situacia ako na svk a zoberu aj priemernejsich uchadzacov?(ze treba pefektnu anglictinu mi je jasne).
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

najdolezitejsie je zaposobit na pohovore (uplne ako na SVK), je to krajina ako kazda ina takze su tu aj priemerny uchadzaci (vynimocnym programatorom s brutalnym skillsetom sa clovek nerodi ale stava takze tu nemozu byt len vynimocny ludia)

a anglictina nestaci, musis mat aj dobre napisane CV a vediet popisat svoje skusenosti
Napísať odpoveď