Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa -AA- »

beardie napísal:a tebe vzťah dvoch cudzích ludi vadí z dôvodu akého?
V kontexte toho čo bolo napísané, som neriešil žiadny vzťah, alebo to čo si niekto kam strká (aby rozumel aj mLuks).

Čo kritizujem je povyšovanie týchto javov na niečo normálne, či už biologicky alebo morálne a právne (manželstvo).
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

AA napísal:Áno je a homosexualita u zvierat tiež nie je príliš žiadaný jav (hlavne u chovateľov), špeciálne ak nie si vegetarián.
Mňa nezaujíma nejaký "pohľad" prírody, ale skutočnosť.
Toto znie ako argument o amorálnosti homosexuality. Nízke, egoistické pudové konanie. Alebo ti ten "samec dole" nejak oznámil, že k tomu dal súhlas a ide o "láskyplný vzťah"?
nie je žiadaný jav pre človeka, ale človek je menej ako príroda...aké je skutočnosť? kto je viac? priroda alebo človek? čo bolo skôr? čo bez koho neprežije? príroda bez človeka, alebo človek bez prírody? ...kontext debaty s prírodou je nikde uplne inde ako ho ty ťahaš...ja sa bavím o prírode ako o "stvoriteľovi" (nahradzam tým slovo boh)...ale aby si to pochopil, to potrebuješ mať aj prehľad prečo som tak reagoval na strapatého a nie len z kontextu vytrhnuť niečo čo sa ti nepozdávalo a potom v teme o bohu riešiť homosexualitu prioritne - spomínam ju okrajovo, kvôli tomu, že je príkladom toho, ako je boh a náboženstvo nelogické
AA napísal:Toto si si vycucal z prsta alebo z niečoho.
tebe ešte žiadna nevyfajčila? nikdy si nepočul/nebol svedkom takého "nízkeho, egoistického, pudového" mužského spravania? v dnešnej dobe? či sa ako chceš tvariť, že nič také neexistuje, lebo o tom nie sú čísla? sprav si anketu vo svojom okolí a uvidíš, že som si to z prsta nevycucal :)
AA napísal:Netvrdil som, že je to perverzné/abnormálne len u homosexuálov, ale všeobecne. Išlo o to, že homosexuáli inak ako perverzne/abnormálne ani žiť sexuálne nemôžu.
Aj keď neviem prečo sa tak sústredíš na konkrétne praktiky .. ako by si videl homosexualitu len v sexuálnom styku. Čo je mimochodom tiež jeden z morálnych argumentov proti, nie za.
ešte raz, na riešenie homosexuality máš inú tému, praktiky som spomenul aj preto, lebo strapateho názor ježe bohu homosexual nevadí, bohu vadí ak sa homosexuál správa homosexuálne, teda ak ju praktizuje. ...nemiešaj sa do konverzacie medzi mnou a strapatym, ak nemáš prehľad prečo na neho takto reagujem a prečo spomínam niektoré veci.

homosexualita je v prírode bežný jav, tzn. nie je o žiadny ľudský výmysel, nie je proti prírode, tak ako sa to snažia veriaci ľudia prezentovať a o to hlavne ide, keďže sme v teme o naboženstve
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

jedno video pre strapateho, ak teda ovlada anglictinu
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

mLuks napísal:práveže nábožensky založení často operujú s tým, že homosexualita je proti prírode. Sú zvieratá súčasťou prírody? Sú.
mLuks napísal:spomínam ju okrajovo, kvôli tomu, že je príkladom toho, ako je boh a náboženstvo nelogické
Nie, homo záležitosti (ktoré si vytiahol) nie sú príkladom toho, ako je náboženstvo nelogické.
mLuks napísal:ebe ešte žiadna nevyfajčila? nikdy si nepočul/nebol svedkom takého "nízkeho, egoistického, pudového" mužského spravania? v dnešnej dobe? či sa ako chceš tvariť, že nič také neexistuje, lebo o tom nie sú čísla? sprav si anketu vo svojom okolí a uvidíš, že som si to z prsta nevycucal
"V dnešnej dobe". Tým len hovoríš, že "bežné sexuálne správanie" je (podľa teba) vyvíjajúci sa, relatívny pojem.
mLuks napísal:ešte raz, na riešenie homosexuality máš inú tému, praktiky som spomenul aj preto, lebo strapateho názor ježe bohu homosexual nevadí, bohu vadí ak sa homosexuál správa homosexuálne, teda ak ju praktizuje. ...nemiešaj sa do konverzacie medzi mnou a strapatym, ak nemáš prehľad prečo na neho takto reagujem a prečo spomínam niektoré veci.
Budem sa miešať do čoho chcem, ak nevieš reagovať a obhájiť svoje názory, nereaguj.
mLuks napísal:homosexualita je v prírode bežný jav, tzn. nie je o žiadny ľudský výmysel, nie je proti prírode, tak ako sa to snažia veriaci ľudia prezentovať a o to hlavne ide, keďže sme v teme o naboženstve
Už som to písal, je hlúposť ak nábožensky (Abrahámske náboženstvá) založení ľudia argumentujú prírodou, pretože nad prírodu stavajú svoju predstavu Boha a jeho prorokov, atp.

Preto je aj nesprávne hľadať oporu toho čo odporuje týmto náboženstvám, v prírode.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

AA napísal:Nie, homo záležitosti (ktoré si vytiahol) nie sú príkladom toho, ako je náboženstvo nelogické.
Prečo to neskopíruješ celé? ale len moju reakciu aby si ma akože potopil?
hughito napísal:Z hlbín FB: Homosexuality is not against nature. More than 500 species are known to practice same-sex coupling. Religion is against nature. No other animal practices it.
AA napísal:Nábožensky založení majú postoj, že ľudia nie sú zvieratá, takže výklad toho "nature" argumentu je dosť mimo.
mLuks napísal:práveže nábožensky založení často operujú s tým, že homosexualita je proti prírode. Sú zvieratá súčasťou prírody? Sú.
v tomto kontexte tá moja veta dáva pekný význam, ale tak viem, že to chceš len vytrhnúť z kontextu a použiť proti mne :smt006 až potom som strapatému vysvetlil, že to čo vyčíta homosexuálom, že používaju proti prirodzenému účelu, robia aj heteráci aby nebol v omyle
AA napísal:"V dnešnej dobe". Tým len hovoríš, že "bežné sexuálne správanie" je (podľa teba) vyvíjajúci sa, relatívny pojem.
A podľa teba nie? Správanie človeka sa taktiež dobou vyvíja/mení sa, morálka sa nám taktiež dobou vyvíja/mení sa, prečo by sa práve sexuálne správanie človeka nemálo vyvíjať/meniť sa? Je snáď podľa teba nemenné? Ano v "dnešnej dobe" je sex oveľa menšie tabu, ako tomu bolo v dobách minulých a vplýva to na celú spoločnosť.
AA napísal:Už som to písal, je hlúposť ak nábožensky (Abrahámske náboženstvá) založení ľudia argumentujú prírodou, pretože nad prírodu stavajú svoju predstavu Boha a jeho prorokov, atp.
Tak to choď vysvetliť tým ľudom, mne to nemusíš vysvetľovať. Vo vete, ktorú si aj teraz citoval, som len opísal reálny stav, ktorý vidím všade (diskusie FB, diskusie pod článkami, reálne konverzácie)
AA napísal:Budem sa miešať do čoho chcem, ak nevieš reagovať a obhájiť svoje názory, nereaguj.
Tak nevytrhávaj veci z kontextu a reaguj v súvislostiach :)
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja osobne vidím skôr ten opačný príklad, kedy napr. kresťania argumentujú tým, že ľudia nie sú zvieratá a preto javy dejúce sa v prírode neospravedlňujú každé ľudské konanie. S čím sa dá tiež do určitej miery súhlasiť.

Otázku vývoja sexuálneho správania a meniacej sa definície "normálnosti", asi nechcem riešiť. Hlavná myšlienka ale bola, že nech už ľudia budú robiť čokoľvek, prirodzený (biologicky daný) účel, plní len jedno. Všetko ostatné je preto z definície úchylka/perverzia, bez toho aby som to nejak morálne hodnotil.
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Zdravim, pred par dnami nas navstivila teta
(Vysokoskolsky vzdelana zena s titulom mgr + nejake rozsirujuce vzdelanie neviem uz ake pracuje ako veduca zdravotna sestra v nemocnici)

Zacala vyjadrovat k mojim psychickym problemom v style ze ma posadol satan a trizni moju mysel, preto mam problemy ake mam. Na moju otazku akoto ze po hospitalizacii a nasadeni liekov sa mam omnoho lepsie mi vysvetlila ze lieky potlacaju ucinky satana ale k uplnemu vylieceniu nikdy nemoze dojst bez toho aby som prijal boha do svojho srdca. Cele to mi vysvetlovala s tolkym sebavedomim, hrdostou a usmevom na tvari ze som normalne zamrzol. Upozornila ma ze v boha veri kazdy lekar ktoreho pozna a ze su o tom vedecke dokazy ktore mi dolozi.

Vyvstavaju mi z toho tri otazky:
1. Ma zmysel vobec o niecom diskutovat s takto prudko veriacim a iracionalnym clovekom?

2. To sa fakt nemusim bat o svoje zdravie ked takito ludia nas liecia? Teda nemam absolutne pojem o tom ako je s lekarmi a ich vierou tak mate nieco blizsie tak budem rad ak sa vyjadrite. Btw napr moja obvodna si dava bezne vysvetit ambulanciu, viem to podla tych cisel ktore vam knaz pise po dverach pri svateni.

3. Ako moze nieco take zo seba dostat vzdelany clovek?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Vypýtaj si dôkazy, nech sa i my zasmejeme

1. Na nejakú tému sa naučíš najlepšie diskutovať s človekom, ktorý má presne opačný názor

2. Je to nejaké male mesto ci dedina?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Keď je vrchná zdravotná sestra, odporuč jej nech sa dá preložiť na detskú onkológiu, že potom dáte pokec o Bohu. Do polroka z nej bude ateistka ako remeň. Prípadne sa stretnete v Pinelke na dvore počas vychádzky.
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Mimochodom debata zacala tym ze mala uzasny duchovny zazitok na nejakej duchovnej puti kde videli nejake posadnute dievca vykrikovat dlho pod krizom ze nikdy sa mu nepokloni a potom stratilo vedomie. Na otazku preco neprivolali pomoc odpovedala ze tam by lekar nepomohol len duchovny.

2. Ide o male mesto, neviem ci chcem byt konkretny kedze ide o normalneho rozumneho cloveka ale ked pride na temu boh zrazu si zacinam mysliet ze je pomatena.

Ephramko: to by nepomohlo, ona vie ze boh ma s kazdym nejaky bozi plan ktoremu my ludia nerozumieme.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

TK1991 napísal:...lieky potlacaju ucinky satana...
Takze lieky maju moc ovplyvnit konanie duchovnej bytosti. Odporucal by som nasledovny postup:

1. Sustredene ju pocuvaj, tvar sa, ze ta to zaujma
2. Predloz, hypotezu o tom, ze to nemoze byt satan nakolko ten je prilis mocny na tvoje lieky, preto sa teda domnievas, ze ide o nejakeho z demonov
3. Daj jej za ulohu zistit ktory, kedze mas posadnutu mysel tak nespolupracuj na nicom
4. Spis o tom podrobny report nech sa pobavime aj my ;)

K tvojej otazke:
Osobne nevidim problem v tom ked je clovek aj hlboko veriaci a na takejto pozicii. Vela ludi vdaka viere prekonalo traumy a teda z hladiska ich prezitia bolo racionalnejsie verit ako neverit. Problem nastava ked to pretlaca ako prve.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

To ze je niekto lekar, neznamena ze nemoze mat silny vztah pre nabozenske veci. Lekár je človek ako akykolvek iný, má svoje slabsie aj silnejsie stranky. Dokonca aj vynimocne vedecke kapacity casto podliehaju roznym osobnym nazorovym bludom.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Moralka ateistov vs veriacich.

(To fakt nevedia vymysliet nic ine ako to, ze su materialisti?)
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

harrison314 napísal:Moralka ateistov vs veriacich.

(To fakt nevedia vymysliet nic ine ako to, ze su materialisti?)
zakladny rozdiel je v tom ze krestania katolici pod moralkou chapu system rozlisovania dobra a zla ... to co je dobre a zle je dane .. dobre je vsetko s bohom zle je vsetko mimo boha .. krestania moralku netvoria ale ju spoznavaju ... ako poznavaju pravdu ... narozdiel ateisti su presvedceny ze moralka (system rozoznavania dobra a zla) je socialny konstrukt a spolocenska dohoda... cize moralka nie je dana ale je tvorena spolocnsotou . cize je tvorena zakonmi ...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Strapaty, kresťania sú na tom úplne presne rovnako, pretože vás cirkevní predstavitelia učia, ako máte chápať jednotlivé pasáže v Biblii a najmä, ktoré si z nich vybrať a ktoré cielene ignorovať. Bibliu nepísal Boh, písali ju ľudia, rovnako ľudia vám kážu, ako tej knižke máte rozumieť. Cirkev si navyše kopu pravidiel absolútne svojvoľne vymyslela nezávisle na tej rozprávkovej knižke, napr. celibát a že byť gej je zrazu OKej, len tiež musím žiť v celibáte a pod. Čiže aj tá úžasná kresťanská morálka je tiež len spoločenský konštrukt, vec toho ako sa daná populácia dohodla.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

ale ved to co je dobre a zle podla krestanov sa tiez vyvijalo a menilo pocas existencie krestanstva, tak ako to moze byt dané a univezálne?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

ephramko napísal:Strapaty, kresťania sú na tom úplne presne rovnako, pretože vás cirkevní predstavitelia učia, ako máte chápať jednotlivé pasáže v Biblii a najmä, ktoré si z nich vybrať a ktoré cielene ignorovať. Bibliu nepísal Boh, písali ju ľudia, rovnako ľudia vám kážu, ako tej knižke máte rozumieť. Cirkev si navyše kopu pravidiel absolútne svojvoľne vymyslela nezávisle na tej rozprávkovej knižke, napr. celibát a že byť gej je zrazu OKej, len tiež musím žiť v celibáte a pod. Čiže aj tá úžasná kresťanská morálka je tiež len spoločenský konštrukt, vec toho ako sa daná populácia dohodla.
tak ano az na to ze tato moralka ma minimalne 2000 rokov, a ked si porovnas kranjiny kde sa zakladom civilizacie stalo krestanstvo a kde ine moralne systemi zistis ze je to cela europa amerika kanada a podobne cize civilizacie... ano pismo je ludsko bozi vytvor.. a je to nabozenska kniha, cize jej prvotny ucel je pomoct cloveku najst boha .. katolicka viera ma 3 zakladne pramene ... a to pismo (biblia), ucitelsky urad cirkvi, a svata tradicia... cize ak narazas na celibat (skor bezzenstvo) knazov je to zalezitost ucitelskeho uradu cirkvi .. ktora ma na taketo konanie opodstatnenie ... a kazdy kto ide za knaza pozna tieto podmienky a kazdy katolik by mal chapat aj ich zmysel...

co sa tyka homoexulaov ... treba si najskor definovat co je hriech .. v skratke je hriech dobrovolne a vedome prekrocenie bozieho prikazu .. to ze niekto nieco city nie je predsa vedoma a dobrovolna cinnost... preto to ze niekto citi pritazlivost k rovnakemu pohlaviu nemoze byt hriech ... ale je hriech sexualne spravanie mimo manzelstva ... ci uz sa jedna o smilstvo, cudzolozsvo, krvosmilstvo, onaniu alebo hriechy sodomie. sexualne spravanie je povolene len v manzelstve ... a manzelstvo je mozne len medzi muzom a zenou ... cize nemas pravdu ... aj homosexual nemusi trzat celibat ... kludne si moze najst zenu a ozenit sa a mat s nou sex. ale ak si narazal na sodomiu cize sexualne spravenie dvoch ludi rovnakeho pohlavia tak ano to je zakazane a je to zle ...

//autoeditácia príspevku (03 Okt 2018, 7:47)
DEVZYO1G napísal:ale ved to co je dobre a zle podla krestanov sa tiez vyvijalo a menilo pocas existencie krestanstva, tak ako to moze byt dané a univezálne?
?? napriklad
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Pred Vatikánom bolo čo podľa teba? Mlátili sme sa tu po hlavách palicami? O Antike si počul niekedy? Alebo o tom, že základným pilierom nášho súčasného práva je rímske právo? Zjavne nie...

A prepáč, že ťa zaťahujem do diskusie o gejoch. To je pre teba už silné kafé. Veď tebe prekáža aj masturbácia. Teda neviem, či tebe osobne prekáža, pretože môžeš mastiť ostošesť a potom o tom ísť porozprávať pánu faráru a hneď je po hriechu. Každopádne si myslíš, že masturbácia prekáža tvojmu Bohu. :lol: :lol:

Teba by mohli normálne zavrieť na nejaký slovenský hrad medzi tie exponáty. Pre návštevnkov by si bol živá ukážka myslenia stredovekého feudálneho človeka.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

strapaty napísal:tak ano az na to ze tato moralka ma minimalne 2000 rokov, a ked si porovnas kranjiny kde sa zakladom civilizacie stalo krestanstvo a kde ine moralne systemi zistis ze je to cela europa amerika kanada a podobne cize civilizacie... ano pismo je ludsko bozi vytvor.. a je to nabozenska kniha, cize jej prvotny ucel je pomoct cloveku najst boha .. katolicka viera ma 3 zakladne pramene ... a to pismo (biblia), ucitelsky urad cirkvi, a svata tradicia... cize ak narazas na celibat (skor bezzenstvo) knazov je to zalezitost ucitelskeho uradu cirkvi .. ktora ma na taketo konanie opodstatnenie ... a kazdy kto ide za knaza pozna tieto podmienky a kazdy katolik by mal chapat aj ich zmysel...
V Cine alebo Japonsku sa akoze nemaju ziadnu moralku? Vrazdia sa tam na pockanie na ulici, kedze ich kultura nema dlhu historiu krestava.

//autoeditácia príspevku (03 Okt 2018, 10:24)
strapaty napísal:?? napriklad
napriklad: interupcie, "Nezabijes", "Nepoziadas manzelku blizneho svojho",...
Napísať odpoveď