Vedomie / slobodna vola

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Markoff
Light Professional
Light Professional

Re: Vedomie / slobodna vola

Príspevok od používateľa Markoff »

Ja som to len navrhol ako zaujimavu temu na diskusiu, mne je uplne jedno ci tomu veris, alebo nie :) Ono to ani nie je otazka vieri, ziadne ezotericke nabozenstvo, to je uz prakticky vedna disciplina, ktorou sa zaobera stale viac ludi. Uz len to, ze o to mala zaujem americka vlada o niecom svedci. Ten projekt neskoncil preto, ze by to nefungovalo, prave naopak. Dodnes ti ludia pracuju pre policajne zlozky, armadu, velke korporacie a zarabaju nemale peniaze :) Tak si o tom nieco precitaj, najdi si dokazy sam, alebo to nechaj tak mne je to jedno :) Ja to tu nepropagujem ani neodsudzujem.

//autoeditácia príspevku (07 Nov 2018, 8:29)
jackb napísal: ked ja napisem, ze viem ake boli priemierne rocne teploty na urcity miestach pred 122 tisic rokmi, ale nebudem to vediet opisat, tak ma poslu do haja. preco teda verit niecomu, co nie je niekto schopny opisat?
prave preto sa remote viewing pouziva na veci, ktore sa daju vzapati overit a nie na veci, ktore sa nedaju overit (ako bude svet vyzerat o 100 rokov)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Markoff napísal:Dodnes ti ludia pracuju pre policajne zlozky, armadu, velke korporacie a zarabaju nemale peniaze Tak si o tom nieco precitaj, najdi si dokazy sam, alebo to nechaj tak mne je to jedno Ja to tu nepropagujem ani neodsudzujem.
Nasli sme si a precitali, ze to nefunguje, ze ti ludia pouzivaju triky jasnovidcov (od cold reading, cez Forerove vety,...). Co na to povies?
Markoff
Light Professional
Light Professional

No ano... priblizne opisy, to je preto ze cez ESP nemozes opisat objekt presne tak ako ho vidis ocami.

Tu je link na obrazok, vlavo to co nakreslil remote viewer, vpravo realny ciel.

Kód: Vybrať všetko

https://rationalwiki.org/w/images/1/1b/Remote_viewing_fig.png
Podla skeptikov je to neuspesny remote viewing, pretoze ten kolotoc nebol presne nakresleny :)

Otazne je ako moze remote viewer vobec nakreslit objekt, ktory sa aspon trochu podoba na ciel? Preco nenakreslil dom, auto, bazen, cokolvek ine? Podla mna sa to na ten ciel celkom podoba, ale to je uz asi na kazdom osobnom usudeni.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ale nie je, osobny usudok je nanic.
A je to jeden obrazok.
Predav si ze by nakreslil to iste, ale cielove mietso by bola fabrika, tak by sa dalo povedat, ze to nakreslil spravne, lebo v tej fabrike, je kruhova miestnost s nosmikmi, keby je clielove miesto dom, tak mozes povedat, ze je to kruhovy stol,... a tak dalej.

Ale stale je to len jeden obrazok, co neznamena nic. Lepsie by bolo, keby nakresli 200 obrazkov z roznych miest a tie sa porovnaju s fotkami, ale s tym, ze ani vyskumnici by ich nepoznali.
Markoff
Light Professional
Light Professional

Tu je video o experimentoch s Uri Gellerom. On sa zmenil na podvodnika kvoli slave, ale predtym mal zaujimave vysledky v Stargate projekte:

Kód: Vybrať všetko

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/transcoded/f/f2/Drawing_Experiments_with_Uri_Geller.ogv/Drawing_Experiments_with_Uri_Geller.ogv.240p.vp9.webm
Su len 2 moznosti: to co je na videu je uplny podvod, alebo remote viewing existuje :D
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Vzhľadom na neexistenciu vedeckých štúdií je to jasný podvod

Doporučujem viac kritického myslenia
Markoff
Light Professional
Light Professional

Stanford Research Institute je podla teba co?
kntsz
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa kntsz »

Markoff -
nenechaj sa pomýliť ľuďmi, ktorých poznanie sa cielene redukuje iba na prírodné vedy a chcú, aby im iní dokazovali, že sa mýlia.
Celou touto mimohmotnou oblasťou sa zaobera hlbinná psychológia presne zadefinovaná v minulom storočí C.G.Jungom.
Podľa neho sa nejedná o podvedomie, ale o Nevedomie (viď aj wiki nevedomie Jung, alebo Jungove Tavistocké prednášky - klinika Tavistock v Londýne pred zborom lekárov) , ktoré existuje úplne mimo hmotu, t.j. mimo náš mozog a mozog je iba akýmsi prijímačom - reproduktorom. V tejto pre nás našim vedomím bežne nedostupnej oblasti sa nachádzajú všetky informácie min. od Veľkého tresku. Informácie z tejto oblasti k nám môžu prichádzať z hlbokých snov, zo zážitkov blízkych smrti, spontánnym prechodom do nevedomej oblasti (človekom nevyvolaným), čiastočne pomocou holotropného dýchania.....
Zadefinovanie, či sa naozaj jedná o informácie z Nevedomia, alebo sú to iba plytké sny ako reakcie na to čo človek prežíva, alebo sú to halucinácie je naozaj problém, lebo čokoľvek sa z tejto Nevedomej oblasti dozvieme, tak je to len pomocou vedomej oblasti. Jung rozpracoval postup a jeho nasledovníci ho už dopracovali, že je možné testovateľne t.j. preukázateľne, tieto informácie odlíšiť.
Táto oblasť, čo som mal možnosť sa s ňou oboznámiť, je obrovská a nepostihnuteľná nejakým výkladom nebodaj na DF. Je to už vedný odbor, ktorý má veľa odnoží. U nás sa to na VŠ psychologického smeru učia iba informačne a okrajovo. Plná akceptácia tejto oblasti totiž stavia na hlavu min. celú našu na medikamentoch založenú psychiatriu....
Markoff
Light Professional
Light Professional

Presne ako pises. Ludia casto ani nevedia, ze informacia do ich mozgu moze prijst aj z ineho zdroja. Myslia si, ze vacsinou su to ich vlastne myslienky. Preto aj moderna psychologia sa zaobera prevazne vedomim a nie nevedomim, co je chyba.

Ako povedal Tesla:
“The day science begins to study non-physical phenomena, it will make more progress in one decade than in all the previous centuries of its existence.”

Vies mi dat odkaz na tie Jungove postupy ako odlisovat informacie? Touto témou sa zaobera velmi vela okultistov a parapsychologov, ale casto sa ich vyskumy zvrtnú v akési božské predstavy. Na remote vieweroch sa mi paci, ze sa snazia len o transfer informacie z nevedomia a nasledne tu informaciu pouziju pre vlastne ucely. Nesnazia sa to vysvetlit pomocou nejakých "woo" predstáv. Len jednoduchý transfer informácie z nevedomia do vedomia. Vlastne výskum v SRI je asi vobec prvy racionalne zalozeny vyskum v tejto oblasti. Dovtedy to bola len domena roznych okultistov, mágov a pod.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

kntsz, Markoff: Aky je rozdiel medzi nedokazatelnym a nejestvujucim?
kntsz
Amateur
Amateur

harrison-
musel by si uviesť o čo ti ide...
z pohľadu večnosti sú oba pojmy iba dočasnými a účelovými pojmami.
Z hľadiska hmotne-energetického súcna je všetko len dočasné.
Podľa R.Poppera každá pravda musí byť zadefinovaná tak, aby ju bolo možné falzifikovať. Čiže v racionálnom svete nie je možné nič tvrdiť s definitívnou platnosťou ako napr. komunisti tvrdili, že so sovietskym zväzom na večné časy a nikdy inak a ten kto chcel dokazovať, že tak to nemôže byť, tak šiel za mreže.
Za tohto stavu, povedal by som, že stavu "otvorených a nezaťažených hláv" nemôžeme tvrdiť, že je niečo nedokázateľné alebo nejestvujúce. Alebo môžeme to tvrdiť, ale vždy s vedomím možnej dočasnosti nášho tvrdenia.
Veď koľko vedecky dokázaných právd z minulosti už bolo zmenených, ak nie priamo nahradených úplne inými?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ale ci bola nejaka "vedecka pravda" zmenena jeden krat alebo 20 krat, nic to nezmenilo na existencii tej pravdy, nie?

ale harrison ma jednoducho pravdu v tom ze pokial nie si schopny dokazat existenciu niecoho, nemozes tvrdit ze to existuje. respektive tvrdit to mozes kolko chces, ale v konecnom dosledku to bude len tvrdenie, nemajuce vacsiu hodnotu ako opacne tvrdenie, teda ze to neexistuje.

cim dalej tym viac v dnesnej dobe maju ludia pocit ze fakt je nieco subjektivne (vid moderne pojmy ako "alternativne fakty")... s prichodom internetu zanika nejaky jednosmerny prud vzdelavania, kde v minulosti si proste veril nejakej autorite ze to co ta uci je pravda, dnes ma kazdy pocit ze on vie lepsie, potom si najde na internete komunitu podobne zmyslajucich ludi, co nie je ziadny problem, lebo dnes najdes internetovu komunitu na vsetko. no a ked existujes v selektivnej komunite kde vyberas len ludi co zmyslaju rovnako, zanika tak kriticke myslenie, pretoze miesto toho aby s kritikou vznikla diskusia, kritika radsej vyhodia z komunity.
tymto sposobom vznikaju pocetne skupiny extremnych ludi, ktori veria tomu ze zem je plocha, ze zem je duta, ze vakciny zabijaju ludi alebo ze pitie sava je telu prospesne. napriek tomu ze vsetko toto je vedecky dokazatelne, oni sa vedome rozhodli popierat vedecke fakty a verit svojim fantasmagoriam.

preto je mozno teraz o to dolezitejsie drzat sa faktov a realnych dokazov. cokolvek ostatne je viera. ja napriklad verim ze vo vesmire existuje iny inteligentny zivot. je to logicke ked si clovek uvedomi aky obrovsky je vesmir, ze v nom nebudeme jediny "zazrak zivota". ake je to len moja viera, lebo zatial ziadny konkretny dokaz neexistuje a pravdepodobnost a statistika nie je dokaz.
Markoff
Light Professional
Light Professional

harrison314 napísal:kntsz, Markoff: Aky je rozdiel medzi nedokazatelnym a nejestvujucim?
Nejestvujuce vies racionalne vyvratit, tak ako existujuce vies racionalne dokazat :)

Vies s urcitostou povedat, ze "Nevedomie" neexistuje? Je nedokazatelne, pretoze nedokazeme zozbierat dostatok dokazov o jeho existencii (zatial). Su vsak iste indicie, ze existovat moze! Mozno prislusnici inej vesmirnej civizacie maju menej limitovany mozog a dokazu lepsie spracovavat informacie z nevedomia. Mozno az do takej mieri, ze sa dorozumievaju telepaticky a teda vedia rozlisit vlastne myslienky od myslienok inych prislusnikov. Rozdiel medzi nejestvujucim a nedokazatelnym je dost podstatný. To, ze sa nieco neda dokazat este neznamena, ze to nejestvuje!
kntsz
Amateur
Amateur

aacid-
akože nezmenilo, zmenilo a zásadne.
Tým však nechcem tvrdiť, že aj mylné poznanie nemohlo zohrať významnú historickú rolu.
Zoberme si donedávna vedecké tvrdenie o nekonečnosti vesmíru a tým o nekonečne dlhom čase na jeho hmotnú aj biologickú evolúciu.
Kým pri prvom bolo v nekonečnom čase všetko možné, tak v obmedzenom čase už všetko možné nie je a treba skúmať aká je pravdepodobnosť, že vznikol vesmír s antropickým princípom na jeho konci a či vôbec je nejaká pravdepodobnosť možná v takto obmedzenom čase. Skoro podobne sú na tom aj Nevtonové pohybové zákony, ktoré v merítku života na Zemi sú stále použiteľné, ale v merítku skúmania vesmíru sú priam bludom. Nevton predpokladal, že šírenie účinkov je v nekonečnej rýchlosti a že napr. svetlo sa pohybuje v priamke. Nič z toho vo vesmíre neplatí - dnes pozorujeme vznik hviezd, ktoré vznikli pred miliardou rokov.
Nechcem napádať tvoje pojednanie o spájaní sa ľudí s rovnakým zmýšľaním aj v prípade, že sú na hony od pravdy.
Tento fakt, ktorý sa deje, však nie je dôvodom na to, aby sme odmietli napr. celú hlbinnú psychológiu, ktorá existenciu Nevedomia mimo hmotu dokázala a to len preto, že dokazovanie pravdy v tejto oblasti je o niečo odlišné ako napr. dokazovanie v matematike, alebo len preto, že jej zistenia sa neučia povinne už od základnej školy ako napr. fyzika .Pritom však jej povinná výučba by bola pre ľudstvo iste užitočnejšia ako napr. chémia, ktorú v živote preofesionálne použije možno 10% ľudí.
Osobne si dávam pozor, aby som tuná neuvádzal informácie, ktoré sú iba v polohe viery.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

kntsz napísal:musel by si uviesť o čo ti ide...
O co mi ide, obaja hovorite o redukcii poznania na prirodne vedy. Takze:
Predsav si nieco nedokazatene a nejestvujuce a najdi aspon tri rozdiely.
Markoff napísal:Nejestvujuce vies racionalne vyvratit, tak ako existujuce vies racionalne dokazat
Je dost pripadov kedy nejestvujuce nevies racionalne vyvratit (napr. Russellov čajník).
Potom mame pripady kedi exitenciu vies racionalne dokazat ale nic take nejstvuje (bile cierne diery, matematicky by mali existovat, ale ziadnu sme vo vesmire nenasli, pritom ciernych dier sme pozorovali plno).

Dalsia vec akekolvek racionalne uvahy su nanic, ked mate zle axiomy alebo nepoznate vsteky, prave pre to mame toeremy, teorie, experimenty a dokazy.
kntsz
Amateur
Amateur

Stále si sa jednoznačne nevyjadril.
Predpokladám však, že myslíš na duchovnú oblasť - Nevedomie mimo hmotu - ktoré by podľa teba malo byť aj nejestvujúce aj nedokázateľné.
O tom NEJESTVUJÚCOM môžeme už z pohľadu nás laikov povedať, že Je jestvujúce. Denne sa dejú príhody v duchovnej oblasti, ktoré nemajú (vraj) racionálny základ. O zážitkoch blízkych smrti nebudem písať. Pozri si knižku Moodyho "Život po živote", kde on ako pôvodne ateista začal so svojim kolektívom vypočúvať a skúmať ľudí, ktorí týmto prešli a v knihe opisuje vyše sto takýchto prípadov. (to neznamená, že ich bolo len sto).
Nasleduje spústa vízií vedcov, umelcov, filozofov, ktorí sa stali takými práve preto, že tieto vízie mali. (Aj Einstein takéto niečo vraj zažil.)
Potom sú tu proroctvá, na ktorých stoja všetky relevantné civilizácie sveta či sa nám to páči alebo nie.
Nedajú sa opomenúť ani sny, ktoré sa nedajú zabudnúť, prípadne sa tak intenzívne opakujú, že ovplyvňujú život ľudí.
Celou touto oblasťou sa zaoberá hlbinná a analytická psychológia.
Je to vo svete už uznaný vedný odbor, ktorý má vypracované metódy poznávania, ktorými sa dá exaktne DOKÁZAŤ pôvod týchto informácií, ktorý nepochádza z človeka - z jeho hmoty - mozgu.
To, že sa tento veľmi rozsiahly odbor nevyučuje na základných, stredných školách a na vysokých zameraných na psychológiu iba okrajovo, nie je problém tohto vedného odboru. Je to problém spupného človeka, ktorý sa dopracoval vďaka Newtonovej fyzike a Darvinovej biológii do tak materialisticky vyhraneného štádia, že si myslí, že už vie všetko a to čo nevie tak neexistuje.
Tragédiou ľudstva je, že nepoučiteĺne ide v hlavnej línii iba materialistickej a poznávanie v duchovnej oblasti všeobecne zaostáva, aj keď vedci v tejto oblasti už vedia toho naozaj dosť. Ak ľudstvo neprijme tieto vedecké dôkazy, nič to neurobí s touto duchovnou oblasťou, iba ona sa na ľudstvo prevalí sama a jej pravda sa v celej svojej nahote objaví v podobe terorizmu, vojen, zničenej prírode, v telesných a psychických epidémiách......
Je smutné, že náboženstvá, ktoré v dávnej minulosti plnili určitým spôsobom svoju rolu, zaostali na sociokultúrnej úrovni z pred 2000 rokov a neplnia svoje Kristom dané poslanie. Následne sú pre mladých, prírodovedne vzdelaných ľudí na smiech.
Predpokladám, že na toto si narážal slovami "nejestvujúce a nedokázateľné". Nakoniec nepriamo som naznačil smer svojich úvah už 15.10., kde píšem o súčasnej jednostrannosti poznávania a výučby.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

kntsz napísal:Predpokladám však, že myslíš na duchovnú oblasť - Nevedomie mimo hmotu - ktoré by podľa teba malo byť aj nejestvujúce aj nedokázateľné.
Narazam na tvoje tvrdenia.
kntsz napísal:...
Vsetko co si spominal, od zazitkou blizkym smrti, cez haulcinacie az po proroctva ide jednoducho skumat prave tou materialnou vedou, a aj to bolo skumane a vyvstlene.

Dalej hovoris, ze je to veda aj ked sa to nevyucuje na zakladnej skole, no sucasne hovoris, ze to nie je vedecky akcrptovane. Protirecis si.
kntsz napísal:Je to vo svete už uznaný vedný odbor, ktorý má vypracované metódy poznávania, ktorými sa dá exaktne DOKÁZAŤ pôvod týchto informácií, ktorý nepochádza z človeka - z jeho hmoty - mozgu.
Ako konkretne sa da DOKAZAT, ze tie informacie nepochadzaju z mozgu?
kntsz
Amateur
Amateur

Tvoj postoj je zjavne odmietavý a ja nemám potrebu ťa "lámať cez palicu", aby si prijal to čo píšem.
Ono sa to ani nedá a už som to pri mojich vstupoch naznačil. Prečo by som mal ísť s tebou do konfliktu?
Ja nie som hlbinný psychológ a to čo píšem som si po voľných chvíľkach naštudoval hlavne z materiálov, ktoré som tuná tiež už uvádzal.
Môžem ti iba sumárne napísať, že nemáš pravdu.
Ak ťa to tiež zaujíma a myslím, že áno, inak by si nediskutoval na túto tému, nedá sa to tak, že ťa budem presviedčať a ty budeš odmietať.
Ver mi, ja mám VŠ výsostne technického smeru a profesionálne som technik. Po jej skončení som bol materialista ako remeň, čo si "všetko vedel" cez prírodné vedy zdôvodniť.
A hľa, došli situácie, ktoré so mnou "zamávali" a ja som postupne pochopil, že náš život má zmysel a nie sme tu iba preto, aby sme sa narodili a zomreli až pokiaľ Zem neskolabuje a ľudstvo nezanikne definitívne.
Takže:
Prírodné vedy veľa vysvetlili, ale nevysvetlili to podstatné - zmysel našej existencie.
O spirituálnej oblasti, ktorá má počiatok mimo hmotu, prírodné vedy nevysvetlili nič a nič nevysvetlia. Možno halucinácie ano, možno aj bežné sny, či nejaké neurózy, ale to je tak asi všetko.
Asi sme si nerozumeli. Hlbinná psychológia je veda a jej výsledky sú bežne využívané a preplácané poisťovňami min. čo viem tak v USA, kde sa využíva na liečenie najmä schyzofrenie a iných medikamentózne nevyliečiteľných ťažkých psychických stavov. To, že u nás je to inak je logické. Od vojny v istých oblastiach neustále zaostávame.
Mimohmotný pôvod informácií z Nevedomia sa dá dokázať a sú o tom bežne dostupné odborné publikácie. Je to však na dlhý výklad o ktorý som sa tu už pokúšal.
Bez tvojho "pohnutia kostrou" to však zjavne nepôjde.
Sorry.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

mne je zmysel nasej existencie uplne jasny. uplne rovnaky zmysel ako akehokolvek ziveho tvora, prezit. nic viac nic menej.

na tvojich prispevkoch sa mi strasne nepaci ze pleties svoju vieru v nejake nadprirodzeno s realnymi poznatkami a potom tie realne podklady oznacujes za dokaz tych nerealnych... co ma hlbinna psychologia spolocne so spiritualnym ci nadprirodzenym?
nikto tu nevyvracia fakt ze existuje nevedomie, ale to ze to nevedomie spajas s nejakym nadprirodzenom...
kntsz
Amateur
Amateur

aacid
- pozri si môj príspevok zo 17.11. posledná veta. Neviem ako to mám ešte napísať, že čo píšem o tom som presvedčený.
Nie, že by som na to prišiel sám. Naštudoval som si to hlavne zo zdrojov, ktoré som tu už uvádzal a s tým čo som sa dozvedel som sa stotožnil, lebo je to v súlade s tým čo som prežil a prežívam. O žiadnej viere a o ničom nadprirodzenom nepíšem. Že pre teba je to nadprirodzené, s tým ja nič nenarobím a dokonca ani nenapíšem, že sa mi nepáči čo píšeš.
Práve že hlbinná psychológia robí z tvojho nadprirodzena až príliš tvrdú realitu.
Kľudne napádaj moje príspevky. S tým problém nemám. Rád dovysvetlím ako som to myslel. Len si prosím dôkladnejšie prečítaj na čo reaguješ. Naozaj sa snažím nepísať bludy, ale to, čo som si preštudoval a viem minimálne svojimi slovami zdôvodniť.
Ešte k tej prvej vete:
Ak zmysel našej existencie porovnávaš so zmyslom života zvierat, tak to ti nezávidím....
Napísať odpoveď