Ste vlastenec?

Diskusie na politické témy...

Ste vlastenec?

ano a dost zanieteny
50
28%
skor ano
75
42%
skor nie
20
11%
nie,slovensky narod nemam ani trosku rad
11
6%
je mi to sum a fuk
23
13%

Celkom hlasov: 179

jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Ste vlastenec?

Príspevok od používateľa jackb »

nie, ale nevidim dovod preco by som mal pocitovat nieco specialne ku krajine, kde som sa narodil a dostal som od jej vlady doklady.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Nemyslím si, že je kúl Slovensko kritizovať, niektorí ľudia proste ale vidia veci také, aké sú. Naša životná úroveň je na európske pomery proste nízka a pekná príroda je fajn, ale nie je to akoby sme mali čosi skutočne výnimočného, však aj ten turizmus tu za svetom dosť zaostáva. Nikto neodpovedal na javatar-ovu otázku o tom, ako sa také vlastenectvo prejavuje v praxi a nie som prekvapený, pretože na to odpovedať neviete. Ja sa tiež viem pokochať pohľadom na Tatry a užiť si prechádzku pri rieke a obdivovať naše hrady a pomyslím si pri tom, že je to skutočne pekné. Robí to zo mňa vlastenca? Ktovie. V každom prípade sa u nás vlastenectvo proste nespája s takýmito kladnými názormi k našej krajine, pretože k takému čomusi ani nie je možné priveľa diskutovať - človek si proste pomyslí svoje a je rád, že to tak je. Vlastenectvom sa bijú do hrude len tí, čo majú potrebu obhajovať a presadzovať jeho násilné a nenávistné stránky. Tí ostatní vlastenci nemajú potrebu sa navzájom potľapkávať po pleciach, že žijeme v neviem akej super krajine, voliť pri tom Kotlebu - spasiteľa Slovákov a organizovať skupiny na obranu vlasti pred vykonštruovanou hrozbou.
jackb
Redeemer
Redeemer

Muffi asi nacrtol, to co ja vidim ako problem slovenskeho vlastenectva. Je super, ze sa mozme pozerat na Tatry, stverat sa rebriky v Slovenskom Raji alebo si dat selfie na dakom hrade. Lenze toto je mozne robit vo velkom mnozstve krajin. Vela z nich to ale dokaze predat a ide o tom, ako je ich vlast vnimana na vonok. Slovenski vlastenci za Slovensko, za Tatry a za halusky, za bryndzove (napadli mi dake predvolebne veci z '98) budu bojovat, ale je im sum a fuk, ako je ich krajina brana v zahranici.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

jackb napísal:...
Muffi napísal:Vlastenectvom sa bijú do hrude len tí, čo majú potrebu obhajovať a presadzovať jeho násilné a nenávistné stránky.
"Bullshit" :) Niesom ani neonacista ani volic Kotlebu. To je vychova k vlastenectvu na Sk, ked kazdeho kto nekyda, nespini na slovenskych dejatelov, narodovcov oznacuju verejne a za ticheho suhlasu vsetkych za nacka a "hejslovaka" Kratke obdobie na zaciatku 90-tych rokov sa este svetoobcania neopovazovali cenzurovat tlac, sloboda prejavu nebol sprofanovany pojem kozmopolitnymi multikulturnymi aktivistami a neoliberalmi, ktori si myslia, ze sloboda prejavu je len pre nich ...Len sebavedomy a hrdy clovek moze byt vlastencom - pozrite ako nas pokrivili - jeden dostal pomaly tourettov syndrom a dalsich 10 splieta o tom, ake je to skodlive. Ako nedostatok vkusu vedie k obdivu gyca, tak moze u cloveka viest ze siahne po gycovom vlastenectve - co je sovinizmus. Preto ta politika, ktora sa praktikuje na Slovensku v masmediach, v ktorych sa vlastenectvo spochybnuje, nasi obcania sa dookola "bicuju" narodnou historiou, aby sa v nich vytvoril pocit, ze Slovaci vobec nemaju ani pravo na existenciu a rozobera sa dookola ta cast, kde nasi predkovia ci uz z vlastnej viny alebo pod tlakom okolnosti v niecom zlyhali. A tato politika vedie k tomu, ze niektori obcania siahnu po "gycovom vlastenectve" - snad to neni ciel ...
Zabavte sa pri hokeji, futbale, vyburte sa, zbavte sa nahromadeneho adrenalinu, dajte si pivko, take vlastenectvo sa este respektuje, len sa neopovazte prenasat vlastenectvo do obcianskeho zivota a politickej praxe a pekne sa zaradte do sedej masy. Prikladom je amerikanizacia - ludia sa chcu podobat americanom, ale intuitivne citia, ze aj v 21 storoci vlastenectvo predstavuje vyraznu hodnotu.

Dnes sa historia ucelovo zneuziva a manipuluje - na ucely politickeho boja ale aj kriminalizaciu obdobia, ked Slovaci ziskali vlastnu statnost, ponizovanie naroda a vytvaranie falosneho obrazu, ze Slovaci vzdy ked si vladli sa spravali zlocinne a niekomu ublizovali.
Cielom tejto spinavej mocensko-medialnej hry je vyformovat v Slovakoch vedomie ponizenosti a tak ulahcit ich ovladnutie.
Andrej brazda Jankovsky v roku 1994 v casopise nastup napisal " Ani ten najrutinovanejsi reziser nevymyslel najprekvapujúcejsie libreto, ako ho vymysleli velke medzinarodne hniezda pre Slovensko" Pri najmensom prejave narodneho povedomia na Slovakov media a politici utocili, ze su nacionalisti, separatisti, sovinisti a pod. pritom prejav nacionalizmu inych narodov bol pokladany za nieco prirodzene.

Dnes ako keby vyznavanie a dodrziavanie zdedenych hodnot - ucta k tradicnej rodine, k rodu, k zdedenym zvykom, narodu a statu boli prekazkami niekym vysnivanych "krajsich a stastnejsich zajtrajskov" ktore rozne ideologie minulosti ani dnesny prehnany liberalizmus nevie definovat. Jeho lokaji vsak vedia obhajobu tradicnych hodnot zhanit, vysmiat a poslat do minulosti, tak ako sa snazili komunisti ako "burzoazne prezitky", dnes aby clovek mal strach vyznavat vieru a hodnoty dedov a otcov, aby sa bal vyjadrit lasku k vlasti a k narodu, lebo hned ho oznackuju z pozicie politickej korektnosti vraj "slusnych a osvietenych ludi". Ked sa clovek zadiva hlbsie, tak zisti, ze v tej ideologii nic slusne a ludske nie je...
Muffi napísal:Nikto neodpovedal na javatar-ovu otázku o tom, ako sa také vlastenectvo prejavuje v praxi a nie som prekvapený, pretože na to odpovedať neviete.
Vlastenectvo znamena mat rad svoju krajinu, mat uctu k nej a ludom v nej, vazit si, co je nase. Mame svoju jedinecnost a roznorodost. Nezabudat na nasu identitu, pretoze ta nam dava domov, podobne ako rodina. Je rozdiel mat rad krajinu a mat rad stat, ktory uprimne ma mnoho nedostatkov a je co zlepsovat. Vlastenectvo je aj o tom, ze si vyberieme zlozitejsiu cestu a to preto, ze je spravna. Nehladame len osobne vyhody ale vyhody pre nas narod. Nemat povinnost nieco urobit a urobit aj napriek tomu, je velke gesto - ako by to vyzeralo bez Sturovcov, Stefanika atd? Vlastenec nevykrikuje po cudzincoch a nemlati sa v nocnych ulickach, poznava aj ostatne kultury a uci sa od nich. Respektuje ich a zalezi mu na tom, ako vnimaju jeho krajinu aj ostatne staty. Nie nenavistne hesla, ale solidarne ciny. Napriek tomu sa vediet branit proti zlu a silam, ktore chcu nasu krajinu rozvratit ... Kto nam pomoze okrem nas samych? Ostatnym je slovensko ukradnute, lebo tu neziju.
Vlastenectvo je dolezite aj preto, ze s ostatnymi "spolunazivajucimi" pocituje istu sudrznost so spolocnymi hodnotami, jazykom, tradiciami. Citit to vsak moze ked svoju vlast pozna, jej historiu, tradicie, osobnosti atd.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Ako si teda vysvetľuješ to, že u nás prebieha silná amerikanizácia vo všetkom okrem vlastenectva? Lebo vlastenectvo je práve dominantný prvok v USA. Či odpoveď na túto moju otázku už zaznela v pokračovaní tvojho príspevku?
Spoiler
"Za všetko môžu média a liberáli..."

A ešte by ma zaujímalo, akú zložitejšiu cestu si si vybral? Aké výhody hľadáš pre národ a čo pre národ robíš, aj keď nemusíš? Vedel by si to konkrétne napísať?
jackb
Redeemer
Redeemer

tehla napísal:sloboda prejavu je len pre nich
je pre kazdeho, kto neporusuhe zakon. takze ked niekto veli do tankoch a na Budapest, alebo Romov oznacuje za parazitov, tak patri pred sud.
tehla napísal:Len sebavedomy a hrdy clovek moze byt vlastencom
nie. len clovek bez sebavedobia a schopnosti byt hrdy na nieco svoje sa musi prikryvat niecom, na com sa nepricinil a vacsinou to len zneuziva.
tehla napísal:rozobera sa dookola ta cast, kde nasi predkovia ci uz z vlastnej viny alebo pod tlakom okolnosti v niecom zlyhali
mala by sa az do zaniku ludskej civilizacie. ked sa v Juhoslavii prestane hovorit o tom, co pokazili v '90 rokoch, budu sa tvarit, ze to je davno, tak si opat jedneho dna podrezu krky.
Estonci sa dokazu postavit tomu, ze tiez boli na strane nacistov, ze sluzili v SS. preco sa toho tak strasne boja Slovaci? Poliaci tocia filmy, kde ziadny z narodov nie je ten dobry, lebo to tak bolo...
tehla napísal:Slovaci vzdy ked si vladli sa spravali zlocinne a niekomu ublizovali.
vzhladom na skutocnost, ze v '40 rokoch tak isto ako v '90 robili inym strasne veci, tak to nie je prekrucanie historie ale neprijemna pravda.
tehla napísal:Cielom tejto spinavej mocensko-medialnej hry je vyformovat v Slovakoch vedomie ponizenosti a tak ulahcit ich ovladnutie.
opat zle. tento dojem je sposob ako Vychodoeuropanov ovladat - dat im niekoho na nenavidienie. v tomto pripade dakeho "Vraha z Vólstrítu".
tehla napísal:Ked sa clovek zadiva hlbsie, tak zisti, ze v tej ideologii nic slusne a ludske nie je...
prave naopak. nie je nic slusne na nenavideni ludi preto, ze su ini. dokonca ani preto, ze si dovolili sa narodit do neuplnej rodiny a podobne.
tehla napísal:co je nase
teda nic. vsetko co ma aku-taku hodnotu dali vybudovat najma bohati Nemci ci Madari talianskym alebo architektom.
tehla napísal:Stefanika
tak prave on by nakopal vsetkych vlastencov z celej sily do gul, kedze predstavoval vsetko co nenavidia a hlavne bol cechoslovakista

celkovo je v tvojom poste tolkokrat "nas narod", ze by som odporucal sa povrtat v tom, na kolko percent si prislusnik "svojho naroda" a na kolko niekolkych dalsich.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Aby to nedopadlo ako v tejto "italoamerican" rodine. :lol:
Spoiler
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa -AA- »

jackb napísal:...
To postavenie sa Estóncov k svojej minulosti, si asi nemyslel spomienkovými stretnutiami a pochodmi veteránov Waffen SS, ktoré tam prebiehajú..

Osobne tiež nevidím problém s tým, mať predkov z viacerých európskych národov, čo tu prezentuješ ako jeden z pôvodov svojej zmätenosti.

Naopak to môže slúžiť ako dôvod súnaležitosti k väčšiemu európskemu celku, nepopierajúc tým ale zemské vlastenectvo k svojej krajine.
jackb
Redeemer
Redeemer

to, ze sa opat presadzuje ignorovanie osobnej historie a vymysla sa historia krajiny je zakompelxovanost niekoho ineho :)

zaujimave, ze ked tych estonskych SSakov dam do google su tam videa z Ruskych Taranin :)
myslel som samozrejme filmy, v ktorych su zli aj ti SSsaci aj ti, ktori bojovali na strane Sovietov.

ja neprezentujem ziadne dovody zmatenosti. ja pisem len to, ze ked clovek nema predkov zo Slovenska, len sa tam narodil a dostali jeho doklady, tak nema najmensi dovod byt slovensky vlastnec. to by bolo rovnako z cesty, ako chciet od Luka ci Ingrid, aby boli zimbabwianski vlastneci, aj ked ich rodica su Americania resp. Skoti.

no a uz naozaj 10 rokov nepocitujem potrebu sunalezat a tiez s tymi paneuropskymi nackami by to bolo vtipne. skutocnost, ze dva eurospke narody robia vsetko preto, aby zabudli na svoj neerupsky povod neznamena, ze sa to da aplikovat aj na jednotlivcov.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa -AA- »

Náckovia sú paneurópskí už dávno, napr. aj tie spomínané Zbrane SS boli mnohonárodnou európskou armádou.

To, že sa definuješ ako nejaký vykorenený svetoobčan, bez súnaležitosti alebo vlastenectva k čomukoľvek, je tvoja vec.

Problematické je už to silené hájenie a utvrdzovanie sa v tom. Preto píšem o komplexe.
tehla

jackb napísal:celkovo je v tvojom poste tolkokrat "nas narod", ze by som odporucal sa povrtat v tom, na kolko percent si prislusnik "svojho naroda" a na kolko niekolkych dalsich.
-AA- napísal:Naopak to môže slúžiť ako dôvod súnaležitosti k väčšiemu európskemu celku, nepopierajúc tým ale zemské vlastenectvo k svojej krajine.
Dakujem ...Ano, pisal som - moj dedo bol povodom Moravak, ktory prezil zivot na Slovensku a babka Karpatska Nemka, ktorej predkovia dlho zili na Slovensku, cast rodiny odisla po vojne do Nemecka, cast zije na Morave a zvysok rodiny su Slovaci, citim sa ako Europan a dobre mi je aj v Nemecku aj v Cechach, napriek tomu za svoju rodnu hrudu povazujem Slovensko, ak to jackb vidi ako pricinu "odnarodnenia", tak sa s tym nestotoznujem, dufam, ze mam na to od jackb pravo, dost mi na tom totiz zalezi (lol)

Mimochodom jackb - este ze tu mas AA, ktory ma trpezlivost a schopnost ti niektore veci vysvetlovat, niekedy nechapem tie tvoje myslienky, ktorymi bobkujes forum a musim lustit, co si tym vlastne chcel povedat - viem, ze niesi blby, ale skus na mna menej emocionalne zbrklo a ucelenejsie ... Estonsko, Luka, Ingrid, kopanie do guli, neuplna rodina, toto hento tamto velakrat ani neviem o com tocis - upozornujem no offense, neprisiel som sa tu do krvi hadat ... kazdy mame svoje nazory, myslienky a o tom je diskusia
ephramko napísal:Ako si teda vysvetľuješ to, že u nás prebieha silná amerikanizácia vo všetkom okrem vlastenectva?
myslis americkeho vlastenectva? To je snad jasne ... nie sme Americania, ale viem, ze napr. taky Stefan Hrib (pod lampou) mal na stene vzdy americku vlajku
ephramko napísal:Vedel by si to konkrétne napísať?
Vedel, ale nenapisem, pretoze som zistil, ze vsetko co o sebe prezradim bude zneuzite proti mne, takze ziadne tahanie sukromnych infos, neodpoviem
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Muffi dik, uz som sa zmieril s tym, ze odpoved nepride.

Moja otazka skor smerovala k nejakej ideologickej predstave o vlastenectve, co tehla ciastocne naplnil tak sa podme venovat jemu:

Vlastenectvo znamena mat rad svoju krajinu, mat uctu k nej a ludom v nej, vazit si, co je nase. Je rozdiel mat rad krajinu a mat rad stat, ktory uprimne ma mnoho nedostatkov a je co zlepsovat.
Stat tu krajinu spravuje takze to celkom oddelitelne nie je. Osobne nemam skorumpovanost nasich politikov, nevazim si neuzitocnych ludi, nerespektujem myslienky ktore sposobia viac skody ako uzitku ale stale sa proste musim zmierit s tym, ze aj toto je "nase". Takze z tohto hladiska vlastenec asi nebudem.
Na druhej strane sa snazim byt setrny k prostrediu, a slusny k ludom. Napr. aj tak, ze ked vidim odpadok ci uz na chodniku alebo v lese ktory tam zanechal niekto komu je to jedno tak ho proste dam kam patri. Samozrejme v ramci hygieny. Paradoxne ma tomu naucila jedna americanka. Takze tu uz vlastenec som - alebo vlastne nie lebo to nerobim "Pre Slovensko" ale pre ludi ktori na danom mieste ziju a tiez pre seba.

Mame svoju jedinecnost a roznorodost. Nezabudat na nasu identitu, pretoze ta nam dava domov, podobne ako rodina.
Rodinu poznas velmi blizko ale narod ako "rozsirenu rodina" velmi nedava zmysel kedze obsahuje aj ludi co by ta pre vlastny prospech znicili. Takze v tomto smere vlastencom nie som.
Na druhej strane nezapieram odkial som a ako to ovplyvnilo to kym som a o Slovensku v ramci kontextu rozpravam prevazne pozitivne, paci sa mi vela tradicii a netajim to (akurat vysvetlit nasu oblievacku na zapade je velmi zlozite :lol: ). Takze trochu vlastenec som.

Vlastenectvo je aj o tom, ze si vyberieme zlozitejsiu cestu a to preto, ze je spravna.
Odisiel som z krajiny a teda som produktivny niekde inde ako doma. Asi vlastencom nebudem (sice tak ucinil aj Stefan Banic a mozem ta uisiti, ze ten padak by na Slovensku nevynasiel - nasledne z toho profitovalo viac nez Slovensko). Aj ked na druhej strane plno ludi ako ja sa nakoniec vratilo a donieslo skusenosti aj kapital. Nehovoriac o tom, ze "spravna cesta" je debata presahujuca tuto temu.

Nehladame len osobne vyhody ale vyhody pre nas narod. Nemat povinnost nieco urobit a urobit aj napriek tomu, je velke gesto - ako by to vyzeralo bez Sturovcov, Stefanika atd?
Spravat sa tak aby z toho plynuli uzitocne veci pre seba/svoje okolie mi pride ako poziadavka dospelosti. A podobne ako pri "spravnej veci"mame tu istu situaciu s "urobit nieco".

Vlastenec nevykrikuje po cudzincoch a nemlati sa v nocnych ulickach, poznava aj ostatne kultury a uci sa od nich. Respektuje ich a zalezi mu na tom, ako vnimaju jeho krajinu aj ostatne staty. Nie nenavistne hesla, ale solidarne ciny.
Opat mi to pride ako poziadavka dospelosti.

Napriek tomu sa vediet branit proti zlu a silam, ktore chcu nasu krajinu rozvratit ... Kto nam pomoze okrem nas samych? Ostatnym je slovensko ukradnute, lebo tu neziju.
Toto mi pride uloha zakona jeho uplatnovania, nie vlastenectva. Aj ked mozme povedat, ze je vlastenecke mat zaujem o dobre zakony.

Vlastenectvo je dolezite aj preto, ze s ostatnymi "spolunazivajucimi" pocituje istu sudrznost so spolocnymi hodnotami, jazykom, tradiciami. Citit to vsak moze ked svoju vlast pozna, jej historiu, tradicie, osobnosti atd.
Toto ale plati pre vsetko co ludi spaja, dokonca aj obycajne hobby.

Dissclaimer:
Vlastenectvo povazujem za nieco ako ideologiu, teda skor subor myslienok ako presne zadefinovane pravidla. Ak sa niekto citi dobre len preto, ze ma slovenske obcianstvo a vyrastal na Slovensku tak nech, ja mu to neberiem (podla mna mame na svk vela veci a ludi pre ktore sa clovek moze citit dobre). Ak to u niekoho prejde do stadia "cudzie nechceme, svoje si nedame" tak to je uz pripad kedy ideologia dosla prilis daleko.
jackb
Redeemer
Redeemer

vidis tehla, moji predkovia boli aj Nemci zo Svabska zijuci v Madarsku. preto je pre mna osobne divne byt za tychto okolnosti slovenskym vlastencom.

Ingrid a Luke su dve osoby narodene v Zimbabwe, aj ked ich predkovia su z Britanie ci US. pri aplikacii postojov k vlastenectvu by obaja mali byt vlastencami prave tej africkej krajine.

Estonci ci ciastocnej aj Poliaci su pre mna prikladom toho, ako sa stavat ku negativnej historii svojej krajiny, co ty odmietas.

Stefanik nebol slovensky vlastnec, s tym nic neurobis.
tehla

jackb napísal:vidis tehla, moji predkovia boli aj Nemci zo Svabska zijuci v Madarsku. preto je pre mna osobne divne byt za tychto okolnosti slovenskym vlastencom.
fajn, beriem na vedomie a zapisujem do notesa
jackb napísal:Ingrid a Luke su dve osoby narodene v Zimbabwe, aj ked ich predkovia su z Britanie ci US. pri aplikacii postojov k vlastenectvu by obaja mali byt vlastencami prave tej africkej krajine.
ani keby stary rodicia Ingrid a Luka boli povodom z Eritrei a Somalska, dalsi stari rodicia so Zimbabwe a jeho priamy predkovia by sa narodili a zili v Zimbabwe by nemali pravo citit prislusnost k Zimbabwe? Inak to co pises je odveci, pozri sa na americkych cernochov aki su vlastenci, myslis, ze maju potrebu skumat svoj povod?
jackb napísal:Estonci ci ciastocnej aj Poliaci su pre mna prikladom toho, ako sa stavat ku negativnej historii svojej krajiny, co ty odmietas.
v Polsku je asi najviac rozsireny nacionalizmus z vychodoeuropskych krajin (snad okrem Madarska)
jackb napísal:Stefanik nebol slovensky vlastnec, s tym nic neurobis.
vyhral anketu o najväcsieho Slovaka, asi by vsetkych, ktori za neho hlasovali nakopal do guli nie?
jackb
Redeemer
Redeemer

Do poznamok si este pokojne pripis, ze podla matrik osoby rovnake priezviska zili aj na Gemeri. Este ale nie su zverejnene tie matrcine knihy, ktore by mi pomohli to spojit a moct povedat, ze ich vetva boli Karpatski Nemci.

Ale tu neide o pravo, ale racionalitu. Ked je raz niekto cudzieho povodu, tak je IMHO iracionalne, aby citil sunalezitost s povodnym obyvatelstvom.

Ano, a prave kvoli tomu americkemu vlastenectvu afroamericanov sa oslavuju sviatky tradicne v zapadnej Afrike a podobne :)

Ano, polsky nacionalizmus je extremne silny, no opravnene. Aj keby sme zabudli na dejiny Polska pred rokom 1918, za poslednych 100 rokov toho urobili velmi vela, aby na to boli hrdi. Ci uz na poli vojenskom, kulturnom alebo vedeckom.
To ale nebolo stale ruzove a moze vzniknut film ako Volyň, kde Poliaci svojich predov zobrazuju ako tych, ktori sikanovali nepolskych obyvatelov, ci tych, ktori udavali skrytych Zidov, alebo sa pridavali ku Sovietom a nasledne ku nacistom, ked na to bol vhodny cas. Vies si predstavit film na Slovensku zasadeny do leta roku 1945 kde by si v jednej scene clen Hlinkovej gardy kupoval partiansku legitimaciu, len aby mal dalej spokojny zivot? To by rozlozilo modernu slovesnku mytologiu na protony.

Ak Stefanik vyhral, tak je to dokaz toho, ze sa stal sucastou mytologie, proti ktorej bol a asi by kopal. Na demonstraciach a podobne by jeho fotku mali mat prave liberali a volnomyslienkari a nie konzervativni nackovia. S tym ja nic nenarobim.
tehla

javatar napísal:Vlastenectvo povazujem za nieco ako ideologiu, teda skor subor myslienok ako presne zadefinovane pravidla. Ak sa niekto citi dobre len preto, ze ma slovenske obcianstvo a vyrastal na Slovensku tak nech, ja mu to neberiem (podla mna mame na svk vela veci a ludi pre ktore sa clovek moze citit dobre). Ak to u niekoho prejde do stadia "cudzie nechceme, svoje si nedame" tak to je uz pripad kedy ideologia dosla prilis daleko.
Ak pises o ideologii, stupajuci trend nacionalizmu je naprotivkom globalizacneho sklonu anulovat narody - je faktorom zabranujucim tomu, aby si napr. jedna dve najsilnejsie mocnosti podmanili cast sveta a predstavuje taku rezistenciu proti vnucovanej uniformite, je zastitou rozmanitosti, individuality a slobody kolektivnych zoskupeni. Liecivo na "neduhy" nacionalizmu je vraj vytvorenie sedej masy na principe individualizmu (to samozrjeme neodstrani problemy ako sa napr. vysporiadat s romskou problematikou alebo imigrantami) -etc. problemy sa ukryvaju, ale realne existuju. Viac a viac citit vzdor voci hodnotam ako multi-kulti, ci otvoreniu hranic, zvysuju sa protieuropske nalady, ale EU pokracuje vo svojej politike bez toho, aby sa ju snazila korigovat - ked sa tento trend nezmeni plus rast urovne terorizmu, bude stupat popularita nacionalistickych pravicovych stran a tieto tlaky uz EU nevie zvladnut a nie je schopna vyrovnat sa z ich popularitou (od Orbana po Marine Le Pen), ale aj napr. vychodnych komunistov a prveho vystupujuceho statu - VB

"Mame velke hodnoty, ale potom sa ukaze, ze v praxi sa nedaju realizovat"Narodne a etnicke skupiny sa zas dlho nemohli hlasit o svoju suverenitu a nezavislu existenciu - hlavne v strednej a vychodnej Europe, to viedlo k tomu, ze sa nevybudovalo silne kolektivne vedomie, ale sklon k reciprocnemu nepriatelstvu, nejednote a ignorancii - preto nacionalizmus charakterizoval silny populizmus, velakrat surovy a rozne vojny. Toto by nova tvar narodneho uvedomenia sa mohla zmenit - ergo stavat na spolupraci europskych narodov ako takych ... Nie na sovinizme, ak to bude vobec mozne...
javatar napísal:Na druhej strane sa snazim byt setrny k prostrediu, a slusny k ludom. Napr. aj tak, ze ked vidim odpadok ci uz na chodniku alebo v lese ktory tam zanechal niekto komu je to jedno tak ho proste dam kam patri. Samozrejme v ramci hygieny.
inac mile mi pripada, ako spajate vlastenectvo s odpadkami a cistotou - uz to tu vidim druhykrat :)
javatar napísal:Rodinu poznas velmi blizko ale narod ako "rozsirenu rodina" velmi nedava zmysel kedze obsahuje aj ludi co by ta pre vlastny prospech znicili.
to dost suvisi aj s tym pretlacanym individualizmom ...
Napísať odpoveď