Multi-kulti

Diskusie na politické témy...

Ako vnimate premenu Europy v muli-kulti geto ?

Negativne, je treba sa tomu postavit na odpor
184
38%
Negativne, ale neda sa nic robit..
82
17%
Pozitivne, som rad a uvitam to
72
15%
Je mi to jedno
70
14%
Nechapem o co ide
78
16%

Celkom hlasov: 486

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Multi-kulti

Príspevok od používateľa hughito »

Reagujem úplne normálne, nervózni by mali byť tí ľudia, čo sem posielajú Petersona bľabotajúceho o tom či onom a ešte sa k tomu hrdo hlásia. A že ja som trol. :)

Veď sa v konečnom dôsledku k nemu ani ty ani eMPiko nechcete prihlásiť, je to vidieť ako sa krútite:

"Peterson ma vela kontroverznych vyjadreni, ktore sa krasne daju kritizovat"

"neviem posudit, nesledujem ho"

"Petersona mozno validne a konstruktivne kritizovat od rana do vecera"

atď.

Ten jeden článok, ktorý som poslal, sa vám páčiť nemusí, ale podľa mňa sú tam vystihnuté viaceré veci. Poslal som ho aj preto, že je v slovenčine. Neskôr som poslal ďalšie, už v angličtine, takých sú tony. Aj tie sú podľa teba ad hominem?
opat cherry picking a ty si vyberies len bill c-16 a tvrdis, ze sa daju vygooglit materialy ktore Petersona ociernuju a potom ziadne neposles.
Bill C-16 som vytiahol preto, lebo k tomu jedinému sa vyjadril eMPiko konkrétne. Ostatné bolo len také rozprávanie o forme článku. Avšak práve v tom článku bolo veľmi dobre opísané aj to, čo eMPiko odbil tým, že vraj išlo o satiru. No žiaľ nešlo. Tak ešte raz, z toho slabého článku:

Súčasťou Petersonovej argumentácie sú tiež štylizované fakty z biológie. Konkrétne život homárov mu poslúžil ako odrazový mostík pre vysvetlenie toho, prečo by čitatelia jeho knihy mali byť vystretí. Reč tela u homárov signalizuje dominanciu alebo poddajnosť a náš vlastný zhrbený postoj nás podobne vedie k poddajnosti a porazeneckému správaniu, kým vzpriamenosť naopak signalizuje dominanciu a úspech.

Homáre – áno, naozaj – sa stali Petersonovou značkou, symbolom a príkladom toho, akú dôležitú rolu hrá v našich životoch biológia. Homáre mu tiež slúžia na ilustráciu toho, prečo sú hierarchie prirodzené, a teda nevyhnutné a nemenné aj u ľudí. Homáre sú starobylým živočíšnym druhom a podľa Petersona majú silne hierarchizované sociálne správanie. Ich nervový systém, podobne ako náš, navyše pracuje so serotonínom, neurotransmiterom, ktorý sa u ľudí podieľa na formovaní nálad. Jeho nedostatok u nás vedie k smútku, agresivite a poruchám spánku, jeho prítomnosť naopak k pocitom šťastia. U homárov platí, že čím vyššie v hierarchii sa homár vyšplhá, tým vyššie sú jeho hladiny serotonínu. Porazený homár je smutný homár, tvrdí Peterson. Problémom feminizmu a „marxistickej ľavice“ potom je, že chce tieto nemenné hierarchie narušiť.

Petersonova argumentácia homármi má mnoho dier. Homáre, samozrejme, nie sú smutné, pretože serotonín u nich nekóduje radosť/smútok, ale agresivitu/pasivitu. Porazený homár dostáva od svojho nervového systému feedback, že sa má podriadiť. V skutočnosti homáre nie sú ani sociálnymi zvieratami, ale samotárskymi, agresívnymi a teritoriálnymi tvormi. Bojujú spolu pri stretnutí bez ohľadu na pohlavie a ich dominancia je založená najmä na ich veľkosti. Serotonín, podobne ako množstvo iných hormónov, navyše existuje u mnohých živočíšnych druhov a plní rozličné funkcie.

Naša biológia – tobôž biológia morských kôrovcov – nedrží kľúč k riešeniu našich politických a morálnych otázok. Napríklad agresivita u homárov nemôže byť meradlom toho, čo je a čo nie je morálne žiaduce v ľudskom spoločenstve. Konzervatívne diskurzy často prehliadajú, že „prírodné“ a „prirodzené“ sú dve odlišné kategórie – kým prvá opisuje, druhá predstavuje moralizujúci rozsudok. Vyvodzovanie druhej kategórie z prvej predstavuje takzvaný naturalistický omyl. Pointou Petersonovho zvieratníka však nikdy nebolo priblížiť život homárov, ale antropomorfizovať ich do podoby moralizujúcej bájky, ktorá má len jeden cieľ: obhajovať existujúce spoločenské hierarchie.

Odvodzovať z biológie a etológie (aj to nepresnej) kôrovcov poučenia o vhodnosti alebo nevhodnosti spoločenského usporiadania ľudí je jednoducho absurdné. Existujú tisíce druhov zvierat evolučne bližších ľuďom, ktoré sú samotárske alebo spoločenské, rovnostárske alebo s hierarchickou štruktúrou vzájomných vzťahov. Ich etológia nám nepodáva vysvetlenie vzťahov v ľudských spoločenstvách, ani nám nemôže poskytnúť návod, ako si usporiadať naše medziľudské vzťahy. Nakoľko vážne by sme brali, keby sa Peterson na príklade kuželnatiek začal zasadzovať za správnosť sekvenčného hermafroditizmu u ľudí? Mali by sme všetci aspoň raz za život zmeniť svoje pohlavie? A čo tak napodobniť reprodukčné správanie krabov a množiť sa počas hromadných orgií na pláži? Prečo sa rovno neinšpiroval nám geneticky najpríbuznejšími šimpanzmi bonobo, u ktorých majú samičky v spoločenskej hierarchii vyšší status?
Je to veľmi dobre vystihnuté, valídne (tvoje obľúbené slovo), žiadny ad hominem argument ani manipulácia. To sú Petersonove praktiky.
eMPiko
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa eMPiko »

A mozes dat na porovnanie nejaky Petersonov vyrok o kraboch, aby sme vedeli zhodnotit, ci je ta kritika opravena? Ja som nasiel na internete jeden vyrok, kde povedal, ze pouzil "lobsters as an example of hierarchical societies". To co si postol ale nevyvracia tento vyrok, alebo nazor, ale nejaky uplne iny, vyrok - jeho karikaturu. Zhodnotil by som to ako slameny panak, kedy zoberieme vyrok oponenta, pokrutime ho, nafukneme do absurdnych rozmerov a potom ho vyvraciame. Priklad:

"Kraby su prikladom prirodzenych hierchickych spolocenstiev v prirode"
"V ziadnom pripade nemoze suhlasit, ze chemicke reakcie v kraboch su rovnake ako u ludi. Preto nemoze byt pravda, ze aj pre ludi je hierarchia prirodzena. Taktiez nemozem podla krabov organizovat nase spolocenstva."

Pritom je uplne absurdne sa o nejakych kraboch vobec bavit, a to uz ani nehovorim napisat o nich stranku textu. Kraby su v diskusii zastupny problem pre ludi, ktori nevedia identikovat alebo vyvratit hlavnu Petersonovu myslienku, ktoru tymto prikladom pre siroke masy uviedol - a to je zasa len ten biologicky predeterminizmus v organizacii ludskych spolocenstiev.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Na to ti len napíše, že v hierarchiu neverí, škoda snahy
hughito
Redeemer
Redeemer

On January 2018, during an interview with British journalist Cathy Newman to promote his self-help book, 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos, Peterson argued that hierarchies are not a social construct, but biological to some extent. To prove his point, Peterson famously compared the tendency for humans to form social hierarchies to that of lobsters which occasionally display hierarchical behavior.

Viac:

https://theconversation.com/amp/psychol ... they-90489

https://www.theatlantic.com/politics/ar ... on/550859/

https://www.washingtonpost.com/amphtml/ ... edirect=on

Unsurprisingly, actual marine biologists called bullshit on Peterson, "No biologist would argue with Peterson that dominance hierarchies have probably existed for a long time, but it’s also true that plenty of animals live together without the need to assert dominance over one another."

Znova článok na Washington Post.

Ďalej:

Peterson is at his murkiest when he is talking about nature. Half the time he seems to be committing the naturalistic fallacy: he’ll describe tendencies that exist, and imply that these things are therefore good. So he’ll talk about dominance hierarchies among lobsters, and exhort young men to “Look for your inspiration to the victorious lobster.” Of course, the animal kingdom is also a place of mutual aid, and for a man to emulate a lobster is like a woman treating the existence of the praying mantis as a license to eat her husband.

https://www.currentaffairs.org/2018/03/ ... we-deserve

Spend half an hour on his website, sit through a few of his interminable videos, and you realize that what he has going for him, the niche he has found—he never seems to say “know” where he could instead say “cognizant of”—is that Jordan Peterson is the stupid man’s smart person.

https://www.macleans.ca/opinion/is-jord ... rt-person/

... ale ja som trol a reagujem detinsky. Pozor. :wink:
eMPiko
Addict
Addict

Teraz neviem na co reagujes, lebo vobec nevyvracias nic co som ja tvrdil, prave naopak, potvrdzujes moju domnienku, ze tato kritika vychadza z uplneho nepochopenie jednoduchych myslienok. Napr. odcitoval si "Half the time he seems to be committing the naturalistic fallacy: he’ll describe tendencies that exist, and imply that these things are therefore good." Ja som si pozrel ten segment v interview, kde hovori o lobsteroch, ktory trva asi 1 minutu a viem, ze toto v prikrom rozpore s tym, co on tvrdi. Vsak dokonca sa ho tam pani moderatorka otazku presne v takomto duchu spytala a on na nu velmi jasne odpovedal. Opat teda, slameni panaci, klzenie po povrchu, prekrucanie. Petersonova logika je jednoducha:

1. V prirode existuje biologicky predeterminizmus toho, ako sa spravaju spolocentva
2. Niektore z tychto spolocenstiev su predeterministicky hierarchicke - napr. kraby
3. Aj ludske spolocenstva su predeterministicky hierarchicke

Jediny z vyrokov, ktory sa tu da napadnut je podla mna (3). Neviem ako ho Peterson argumentuje, lebo je to dost silny vyrok, ale toto je prsote to, co on tvrdi. Zvysne dve su vedeckym faktom. Namiesto toho sa ale diskutuje o tom, ci krab moze byt smutny alebo nie. Debaty uplne z cesty, lebo prave vyrok (3) je pointou tych krabov. Problem je, ze ako sa neda potvrdit, tak sa neda ani vyvratit. Namiesto toho nastupuje opat politicke presvedcenie a v zavese za nim demagogicke argumenty.

//autoeditácia príspevku (08 Jan 2019, 21:54)
Este teda doplnim, aj v tom citate je poriadna chyba, lebo si mylia naturalistic fallacy z appeal to nature fallacy. Ten sa pacha, ked tvrdime, ze ak je nieco prirodzene, tak je to dobre. Napr. appeal to nature fallacy je, ked povieme, ze homosexualita je dobra, lebo ju maju aj levy a kraliky. To, ze je nieco prirodzene neznamena, ze je to dobre, ale na druhu stranu to ani nevyvracia. V tomto pripade, ale appeal to nature fallacy pachaju prave Petersonovi ideovi protivnici. Peterson tvrdi, ze hierarchicky system je prirodzeny, oni potom spachaju appeal to nature fallacy v hlavach a interpretuju to tak, ze Peterson vravi, ze hierarchicky system je dobry. To ale nie je to, co on hovori. Naopak ich ocakavanie, ze to co je pre ludi prirodzene musi byt aj dobre v ich ideologickom ponimani je argumentacny omyl.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ja už teda naozaj neviem, kde je problém.

Tak ešte raz:

Súčasťou Petersonovej argumentácie sú tiež štylizované fakty z biológie. Konkrétne život homárov mu poslúžil ako odrazový mostík pre vysvetlenie toho, prečo by čitatelia jeho knihy mali byť vystretí. Reč tela u homárov signalizuje dominanciu alebo poddajnosť a náš vlastný zhrbený postoj nás podobne vedie k poddajnosti a porazeneckému správaniu, kým vzpriamenosť naopak signalizuje dominanciu a úspech.

Homáre – áno, naozaj – sa stali Petersonovou značkou, symbolom a príkladom toho, akú dôležitú rolu hrá v našich životoch biológia. Homáre mu tiež slúžia na ilustráciu toho, prečo sú hierarchie prirodzené, a teda nevyhnutné a nemenné aj u ľudí. Homáre sú starobylým živočíšnym druhom a podľa Petersona majú silne hierarchizované sociálne správanie. Ich nervový systém, podobne ako náš, navyše pracuje so serotonínom, neurotransmiterom, ktorý sa u ľudí podieľa na formovaní nálad. Jeho nedostatok u nás vedie k smútku, agresivite a poruchám spánku, jeho prítomnosť naopak k pocitom šťastia. U homárov platí, že čím vyššie v hierarchii sa homár vyšplhá, tým vyššie sú jeho hladiny serotonínu. Porazený homár je smutný homár, tvrdí Peterson. Problémom feminizmu a „marxistickej ľavice“ potom je, že chce tieto nemenné hierarchie narušiť.

1. V prirode existuje biologicky predeterminizmus toho, ako sa spravaju spolocentva
2. Niektore z tychto spolocenstiev su predeterministicky hierarchicke - napr. kraby
No presne, a preto sa mu vyčíta, že Peterson je konzerva, reakcionár, ktorý kope za záujmy tradičných elít a ustanovených hierarchií, marxisticky povedané za triedny systém.
eMPiko
Addict
Addict

Chyba je tam, ze ty hovoris o politike a on o biologii.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ale čoby, veď on nie je žiadny biológ, práve že hovorí o politike a využíva pri tom tie pochybné a imbecilné príklady.

Ja som sa tu na fóre vždy hádal napr. s miestnymi nacistami, ktorí sa v tomto v podstate zhodujú s Petersonom. Tvrdil som, že na základe života zvierať nemožno odvodzovať princípy ľudských spoločností. Prípadne som argumentoval (napr. aj klasikom Kropotkinom), ktorý poukazoval na to, že aj v prírode medzi zvieratami existujú javy ako kooperácia a pod., nie len nekonečný súboj, konkurencia atď.
eMPiko
Addict
Addict

Ty to vnimas politicky, lebo jeho nazor ako psychologa sa nezhoduje s tvojim politickym videnim. Takisto ako katolici nedokazali apoliticky vnimat Darwina, aj ked on sam svoje uvahy za politicke (proticirkevne) nikdy nepovazoval.

To ake su jeho priklady imbecilne posudit neviem, lebo opat, nemam ho nastudovaneho. Ak ale niekto ma od neho nejaky text na tuto temu, moze ho sem pastnut. Som celkom zvedavy, o ake konkretne argumenty sa opiera. Bez toho aby sme ich poznali to asi nema zmysel hlbsie rozoberat.

Inak neviem ci mozes hierarchiu stotoznovat s nekonecnym subojom. Hierarchia je tiez len forma kooperacie, nie?
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Vystrete nadupane homare vs Peterson - uz ucitelka na ZS mi hovorila, ze vystri sa lol. A hierarchia? Odjakziva bola medzi ludmi hierarchia a stale je, ak by zasiel do prirody, mohol rozobrat aj vlkov. Argument o domnelej nenavisti voci zenam tiez neprisiel.
eMPiko napísal: Takisto ako katolici nedokazali apoliticky vnimat Darwina, aj ked on sam svoje uvahy za politicke (proticirkevne) nikdy nepovazoval.
Darwinova teoria bola spolitizovana, ale nie katolikmi, vyucovala sa od cias komunizmu v skole ako platna pravda, mam v zivej pamäti obrovsku mapu s vyvojovymi stupnami od opice a ze sme dejepisara volali opoclovek. A pokial viem, katolicki papezi uz od cias JP2 uznali, ze moze byt pravdiva (cim dalej tym viac vedcov o nej pochybuje). Tu teoriu som napr. neuznal ja tu na fore, ale to, ze sa identifikujem ako krestan neznamena, ze vsetko co si myslim, hovorim za katolikov - kopec z nich sa aj natahovalo s ateistami, ze darwinova teoria je pravda

Inak Empiko, dobre davas, ale vidim akurat triumf antiliberalneho ducha, ktory sa oznacuje za liberalny - presadzovanie politiky, ktora vedie k nasledkom celkom opacnym, ako to, co sa povodne zamyslalo - totalitna mentalita - hlboko protivedecka, zalozena na obskurantizme a nevedomosti, ktora slepe propaguje. "Pokrok" bez vedy. Odpor k racionalnej argumentacii, analyze, znevazovanie faktov a nezaujem o nasledky, ktore mozu z aplikacie tychto teorii vyplynut. Odvolavaju sa na vedu, ale ked im odporuje, tak je mozne ju ignorovat.

Zivelny odpor k trhu a protekcionizmus - ideologia plynuca velakrat aj zo zavisti, kde sa clovek infantilizuje a pozaduje sa, aby sa on postaral stat, ktory sam o sebe to nevie.

Mentalita delenia na triedy prenasledovatelov a prenasledovanych - pokial chybaju prirodzene sposoby ako tieto rozdiely zlikvidovat, lebo su neodmyslitelnou sucastou sveta, je nutne ich zlikvidovat silou a najst si ineho nepriatela - v tomto pripade "konzervativizmus". Prenasledovatelom je vzdy "biela" väcsina proti mensinam. Totalitarizmus charakterizuje aj zaluba v spikleneckych teoriach - zarucene nas niekto prenasleduje, z toho vyplyvaju mnoziace sa "prava", ktore si vynucuju a nakoniec narusia aj ten najpodstatnejsi princip - rovnost pred zakonom. Nad zapadnou civilizaciou vyniesli rozsudok v mene "multikulturality" "antirasizmu" a "mensinovych prav".

Novinkou nie je ani negacia krestanskej minulosti Europy, jej kultury, dejin.
Francuzsky prezident prehlasi, ze Europa a jej hodnoty su rovnakou mierou (ak nie väcsou) zakorenene v kulture islamu - jeho vyrok bol (ak bol vobec pri zmysloch) motivovany zbabelostou. Tvorcovia novej Europy sa riadia ideologiou, v ktorej nie je pre tradicie a dejiny miesto. Musi to byt "nova" Europa postavena na ich vlastnych ideologickych zakladoch a nikdy inak
Moralne sa nadradzuju a arogantne vystupuju voci predchadzajucim generaciam a historii.

Preco "progresivisti" nehovoria o islamskom terore? Lebo vidia svet "marxisticky" - zapadna civilizacia je podla nich vzdy utlacovatelom a ti, ktori maju so zapadom nevybavene ucty su vzdy utlacovanymi reagujucimi na nejaku nespravodlivost. Preto nemaju cas na islamskych teroristov, ktori homosexualov zhadzuju z budov a kamenuju, ale su plne zamestnani nejakym profakom, ktory nechce pouzivat zamena na transgenderove osoby a kydaju na nabozensku slobodu pekarov odmietajucich piect torty na svatby homosexualov.

Ti akademici, ktori nemozu preukazat, ze dodrzali kodex cistoty cisgenderoveho transaktivistu platny pre tento tyzden narazia na kotucovu pilu tolerancie - okamzity vyhadzov, alebo dnes uz aj kriminalizovanie. O tom, ze nejake deti su uz v pubertalnom veku dopovane hormonmi, aby sa im nevyvijali napr. prsia a ideologicky vymyvane na nezvratnu zmenu pohlavia, castokrat bez vedomia rodicov, ktore po prerobeni maju väcsie sklony k samovrazde alebo psychickym problemom sa musi mlcat, lebo sa mozte stat obetou "duhoveho blitzkriegu". Tzv progresisti chcu, aby stat vychovaval deti a su presvedceni, ze to vie lepsie ako vy. Veria v nasilne nicenie malych ludskych bytosti v maternici, ale nepouzivanie umelych zamen je nasilie. "Vedecky" poucuju o neexistencii ras, ale prijimanie studentov na Harvard na zaklade rasy schvaluju. (Az Trumpova administrativa zrusila Obamove nariadenie o zvyhodnovani ras a uplatnovani rasoveho hladiska u prijimania k studiu). Ale ak ste nahodou krestan, nenavidia vas a nerobi im problem dookola vam to obijat o hlavu.

A perlicka - krestania veria v odpustenie a pravo na slobodnu volbu, zatial co "progresivisti" za najmensiu sekularnu herezu vam s radostou znicia cely vas zivot ...

a dalo by sa pokracovat - to je len par dovodov, preco proti tymto "progresivistom" niektori este stale argumentuju ohladom toho, co este zostava z nasich zemi a z nasich kultur...

No ale uz koncim, lebo som zrejme tiez v ignore liste hojkarskeho hlavneho ideologa, prosim pokracujte :)
hughito
Redeemer
Redeemer

tehla:
Odjakziva bola medzi ludmi hierarchia a stale je, ak by zasiel do prirody, mohol rozobrat aj vlkov.
Odjakživa nebola, keď sa dostaneme do prvopočiatkov, primitívne spoločnosti fungovali na rôznych princípoch. Mnohé skôr na takých, ktoré by sme mohli označiť ako komunistické.

Podstata je však taká, že buď sa zmierime so súčasným stavom, ktorý je evidentne len výtvorom ľudí a môže byť zmenený (viď. historické premeny rôznych politicko-ekonomických formácií a početné rovnostárske experimenty na rôznych úrovniach), a teda sa môžeme snažiť o lepšiu, spravodlivejšiu, rovnejšiu spoločnosť s oveľa väčšou participáciou ľudí (aj na ekonomickej úrovni). Nikto nehovorí o vzdušných zámkoch ani útopiách, ale o nastúpení trendu ku zmene, ktorá by bola určite dlhým procesom.
Darwinova teoria bola spolitizovana, ale nie katolikmi, vyucovala sa od cias komunizmu v skole ako platna pravda, mam v zivej pamäti obrovsku mapu s vyvojovymi stupnami od opice a ze sme dejepisara volali opoclovek. A pokial viem, katolicki papezi uz od cias JP2 uznali, ze moze byt pravdiva (cim dalej tym viac vedcov o nej pochybuje). Tu teoriu som napr. neuznal ja tu na fore, ale to, ze sa identifikujem ako krestan neznamena, ze vsetko co si myslim, hovorim za katolikov - kopec z nich sa aj natahovalo s ateistami, ze darwinova teoria je pravda.
Od čias komunizmu ako platná pravda? To je čo za nezmysly? Komunizmus bol aj v západnej Európe, prípadne v USA? Čím ďalej vedcov o nej pochybuje? To si môžeme rozobrať, aj keď asi v inej téme.
Preco "progresivisti" nehovoria o islamskom terore? Lebo vidia svet "marxisticky" - zapadna civilizacia je podla nich vzdy utlacovatelom a ti, ktori maju so zapadom nevybavene ucty su vzdy utlacovanymi reagujucimi na nejaku nespravodlivost. Preto nemaju cas na islamskych teroristov, ktori homosexualov zhadzuju z budov a kamenuju, ale su plne zamestnani nejakym profakom, ktory nechce pouzivat zamena na transgenderove osoby a kydaju na nabozensku slobodu pekarov odmietajucich piect torty na svatby homosexualov.
Toto sú také všeobecne kydy, pod. ako odstavce vyššie: nič konkrétne, len všeobecné tvrdenia položené na vode.

Rovnako ako to nižšie o dopovaní deťmi hormónmi, aby im nerástli prsia. A ty si dovolíš písať o racionálnych argumentoch a konšpiráciách? Tak to je gól...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

U vyssich zvierat vzdy existuje urcita hierarchia v ramci skupiny ktora sa v pripade nutnosti dokazuje aj nasilim. Vyvoj v ludskej spolocnosti ale smeruje k tomu ze kazdy jej clen ma automaticky narok na stale vecsie mnozstvo zakladnych prav a narokov. Je to vdaka technologickemu vyvoju ktory dokaze vytazit pre ludi z prirodnych zdrojov co najvecsie maximum. Nie je az tak extremne daleko doba, ked vecsina ludi na Zemi bude zit v materialnom dostatku /z dnesneho pohladu/. Ekonomicky pojde stale o kapitalisticky system ale s velmi silnou socialnou zakladnou. Keby staty nevyhadzovali tisicky miliard na zbrojenie ale financovali co najviac do vyskumu tak mame tu uz davno raj..
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

gogo956 napísal:U vyssich zvierat vzdy existuje urcita hierarchia v ramci skupiny ktora sa v pripade nutnosti dokazuje aj nasilim. Vyvoj v ludskej spolocnosti ale smeruje k tomu ze kazdy jej clen ma automaticky narok na stale vecsie mnozstvo zakladnych prav a narokov. Je to vdaka technologickemu vyvoju ktory dokaze vytazit pre ludi z prirodnych zdrojov co najvecsie maximum. Nie je az tak extremne daleko doba, ked vecsina ludi na Zemi bude zit v materialnom dostatku /z dnesneho pohladu/. Ekonomicky pojde stale o kapitalisticky system ale s velmi silnou socialnou zakladnou. Keby staty nevyhadzovali tisicky miliard na zbrojenie ale financovali co najviac do vyskumu tak mame tu uz davno raj..
:smt104
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Ale komunisti nie su ani progresivni, ani liberalni. Chcu navrat ku stavu pred 35 rokmi, co je regresivne a konzervativne. Ako ked bola v Irane revolucia, aby si zeny opat museli zahalovat hlavy a nesmeli do skol. Tiez neslo ani o liberalizmus ani o pokrok.
hughito
Redeemer
Redeemer

Mňa "zvieratá" v tomto zmysle nebavia. Veď zvieratá. Ešte raz. Zvieratá.

Teraz. Ľudia. Zvieratá.. ľudia. Je to jasné? Je to jasné. Čiže Peterson si nejaké kraby môže strčiť za klobúk.
Je to vdaka technologickemu vyvoju ktory dokaze vytazit pre ludi z prirodnych zdrojov co najvecsie maximum.
Technologický pokrok je neosobný, nie je to živá entita, ani niečo z podstaty pozitívne. Pokrok priniesol aj veľa negatívnych vecí. De facto ide o činnosť ľudí, a tá sa dá využiť rôznymi spôsobmi.

Ak bude pretrvávať hierarchický triedny systém, zložený na donucovaní a politicko-ekonomickej vláde úzkej elity, nič nemusí zabrániť tomu, aby sa technologický pokrok zneužil na ovládanie a kontrolu = hovoríme o dystópii.

Už dnes, aktuálne, by sa dal ten slávny pokrok využívať oveľa viac v tom pozitívnom smere. Aby sa zdroje tak neakumulovali v rukách menšiny, ale boli spravodlivejšie prerozdeľované. Aby sa toľko nemíňalo na vývoj zbraní ale radšej na medicínsky či iný výskum, aby neumieralo toľko ľudí hladom a smädom. Ale v kapitalizme ťažko. Realita je iná. Triedne vedomie pracujúcich je na bode mrazu a pravičiari tomu tlieskajú. Tlieskajú tomu, že sa ničia zbytky sociálneho štátu (ktorý bol výsledkom organizovania sa pracujúcich, ich tlaku).

Nechcú progres, viac demokracie, stačí im táto súčasná liberálna fasáda. Potenciál technologického pokroku teda, gogo, vôbec nemusí byť využitý tak, ako opisuješ. Všimol som si, že si veľmi teleologicky založený, ale žiaľ, tak to nie je. Skrátka, pokiaľ nevzíde aktivita od ľudí, od pracujúcich, tak nič z toho čo opisuješ nenastane. Koniec koncov, naznačil si to sám. Že už mohol dávno nastať blahobyt... no prečo asi nenastal? Prečo sa zase zbrojí? Prečo žijeme zase v realite studenej vojny?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Tvoja jediná alternatíva je komunizmus, ktorý je ešte horší, predovšetkým v tej oblasti ovládania a kontroly

Takže?
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Komunisticke a rovnostarske rezimy sa vyznacovali najvyssou hierarchizaciou a statnou kontrolou, kedze ide o neprirodzenost. Co narodne vybory, tajomnici, podpredsedovia, STB, KGB, Stasi atd? Velmi hierarchicke organizacie... A prirodzenu hierarchiu uz mame v elementarnej rodine - vid. otec a matka vs deti, ktore vychovavaju z pozicie prirodzenej autority...
hughito napísal:Od čias komunizmu ako platná pravda? To je čo za nezmysly?
Na nasom uzemi - pocas komunizmu
hughito napísal:Veď zvieratá. Ešte raz. Zvieratá.
Teraz. Ľudia. Zvieratá.. ľudia. Je to jasné? Je to jasné. Čiže Peterson si nejaké kraby môže strčiť za klobúk.
Ale ved hughito, Darwin tvrdi, ze pochadzame zo zvierat predsa :P (s cim ja tiez nesuhlasim)
hughito napísal:Rovnako ako to nižšie o dopovaní deťmi hormónmi, aby im nerástli prsia. A ty si dovolíš písať o racionálnych argumentoch a konšpiráciách? Tak to je gól...

Kód: Vybrať všetko

Tak ako sa LGBTI komunita kedysi usilovala o vyňatie homosexuality zo zoznamu psychických porúch, tak sa dnes takmer úspešne pokúša o zaradenie a rozvinutie diagnózy ako porucha rodovej identity (GID) a rodová dysfória do medzinárodnej lekárskej literatúry, pretože podľa nich si každý môže vybrať jemu bližšie pohlavie bez ohľadu na biologické pohlavie. Výsledkom sú snahy oddialiť nástup puberty a hormonálne zasahovať do tela detí (na pozmenenie sekundárnych pohlavných znakov) v puberte, čím sa nenávratne mení a narúša ich hormonálny a rozmnožovací systém, fyziologické funkcie, vzhľad tela, kvalitatívne a kvantitatívne sa menia tkanivá, ktoré majú svoje špecifiká vzhľadom na biologické pohlavie, mení sa normálny rast a vývin, niekoľkonásobne sa zvyšuje riziko neplodnosti a navodzujú sa psychické traumy z nezvratných psychosomatických zmien, ktoré nastávajú. Ide o nemorálnu manipuláciu s telom i dušou maloletých.
Skutočná veda a snahy radikálnych aktivistov za sexuálne práva by sa mali konečne oddeliť, prestať sa zlievať v očiach širokej verejnosti v jeden celok. Deti sa samy chrániť nedokážu. Musíme ich ochrániť my a zabrániť tomu, aby iní ohrozovali ich psychosomatické zdravie a tieto snahy či postupy ešte aj zlegalizovali.

Článok je reakciou na tézy z publikácie:

Mayer, L. S. & McHugh, P. R.: Sexualityand Gender- Findings from the Biological, Psychological, and Social Sciences. In The New Atlantis - A Journal Of Technology & Society. Special Report, n. 50, p. 143. 2016

https://www.thenewatlantis.com/docLib/20160819_TNA50SexualityandGender.pdf
hughito
Redeemer
Redeemer

rovnostarske rezimy sa vyznacovali najvyssou hierarchizaciou

Pekný oxymoron, že? Stále tvrdím, že režim pred rokom 1989 nebol žiadny komunizmus. Išlo o diktatúru, autoritársky režim, ktorý nemal s tým, o čom ja píšem, nič spoločné.
Na nasom uzemi - pocas komunizmu
A počas ČSR sa učilo čo? O Adame a Eve? :roll:
Ale ved hughito, Darwin tvrdi, ze pochadzame zo zvierat predsa
Súhlasiť s tým nemusíš, lebo to ani nikdy netvrdil. Teraz si predviedol, aké máš plytké vedomosti. Mýtus o tom, že človek pochádza z opice (zo zvieraťa) je asi najznámejší mýtus týkajúci sa evolúcie. Ale zabudol som, že ty si náboženský fundamentalista. Môžeš sa však vyjadriť k tomu, ako "vedci" už dnes odmietajú evolučnú teóriu.

Text, čo si poslal, je odkiaľ? Zdroj?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

jaky krasny flame, toto mi neda, to sa musim zapojit :D
hughito napísal:Veď sa v konečnom dôsledku k nemu ani ty ani eMPiko nechcete prihlásiť, je to vidieť ako sa krútite:
1. ja reprezentujem seba, eMPiko seba - nemozes davat dokopy moje tvrdenie o tom, ze je kritizovatelny s eMPikovym o tom, ze ho nesleduje
2. to sa musim hlasit k nemu ak suhlasim s dost jeho myslienkami? lebo moja vymleta kapitalisticka neoliberalna hlava spozorovala, ze este nestrela za svoj zivot cloveka s ktorym by sa zhodla/nezhodla na 100% vo vsetkom, ci dokonca ani ine hlavy ktore by to dokazali
hughito napísal:Bill C-16 som vytiahol preto, lebo k tomu jedinému sa vyjadril eMPiko konkrétne. Ostatné bolo len také rozprávanie o forme článku.
Klucove slovicko "len". Ak niekto oznaci clanok za sugestivny az manipulativny tak priamo napada jeho doveryhodnost. Hlavne ked clanok pise o bill 16: V praxi to znamená napríklad aj to, že ak v Kanade spáchate nejaký trestný čin (vraždu, útok, vandalizmus, podpaľačstvo alebo znásilnenie), môže sa posudzovať transfóbia ako možný motív, ktorý vám priťaží, podobne ako je to už s antisemitizmom, rasizmom alebo homofóbiou. - co je uplne mimo kritizovanej casti o obmedzovani slobody slova ktoru Peterson kritizoval. Cherry picking zo strany autorov clanku.
hughito napísal:Tak ešte raz, z toho slabého článku:
Juchu, podme sa pozriet ako sa o homaroch nezhodnu ludia ktory maju s morskou biologiou pramalo spolocne (myslim Petersona a autorov clanku) - citujem: V skutočnosti homáre nie sú ani sociálnymi zvieratami, ale samotárskymi, agresívnymi a teritoriálnymi tvormi. Bojujú spolu pri stretnutí bez ohľadu na pohlavie a ich dominancia je založená najmä na ich veľkosti.. Nasledne si sam postol clanok od odbornika ktory nespochybnil Petersonove tvrdenia o homaroch ale spochybnil jeho namapovanie na ludske spravanie v kontexte aky pouziva Peterson. Takze Peterson si vhodne zvoli zviera ktore podpori jeho tvrdenie, odbornik mu na to povie,ze si len proste vybral zviera ktore mu sedi a clanok ho skritizuje za to, ze si vobec dovolil predostriet myslienku, ze biologia ma vplyv na ludske spravanie a napise o homaroch este nepresnejsie.

To nie je ani vystizne, ani validne, je to maniplulativne a hranici s ad hominem (priamy priklad ad hominem z clanku je v popierani Petersona ako intelektuala).

Sam krasne vypichujes: "No biologist would argue with Peterson that dominance hierarchies have probably existed for a long time, but it’s also true that plenty of animals live together without the need to assert dominance over one another." Co znamena, ze biologicky podklad pre hierarchie je nespochybnitelny ale pre druh to nie je jedina moznost spoluzitia.

Podme na linky ktore si postol:
The conversation: Pekny clanok o serotonine ktory napada rovnake tvrdenie ako clanok z Washingon Post a doklada to konkretnymi studiami (za to palec hore). Stale ale musim vypichut jedno protirecenie a sice: While lower levels of serotonin are associated with decreased levels of aggression in vertebrates like the lobster, the opposite is true in humans. a nasledne Peterson, however, claims that the nervous systems of humans and lobsters are in fact so similar that antidepressants work on lobsters. One such drug, Prozac, has been shown to block serotonin uptake into serotonergic nerve terminals in lobsters. So yes, because the molecule is the same and the nerve terminals are very similar, the drug does what it was designed to do.
Cize zvysena/znizena hladina serotoninu ma opacne nasledky u ludi a homarov ale Prozac funguje na rovnakom mechanizme a ma rovnake ucinky na spravanie? Necakam hugo, ze mi na toto odpovies len to davam do plena ak som ja nepochopil alebo nech sa na to pozrie nejake odbornejsie oko ak to niekto taky cita.

The Atlantic: WTF?! Preco sem davas clanok kde autor kritizuje Cathy Newman za ten rozhovor s Petersonom?

Washington Post: Rozobral som vyssie.

Current Affairs: Toto je uroven kritiky ktoru by som od teba ocakaval. Je to dlhe (precital som zhruba tretinu) a da sa o tom diskutovat v kazdom pripade sa to pozera na jeho konkretne tvrdenia, rozobera ich a poukazuje aj na pripadne dezinformacie. Keby si toto (alebo nieco na takejto urovni) poslal na zaciatku tak sa nenecham vyprovokovat k reakcii.

Mclean’s: Ked autor prirovnal to, ze ho v detstve ziadali aby oslovoval dospele zname ako "teta" k tomu, ze zakon umoznuje finacnu pokutu ak niekoho podla jeho zelania nenazvem v tretej osobe, prestal som citat. Brak.
hughito napísal:... ale ja som trol a reagujem detinsky. Pozor. :wink:
Ano pretoze:
1. Stavias debatu do role ja vs. vy (ked si mna a eMPika postavil za jednu entitu), bohuzial "vy" v takomto sirokom smere neexistuje
2. Vyzyvas na to aby sme sa k Petersonovi "priznali" (resp. mozem ho aj odmietnut) - na to mas odpoved vyssie
3. Postol si 5 linkov ktore mali zdiskriminovat Petersona ako osobu - zase ti ide o osobu a nie o myslienky
4. Evidentne si necital co si sam poslal (vid prve tri)
5. Trvalo ti par postov kym si konecne postol nieco co nie je ciste ad hominem (Current Affairs link)

A pokracujeme nizsie:
hughito napísal:Tak ešte raz:
Uz som ti to vycital a spravim to zas. Zopakovanie sa nespravi z toho co pises pravdu. Ak niekto s tym nesuhlasi a mas pocit, ze to nepochopil tak mu to vysvetli inak, nie sa bezhlavo opakuj. Tu je polarita nazorov, opakovanie funguje len ako propaganda alebo confirmation bias.
hughito napísal:1. V prirode existuje biologicky predeterminizmus toho, ako sa spravaju spolocentva
Opat tvoja specialitka - zjednodusovanie:
3. Nervova sustava krabov reaguje totozne na liek ktory posobi na dominantne/submisivne spravanie sa v hierarchii
4. A teda ludia su hierarchicky na podobnom principe ako kraby

Vobec to nie je nepriestrelne ale uz to dava logiky viac.
Fun fact: Petersonove kraby povazujem len za ilustraciu. Dokazuje to akurat tak, ze hierarchie su starsie ako ludstvo ale nie, ze ludia maju medzi sebou v podstate rovnake vztahy ako kraby.
hughito napísal:Odjakživa (hierarchia) nebola, keď sa dostaneme do prvopočiatkov, primitívne spoločnosti fungovali na rôznych princípoch. Mnohé skôr na takých, ktoré by sme mohli označiť ako komunistické.
Ekonomicky mozno ano (vsetci boli na tom podobne zle) ale spolocensky urcite nie. Keby muzi nemali medzi sebou hierarchiu, zeny by sa rozdelili viac menej rovnomerne (pripadne by sa medzi sebou parili ako pride). Kedze mas dvojnasobne viac zenskych predkov ako muzskych tak sa muzi rozhodne o zeny nedelili a bolo malo uspesnych muzov - tzn. hierarchia musela byt.
hughito napísal:Mňa "zvieratá" v tomto zmysle nebavia. Veď zvieratá. Ešte raz. Zvieratá.

Popieras biologicku podstatu cloveka a to, ze sme zo zvierat vzisli?
(a dalsia chyba - skonstatujes sam pre seba "je to jasne" a povazujes vec za vybavenu - nie, nie je to jasne - to, ze sme sofistikovanejsie tvory ako zvierata neznamena, ze s nimi nemame mnoho spolocneho, ak nesuhlasis, vysvetli a diskutuj, nie jednostranne hud a opakuj)
hughito napísal:valídne (tvoje obľúbené slovo)
Spravne. Povazujem to za dokaz, ze mas nejake pozorovacie schopnosti. A teraz ich zacni aplikovat aj na seba a veci co sem postujes.

//edit: Par veci z tvojich postov mi naznacuje, ze ako hlavy zdroj pouzivas rational wiki. Ak sa nemylim tak mi pride vtipne, ze web od skupiny ludi ktora tvrdi, ze propaguju kriticke myslenie beries tak nekriticky. Pouzivaju totiz slovicko "rational" rovnako ako hlavnespravy slovicko "hlavne".
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

To, ze po roku opat tvrdis, ze medzi 1948 a 1989 nebol v CSSR komunizmus, neznamena, ze mas pravdu :)
Prave naopak, je to perverzne vyvinovanie sa z inklinacie ku vrazdeniu milionov a nicenia vsetkeho nevzdelanymi a neschopnymi.
Napísať odpoveď