Podelim sa o jednu skusenost z mazdy v KE
Zo stredného Slovenska som si doviezol do KE Mazdu 3 a keďže ma majiteľ vozidla upozornil na niektoré nedostatky na vozidle, ktoré sú dané prirodzeným používaním vozidla, rozhodol som sa, že sa objednám na kontrolu vozidla do autorizovaného servisu Mazda.
Zavolal som do servisu, vysvetlil som o čo sa mi jedná, čo by som potreboval skontrolovať, nakoľko ako som uviedol, bol som novým majiteľom používaného vozidla.
V servise ma objednali s termínom o týždeň na daný deň a hodinu.
V deň pristavenia vozidla som zavolal do servisu, že idem s vozidlom a že teda termín obhliadky dodržím.
Očakával som, že prebratie vozidla do servisu prebehne štandardným spôsobom, teda tak, ako to robia aj neznačkové servisy. Po príchode do servisu som po bežných formalitách očakával, že prijímací technik si pôjde osobne prevziať vozidlo a teda vozidlo si obzrie v akom je stave, či nie je poškodené, nabúrané, oškreté a pod. No bol som prekvapený, pretože prebratie vozidla do servisu sa udialo len pri pulte.
Kde je spísaný protokol v akom stave sa auto preberá do servisu?
Keďže, ako som uviedol, doviezol som si vozidlo a nevedel som v akom je stave, spísal som si poznámky – otázky pre servis. Tieto moje poznámky som predložil prijímaciemu technikovi, aby vedel čo ma zaujíma ako nového držiteľa vozidla.
Tých vecí, ktoré som chcel vedieť v akom sú stave bolo viac, ale tu vymenujem len pár :
- stav brzdového obloženia
- či je nutné už vymeniť brzdovú kvapalinu
- presakovanie leja, či už z motora, prevodovky, servoriadenia
- na koľko mínus stupňov mám chladiacu kvapalinu vo vozidle
- stav výfukového potrubia
- spustiť diagnostiku / vedel som o chybe ESP /
Som zvyknutý na bežné spôsoby jednania so zákazníkom v autoservise, ale ten prístup, ktorý som zažil v AUTORIZOVANOM a ZNAČKOVOM servise ma mierne povedané, rozladil.
Mal som pocit, že prijímací technik, ktorý bral moje vozidlo do servisu nemal na mňa čas, ani so mnou komunikovať, ani ma počúvať čo rozprávam, ako keby bol mimo. Zdalo sa mi, že ho tá práca nebaví. Možno by mal zvážiť svoje pôsobenie v tomto značkovom – autorizovanom servise, alebo prehodnotiť svoj prístup k zákazníkom. Jeho prístup bol o to zarážajúci, že ja som prišiel s vozidlom včas, nemeškal som a správal som sa k nemu korektne –slušne.
Po kontrole vozidla mi prijímací technik zavolal na mobil, že si môžem prísť pre vozidlo.
Vozidlo a protokol o obhliadke vozidla mi odovzdával iný zamestnanec, čiže nie ten, ktorý mi ho do servisu preberal. Zaujímalo ma, aké chyby sa našli na vozidle a tak som mu kládol otázky.
Na väčšinu otázok som dostal odpoveď "neviem".
Domnievam sa, že ak „ Nevedel „ , tak sa mohol spýtať mechanika, ktorý by to určite vedel. No daný človek moje otázky vyriešil slovom NEVIEM a pre neho to skončilo.
Nedostal som odpoveď na to, či je potrebné vymeniť brzdovú kvapalinu.
Som presvedčený o tom, že je veľmi dôležité vedieť, či vozidlo bude bezpečne brzdiť, či sa nezabijem alebo nezabijem niekoho na ceste.
Nedostal som žiadnu odpoveď, na koľko mínus stupňov Celzia mám vo vozidle chladiacu kvapalinu.
Takže, je tam na -5 , alebo -15, alebo na koľko stupňov ?
Môžem ísť do Vysokých Tatier, alebo mi kvapalina zmrzne a praskne hlava motora, poprípade dôjde k iným škodám ?
Vozidlo mi bolo odovzdávané, ako som už spomínal iným zamestnancom, čo by nebolo nič zvláštne, veď v servisoch je určitá zastupiteľnosť, no problém bol v tom, že mechanik, ktorý ručne písal na papier poznámky z kontroly vozidla pre prijímacieho technika, ich napísal nečitateľne a pri pulte ich odovzdávajúci technik mal problém prečítať, takže niektoré veci sa ani nezistili, čo tam mechanik napísal.
V odovzdávajúcom protokole je napísané, že nie je olej v motoru a motor ide na sucho.
Takže podľa toho, som mal motor cestou zo stredného Slovenska a pár kilometroch nabehaných v okolí KE, už dávno zadrieť.
Prijímací technik mi nenavrhol možnosť, aby mi v servise doliali olej.
Proste, nemám tam vraj olej a nech sa starám.
Výborný prístup.
Zašiel som do najbližšej predajni, kde by som olej patričných parametrov kúpil so snahou doliať ho do motora, aby ako píše technik, motor nešiel na sucho.
Všetci motoristi vieme, ako sa motorový olej kontroluje, ja som si ho pred doliatím tak isto skontroloval a stav oleja bol málo pod polovicou medzi MIN a MAX a tak som dolial do motora ešte 1 liter.
Po 2 hodinách, čo stálo vozidlo na rovnom parkovisku, som skontroloval opäť olej a ten už bol nad MAX.
Takže, ako vlastne prebehla kontrola motorového oleja v tomto AUTORIZOVANOM a ZNAČKOVOM servise ?
Protokol z diagnostiky so mnou neprešiel nikto, nikto mi nevysvetlil význam chybových kódov, ktoré boli načítané. Vnímal som len to, že odovzdávajúci technik sa pýtal ďalšieho zamestnanca, ktorý ležmo vylihoval na vedľajšej stoličke a uprene sa pozeral do „ blba“ a na otázky kolegu neodpovedal.
Vychádza mi z toho jedine to, že kontrola bola „ odflaknutá „ a zvažujem , že navštívim iný autorizovaný a značkový servis Mazda a verím tomu, že tam budú ku mne pristupovať na úrovni profesionálov, ktorých očakávam v takomto type autoservisu.
Za kontrolu môjho vozidla som zaplatil -75€ s DPH a pravdu povediac, zaplatil by som za bežnú kontrolu aj viac, ale už je neskoro.
Do tohto servisu už s mojim autom nepôjdem, pretože očakávam prístup na úrovni autorizovaného servisu.
Teraz je už jasné prečo kvalitný a dobrý mechanici stadiaľ odišli.