Skusenosti s autorizovanymi servismi

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Skusenosti s autorizovanymi servismi

Príspevok od používateľa japaja »

Zakladam tuto temu na margo toho ze som bol prvykrat v autorizaku s autom :minus: :minus: , chodi niekto z vas tiez ?

Podelim sa o jednu skusenost z mazdy v KE

Zo stredného Slovenska som si doviezol do KE Mazdu 3 a keďže ma majiteľ vozidla upozornil na niektoré nedostatky na vozidle, ktoré sú dané prirodzeným používaním vozidla, rozhodol som sa, že sa objednám na kontrolu vozidla do autorizovaného servisu Mazda.
Zavolal som do servisu, vysvetlil som o čo sa mi jedná, čo by som potreboval skontrolovať, nakoľko ako som uviedol, bol som novým majiteľom používaného vozidla.
V servise ma objednali s termínom o týždeň na daný deň a hodinu.
V deň pristavenia vozidla som zavolal do servisu, že idem s vozidlom a že teda termín obhliadky dodržím.
Očakával som, že prebratie vozidla do servisu prebehne štandardným spôsobom, teda tak, ako to robia aj neznačkové servisy. Po príchode do servisu som po bežných formalitách očakával, že prijímací technik si pôjde osobne prevziať vozidlo a teda vozidlo si obzrie v akom je stave, či nie je poškodené, nabúrané, oškreté a pod. No bol som prekvapený, pretože prebratie vozidla do servisu sa udialo len pri pulte.
Kde je spísaný protokol v akom stave sa auto preberá do servisu?
Keďže, ako som uviedol, doviezol som si vozidlo a nevedel som v akom je stave, spísal som si poznámky – otázky pre servis. Tieto moje poznámky som predložil prijímaciemu technikovi, aby vedel čo ma zaujíma ako nového držiteľa vozidla.
Tých vecí, ktoré som chcel vedieť v akom sú stave bolo viac, ale tu vymenujem len pár :

- stav brzdového obloženia
- či je nutné už vymeniť brzdovú kvapalinu
- presakovanie leja, či už z motora, prevodovky, servoriadenia
- na koľko mínus stupňov mám chladiacu kvapalinu vo vozidle
- stav výfukového potrubia
- spustiť diagnostiku / vedel som o chybe ESP /

Som zvyknutý na bežné spôsoby jednania so zákazníkom v autoservise, ale ten prístup, ktorý som zažil v AUTORIZOVANOM a ZNAČKOVOM servise ma mierne povedané, rozladil.
Mal som pocit, že prijímací technik, ktorý bral moje vozidlo do servisu nemal na mňa čas, ani so mnou komunikovať, ani ma počúvať čo rozprávam, ako keby bol mimo. Zdalo sa mi, že ho tá práca nebaví. Možno by mal zvážiť svoje pôsobenie v tomto značkovom – autorizovanom servise, alebo prehodnotiť svoj prístup k zákazníkom. Jeho prístup bol o to zarážajúci, že ja som prišiel s vozidlom včas, nemeškal som a správal som sa k nemu korektne –slušne.

Po kontrole vozidla mi prijímací technik zavolal na mobil, že si môžem prísť pre vozidlo.
Vozidlo a protokol o obhliadke vozidla mi odovzdával iný zamestnanec, čiže nie ten, ktorý mi ho do servisu preberal. Zaujímalo ma, aké chyby sa našli na vozidle a tak som mu kládol otázky.
Na väčšinu otázok som dostal odpoveď "neviem".
Domnievam sa, že ak „ Nevedel „ , tak sa mohol spýtať mechanika, ktorý by to určite vedel. No daný človek moje otázky vyriešil slovom NEVIEM a pre neho to skončilo.
Nedostal som odpoveď na to, či je potrebné vymeniť brzdovú kvapalinu.
Som presvedčený o tom, že je veľmi dôležité vedieť, či vozidlo bude bezpečne brzdiť, či sa nezabijem alebo nezabijem niekoho na ceste.
Nedostal som žiadnu odpoveď, na koľko mínus stupňov Celzia mám vo vozidle chladiacu kvapalinu.
Takže, je tam na -5 , alebo -15, alebo na koľko stupňov ?
Môžem ísť do Vysokých Tatier, alebo mi kvapalina zmrzne a praskne hlava motora, poprípade dôjde k iným škodám ?

Vozidlo mi bolo odovzdávané, ako som už spomínal iným zamestnancom, čo by nebolo nič zvláštne, veď v servisoch je určitá zastupiteľnosť, no problém bol v tom, že mechanik, ktorý ručne písal na papier poznámky z kontroly vozidla pre prijímacieho technika, ich napísal nečitateľne a pri pulte ich odovzdávajúci technik mal problém prečítať, takže niektoré veci sa ani nezistili, čo tam mechanik napísal.

V odovzdávajúcom protokole je napísané, že nie je olej v motoru a motor ide na sucho.
Takže podľa toho, som mal motor cestou zo stredného Slovenska a pár kilometroch nabehaných v okolí KE, už dávno zadrieť.

Prijímací technik mi nenavrhol možnosť, aby mi v servise doliali olej.
Proste, nemám tam vraj olej a nech sa starám.
Výborný prístup.

Zašiel som do najbližšej predajni, kde by som olej patričných parametrov kúpil so snahou doliať ho do motora, aby ako píše technik, motor nešiel na sucho.

Všetci motoristi vieme, ako sa motorový olej kontroluje, ja som si ho pred doliatím tak isto skontroloval a stav oleja bol málo pod polovicou medzi MIN a MAX a tak som dolial do motora ešte 1 liter.
Po 2 hodinách, čo stálo vozidlo na rovnom parkovisku, som skontroloval opäť olej a ten už bol nad MAX.

Takže, ako vlastne prebehla kontrola motorového oleja v tomto AUTORIZOVANOM a ZNAČKOVOM servise ?

Protokol z diagnostiky so mnou neprešiel nikto, nikto mi nevysvetlil význam chybových kódov, ktoré boli načítané. Vnímal som len to, že odovzdávajúci technik sa pýtal ďalšieho zamestnanca, ktorý ležmo vylihoval na vedľajšej stoličke a uprene sa pozeral do „ blba“ a na otázky kolegu neodpovedal.
Vychádza mi z toho jedine to, že kontrola bola „ odflaknutá „ a zvažujem , že navštívim iný autorizovaný a značkový servis Mazda a verím tomu, že tam budú ku mne pristupovať na úrovni profesionálov, ktorých očakávam v takomto type autoservisu.

Za kontrolu môjho vozidla som zaplatil -75€ s DPH a pravdu povediac, zaplatil by som za bežnú kontrolu aj viac, ale už je neskoro.
Do tohto servisu už s mojim autom nepôjdem, pretože očakávam prístup na úrovni autorizovaného servisu.
Teraz je už jasné prečo kvalitný a dobrý mechanici stadiaľ odišli.

:smt098
sharky-no
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Skusenosti s autorizovanymi servismi

Príspevok od používateľa sharky-no »

zo slovenskeho mazda fora, je prave tento kosicky riadne hejtovany a vacsina ludi ten servis obchadza sirokym oblukom a idu radsej do presova. do ss ti poslem linky, nech tu nerobim reklamu na ine forum.

samozrejme ten pristup co k tebe mali nie je standardom v ostatnych autorizakoch, az na tie ceny co tam maju, som zatial so svojim autorizakom mazd v BA na vajnorskej problem nemal.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

dakujem krasne tak najblizsie PO ak bude nutnost
smajlik
Expert
Expert

Príspevok od používateľa smajlik »

Zatial mam podobnu skusenost vo vsetkych autorizovanych servisoch v KE. Je uplnem jedno ci islo o Mitsubishi, Subaru, Daciu, Renault alebo Jeep, vsade sa spravaju neochotne a vsade to je predrazene. Vynimkou je par zamestnancov (napr. v Tempuse presne 2), ktori su ochotni. Dokonca viac nez by som cakal (ochotni prist vo volnom case pozriet na auto, ked bol problem). Bohuzial vsetci ostatni su nepouzitelni. Rovnako sa spravaju aj majitelia tychto servisov/predajni (teda implikacia bude skor v opacnom smere...).

Takto sa spravaju aj v pripade ak clovek nakupuje viacero aut naraz. K sukromnym osobam vlastniacim len jedno auto sa spravaju este vyrazne horsie. A ak je to auto este aj z 2. ruky, hoci kupene priamo v danej predajni, tak je z ich strany absolutna neochota sa na nieco pozriet, vyhovorky typu to sa neda, nemame na to cloveka, nemame diely,...

V Presove som sa naopak stretol s velmi dobrym pristupom v autorizovanom servise Jeep - auto vedeli prijat do servisu hned, nie o 2-3 mesiace ako v KE, na 2. den bolo auto opravene, nebol problem s prevzatim auta tesne pred koncom pracovnej doby, nie ze pol hodinu pred oficialnou zaverecnou tam uz okrem SBS nie je nikto.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Aj ja mám zlú skúsenosť s Mazda servisom v KE, ešte keď som mal Mazdu 3.
Svokor kupoval minulý rok novú CX5 v PO, je to jednanie určite lepšie, ale keď mal nehodu a dával to opravovať v tomto servise, tak tiež to nebola žiadna sláva.
Čo sa ale týka servisu Toyota v PP, tak na tento servis nemôžem povedať krivé slovo. Vždy mali čas, všetky moje problémy poriešili a zaujímali sa o nich aj po mojom odchode zo servisu. Dokonca sa raz stalo, že nevedeli nájsť brzdové doštičky, ktoré som prišiel vymeniť, tak ma preobjednali a sami mi navrhli ako kompenzáciu výraznú zľavu z nasledujúcej servisnej prehliadky.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

normalne napisat staznost na importera pre slovensko, urcite ich ma na stole uz viacero a ziadat kompenzaciu nevykonanych zaplatenych ukonov.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

staznost isla jedna uz na zastupitelstvo , ked sa hecnem poobede nabehnem na predajnu a ich tam poje**** ja osobne , lebo to uz je nonsens , motor na sucho ide pricom olej tam je, vrchol debility
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

ak su medzi ludmi taki znami a aj tak sa nic nedeje, tak ta staznost nic nenapravi, isto nebudes prvy. zo skusenosti inych podobnych servisov viem, ze majitelia sa vacsinou dobre poznaju s ludmi z importu a oficialne toho predajcu akoze napomenu, ale realne nespravia nic. inac ak niekto caka, ze autorizovany servis je zaruka dobreho pristupu, tak je naivny. cest vsetkym, ktori tu pracu odvadzaju poriadne, ale casto krat im chyba aj zakladne vybavenie, ktore ma kde aky dedinsky mechanik. a o predaji neoficialnych suciastiek ako priamo od vyrobcu auta za premrstene marze, umelom navysovani pracovnych hodin alebo zahrnutie ich chyb do konecnej ceny za servis radsej pomlcim.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Tak tak, treba najst nejaky mensi poctivy servis. Auto je uz mimo zaruky a beznu udrzbu urobi ktokolvek sikovny. Auta sa velmi nelisia pokial ide o mechanicke veci - vsetko to co japaja potreboval pozriet/vymenit by mohol urobit akykolvek iny servis. Problem moze byt ked treba analyzovat chyby v elektroinstalacii, vtedy je dobre zohnat niekoho kto pozna auta danej znacky.
miki44
Novice
Novice

Príspevok od používateľa miki44 »

Mne osobne servisovali auto v autorizovanom servise 7 rokov, v podstate od novoty. Po siedmych rokoch sa mi to zdalo už zbytočné tak som si našiel klasický servis a poviem vám, ani to nebolo jednoduché. Ale vrátim sa k podstate. Keď mi v nezávislom servise robili auto tak som bol pri nich a skoro mi oči vypadli. Olejový filter nešiel povoliť a vzhľadom na to, že mal hliníkový obal tak sme sa všetci modlili aby nepraskol. trvalo to asi vyše pol hodiny kým ho vytiahli a celý závit bol zoxidovaný nehovoriac o filtri (boli na ňom hrudky od oleja a to isté keď vypúšťali olej). Peľový filter bol už úplne KO a rozpadával sa a vzduchový komplet čierny. Podotýkam auto 7 rokov a nájazd 40000 km Toyota Yaris. Do autorizáku už nepáchnem ani čo by malo byť. Našiel som si klasický servis a viem že to mám komplet perfektne spravené a môžem stáť pri aute bez toho aby hundrali aj keď to mám ohodne ďalej od domova.
icefiresr
Addict
Addict

Príspevok od používateľa icefiresr »

Hmm. A kam si s tym autom isiel miki? Ja napr. chodim na Vajnorsku do Toyo s vlastnym olejom a tam ma doteraz vzdy zavolali k autu a naliali tam cely olej, co som im priniesol.
Napísať odpoveď