Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa aacid »

ja teda ornitolog nie som, ale otazke moc nerozumiem. ked ty ides s partiou kamaratou po ulici, preco do seba nazvajom nevrazate?
deszka3
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa deszka3 »

Lebo majú "vymakaný prehľad o ostatných ľuďoch v ich tesnej blízkosti a schopnosť vyhnúť sa zrážke" :lol:
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

sharky-no napísal:ako by clovek vnimal svetlo okolitych hviezd, keby sa mu podari dosiahnut rychlost svetla vo vesmire?
a este vsetci vieme ze nic rychlejsie ako rychlost svetla nie je, a co keby masina ktora ide tak rychlo by mala v predu svetlomety a zapla ich, isli by tie castice svetla zo svetlometov 2x takou rychlostou relativne k cloveku pozerajuceho sa na dany objekt zo zeme ? :hmm:
Niekde som pocul teoriu ze pri priblizovani sa rychlosti svetla sa meni vnimanie casu. Resp ani nie vnimanie ale realne posobenie casu. Daco ako pri vysokej gravitacii.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

tak tak - pri rychlosti svetla cas zastane takze otazka - ako by som vnimal hocico, velmi nedava zmysel. Nevnimal by si to ;)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

aacid napísal:ja teda ornitolog nie som, ale otazke moc nerozumiem. ked ty ides s partiou kamaratou po ulici, preco do seba nazvajom nevrazate?
Tak naráža zrejme na tú rýchlosť, náhle zmeny smeru atď. Tak ale pre vtáky je to asi také bežné, ako keď my kráčame po ulici. :D
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Mirrorion napísal::?: prečo sa vtáky ktoré lietajú v kŕdľoch navzájom nezrazia? :?:
Pozri si nejake videa "letecke dni", pokial to dokazu ludia, ktori nevedia lieta, preco by to nedokazali vtaky, ktore lietaju "od narodenia"? Maju oci, reflexy..

Tu rychlost svetla by sme mohli uzavriet, kedze to rozhodne nie je "banalna" otazka.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

rychlost aj nahle zmeny smeru su vzdy relativne voci tym ostatnym vtakom. ked ste dvaja vtaci kamarati a jeden ide za druhym, tak sa nemoze stat ze ten pred tebou nahle zastavi za pol sekundy. je to rovnake ako ked ides po dialnici, tiez mozes ist relativne blizko za autom pred tebou, lebo vies ze ma rovnaku rychlost ako ty, bude brzdit priblizne rovnako ako ty a tiez tak trochu predpokladas ze na dialnici nezacne brzdit co to da (tiez tak trochu vidis aj pre neho, takze sa vies na to pripravit).
rovnaka situacia je vo vzduchu s vtakmi, mozno este jednoduchsia, ked si v urcitej vyske a pred tebou je 30 kilometrov nicoho, tak sa asi neni moc coho bat.
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Zdravim, akym sposobom zobrazuje monitor s rozlisenim napr. 1280x1024 fotku ktora ma rozlisenie napr. 2560x1440?
Nezobrazi na monitore vsetky pixely alebo ako to je? Dik
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

No normalne predsa, zmensi ti ju na 50 percent a ukaze ti ju na rozliseni 1280x1024. Ked si ju das zobrazit v plnej velkosti, bude 2x taka velka ako rozlisenie. Ale vsak toto je normalna vec, to je ako ked niekto odfoti fotku na 24mpix a potom to pozera na FullHD monitore. Fotka ma svoju kvalitu, detaily a ked sa zmensi, tak vyzera lepsie ako keby bola fotena len na 4mpix fotaku. To iste keby si ju dal vytlacit.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Tak okrem zmensenia musi este zobrazit cierne pruhy, alebo casti fotky budu "neviditelne", kvoli rozdielnemu pomeru stran, vsetko zalezi od programu v ktorom sa zobrazi a jeho nastaveni.

V dnesnej dobre, ked ma kazdy mobil iny pomer stran, pri prezerani fotiek na monitore tie cierne pruhy budu stale menit velkosti, este ked niekto foti na vysku, tak jedna fotka bude mat pruhy hore a dole, dalsia bude len uzka v strede s hrubymi pruhmi po stranach - a take videa su este vacsi problem. Nechapem preco uz neponechali 16:9 ked to bolo vsade, na monitoroch, telkach, v mobiloch.
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Docital som sa totizto ze pixel ma nieco okolo 0,3 mm, viem ze sa dany pixel da roztahovat, no z vasich odpovedi vyplyva ze sa da aj zmensit ako je jeho zakladna velkost, tak?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

samozrejme fyzicky pixel (LED dioda) svoju velkost nemeni, ta je stale rovnaka.

vsetko sa to upravuje softwarovo.
najlepsie je na to sa pozriet z opacnej strany. teoreticky priklad, mas monitor co ma rozlisenie 2000x2000 a obrazok co ma 1000x1000 pixelov. softwarovo sa obrazok zvacsi tak ze 1 pixel obrazka bude na monitore zobrazeny 4 ledkami (2x2).
no a opacne to funguje uplne rovnako, akurat ze tam treba robit nejake prepocty, lebo ked mas 4 pixely vedla seba ktory kazdy ma inu farbu, tak z nich treba vypocitat vyslednu farbu kedze na monitore budu tieto 4 pixely reprezentovane iba jednou ledkou.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

No prave z velkosti jedneho pixela "vznikne" velkost uhlopriecky celeho displaya. Napr u mobiloch je logicky pixel niekolko nasobne mensi.
jukel
Professional
Professional

Príspevok od používateľa jukel »

Ak si holohlavý človek rukami umýva tvár, ako vysoko až zájde ?
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

normalne, len po miesto, kde boli povodne vlasy, vyssie nie.. koza pod vlasmi je ina ako ta bez..
Becker02
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Becker02 »

Ako slepý vie, kedy si má prestať vytierať riť po velkej potrebe?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Cucha
Slayter
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Slayter »

alebo pouzije echolokaciu
Bad.boy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bad.boy »

Pstros
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Pstros »

Má nejaký význam aby mobily ( a všimol som si to tiež u lacnejších kompakt foťákoch) mali ako základné nastavenie fotoaparátu v 4:3 pomere? A tiež prečo má tento pomer v 99% prípadoch čo som zaznamenal viac megapixelov?
Napísať odpoveď