Self-taught programovanie

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Re: Self-taught programovanie

Príspevok od používateľa ropman »

aacid napísal:preco porovnavas sucasnu iteraciu javascriptu so starymi b2b java projektami?
neporovnavam, pisal som svoju osobnu skusenost. keby som chcel nieco objektivne porovnavat tak to vyzera inac a na to nemam ani cas ani chut.
problem javascriptu je ze je aktualne strasne v mode. ludia bezhlavo vyvijaju frameworky, kniznice, platformy... nemozes sa spolahnut na to ze ked si dnes vyberies jeden framework, tak ze nebude za rok a pol opusteny, 4x forknuty a budu vedla seba existovat 3 verzie ktore sa paralelne vyvijaju a menia (vid angular).
ani na tie zabehnute frameworky sa nemozes spolahnut, lebo si zoberies taky expressjs (co je vpodstate zaklad akehokolvek nodejs vyvoju) a zistis ze sa sklada z 1000 modulov a security je uplne v p-cku (kazdy samostatny modul je bezpecnostne riziko).
Na tom nevidim nic zle, ani to ze je v mode (co je tiez subjektivne), a uz vobec nie to ze ludia na tej platforme vyvivaju. Prave naopak cim je komunita vecsia tym lepsie. Angular sa paralelne nevyvija, vyvija sa najnovsia verzia angularu a stare verzie su supportovane na urovni bugfixov a security fixov. React je tu uz tiez vyse 5 rokov a nevyzera ze by bol na ustupe. Expressjs nema 1000 dependencies ani zdaleka. Ma velmi jednoduchu architekturu a security issues sa vyskytuju vsade. Kazdy si moze forknut co chce a kolko chce a ked sa ti nejaka library nepaci tak ju nemusis pouzivat.
stale viac a viac javascript vyvojarov zvolava k tomu vyvijat vsetko od zakladu sam, nespoliehat sa kadejake kniznice a frameworky.
Mas pravdu, tym ze je javascript vyvojarov stale viac a viac, tak sa vzdy najde stale viac a viac vyvojarov, ktori budu k niecomu zvolavat. Ale samozrejme je to uplna absurdita, keby si clovek vsetko robil sam tak jednoducho nebude schopni konkurovat, pretoze akykolvek vyvoj mu bude trvat ukrutne dlho.

Proste tento vas nazor ze omg vsetky JS kniznice su nahovno je stupidny. Jednak nikto nema skusenost so vsetkymi JS kniznicami pretoze ich je tolko ze to nie je absolutne mozne a velka cast z nich je vyvijana ludmi vo svojom volnom case a zadarmo (a mensia cast firmami). Tvrdit nieco take je ako tvrdit ze vsetci ostatni su debily len ja som lietadlo. Mozno trochu menej ega by to chcelo? Ale tak vy ste vlastne majstri svetla, som zabudol.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

nikde som nenapisal ze "vsetky JS kniznice su nahovno", ja len pisem ze javascript nie je enterprise ready. urcite nie na to aby nahradil c# alebo nebodaj javu... vo svete open source a startupov, jasne, treba naskocit na bandwagon a robit v tom co je teraz v mode.
sak aj z tohto tvojho komentaru je to vidiet. mame tu react, angular (2 verzie), vue a kopu dalsich veci. ozaj si myslis ze o 5 rokov budu stale vsetky aktivne? mozno jeden z nich. a co ak si vyberies teraz ten zly? skoncis so "starym b2b projektom z ktoreho sa ti chce grcat" lebo podpora bude ziadna a ty bud budes musiet supportovat mrtvy framework alebo prekodit produkt do niecoho noveho.

express je dokonaly priklad, toho ze nevymyslat koleso. pomylil som sa, nema 1000 dependencies, po nainstalovani expressu do node_modules pribudne "iba" 50 modulov. (aj ked by som sa stavil ze pred rokom ked som to skusal tak to bolo podstatne viac)
kazdy z tychto 50 modulov ma nejakeho maintainera, nejake repository. nemas istotu ze vsetky su vzdy bezpecne. ze su up to date. ze sa nestane ze niekto nejaku nenabura, neprida tam nejaky malicious kod a zrazu ty ked nie si dost opatrny a updatnes express, tak to mas aj ty. staci pozriet release notes expressu a zistis ze pomaly kazdy druhy update riesi nejaku dependency.
pritom pokial nerobis extremne zlozite api tak si bez problemov vystacis so vstavanou nodejs http kniznicou.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Tiez som nikde nenapisal, ze vsteky JS kniznice su nanic.

PS: b2b java apkam vyuzera UI ako s 90-rokov, lebo boli vtedy vytvorene :D Modrene b2b aplikacie vzeraju normalne.
awtt
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa awtt »

To je tvoj nazor a skusenost neberiem ti ju. Ale nemyslim si ze je to pravda.
Samotny jazyk pridava features bezhlavo a povedal by som ze skor pre tlak komunity, ale ta sa riadi hipom, no nie je to az take strasne zle.
Kazdy novy TC39 proposal sa musi schvalit kazdy z hlavnych browser vendorov. Diskusuje sa na githube: https://github.com/tc39/proposals a kludne sa mozes vyjadrit ak s niecim nesuhlasis.
Na moj problem sice jestvuje 30-40 kniznic, ale:
Toto neviem co mas s JS spolocne, kedze to by som kludne mohol napisat na kazy jazyk :) Ale neviem preco si mal problem najst kvalitnu kniznicu, staci pozriet na pocet stiahnuti a api + autora a malo by ti to byt hned jasne. Jasne ze na vsetko mozno nenajdes odpoved, ale neverim ze si nenasiel nieco na pracu s XML. Prvy search result: https://www.npmjs.com/package/xml2js (nevravim ze splna co potrebujes kedze neviem tvoje poziadavky, ale je to len priklad)
A ak si teda naprogramoval lepsie riesenie mohol si ho zverejnit pre komunitu :)
Plus ten hype, co mesiac to iny modny trenad v reakte... Neustale objavovanie teplej vody... Clanky o tom ako XY je mrtve lebo je tu Z. Mam pocit, ze sa to cele toci v kruhu.
Toto inac vobec nechapem. React API je asi najstabilnejsie zo vsetkych kniznic, a nemenilo sa roky.

Mam pocit ze toto je proste klasiky nazor backen programatora co nerobi vela frontend, a teraz je nestastny ze mu nerozumie :)

//autoeditácia príspevku (21 Jan 2019, 20:23:12)
aacid napísal:preco porovnavas sucasnu iteraciu javascriptu so starymi b2b java projektami?

problem javascriptu je ze je aktualne strasne v mode. ludia bezhlavo vyvijaju frameworky, kniznice, platformy... nemozes sa spolahnut na to ze ked si dnes vyberies jeden framework, tak ze nebude za rok a pol opusteny, 4x forknuty a budu vedla seba existovat 3 verzie ktore sa paralelne vyvijaju a menia (vid angular).
ani na tie zabehnute frameworky sa nemozes spolahnut, lebo si zoberies taky expressjs (co je vpodstate zaklad akehokolvek nodejs vyvoju) a zistis ze sa sklada z 1000 modulov a security je uplne v p-cku (kazdy samostatny modul je bezpecnostne riziko).
Toto nie je pravda. Zober si najpopularnejsie 4: React, Vue, Ember, Angular. Je iste ze za 5 rokov tu budu vsetky 4, a nespravis chybu ked si vyberies hociktory z nich, je to len na tvojej preferencii.
Na tych projektoch bezia UI velkych firiem takze sa nemusis bat ze si vyberies zle. (React - Facebook, Ember - Linkedin, Travis, VUE - gitlab, Angular - Google cloud)
Len pre porovanie ake su stare: React - 5 rokov, Ember - 7 rokov, Vue - 4 roky, Angular - 8 rokov

Express sa sice sklada z kopu modulov, ale core je pod to isto organizaciou: https://github.com/expressjs Vies ten svoj dohad nejak podlozit?
(btw espress je stary 8 rokov a stale vyvyjani, cize to len podkopava tvoju teoriu)
stale viac a viac javascript vyvojarov zvolava k tomu vyvijat vsetko od zakladu sam, nespoliehat sa kadejake kniznice a frameworky.
Vies toto podlozit nejakymi datami? Lebo takties to nie je vobec pravda.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Pozri nechcem tu robit flamewar, ale:
awtt napísal:Kazdy novy TC39 proposal sa musi schvalit kazdy z hlavnych browser vendorov. Diskusuje sa na githube: https://github.com/tc39/proposals a kludne sa mozes vyjadrit ak s niecim nesuhlasis.
beriem, hovorim nie je to az tak zle, a tiez viem, ze mnohe veci maju svoje dovody, no niektore navrhy mi prisli fakt uletene a tiez to, ze dnes sa funkcie deklaruju cez const a lambda...
awtt napísal:Toto neviem co mas s JS spolocne, kedze to by som kludne mohol napisat na kazy jazyk Ale neviem preco si mal problem najst kvalitnu kniznicu, staci pozriet na pocet stiahnuti a api + autora a malo by ti to byt hned jasne. Jasne ze na vsetko mozno nenajdes odpoved, ale neverim ze si nenasiel nieco na pracu s XML. Prvy search result: https://www.npmjs.com/package/xml2js (nevravim ze splna co potrebujes kedze neviem tvoje poziadavky, ale je to len priklad)
A ak si teda naprogramoval lepsie riesenie mohol si ho zverejnit pre komunitu
To neslo, ja som presiel vsteky kniznice, najskor podla googla, staku a potom priamo z NPM.
Ak uz uvadzas XML, tak som strasne bojoval s tym, ze jedna vedela pracovat s attributmi, ale zas nevedela nemaspaces, dalsia vedela robit s namespaces ale nevedela spracovavt hodnoty a tak stale dokola...

A taketo veci sa mi v C# naozaj nestavaju, nemam 50 dostupnych kniznic ale mam 5 a tie funguju, su siroko pouzivane a tym odladene...

Zial moje rienie je takisto jednuclove a nekoncipoval som ho ako kniznicu, ale ako obycajnu triedu, lebo som nemal cas ani chut ani prostriedky zametnavatela s toho spravit plnohodnotnu kniznicu na prasovanie certifikatov, to by chcelo este par tyzdnov vyvoja... A o tom to je ak zacnes tak uzko zameranymi kniznicami, ktore su na urovni funkcii tak to dopada takto.
awtt napísal:Toto inac vobec nechapem. React API je asi najstabilnejsie zo vsetkych kniznic, a nemenilo sa roky.
Ja som nehovoril o samotnej kniznici reaktu, ale to ako s nim spravit aplikaciu, kedze je to kniznica len na rendering, potrebujes k tomu volat nejake API, spravovat stav atd... a to sa menilo dost dynamicky.

Som full-stack developer.
awtt
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

No jasne chapem.
Cely ekosystem sa hybe rychlo, nemyslim ze je to zle, ale rozumiem ze to niekoho moze frustrovat. (ale ked si predstavim js s pred 10 rokomi a dnes, tak produktivita sa neda porovnat)

Moj prvy post bol otom, ze ak vies javascript fakt poriadne (nemyslim tym jquery, ale veci ako ES8, generators, async, typescript, dynamic imports, bundle splitting, kniznice ako react, ember, graphql, prisma, css-in-js, apollo, jest... ) tak mas dvere otvorene prakticky do kazdej tech firmy sveta. V bay area (ak si dobry neni tazke sa sem dostat) sa budu o teba bit a zarobis za mesiac viac ako priemerny slovak za 2 roky. (nevravim ze s takou javou nepochodis, ale prilezistosti su uplne niekde inde)
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

aacid napísal:nikde som nenapisal ze "vsetky JS kniznice su nahovno", ja len pisem ze javascript nie je enterprise ready. urcite nie na to aby nahradil c# alebo nebodaj javu... vo svete open source a startupov, jasne, treba naskocit na bandwagon a robit v tom co je teraz v mode.
sak aj z tohto tvojho komentaru je to vidiet. mame tu react, angular (2 verzie), vue a kopu dalsich veci. ozaj si myslis ze o 5 rokov budu stale vsetky aktivne? mozno jeden z nich. a co ak si vyberies teraz ten zly? skoncis so "starym b2b projektom z ktoreho sa ti chce grcat" lebo podpora bude ziadna a ty bud budes musiet supportovat mrtvy framework alebo prekodit produkt do niecoho noveho.

express je dokonaly priklad, toho ze nevymyslat koleso. pomylil som sa, nema 1000 dependencies, po nainstalovani expressu do node_modules pribudne "iba" 50 modulov. (aj ked by som sa stavil ze pred rokom ked som to skusal tak to bolo podstatne viac)
kazdy z tychto 50 modulov ma nejakeho maintainera, nejake repository. nemas istotu ze vsetky su vzdy bezpecne. ze su up to date. ze sa nestane ze niekto nejaku nenabura, neprida tam nejaky malicious kod a zrazu ty ked nie si dost opatrny a updatnes express, tak to mas aj ty. staci pozriet release notes expressu a zistis ze pomaly kazdy druhy update riesi nejaku dependency.
pritom pokial nerobis extremne zlozite api tak si bez problemov vystacis so vstavanou nodejs http kniznicou.
Ano myslim si ze react aj angular bude aktivny aj o 5 rokov. Jediny fuck up spravil google tym ze releasol angular 2 kde bolo strasne vela zasadnych zmien (to bolo obdobie kedy react ziskal najviac na popularite) ale to sa uz nebude opakovat. Ked react spravi nejaky takyto big scale fuck up tak sa zacne majoritne pouzivat vue, ale silno pochybujem ze sa to stane a ak aj ano tak react urcite nebude uplne mrtvy a dojde k naprave.

Tych 50 dependencies su skoro vsetko uplne jednoduche veci, nevidim v tom ziadny problem ani zasadny rozdiel medzi tym ked niekto do projektu copy pastne nejaky 3-rd party kod alebo importne modul.
awtt napísal:No jasne chapem.
V bay area (ak si dobry neni tazke sa sem dostat) sa budu o teba bit a zarobis za mesiac viac ako priemerny slovak za 2 roky. (nevravim ze s takou javou nepochodis, ale prilezistosti su uplne niekde inde)
A za najom das za mesiac tolko ako priemerny slovak za 4 roky :) A aspon 2 hodiny denne stravis cestovanim kvoli trafficu :) Nehovoriac o tom ze ked nemas green card/viza tak predpokladam ze asi musis byt lepsi ako vsetci ostatni co to maju (alebo si aspon musia mysliet ze si lepsi)
awtt
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Najom je strasne drahy to ano, ale stale je to nic oproti tomu co zarobis.

2h ale cestovanim urcite nestravis :) Teda pokial nebyvas niekde na predmesti a nepracujes v centre. (Mne cesta trolejbusom trva 20m do prace.)

Ked som byval v Dubline ocestoval som sa ovela viac.

Visa potrebujes, mozes ale napriklad robit v EU pobocke, a po roku sa da vybavit transfer.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

tiez nemam potrebu sa tu hadat s niekym. len vyjadrujem svoj nazor.

posledny krat napisem to co co som pisal este predtym ako awtt napisal to co napisal:
pokial sa chces naucit programovat, vyber si rokmi prevereny jazyk, idealne z "c rodiny". a zacni programovat jednoduche veci bez akychkolvek frameworkov, toolov a podobne.
lebo pre novacika naskocit do nodejs s 2 milionami kniznic, frameworkov, cli toolov... ved javascript developeri sa nevedia dohodnut ani na sprostom package manageri... zacnes pozerat tutorialy a jeden pouziva este stale bower druhy yarn, treti npm...
asi rok dozadu u nas v korporate otvorili novy projekt, raj pre developera lebo zacinali uplne od nuly. rozhodli sa nodejs a prve 2 mesiace len vyplakavali aky je v tom bordel a chaos. (no a este k tej security, prave kvoli lahkemu zneuzitiu maju vlastne repository a kazde pridanie modulu ci update modulu musi prejst cez codereview... super robota navyse)

proste a jednoducho, javascript nie je pre zaciatocnika.
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

Velka pravda co napisal aacid. Clovek sa musi naucit ako programovanie funguje v pozadi aby mohol robit kvalitny, rychly a cisty kod.
Napísať odpoveď