Hypotéka pre mladých na 30 alebo 15 rokov?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Hypotéka pre mladých na 30 alebo 15 rokov?

Príspevok od používateľa wladas »

Tak hej, sice je ten 8-nasobok moc prisny ale zas na duhu stranu prpedtym sa brali hypo ako teple rozky co nemusi mat dobry dopad na ekonomiku.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Tie hypoteky sa brali preto, lebo ludi strasili, ze sa zhorsia podmienky. :roll:
wladas
Redeemer
Redeemer

Tak jasne aj to k tomu prispelo. Ale boli az priliz jednoduche podmienky.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Je to na hlavu.

Mladý človek doštuduje, začne pracovať, odvádzať dane štátu, je produktívny, všetko vypláca, prispieva ekonomike.

Teraz tu má niekoľko možností:

- môže bývať s rodičmi, s rodinou, vlastné bývanie nerieši. Lenže samozrejme vieme dobre, ako to je s bývaním s rodičmi.
- môže nadštandardne zarábať (dajme tomu príjem cez 1100 v čistom, čo je v tejto krajine ozaj nadštandard, pre toto fórum to síce neplatí, ale všeobecne určite hej) a zatiahnuť si hypotéku sám. Zadlží sa na 30 rokov, kde je stále riziko, že príde medzičasom o prácu, alebo o príjem, ktorým hypotéku utiahne, ale áno, má byt.

Tu treba spomenúť ešte fakt, že tam, kde je práce najviac a kde majú mladí ľudia najviac príležitostí sa zamestnať, sú aj byty samozrejme najdrahšie, pričom rozdiely sú ozaj citeľné v porovnaní so zvyškom SR. Takže niekedy síce aj dobre zarába, ale v tej lokalite (BA) to proste na byt nestačí.

- môže bývať v podnájme a dúfať, že sa situácia niekedy zlepší. A tak vzniká množstvo ľudí i dávno po tridsiatke bez rodín, bez stabilného bývania, ktorí žijú v cudzích bytoch so spolubývajúcimi a majú tam po jednej izbe, lebo na viac proste nemajú, aj keď pracujú, sú produktívni, poháňajú ekonomiku...

- môže si nájsť partnera a vezmú si hypotéku dvaja. Zasa je tu predpoklad, že obaja musia zdarne zarábať a ak majú obaja len dajme tomu mediánový čistý príjem, na utiahnutie hypotéky to stačí len tak tak, životná úroveň tých ľudí je nízka, dieťa riziko a výzva. Plus nikde nemajú záruku, že sa za tých 20-30 rokov čosi nezmení, že nepríde jeden o prácu, že sa nerozídu atď. Zasa tu platí aj to, že lokalita s prácou = lokalita s drahým bývaním.

No a potom môže mať človek šťastie a čosi zdediť, alebo mať rodinu, ktorá mu s bývaním pomôže. Ale koľko takých mladých je?

Ako toto nie je na hlavu? Mala by byť vlastná strecha nad hlavou považovaná skutočne za luxus?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Muffi

vlastnictvo bytu nie je samozrejmost a ani na Zapade kazdy nevlastni byt, vela ich byva v obecnych a socialnych bytoch ktore vlastni mesto.
Treba vstupit do manzelstva, potom budu na hypoteku dva platy a aj rodicia z jednej aj druhej strany mozno niecim prispeju-tak to robia bezni ludia okolo teba.
Muffi
Addict
Addict

Nikdy som nepovedal, žeby to mala byť samozrejmosť. Ale medzi takou samozrejmosťou a situáciou, kde sa dvaja ľudia skladajú za pomoci rodičov a rodiny zo cez 15 rokov na zaplatenie priemerného 2izbáku v obyčajnej lokalite je trochu rozdiel, či nie?
gogo956
Redeemer
Redeemer

to nie je vela ked za 15rokov splatis byt.
Muffi
Addict
Addict

To som dal nízku hranicu a uviedol som, že ho pomáha splácať celá rodina :D
wladas
Redeemer
Redeemer

Muffi - ano mas vseobecne pravdu ale zivot je kruty a tvrdy...deal whit it
Ja zarabam trocha nadpriemerne a nemozem si dovolit nove auto. Da sa pokracovat dalej...
Banky sa chrania aby si kazdy jozko mrkvicka nebral hypo lebo sa to moze zrutit ako domcek z kariet.
A cena nehnutelnosti...nuz nebola by tak vysoko keby ludia nekupovali ako zblazneni. Ale ani to nehra az taku rolu. Pre porovnanie, segra si postavila barak. Pozemok nemusela riesit ale za komplet stredne maly dom 140k (nie na kluc, kopec dokoncovaciek svojpomocne)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Muffi

Bratislava je hlavne mesto, a hlavne mesta byvaju skoro vzdy velmi drahe na byvanie vsade vo svete.
Ale napr v Podunajskych Biskupiciach su nehnutelnosti vyrazne lacnejsie ako v ostatnych castiach Ba-len je tam trochu horsie osadenstvo a je to od ruky. Alebo ist do nejakej dediny a do Ba dochadzat, kopec ludi byva napr v Rakusku alebo Madarsku.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

A stále môže byť horšie. Bratislava je mesto žeriavov a nová výstavba "reguluje" ten rast cien nehnuteľností a nájmov. Kamarát žije niekoľko rokov v Dubline, kde sa skoro vôbec nestavia a tam je situácia taká, že priemerný Ír si nevie dovoliť ani prenajať byt...o hypotéke ani nesnívajú. Zatiaľ čo iný Ír vlastní budovy na celej ulici, lebo to podedil po urodzených predkoch. A tamojší politici na to serú. Výstavba štátom vlastnených nájomných bytov s regulovaným nájomným (pre mladé rodiny alebo dôchodcov) je pre nich komunizmus.
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Zdravim, ma niekto z vas poistenie v pripade straty zamestnania?

aka by bola priblizne vyska poistneho v pripade ze mam hypoteku v hodnote 60 000€ na dlzku 25 rokov so splatkou 230€ mesacne. Zaujima ma len nejaka priblizna suma nech mam predstavu. Dakujem
igor91
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa igor91 »

Ahojte, urcite sa tu najdu ludia uz so skusenostami a rozhladom ako to funguje. Pisal som tu uz par prispevkov ohladom prace, platu atd. Teraz rozmyslam este nad byvanim. Idem pracovat do CR. Byvanie zatial docasne mam, no uvazujem trochu dobuducna, kedze tak, ci tak si za par mesiacov budem musiet riesit nieco nove. Brat mi radi si zobrat hypoteku radsek ako platit najom, ze sa mi neoplati platit niekomu najom, ked si mozem platit sam vlastne byvanie, a aj ked budem chciet odist niekam inam, mozem byt predat a este na tom aj zarobim. To ma prave trochu desi, brat si uz teraz hypo, aj ked neviem, ci tam zostanem navzdy a dalsia vec je, ze je to uz predsa nejaky zavazok atd. Na druhu stranu ma pravdu, naco zbytocne vyhadzovat peniaze na najom, ak by som si mal byt schopny platit hypo. Co si o tom myslite? Druha vec, viem vobec dostat nejaku schopny hypo po skusobnej dobe aj ked som predtym nepracoval?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

S bratom súhlasím, hlavne ak sa byt berie ako investícia
Na hypo je dobre mat zmluvu na dobu neurčitú a nasetrenych 10 % sumy + 4 % na daň
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Aktuálne nikto nevie povedať, aký bude vývoj na trhu nehnuteľností. Už teraz začína rast cien v BA spomaľovať, takže tým astronomickým zárobkom z predaja asi odzvonilo. Staršie byty, ktoré som si pozeral za 60-70,000€ v roku 2016, ich noví majitelia predávajú teraz za 100,000€ a viac. Dosť pochybujem, že keď teraz kúpiš byt, tak dosiahneš taký zisk za ďalšie 3 roky.

Takže skôr by som sa teraz obzeral po byte, ktorý ma rentabilnú polohu = kebyže sa niečo deje, nemusíš byt hneď predať, ale obratom by si ho prenajal a nájom by ti splácal hypotéku. Aktuálne sú nájmy také vysoké, že by si z toho zaplatil každý mesiac splátku hypotéky a ešte by ti zostalo aj niečo navyše.
gogo956
Redeemer
Redeemer

igor91

islo by o byt v ba ci v Cr?- to som celkom nepochopil a bol by v tom z investicneho hladiska urcite rozdiel.
V ba je a aj v buducnosti bude situacia, ze byty budu velmi ziadane takze na tom clovek iba tazko prerobi. Stahuju sa do nej masy mladych, dobre zarabajucich ludi a zakladaju tu rodiny, takze casom potrebuju este vecsi byt/dom.
A nemyslite si, ze ceny nemozu ist este vyssie, lebo aj pôjdu. Este si pamatam ako niekedy v polovici 90tych rokov ceny priemernych panelakovych bytov vyskocili na cca 500tis Sk a ludia hovorili ze to je nenormalne, ze nekupia, ze pockaju pokym bublina nesplasne- vidime kde je to dnes.
Hlavnym dovodom je, ze Ba ma problem kde stavat nove byty, pozrite sa na jej geo polohu. A riesenie v podobe byvania v satelitoch nevyhovuje kazdemu.Preco? ti co tam byvaju to neradi nahlas priznavaju, ale doprava zo satelitov do Ba je velmi zla a s perspektivou na dalsie vyrazne zhorsenie + sprisnenie parkovacej politiky. Chodte sa pozriet co sa deje v okoli Ba- šialena vystavba novych rodinnych domov a ti ludia budu musiet chodit pracovat do ba a aj tam deti vozit do skolky, do skoly a na kruzky a ked vecer pojdu s kolegami na pohar vina tak sa v podstate nemaju ako rozumne dostat domov.. Dalsia vec je, ze rodinny dom je super ked je novy, ale rokmi zacina pytat stale vecsie investicie do servisu a udrzby.
Takze aj stary panelakovy byt bude absurdne rast dalej na cene.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Presne tak. Spomalovanie rastu cien bytov v BA nie je a tak skoro nebude. Momentalne sa do predaja dostava sice vela bytov v lukrativnych castiach - SkyPark, Eurovea II, Vydrica a pod, ale to su byty s cenovkou 6000€ za m2, to nie su byty pre normalnych ludi. Projektov, ktore si clovek, aj s bratislavskym platom, moze dovolit je teda stale relativne malo. Toto ma za nasledok tlak na rast cien aj tychto projektov, kedze im rastie dopyt.

Kto si mysli, ze sa mu oplati s kupou bytu cakat, ten bude o rok kupovat o 500€ na m2 drahsie a bude si nadavat, ak na to mal uspory, kedze tie mu potom daju ovela mensiu kupnu silu a bude brat vyssi uver.

Ak niekto ma hotovost na cely byt, nema na co cakat a treba okamzite kupovat.
igor91
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa igor91 »

Islo by o byt v prahe, tam je potrebnych 20% cca. Primarnym ucelom by som ani nepovedal, ze je investicia, ale skor aby som neplatil najom niekomu cudziemu, ked si mozem platit vlastne byvanie. No ako hovorim, trochu ma tato predstava brat hned hypo trochu desi, pred par mesiacmi som mal uplne ine "problemy" ako teraz, nuz zivot po skole sa strasne meni.
wladas
Redeemer
Redeemer

Cim skor zoberies hypo tym menej budes lutovat kolko si prerobil na byvani v podnajme.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

to, ze nebudu uz ceny astronomicky stupat a ze dostat hypoteku bude tazsie som pocuval pred 5 rokmi, ked som o nu ziadal ja a aha kde sme...vo velkomestach sa ta cena bude splhat stale hore, mozno nie tak rychlo ako tomu bolo doteraz, lebo v urcitom momente tie ceny narazia na strop, ale stupat budu.
my Slovaci mame trosku fetis na vlastnictvo vo vseobecnosti nehnutelnosti nevynimajuc. Na zapade je skor vynimkou, ze si bezny clovek kupi byt, ale tam nemusia riesit financie. Tam si popri splacani najmu v klidku nasetria dostatok penazi na dochodok alebo kupu chatiek, jácht a pod.
Napísať odpoveď