Na úvod chcem povedať že som sa samozrejme snažil pogoogliť čo naviac informácií ohľadom úradov, prac. podmienok, samotnej cesty atď.
No predsa len je lepšie získať si informácie aj "neoficiálnou" cestou, tipy, tiež si chcel ujasniť pár vecí a či im správne chápem.
Cestu plánujem v júli - to už budem mať maturitu - čiže už nebudem študent.
Budem bývať u kamaráta, viem že sa treba po 3 mesiacoch zaregistrovať na úrade pre cudzincov.
Chcem tam byť do aspoň do konca roka, uvidím ako pochodím s jazykom
Info o pracovnom pomere zatiaľ nemám, či to bude na TPP alebo na dobu neurčitú (čo myslíte že je lepšie pre cudzinca?)
Po skončení školy čo mám robiť s úradom práce? Zaregistrovať sa?
Ďalej ZP a SP, do ZP sa samozrejme musím hneď zaevidovať, ale čo SP? A tiež dá sa potom odhlásiť zo ZP aj na diaľku?
Cestovné poistenie, áno alebo nie?
Čo si myslíte o cestovnom pase? Viem že v rámci EU ho netreba, no aký je váš názor? Prípadne ak máte skúsenosti, využili ste ho niekedy? Pýtam sa pretože by som si ho musel dať vybaviť, kedže ho mám prepadnutý aspoň 10 rokov. Tých 33€ by som vedel využiť inak.
Ďalšia vec, letenka. Kedže som ešte neletel, nemám šajnu ako fungujú tie večne pohybujúce sa ceny. Mal som vyhliadnutý pekný dátum za 33€ bez batožiny, no teraz je ten istý za 63€. Môže cena ešte klesnúť, či to bude ďalej stúpať? Rovnaký prípad u RyanAir a Wizz Air
Je možné, že som ešte na niečo zabudol, tak zatiaľ aspoň toto