Cesta do Španielska a všetko okolo toho

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Pstros
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

Cesta do Španielska a všetko okolo toho

Príspevok od používateľa Pstros »

Dobrý deň, chcel by som sa s vami poradiť o tom, čo všetko potrebujem mať vybavené v prípade bývania v inom štáte EU.
Na úvod chcem povedať že som sa samozrejme snažil pogoogliť čo naviac informácií ohľadom úradov, prac. podmienok, samotnej cesty atď.
No predsa len je lepšie získať si informácie aj "neoficiálnou" cestou, tipy, tiež si chcel ujasniť pár vecí a či im správne chápem.

Cestu plánujem v júli - to už budem mať maturitu - čiže už nebudem študent.

Budem bývať u kamaráta, viem že sa treba po 3 mesiacoch zaregistrovať na úrade pre cudzincov.

Chcem tam byť do aspoň do konca roka, uvidím ako pochodím s jazykom

Info o pracovnom pomere zatiaľ nemám, či to bude na TPP alebo na dobu neurčitú (čo myslíte že je lepšie pre cudzinca?)

Po skončení školy čo mám robiť s úradom práce? Zaregistrovať sa?

Ďalej ZP a SP, do ZP sa samozrejme musím hneď zaevidovať, ale čo SP? A tiež dá sa potom odhlásiť zo ZP aj na diaľku?

Cestovné poistenie, áno alebo nie?

Čo si myslíte o cestovnom pase? Viem že v rámci EU ho netreba, no aký je váš názor? Prípadne ak máte skúsenosti, využili ste ho niekedy? Pýtam sa pretože by som si ho musel dať vybaviť, kedže ho mám prepadnutý aspoň 10 rokov. Tých 33€ by som vedel využiť inak.

Ďalšia vec, letenka. Kedže som ešte neletel, nemám šajnu ako fungujú tie večne pohybujúce sa ceny. Mal som vyhliadnutý pekný dátum za 33€ bez batožiny, no teraz je ten istý za 63€. Môže cena ešte klesnúť, či to bude ďalej stúpať? Rovnaký prípad u RyanAir a Wizz Air

Je možné, že som ešte na niečo zabudol, tak zatiaľ aspoň toto :)
heker
Redeemer
Redeemer

Re: Cesta do Španielska a všetko okolo toho

Príspevok od používateľa heker »

Rocne cestovne poistenie v EU stoji 21 eur. Je tam ale podmienka, ze nemozes byt v krajine viac ako 2 mesiace. To ale v pripade Spanielska nema poistovna ako dokazat, pretoze do Spanielska sa vies dostat autom a bez dokladovania. Ine su ostrovne staty ako Anglicko, Malta alebo zamorie (poistenie celeho svetu), tam uz dokladujes letenku, pripadne lod alebo inu formu prepravy. Ak budes pracovat, tak sa na slovenskej zdravotke a socialke odhlasis a prihlasis sa v Spanielsku. Ja by som to cestovne poistenie radsej zvolil.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

ked sa prihlasi v spanielsku na socialke tak myslis ze slovenska poistovna to nezisti?
heker
Redeemer
Redeemer

Poistovna ponukajuca cestovne poistenie? Nie. A nemeni to nic na tom, ze nemohol zo Spanielska vycestovat cez vikend do Portugalska alebo Francuzska, potom sa vratit spat. Alebo na co presne narazas?
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

no na to ci ma paky na to zistit to
wewka
Expert
Expert

Príspevok od používateľa wewka »

Čo sa týka CP, takmer všetky cestovné poistenia vyžadujú doklad dokazujúci posledný pobyt na SVK, ktorý musí obsahovať meno, dátum a miesto pohybu. Treba vybrať také, ktoré nemá v poistných podmienkach návrat na Slovensko. A určite by som ho doporučovala :)
heker
Redeemer
Redeemer

Nejde o pobyt na Slovensku, ale neprekrocenie pobytu v state. Niekde je to 60 dni (Allianz, Uniqa), niekde 30 dni.
wewka
Expert
Expert

Áno, ja tomu rozumiem, ale ty si povedal, že v prípade Španielska sa nedá dokladovať, ako dlho si tam, pretože sa tam vieš dostať autom a bez dokladovania (nemáš letenku alebo iný doklad, kedy si tam docestoval). Práve preto to CP rieši tak, že si vypýta doklad, ktorý potvrdzuje tvoj posledný pobyt na Slovensku, aby sa dalo doložiť, že nie si v zahraničí dlhšie, ako doba poistenia.
Napríklad máš CP na 30 dní, si v Rakúsku autom. Poistná udalosť sa ti stane desiaty deň pobytu, CP teda doložíš, kedy si bol na SVK naposledy- čo môže byť výber z bankomatu, návšteva lekára, potvrdenie z práce, ... aby sa dalo vyrátať, že si neprekročil dobu poistenia.
heker
Redeemer
Redeemer

Lenze ja argumentujem tym, ze zo Spanielska som mohol prejst do Francuzska alebo Portugalska na pol dna a vratit sa spat, tym padom splnam podmienku, ze moj pobyt nepresahuje xx dni v Spanielsku.
wewka
Expert
Expert

Tak v tom prípade nie som oboznámená s tým, že existuje poistenie iba na jednu krajinu :) Sorry.
Pstros
Light Expert
Light Expert

Ok super, poistenie za 20€ je v pohode.
Čo tie letenky, je tu nejaká nádej na klesnutie cien? Pozeral som aj cez iný pc/ip, rovnaké ceny
heker
Redeemer
Redeemer

Je takze odhadnut ceny leteniek. Zmena moze prist, aj nemusi. Staci, ze v termine je vacsi zaujem o letenky a tak tu cenu dvihnu, vsetko to bude automatizovany sposob. Tiez sa meni cena leteckeho benzinu, personalu, letiskovych poplatkov a neviem co dalsie. A tebe sa termin krati a krati. Skor si myslim, ze cena uz len stupne.
Pstros
Light Expert
Light Expert

Tak nakoniec musím predsa len čakať na pas, až potom môžem kúpiť tiket. Potrebujem číslo pasu kvôli dohodnutiu schôdzky ohľadom NIE.
Síce by som ju mohol kúpiť hneď na nejaký termín, no vtedy by som bol v podstate bez práce... Ale nechám to už tak, ceny sa momentálne krútia okolo tých 50-60€, to sa dá ešte prežiť :)
Napísať odpoveď