begbeee napísal:Naftové motory v osobných autách definitívne končia, benzínu dávam ešte tak 10-15 rokov.
Benzin vs. Nafta
Re: Benzin vs. Nafta
-
starysomar
Hardcore addict
Píš to hoci pod každý druhý príspevok ak Ťa to poteší 
Na zaklade efektivnejsieho cyklu dizlovych motorov a po novom aj otaznej ekologickosti benzinovych motorov si dovolim pochybovat.begbeee napísal:
-
starysomar
Hardcore addict
Stále tvrdím, že je to v prvom rade kšeft...
ako to je s benzínom v nových autách, dokážete parkovať na spojke neskapávajú tak často keď nedáte dostatok plynu , je tam zlepšenie oproti starým ?
nafta mi prišla pohodlnejšia tak by ma zaujímalo či sa to zlepšilo alebo kúpiť automat
nafta mi prišla pohodlnejšia tak by ma zaujímalo či sa to zlepšilo alebo kúpiť automat
oproti starym? porovnavas to s Š105? jazdim mnoho aut a ziadne pri parkovani neskapina na spojke
Spravidla autá s väčším objemom motora sú odolnejšie voči skapínaniu pri rozbiehaní pri slabom pridaní plynu, ale neverím, že by si sa s novým autom nenaučil s citom ovládať plyn a spojku.
Samozrejme je automat pohodlnejší a aj blbuvzdornejší, keďže s tým v podstate nemôžeš jazdiť v otáčkach, ktoré by permanentne škodili motoru. Ak vyberáš nejaké nové auto, chceš komfortnú jazdu a nechce sa ti kutáčovať, určite by som ti na základe osobnej skúsenosti poradil obzerať sa po automate.
Samozrejme je automat pohodlnejší a aj blbuvzdornejší, keďže s tým v podstate nemôžeš jazdiť v otáčkach, ktoré by permanentne škodili motoru. Ak vyberáš nejaké nové auto, chceš komfortnú jazdu a nechce sa ti kutáčovať, určite by som ti na základe osobnej skúsenosti poradil obzerať sa po automate.
-
starysomar
Hardcore addict
Dnes...najmä mladým neskúseným vodičom automat tak akosi "treba" (...tak im treba).
Moja na 1.9 JTD naštartuje, z kopčeka vycúva - zaradí "1", pustí spojku bez pridania plynu a ide preč. Po mnohých rokoch jazdenia benzínu a dvoch týždňoch nafty už o benzíne nechcela ani počuť. Aj sme ho predali.
Zrejme by sa jej ešte viac rátal "sériový" elektromotor
Moja na 1.9 JTD naštartuje, z kopčeka vycúva - zaradí "1", pustí spojku bez pridania plynu a ide preč. Po mnohých rokoch jazdenia benzínu a dvoch týždňoch nafty už o benzíne nechcela ani počuť. Aj sme ho predali.
Zrejme by sa jej ešte viac rátal "sériový" elektromotor
Automat nie je o neskúsenosti, ale o väčšom pohodlí, hlavne pri častom jazdení v meste.
Ja mám automat a keď som mal svoje auto v servise po menšej búračke, tak ako náhradné vozidlo ako poškodený som dostal manuál. No poviem ti, že aj keď to bola len 5-ročná A6, tak ten manuál k charakteru auta vôbec nesedel. Potom, ako som po oprave presadol do svojej starej pajty, som sa cítil ako v aute o triedu lepšom ako tá A6, hlavne kvôli tomu automatu.
Väčšinou automat zavrhujú ľudia, ktorí ho v živote nevyskúšali. Ja totiž nepoznám nikoho, komu by vyhovoval v obyčajnom daily aute viac manuál ako automat potom, čo ho vyskúšali. Samozrejme sa bavíme o moderných automatoch, nie o 30 rokov starých...
Ja mám automat a keď som mal svoje auto v servise po menšej búračke, tak ako náhradné vozidlo ako poškodený som dostal manuál. No poviem ti, že aj keď to bola len 5-ročná A6, tak ten manuál k charakteru auta vôbec nesedel. Potom, ako som po oprave presadol do svojej starej pajty, som sa cítil ako v aute o triedu lepšom ako tá A6, hlavne kvôli tomu automatu.
Väčšinou automat zavrhujú ľudia, ktorí ho v živote nevyskúšali. Ja totiž nepoznám nikoho, komu by vyhovoval v obyčajnom daily aute viac manuál ako automat potom, čo ho vyskúšali. Samozrejme sa bavíme o moderných automatoch, nie o 30 rokov starých...
-
starysomar
Hardcore addict
Do mesta je fajn. Asi by som si zvykol aj mimo no čo sme jazdili desaťročia s manuálom - nejak neláka...
ci manual alebo automat to je otazka hlavne o tom, kde clovek vecsinou jazdi. Ak sa casto posuva v kolonach v zapchach tak automat je vyhoda, ale ak nie, tak je zbytocny. Dokonca poznam vodicov ktori by nechceli automat ani za nic, pretoze ich "šaltovanie" doslova baví.. Ono je aj velky rozdiel, ci je manual k vecsiemu alebo naopak k maloobjemovemu motoru.
Zdravim, ked sa kupuje auto na dlhe trasy co sa tym mysli? Cestujem z bratislavy na vychod asi 2 az 3 krat mesacne, inac robim len kratsie trasy oo meste.
Totiz ide o to ze mi kazdy tlaci do hlavy ze si mam kupit naftovy motor pretoze cestujem dlhe trasy.
Lenze vravi sa to len kvoli spotrebe alebo je benzinovy motor proste stavany na kratke trasy? Kde je problem?
Som uplny lajk tak prosim berte moje otazky trochu s nadhladom
.
Vdaka
Totiz ide o to ze mi kazdy tlaci do hlavy ze si mam kupit naftovy motor pretoze cestujem dlhe trasy.
Lenze vravi sa to len kvoli spotrebe alebo je benzinovy motor proste stavany na kratke trasy? Kde je problem?
Som uplny lajk tak prosim berte moje otazky trochu s nadhladom
Vdaka
Nafta je lacnejsia, dnes dizel nie je uz moc drahsi od benzinu ako volakedy, spotreba mensia ale tiez uz ne vyrazne od benzinu ako volakedy.
Vo väčšine krajín Európy je nafta drahšia ako benzín. U nás je to naopak.
Cize v konecnom dosledku ide vzdy len o setrenie penazi? Benzin je v pohode na dlhe trasy ako nafta?
Vyhoda nafty oproti benzinu je silny krutiaci moment v strednych otackach, co je idealne na dialnicne presuny. Spravidla naftove motory tocia menej a tym padom je auto aj menej hlucne. Taktiez je diesel menej nachylny na vykyvy spotreby pri "tazsej nohe" - rozdiel pri eko a sportovej jazde bude mensi ako pri turbobenzine.
Co sa tyka spotreby, tak rozdiel rovnako vykonnych motorov bude tak 1-2 litre v prospech dieslu, ak jazdis 110 tak rozdiel nebude ziadny.
Nevyhoda je zlozitejsi a nakladnejsi system vstrekovania paliva a zlozitejsia regeneracia filtru pevnych castic, co ale pri pravidelnych dlhych cestach nebude problem. Tiez moze niekomu vadit dieslovy zvuk, ten je ale v modernych autach ovela viac utlmeny ako pri rotacke v starej Octavii.
Co sa tyka spotreby, tak rozdiel rovnako vykonnych motorov bude tak 1-2 litre v prospech dieslu, ak jazdis 110 tak rozdiel nebude ziadny.
Nevyhoda je zlozitejsi a nakladnejsi system vstrekovania paliva a zlozitejsia regeneracia filtru pevnych castic, co ale pri pravidelnych dlhych cestach nebude problem. Tiez moze niekomu vadit dieslovy zvuk, ten je ale v modernych autach ovela viac utlmeny ako pri rotacke v starej Octavii.
3x mesacne dlha trasa to je nic, ber benzin, pri tych nasich cestach aj tak pojdes spodom cize 40% trasy cez dediny...
-
starysomar
Hardcore addict
Výhoda dieselu je výrazne nižšia cena za palivo pri vyššom až vysokom kilometrovom nájazde.
Ťah takmer od voľnobežných otáčok.
Vyšší krútiaci moment.
Životnosť agregátu.
A kopa ďalšieho.
Pravda - ono to 100% platilo tak do roku výroby 2004 než svet začal blbnúť...
Ťah takmer od voľnobežných otáčok.
Vyšší krútiaci moment.
Životnosť agregátu.
A kopa ďalšieho.
Pravda - ono to 100% platilo tak do roku výroby 2004 než svet začal blbnúť...
Opäť pohľad aj z iného uhla...
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/5 ... olandania/
"S vysokou hmotnosťou a akceleráciou však súvisí aj ďalšie negatívum elektromobilov. Tým je vyššie opotrebenie pneumatík. Z tohto zdroja sa uvoľňuje také množstvo pevných častíc, že elektrický Nissan Leaf ich v meste vyprodukuje približne toľko, koľko ich vypustí do ovzdušia z výfukového potrubia moderný naftový VW Golf"
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/5 ... olandania/
"S vysokou hmotnosťou a akceleráciou však súvisí aj ďalšie negatívum elektromobilov. Tým je vyššie opotrebenie pneumatík. Z tohto zdroja sa uvoľňuje také množstvo pevných častíc, že elektrický Nissan Leaf ich v meste vyprodukuje približne toľko, koľko ich vypustí do ovzdušia z výfukového potrubia moderný naftový VW Golf"
-
Makovnik
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Dost divna uvaha,jedine ze si vsetci uzivaju kickdown elektromobolu. Ale pretocit kolesa nema problem ani spalovaci agregat a prudko brzdit do krizovatky, ci rezat zakruty a zodrat pneu. Mne zliezaju gumy po krajoch behuna, lebo nevelmi brzdim do zakrut. Za 2 leta a cca 30tis.km som ich zodral viac, nez predosly majitel rovnomerne za cca 120tis.km
Elektromobil napr. menej opotrebuva kotuce a platnicky. Ked som to tak raz ratal, kolko sa cca opotrebuje materialu z brzd, vychadza to na tony mikropopolceka rocne iba na SK.
Zmysluplnost naftaku vyratas rozdielom v cene paliva (ak si nevyberies vyslovene pruserovy motor, riesit turba, vstreky a podobne garazove rozpravky nema vyznam). Napr. ja robim cca 3-4000km mesacne v poslednej dobe. Benzin, nech bol akykolvek v aute rovnakej triedy, zere o ~1.5L viac (najvacsi rozdiel na dialnici). Tzn. s takym najazdom pri SK cenach paliva skonzumuje benzin o ~55-70Eur viac z penazenky. Rocna uspora okolo 800eur+-nieco. Tzn. za rok vyrovnam aj rozdiel v beznej nakupnej cene noveho auta benal vs. ropak.
Elektromobil napr. menej opotrebuva kotuce a platnicky. Ked som to tak raz ratal, kolko sa cca opotrebuje materialu z brzd, vychadza to na tony mikropopolceka rocne iba na SK.
Kolko budes mat jazd po meste? ak budu opakovane studene starty, a kratke jazdy, do 3-4km, tak benzin. (kvoli DPF filtru u nafty)TK1991 napísal:Zdravim, ked sa kupuje auto na dlhe trasy co sa tym mysli? Cestujem z bratislavy na vychod asi 2 az 3 krat mesacne, inac robim len kratsie trasy oo meste.
Zmysluplnost naftaku vyratas rozdielom v cene paliva (ak si nevyberies vyslovene pruserovy motor, riesit turba, vstreky a podobne garazove rozpravky nema vyznam). Napr. ja robim cca 3-4000km mesacne v poslednej dobe. Benzin, nech bol akykolvek v aute rovnakej triedy, zere o ~1.5L viac (najvacsi rozdiel na dialnici). Tzn. s takym najazdom pri SK cenach paliva skonzumuje benzin o ~55-70Eur viac z penazenky. Rocna uspora okolo 800eur+-nieco. Tzn. za rok vyrovnam aj rozdiel v beznej nakupnej cene noveho auta benal vs. ropak.