Game of Thrones - Seriál

Čo beží v kine, rádiu, tv...?
Muffi
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Game of Thrones - Seriál

Príspevok od používateľa Muffi »

Autor sa od seriálu začal dištancoval od konca 4tej série, keď sa dej začínal dostávať pred dej kníh. Dovtedy s tvorcami spolupracoval a k niektorým častiam sám písal scenár, ale potom s tým uťal. V posledných rozhovoroch sa vyjadruje tak, že seriál si už ide svojou cestou. Žiadnu priamu kritiku počuť nebolo, ale skalní fanúšikovia čo chodia na jeho besedy a sledujú všetky rozhovory atď. tvrdia, že na ňom je poznať, ako sa mu nepáči, akým smerom sa tv show vydala a čo s ňou tvorcovské duo začalo robiť odkedy majú voľnú ruku.

Knihy sú odlišné od cca 5tej série a to fakt dosť výrazne. Zatiaľ čo v knihách sa dej časom komplikoval a všetko bolo prepletenejšie, v tv show sa naopak postupom času všetko zjednodušovalo. Mnohé dejové linky z 4tej a piatej knihy úplne chýbajú, mnohí veľkí hráči o trón tam nie sú, napr. také Dorne je v seriály len paródia na to, o čom to je, takisto Euron, ktorý v tv show je, ale v knihe je jeho linka zásadne iná a veľkolepejšia atď. atď., dokonca v tv show chýba jeden z top kandidátov na železný trón.

Martin im určite povedal kostru, oni sa jej možno snažili držať, ale nemyslím, že úspešne a som si takmer istý, že aj v knihách to bude iné. Ono napr. v knihách *spoiler!!!* ani žiadny Night King nie je, resp. nie ako v tv show,, do TV ho dali, aby divákom stelesnili záporáka a zjednodušilo to...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Popravde, ja do toho nie som tak zažratý a knihy som prečítal naraz a veľmi dávno, takže si to presne nepamätám. :) Ale podľa všetkého bude stáť za to, ísť do kníh. Horšie je, že pochybujem, že to dopíše.

v knihe Night King nie je: fakt? :D :shock:
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

prave ten uvod, ako sa hlavne postavy prechadzaju a za nimi sa deju veci mi prislo ako keby to malo byt z knihy: tato bitka z pohladu X postav. akoby mal ten zaver napisany a vymysla co dat medzi to a zaver Dance with Dragons.

IIKC, tak prezradil tvorcom zaver, lebo si uvedomuje svoj vek a zaveru sa nemusi dozit. aj ked uz je natocene, takze uz je to asi jedno. len tie dve knihy este...
Satanic Warmaster
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Satanic Warmaster »

Ja čo som si stiahol túto epizódu tak tam bolo na konci asi aj 20 minút o tom ako Autory hovorili že sa na túto scénu pripravovali a premýšlali nad tým od prvej sezóny :D Navyše čo som pozeral tak tá dýka mala veľkú spojitosť s veľmi vela vecami a ak by to malo skončiť v knihách inak asi by to bolo čúdné, aj keď knihy som nikdy nečítal :D a čo sa týka toho ako tvrdíte že to nie je už GoT lebo sa stalo to čo očakávali tak si myslím že práve v tom je to originálne, lebo keby sa malo všetko skončiť nejakým zvratom už by nič iné ani nečakali, rovnako keby v každej sezóne na konci umrie niekoĺko hlavných postáv tiež by sme to všetci čakali..
hughito
Redeemer
Redeemer

No ako, čakať na zvrat a brať to teda ako "nezvrat" je celkom čudné... :D
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Ja som knihy nečítal a teda ani jeden zvrat v GOT nebol predvídateľný. Zato tento koniec bol generický príbeh dobro vs. zlo s nesmrteľnými hlavnými postavami a happyendom.

Satanicova teória o zvratoch nezvratoch je moc aj na mňa. :lol:
DoperMTA
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa DoperMTA »

a čo sa stalo s tým deckom s modrými očami, neviem ani v ktorej sérii to bolo, ako stáli biely chodci v kruhu v tej miestnosti so stĺpmi, vôbec si na to nespomínam...
Ba-Yo
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Ba-Yo »

vyrástol? :D
tá scéna mala ukázať čo robia WW s Krasterovymi chlapcami, nič viac
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Ja nechápem prečo nerobia tieto seriály tak, že po 3 rokoch sa doriešia veci, čo tam boli rozrobené a potom príde niečo úplne iné, zase na pár rokov, nejaký nový mocný protivník a tak. Ale že ako teraz toto s NK že naťahovať už aj na 8 rokov je choré nie to dať ešte na ďalšie roky. Toto už dávno mohli skončiť a potom by mohlo prísť zase niečo úplne iné.
Hensym
VIP
VIP

Práveže je to vec, ktorá si tých 8 rokov kľudne zaslúžila, lebo gradovali to fakt bravúrne a darilo sa im to. Problém je, že ak toto bol koniec, tak to bolo trochu prvoplánové.

To čo opisuješ ty, že rozdeliť seriál na kapitoly - takto funguje veľmi veľa seriálov. Viem ti dať hneď 20 príkladov... GOT taký chvala bohu nie je.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ako je to škoda, lebo od prvej série sa riešilo winter is coming a bolo za tým čosi tajomné a hrozivé. Teraz tam zostala Cersei.
Hensym
VIP
VIP

K Cersei som čítal jeden výstižný komentár v spojitosti s Aryou. Ak sa Arya bez problémov vďaka svojmu tréningu dokáže prebojovať cez armádu mŕtvych, a potom cez white walker bodyguardov a skočiť na Night Kinga - ktorého príchod bol gradovaný teoreticky od prvej, prakticky od 4 série, tak aký rešpekt majú teraz akože mať pred Cersei?

Arya sa doslova môže zmeniť na niekoho, odkráčať si do KL a bodnúť Cersei do chrbta, Jon s kamarátmi si zatiaľ môžu dať na severe pivo. Nie? Celé trochu nevyvážené. :) Ale veď uvidíme.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

spoilery tam su.

strasne moc to hrotite... ze od prvej serie je to o armade nemrtvych... ved to neni pravda. ano, riesi sa to od prvej serie, rovnako ako pribeh daenerys, cersei a jamieho, kto bude vladnut 7kralovstvam, kto bude vladnut severu...

proste od zaciatku serialu sa toho riesi strasne vela a cuduj sa svete, v polovici poslednej serie za niektore pribehove vetvy ukoncuju... ja osobne pozeram Game of Thrones, nie People vs Zombies, pre mna ten serial nikdy nebol o tom ze pome porazit hromadu zombikov (co mimochodom bolo od prveho dielu jasne ze nakoniec vyhra dobro nad zlom, hadam nikto nic ine necakal) ale o tom ze vsetkym ide o tron a do toho sa deje este hromada veci naokolo, jedna z nich bola armada nemrtvych.

to davam za najvacsiu chybu serialu po tom co predbehol dejovo knihy, miesto toho aby sa dalej orientovali na politiku a intrigy, stal sa centralnym prvkom serialu boj dobra a zla... tak to nikdy nemalo byt, to je cele caro game of thrones, ze nikto nie je ciernobiely, niektore postavy prechadazaju vyvojom (jamie, tyrion, theon, sansa), niektore proste robia to co vedia najlepsie (cersei, joffrey, jon, arya) ale ziadna z nich nie je vyslovene ztelesnenie dobra ci zla. a akonahle mas taketo postavy tak sa stava pribeh zaujimavym, lebo nevies ako to dopadne, akonahle je pribeh o zivych vs nemrtvych tak akekolvek napatie opada, lebo kazdy vie ako to dopadne. dobro vyhra nad zlom.

ja budem len rad ked sa v poslednych 3 dieloch night king uz ani nespomenie, su tu ovela zaujimavejsie pribehy ako je on.

na druhu stranu, totalne respektujem slabiny tohto dielu (amaterske strategie a taktitky, nelogickosti a lacne skratky) a len to podtrhuje to o com pisem, ze absolutne nemali z toho robit "bitku celeho serialu", "velke finale", keby to bolo na mne tak celeho night kinga aj s jeho armadou vyriesim nejakym premakanym planom, pascou, ktora zaberie polovicu dielu a mozme pokracovat.
a suhlasim s tym ze mal niekto poriadny zomriet, ked uz taka bitka... ale na druhu stranu, kto by zomrel? jaime ma nevyriesene problemy so sestrou, to je zaujimavejsie, hound ma nevyriesene problemy s bratom, daenerys a jon si tiez musia rodinne problemy doriesit. cakal som mozno sansu (aj ked ta podla mna skonci ako warden of the north) alebo aryu, tak uz nema ziadnu ulohu v serialy.
Muffi
Addict
Addict

Súhlasím. Mňa tam tiež viac zaujímajú intrigy a boje o moc, ale to už tam tiež nie je... Lebo stále to bude len boj dobro vs zlo, akurát teraz je zlo akože Cersei a teda neverím, že ešte niečoho zaujímavého sa dočkáme. Bude tam ďalšia bitka a potom zvrhnú zlú Cersei a nejako to lacno dokončia, že ktorá dobrá postava bude mať akú pozíciu na konci atď. Jednu z hlavných postáv zrejme zabijú, aby sa nepovedalo, ale popravde neviem už ani či na to vôbec budú mať gule.

Keď už to chceli hrať epické rozmery ultimátneho boja dobro vs zlo, tak aspoň pri porazení NK mali spraviť čosi, že sa pre jeho zabitie musela nejaká hlavná postava obetovať, alebo že to má následy alebo čosi. Vidím tam paralelu s Pánom Prsteňov, ale bohužiaľ len takú chabú, lebo tam po zabití Witch Kinga ostali hrdinovia potom tým doživotne poznačení, po zničení prsteňa taktiež, ale tuto Arya bodne toho akože ultimátneho záporáka len tak, žiadna obeta, žiadne dôsledky. Je fakt škoda, že výpravný seriál s obrovským rozpočtom takto utrpí na lacný prvoplánový scenár. A keď je pravda, že presne taký záver plánovali roky, tak sa čudujem Martinovi, že si nevydupal, aby sa toho chopili iní ľudia.

Pozeral som včera jeho rozhovor, kde vraví o názore na superhrdinov a on v tom rozhovore povedal "'I don't want to write about a character who's just a dark lord that come do bring darkness to the world". No tak ešteže to HBO presne takto nespravila... Či počkať, vlastne spravila :D
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Mohli nechať zomrieť Aryu pri tom zabití Night Kinga. Brana sa len dotkol a zostala mu popálenina. Aryi mala odpadnúť celá hlava :D
Muffi
Addict
Addict

Idem spojlerovať (aj knihy).
Však už aj v knihách mali vymyslený omnoho lepší koniec, stačilo to prevziať... G.R.R.Martin tam vymyslel legendu o Azor Ahai, ktorý porazil mečom "Lightbringer" veľké zlo (nejakého boha - temný náprotivok toho Lord of Light, kt. slúžila Melisandra) ale až potom, čo osobne zakalil meč v srdci svojej milovanej ženy, teda musel učiniť najvyššiu osobnú obetu aby zvíťazil. Mohli sa pokojne inšpirovať, aspoň trochu ak nie doslovne, ešte tam mal byť ten AA aj znovuzrodený po neviem kľkých rokoch aby zasa porazil zlo... Ale nič :D Nebolo by to lepšie ako než že Arya len tak skočí odnikiaľ a zabodne jedného chlapa a všetko vyriešené?

Spočiatku tam pritom bola aj snaha o nejaká snaha o toto, čo tu píšem, objavovali sa tam horiace meče, Melisandra ako postava vlastne mala mať snahu tohto AA objaviť, ale oni to škrtli a dali vlastný odveci koniec. Fakt to je ako keď dá decko opísať v škole druhému decku úlohu a ono nezvládne ani to a odpíše to zle :D
hughito
Redeemer
Redeemer

Tá Melisandra vlastne tiež dosť od veci...

Ale aby sme stále nehejtovali, ako som už spomenul, tak páčil sa mi úvod. Atmosféra strachu a tajomna podľa mňa super, bomba bola ako postupne v tme zhasínali zapálené meče. Pecka.

Potom bol pre mňa wow efekt, ako Night Kingovi neuškodil oheň (ale to som čakal) a zdalo sa, že bude súboj so Snehom, ale bad ass to vyriešil po svojom. To sa mi páčilo. No a ten záver mal tiež náznaky epickosti, ako skoro všetci mŕtvi, hrdinovia v koncoch a Night Knight s dedkami sa tam začali nastupovať a fakt sa chvíľu zdalo, že to dopadne inak, ako sa čakalo... no a potom sa to dosralo. ;)

Inak ešte ma zaujala jedna vec: predtým bojovali asi 7 so stovkami nemŕtvych a úplná pohodička. Boli pomalí, slabí... Teraz mi prišli nemŕtvi akýsi upgradnutí, niečo na štýl tých zelených duchov v Pánovi prsteňov, čo sa len tak valili... :nono:

A som zvedavý, aká armáda sa sformuje proti Cersei, však tam nikto nezostal.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

k Azor Ahai, neviem ci to bolo cielene, ale mne sa pacilo ze cele to bozstvo bol taky viac menej fail. cely cas si nahovarali ako ich nejake proroctvo zachrani, melisandre a stanis furt hladali nieco, nakoniec stanis tomu uveril az tak ze zabil vlastnu dceru a nakoniec z toho nic nebolo. cele to bozstvo nie je uplny fail, ved horiace mece horeli aj ozivovat mrtvych vedeli, ale nakoniec sa ukazalo ze je to len dalsi z tych hromady bohov a neni v nicom lepsi.
ale co my vieme, melisandre nieco videla na aryi, mozno viac nez len to ze je faceless, mozno je arya v skutocnosti znovuzrodeny azor ahai :)

ja tiez nechcem len hejtovat, cely diel som pozeral so zatajenym dychom, lebo v ziadnom momente si nemal istotu kto zomrie. jasne, nakoniec nezomrel nikto podstatny (pre mna), ale je to ozaj take minus? v com by to bolo lepsie keby napriklad arya alebo tyrion zomrel? akurat by mi bolo smutno, neviem ci by som mal realne lepsi pocit z tej bitky.

k tym nemrtvym, to ma nasralo asi naviac, ze to bolo take ocividne hollywoodsky nelogicke. este ked to islo tesne po sebe, theon ochranuje brana a zombici celkou rychlostou nabiehaju zo vsetkych stran, prestrih, jon je obkluceny (alebo to bola daenerys?) zombikmi, ti vsak idu pekne pomalicky aby nahodou ho neobklucili a nezabili.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Game of Thrones - Seriál

Príspevok od používateľa CheZteR »

asi sa nepovazujem za nejakeho oddaneho fanusika, v podstate som to zacal pozerat minuly mesiac po par epizodach denne a zhltol som vsetko za cely mesiac
zial od 5. serie je citelny pokles v scenari, a na to aky obrovsky hype je ohladom 8. serie je to riadny ale riadny shit, nic v zlom, ale ak to pozerate kontinualne a zaradom a naraz, ten pokles proste vidite, necakal som na seriu 2 roky, necakal som nic, pozeral epizodu a epizodou a ide to dolu vodou, zial, malo to obrovsky potencial ale ako keby ten serial dostal do ruk niekto iny a urobil z toho nieco ine :(
posledna vojna mala byt epicka, ale nebola, bol to cierny chaos v ktorom nebolo nic vidno a zasa raz zvitazila nelogickost ako krokov hrdinov tak aj strategie obrany resp. utoku

pre mna najlepsia vojna bola bitka bastardov, tomu sa proste nic nevyrovna, skuste si to porovnat...

k zaveru sa nevyjadrujem, aryu asi necakal nikto, mozno ma to trochu potesilo, keby proste skoncili s Branom, nikdy by sme sa nedozvedeli co so sebou robil 8. serii a v podstate jeho dejove linky by boli uplne zbytocne, na druhej strane, takto zrejme uplne pochovali NK, toho NK, ktory bol schopny odhalit Brana ked nad nim lietal ako havran a dokonca sa ho dotkol, tak ten isty NK nedokazal zistit ze Arya na neho vyskoci, smiesne... tvorcovia to uz nemaju vo svojich rukach a plataju to jednou hlupostou za druhou, som zvedavy ako to ukoncia, nie ako to skonci, to je zrejme nam vsetkym jasne pretoze ocividne nemaju odvahu zabit ziadneho z hrdinov, tu na to mali kopec logickych moznosti, ale som zvedavy na to akou cestou to ukoncia, ak to bude obycajna zlatanina typu ze si vsetci zahoja rany a pojdu do KL a zabiju cersei, bude to riadny shit, ja chcem od GoT zvraty! necakane a ktore mi vyrazia dych! nie ze od 7. serie viem, ako skonci osma!

cakam na dalsiu cast a som zvedavy kde je vlk, nemali by byt este 2? johnov a ayrin?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ja to nechcem nejak moc obhajovat, bolo to cheap podla mna tiez, ale treba to brat tak ze NK nie je vsemocny a vseschopny. to ze sa dotkol brana a ze ho odhalil je len preto ze bran spravil chybu.
bran je z mojej strany vyrieseny, jeho ulohou bolo prevziat na seba ulohy 3okej vrany a uchranit sa pred NK, nic viac, nic viac by som ani necakal. cela idea je aj ako stredoveky chlapec na vozicku je stale na nieco dobry.
rovnako by som cakal vysvetlenie o tom ako arya zabila NK, jednoducho tym ze ona je faceless a to asi NK necakal.
to je inak otazka co ma celkom zaujima, v akom vztahu su rozne bozstva, mame tu Lord of Light a Lord of Darkness, ich pritomnost je viditelna, Faceless God tam je niekde tiez ale aky je medzi nimi vztah? mohol NK tusit ze vobec niekto ako arya s takymi schopnostami existuje?
no a potom tu mame novych bohov, ktori ale vypadaju byt skor symbolicki ako realny, lebo doteraz sme ziadnu prakticku ukazku ich sily nevideli.
Napísať odpoveď