Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Muffi
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa Muffi »

No ktohovie, ako je tá ich vzorka reprezentatívna. Plus zohľadňuje sa tam to, že mnoho ľudí telku a naše tv stanice nepozerá vôbec? Počíta sa to na základe nejakých zariadení priamo v TV (čo by som súdil na základe slova "peoplemeter", alebo je to forma nejakej ankety? Lebo ak prvé, tak tam zohľadňujú len ľudí, čo majú televízor a teda je to absolútne nereprezentatívne a následne aj skreslené.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Muffi napísal:No ktohovie, ako je tá ich vzorka reprezentatívna. Plus zohľadňuje sa tam to, že mnoho ľudí telku a naše tv stanice nepozerá vôbec? Počíta sa to na základe nejakých zariadení priamo v TV (čo by som súdil na základe slova "peoplemeter", alebo je to forma nejakej ankety? Lebo ak prvé, tak tam zohľadňujú len ľudí, čo majú televízor a teda je to absolútne nereprezentatívne a následne aj skreslené.
Na metodiku zberu a vyhodnocovania dat sa musis pytat toho, kto tie data zozbieral a vyhodnotil.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Problém s "píplmetrami" je ten, že na to, aby si tu zázračnú krabičku získal, musíš XY hodín denne sledovať TV. Takže logicky sa im nedarí takýmto spôsobom zachytiť trendy, ako sú napríklad ľudia, ktorí TV pozerajú len veľmi občas alebo sledujú pravidelne len 1-2 programy. Ľudí, ktorí teraz sledovali hokej mohlo byť ešte oveľa viac - veľa Slovákov si zápas pozrelo v bare a pod. Konkurencia s tým počítala, preto JOJka nasadila v primetime C-čkový film "Lovci čarodejníc - Janko a Marienka", ktorý dávali už XYkrát za posledný rok aj na svojom druhom a treťom kanále.

Tie údaje z "píplmetrov" než o nejakej veľkej štatistike, sú skôr pre účely jednotlivých TV, ktoré si ich spoločne dávajú vypracovávať a na základe toho potom zákazníkom ponúkajú cenník marketingového priestoru a rozhodujú sa, či nejaká nová relácia/seriál má nárok na daný čas, alebo sa posunie, alebo odvysielajú len pilotný diel a potom to strčia do archívu.
:mrgreen:

Na nejaké sofistikovanejšie meranie sledovanosti sú technologické prostriedky, vysielanie je digitálne a ak máte "káblovku", tak nie je problém zistiť, kto čo sleduje...váš provider to pravdepodobne vie, rovnako ako vie, na aké stránky chodíte. Akurát, že to by už bol dosť veľký zásah do súkromia, ak by tieto údaje poskytovali ďalej (pod "ďalej" myslím inej súkromnej spoločnosti) a obchodovali s nimi, bez vášho súhlasu.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Toto som sa vlastne tiež chcel opýtať. Dá sa pri bežnom digitálnom vysielaní merať, čo kto pozerá? Mne sa to teda od internetového providera zdá dosť drasticky rozdielne. Nie som expert ani na siete, ani na TV signál, ale nejaká základná logika, ktorú za tým vidím mi hovorí, že ani pri digitálnej TV sa to odsledovať nedá (?).
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Pri DVB-X sa to neda podla mna. Pri IP TV logicky hej.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ephramko napísal: Na nejaké sofistikovanejšie meranie sledovanosti sú technologické prostriedky, vysielanie je digitálne a ak máte "káblovku", tak nie je problém zistiť, kto čo sleduje...váš provider to pravdepodobne vie, rovnako ako vie, na aké stránky chodíte. Akurát, že to by už bol dosť veľký zásah do súkromia, ak by tieto údaje poskytovali ďalej (pod "ďalej" myslím inej súkromnej spoločnosti) a obchodovali s nimi, bez vášho súhlasu.
Trosku poopravim, internetovy provider na ake IP a domeny sa pripajas, ale uz nevie na ake konkretne stranky chodis.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Ake ma vlastne zabepecenie prezidentsky palac v ba (Grassalkovichov)... Ma vobec nepriestrelne okna? (alebo proti raketovy system :D ) Alebo na slovensku prezident vobec take veci nepotrebuje?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

U nás také zabezpečenie nemá ani Gabčíkovo a ani jadrová elektráreň, tak na čo prezident? :D Našou najlepšou protiteroristickou zbraňou je to, že nás teroristi nevedia nájsť ani na mape. A keby nás aj niekto našiel a prišiel sem, tak nasadíme druhú zbraň silného kalibru "Aliens police", kde bežne cudzici čakajú od polnoci v spasákach pred budovou a nikto z policajtov nehovorí po anglicky.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Dnes ma žena ťukla pri parkovaní (predný nárazník a blatník), ide to z jej poistky a zaujala ma jedna vec. Čo ak by som, kým príde niekto na obhliadku z poisťovne, na tom istom mieste auta niekoho ťukol ja, a mám len PZP. Robili by problémy, lebo by mi neverili že tá škoda je z tej prvej udalosti, alebo je to v poriadku?
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

Niekedy v noci sa zobudim a mam pred očami že ľudský život je bezbranný, je to len taký malý plamienok na zápalke ktorý môže byť zo sekundy na sekundu sfuknutý. Aká je šanca napr. že zem sa vychýli z obežnej dráhy a nastane tu klimatická pohroma alebo tretia svetová alebo nastane výbuch ďalšej jadrovej elektrárne alebo iná vesmírna inteligencia nás napadne. Existuje niečo ako ktorá apokalypsa v 21. storočí je najpravdepodobnejšia?!
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Sú veci, nad ktorými je lepšie neuvažovať. Proste žiť, tešiť sa z každého dňa, s malých vecí. :)
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

M4jk1:-) napísal:Niekedy v noci sa zobudim a mam pred očami že ľudský život je bezbranný, je to len taký malý plamienok na zápalke ktorý môže byť zo sekundy na sekundu sfuknutý. Aká je šanca napr. že zem sa vychýli z obežnej dráhy a nastane tu klimatická pohroma alebo tretia svetová alebo nastane výbuch ďalšej jadrovej elektrárne alebo iná vesmírna inteligencia nás napadne. Existuje niečo ako ktorá apokalypsa v 21. storočí je najpravdepodobnejšia?!

co si si zacal davat do fajky? :lol:
najpravdepodobnejsia je klimaticka zmena a s nou spojene geopoliticke problemy
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

M4jk1:-) napísal:Niekedy v noci sa zobudim a mam pred očami že ľudský život je bezbranný, je to len taký malý plamienok na zápalke ktorý môže byť zo sekundy na sekundu sfuknutý. Aká je šanca napr. že zem sa vychýli z obežnej dráhy a nastane tu klimatická pohroma alebo tretia svetová alebo nastane výbuch ďalšej jadrovej elektrárne alebo iná vesmírna inteligencia nás napadne. Existuje niečo ako ktorá apokalypsa v 21. storočí je najpravdepodobnejšia?!
Kludne to moze byt mutacia nejakeho vyrusu, aj ked si nemyslim, ze by prislo nieco co vyhuby uplne cele ludstvo.
Inac pocit bliziacej sa apokalipsy ludstvo sprevadza od jeho vzniku (antika, krestnstvo, stredovek, prakticky kazde naboznestvo ma v sebe nejaky koniec sveta,...), ta mylsinka je proste velmi oblubena a da sa na nej vystavt uspesna sekta.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

min raz tyzdenne mam doma rozky. a kedze sa kvalita v obchodoch hodne lisi, tak som si ich zvykol nakupovat v jednom obchode, kde mi chutili najviac. potom ta kvalita upadla, tak som zasa zmenil hypermarket a takto to menim uz dlhsie az sa mi zda ako keby sa samotni vyrobcovia v hypermarketoch tocili. ja neviem preco, mozno prave aby si ludia nezvykli chodit do jedneho? ja viem, silna rozkova konspiracia :D ale fakt nechapem preco u nas v lidli je perfektny rozok a v bille humac, ktory chuti jak z podrtenych pilin a zrazu je to naopak :D
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

M4jk1:-) - tento dokument je dobrou odpovedou na tvoju otazku, aj ked nakoniec si musis odpovedat sam, co z toho je najpravdepodobnejsie, kazdopadne je to tam pekne a podrobne ukazane...

Soudný den: 10 způsobů, jak skončí svět (75%)

Inak momentalne je akakolvek podobna obava zbytocna, ked ta na 99.99% o niekolko desiatok rokov zabije (zatial) nevyliecitelna choroba ktoru mas.
Spoiler
Je to staroba, ktora sa sice nepovazuje za chorobu, ale ma vsetky priznaky a podobnosti. Ak vas to zaujima, riesili sme to v teme "Nesmrtelnost".
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Keď sa bojíte staroby, tak si predsa ešte teraz za mlada môžete kúpiť motorku. :lol: :lol:
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

M142 napísal:min raz tyzdenne mam doma rozky. a kedze sa kvalita v obchodoch hodne lisi, tak som si ich zvykol nakupovat v jednom obchode, kde mi chutili najviac. potom ta kvalita upadla, tak som zasa zmenil hypermarket a takto to menim uz dlhsie az sa mi zda ako keby sa samotni vyrobcovia v hypermarketoch tocili. ja neviem preco, mozno prave aby si ludia nezvykli chodit do jedneho? ja viem, silna rozkova konspiracia :D ale fakt nechapem preco u nas v lidli je perfektny rozok a v bille humac, ktory chuti jak z podrtenych pilin a zrazu je to naopak :D
robil som pre Tesco 4 roky na prevadzke a môžem ti povdať, že za 4roky sa na tej prevádzke dodávateľ čerstvých rožkov a chleba nezmenil, je to už dva roky čo som preč odtiaľ a stale je ten istý dodávateľ (teda Vamex). Poznám ľudí, ktorí chodia do toho Tesca práve kvôli chlebu a rožkom z Vamexu, vo Freshi majú iného dodávateľa a od neho im nechutia. Takže ak ti raz chutia a raz nie, bude to asi chyba samotnej pekárne :D
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

M142 napísal:min raz tyzdenne mam doma rozky. a kedze sa kvalita v obchodoch hodne lisi, tak som si ich zvykol nakupovat v jednom obchode, kde mi chutili najviac. potom ta kvalita upadla, tak som zasa zmenil hypermarket a takto to menim uz dlhsie az sa mi zda ako keby sa samotni vyrobcovia v hypermarketoch tocili. ja neviem preco, mozno prave aby si ludia nezvykli chodit do jedneho? ja viem, silna rozkova konspiracia :D ale fakt nechapem preco u nas v lidli je perfektny rozok a v bille humac, ktory chuti jak z podrtenych pilin a zrazu je to naopak :D
Nebude to skor tym, ze sa nimi prejes a potom ti chutia viac ine?

Ja to sice tak s rozkami nemam, ale stale mam konkretne jedlo, ktore si davam dookola.. Momentalne pre mna neni nic lepsie ako Penne + Nivova omacka + kuracie kusky z I love Pasta, az mi je trapne to tam stale pytat :lol: (obdobie s tymto jedlom uz taham snad aj polroka) Predtym som mal take obdobia s Pecenym masom, Cheese kingom, Vyprazanou treskou, Stroganov, Pizza bolognese a co ja viem este. :lol:
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

M142: skúšal si niekedy rožky z pekárne Kristián? lepšie rožky ťažko najdeš. Pekáreň je v Ľubovni ale dajú sa kúpiť aj v poprade v tatrakone čo je vedľa polície.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

mLuks napísal: robil som pre Tesco 4 roky na prevadzke a môžem ti povdať, že za 4roky sa na tej prevádzke dodávateľ čerstvých rožkov a chleba nezmenil, je to už dva roky čo som preč odtiaľ a stale je ten istý dodávateľ (teda Vamex). Poznám ľudí, ktorí chodia do toho Tesca práve kvôli chlebu a rožkom z Vamexu, vo Freshi majú iného dodávateľa a od neho im nechutia. Takže ak ti raz chutia a raz nie, bude to asi chyba samotnej pekárne :D
Sorry za OT, ale to môžeš byť rovno Riškov osobný poradca pre záležitosti týkajúce sa teplých rožkov :lol:
Napísať odpoveď