Ahojte,
sorry ze az teraz odpovedam, ale mozno to niekomu dalsiemu pomoze:
V den udelenia nem. obcianstva (november 2018) mi nemecky urad vravel, ze musim odovzdat slovenske doklady, ktore oni poslu na slov. ambasadu v Berline.

(Toto nie je podla mna nikde pevne regulovane, zavisi od uradu a krajiny. - Mojej sestre v rovnakej situacii v Britanii chceli zobrat na SK ambasade doklady az po udeleni brit. obcianstva, ale nakoniec nezobrali

)
Potom som sa bola ohlasit na nem. ambasade, ze mi zaniklo slov. obcianstvo (to tzv. sebaudanie, ktore je povinnostou pod hrozbou pokuty 5000 Eur, akurat, ze tam nie je vobec stanovena casova lehota

). Na ambasade mi dali moznost podpisat prehlasenie, ze doklady nebudem pouzivat a vratili mi ich (akoze neplatne.. -to je na dlhe rozpravanie). Zaroven som odovzdala podklady k znovuudeleniu obcianstva - to bolo v decembri 2018.
Obcianstvo mi bolo znovuudelene v juli 2019, pricom sa velvyslanec cudoval, ze doklady stale mam (odvtedy sa zakon zmenil a doklady musi kazdy odovzdat a potom o ne znovu poziadat). Vravel mi, ze na jesen 2019 mam zavolat, ci su doklady odblokovane, resp. platne a mozem s nimi cestovat etc.
V zime 2019 som obvolala vsetky mozne urady a vysledok bol, ze mi to cez telefon nemozu povedat, kvoli ochrane os. udajov

Takze ked pojdem najblizsie na SVK, uvidim, ci moje doklady platia.
//autoeditácia príspevku (17 Jan 2020, 9:42)
ephramko napísal:Pokiaľ neprebehne tzv. samoudanie alebo ťa nenapráska tvoja nová vlasť, tak nie, Slovensko to nemá ako zistiť. V komunikácii so slovenskými úradmi predsa nebudeš ukazovať svoj novučičký passport, ale slovenský občiansky/pas.
V mojom pripade komunikovali nem. urady so slov. ambasadou v Berline a slovenske doklady mi vzal nemecky urad tesne pred udelenim nem. obcianstva.
//autoeditácia príspevku (17 Jan 2020, 9:45)
jackb napísal:aka je sankcia zo strany Slovenska, teda okrem straty obcianstva, ak by ma krajina, v ktorej ziskam obcianstvo udala?
Sankcia zo strany Slovenska je 5000 Eur (zakon sa mi nechce hladat, sry.) Ale otazne naozaj je, ako to chcu vymahat, ked uz clovek nie je obcan.
//autoeditácia príspevku (17 Jan 2020, 9:49)
ephramko napísal:Sankcia je odobratie občianstva predsa.

O ktoré si následne hneď môžeš požiadať znovu a oni ti ho aj dajú, lebo spĺňaš podmienky (máš na Slovensku žijúcich príbuzných v 1. a 2. rade, sám si na Slovensku vyrastal, ovládaš slovenčinu a si prispôsobený našim kultúrnym a sociálnym zvyklostiam). Len musíš zase zaplatiť za kolok.
Co som si nacitala, nie je to take jednoduche. Keby som chcela poziadat o slov. obcianstvo regulerne, musela by som dokazat, ze som mala 8 rokov nepretrzity pobyt na SVK, pracujem tam a podobne, (napriek tomu, ze cela moja rodina su Slovaci a ziju na Slovensku). No a kedze som v Nemecku uz vyse 8 rokov, studujem tu, pracujem, platim odvody a poistenie.. tazko by som dokazala, ze na Slovensku mam stred mojich zaujmov.