Dvojite obcianstvo v SR

Diskusie na politické témy...
kathleen
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Dvojite obcianstvo v SR

Príspevok od používateľa kathleen »

Ahojte!

Chcem v Nemecku poziadat o obcianstvo. Neviete/ nemate skusenost, ci sa musim vzdat slovenskeho? Podla mojich resersi na internete je to tak, ze sa musim vzdat slovenskeho a nasledne mozem o poziadat o jeho vratenie. Je to tak, alebo sa nieco uz zmenilo v legislative?

Poprosim len overene informacie s uvedenim zdroja, dohady a uvahy mi nepomozu. Dik :)
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Dvojite obcianstvo na SR

Príspevok od používateľa mirak2 »

http://sikra.blog.sme.sk/c/381169/dvoji ... vakom.html
podla tohto ti obcianstvo zanikne, ty sa musis priznat, ze ti zaniklo (samoudanie :lol: ) a nasledne mozes poziadat o slovenske obcianstvo. vcelku jednoduche. (sarcasm)
M142
Addict
Addict

Re: Dvojite obcianstvo v SR

Príspevok od používateľa M142 »

cital som, ze niektori ludia jednoducho dvojite obcianstvo zatajuju aby im nase nebolo odnate. ako je to vobec mozne? stat nema odkial zistit, ze som prijal ine obcianstvo?

btw riesila si to nakoniec? ako to prebiehalo ako ano?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Pokiaľ neprebehne tzv. samoudanie alebo ťa nenapráska tvoja nová vlasť, tak nie, Slovensko to nemá ako zistiť. V komunikácii so slovenskými úradmi predsa nebudeš ukazovať svoj novučičký passport, ale slovenský občiansky/pas.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

no a pri akej prilezitosti ta moze napraskat? a ako napr pri takychto prilezitostiach funguje dochodok? ak ho zacnes poberat z inej krajiny, tak to viacmenej musia zistit, nie?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Netuším akú oznamovaciu povinnosť majú v tomto krajiny EÚ. Ale úplne cudzí štát, s ktorým Slovensko nemá žiadne väzby, by ťa nemal ako napráskať. Pretože aj keď sa Slovensko dozvie, že sa ideš v zahraničí oženiť, tak to ešte automaticky neznamená, že dostaneš občianstvo. Slovensko napríklad takýmto osobám udeľuje len povolenie na pobyt a prácu.

Keď berieš dôchodok zo zahraničia, znamená to, že si tam dlhé roky pracoval a platil si dôchodkové poistenie, ale ešte to automaticky neznamená, že máš aj občianstvo. Sú dôchodcovia, ktorým chodí slovenský aj zahraničný dôchodok.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

aka je sankcia zo strany Slovenska, teda okrem straty obcianstva, ak by ma krajina, v ktorej ziskam obcianstvo udala?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Sankcia je odobratie občianstva predsa. :lol: O ktoré si následne hneď môžeš požiadať znovu a oni ti ho aj dajú, lebo spĺňaš podmienky (máš na Slovensku žijúcich príbuzných v 1. a 2. rade, sám si na Slovensku vyrastal, ovládaš slovenčinu a si prispôsobený našim kultúrnym a sociálnym zvyklostiam). Len musíš zase zaplatiť za kolok.

Že to znie ako totálna hlúposť? A čo by ste čakali od Fica a SMERu. Oni ten zákon vytvorili ako "bububu" pre slovenských Maďarov, že keď získajú maďarské občianstvo, tak im zoberú to slovenské a potom na nich tento štát bude nazerať ako na cudzincov (z čoho vyplývajú nepríjemné byrokratický ťahanice), aj keď tu žijú celý život.

Veľa politikov z SMK má dvojité občianstvo. Pokiaľ sa tým nepochvália, tak sa to Slovensko nemá odkiaľ dozvedieť.

A aj to prípadné "udanie" prebieha tak nepriamo. Niektoré krajiny proste vyžadujú výpis z registra trestov. Zatiaľ čo niektorým stačí dokument, ktorý im sám prinesieš, iné štáty oficiálne posielajú žiadosť na ambasádu, kde asi aj napíšu, že prečo to chcú (tento váš občan žiada u nás občianstvo). A vtedy môže Slovensko získať info, že chceš povedať byebye svojej rodnej hrude.

Výnimku z tohto nášho zákona tvoria osoby, ktoré dvojité občianstvo získali narodením.
Michi
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Michi »

Podla mna to nie je oficialne regulovane rovnako ako trvale/prechodne pobyty.
Legislativa ohladom tohto sa pomerne casto meni, ja osobne som mam 2 obcianstva a bud z jednej alebo druhej strany (statu) bolo povedane ze do xy rokov sa treba rozhodnut potom sa to predlzovalo a momentalne je to tak, ze sa nikto o to nezaujima. Ale asi zalezi aj od sposobu nadobudnutia obcianstva
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ephram, ano. link tu som este necital, ale minuly rok som cital blog prave o znovunadobudnuti slovenskeho obcianstva. myslim, ze aj keby som medzi 18. a 23. rokom zivota na Slovensku neokusil vysoke davky absurdnosti slovenskej byrokracie, tak by som sa im na to papierovanie vykaslal aj tak :D
kathleen
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa kathleen »

Ahojte,
sorry ze az teraz odpovedam, ale mozno to niekomu dalsiemu pomoze:

V den udelenia nem. obcianstva (november 2018) mi nemecky urad vravel, ze musim odovzdat slovenske doklady, ktore oni poslu na slov. ambasadu v Berline. :roll: (Toto nie je podla mna nikde pevne regulovane, zavisi od uradu a krajiny. - Mojej sestre v rovnakej situacii v Britanii chceli zobrat na SK ambasade doklady az po udeleni brit. obcianstva, ale nakoniec nezobrali :psssst: )

Potom som sa bola ohlasit na nem. ambasade, ze mi zaniklo slov. obcianstvo (to tzv. sebaudanie, ktore je povinnostou pod hrozbou pokuty 5000 Eur, akurat, ze tam nie je vobec stanovena casova lehota :smt059 ). Na ambasade mi dali moznost podpisat prehlasenie, ze doklady nebudem pouzivat a vratili mi ich (akoze neplatne.. -to je na dlhe rozpravanie). Zaroven som odovzdala podklady k znovuudeleniu obcianstva - to bolo v decembri 2018.

Obcianstvo mi bolo znovuudelene v juli 2019, pricom sa velvyslanec cudoval, ze doklady stale mam (odvtedy sa zakon zmenil a doklady musi kazdy odovzdat a potom o ne znovu poziadat). Vravel mi, ze na jesen 2019 mam zavolat, ci su doklady odblokovane, resp. platne a mozem s nimi cestovat etc.

V zime 2019 som obvolala vsetky mozne urady a vysledok bol, ze mi to cez telefon nemozu povedat, kvoli ochrane os. udajov :D Takze ked pojdem najblizsie na SVK, uvidim, ci moje doklady platia. :P

//autoeditácia príspevku (17 Jan 2020, 9:42)
ephramko napísal:Pokiaľ neprebehne tzv. samoudanie alebo ťa nenapráska tvoja nová vlasť, tak nie, Slovensko to nemá ako zistiť. V komunikácii so slovenskými úradmi predsa nebudeš ukazovať svoj novučičký passport, ale slovenský občiansky/pas.
V mojom pripade komunikovali nem. urady so slov. ambasadou v Berline a slovenske doklady mi vzal nemecky urad tesne pred udelenim nem. obcianstva.

//autoeditácia príspevku (17 Jan 2020, 9:45)
jackb napísal:aka je sankcia zo strany Slovenska, teda okrem straty obcianstva, ak by ma krajina, v ktorej ziskam obcianstvo udala?
Sankcia zo strany Slovenska je 5000 Eur (zakon sa mi nechce hladat, sry.) Ale otazne naozaj je, ako to chcu vymahat, ked uz clovek nie je obcan.

//autoeditácia príspevku (17 Jan 2020, 9:49)
ephramko napísal:Sankcia je odobratie občianstva predsa. :lol: O ktoré si následne hneď môžeš požiadať znovu a oni ti ho aj dajú, lebo spĺňaš podmienky (máš na Slovensku žijúcich príbuzných v 1. a 2. rade, sám si na Slovensku vyrastal, ovládaš slovenčinu a si prispôsobený našim kultúrnym a sociálnym zvyklostiam). Len musíš zase zaplatiť za kolok.
Co som si nacitala, nie je to take jednoduche. Keby som chcela poziadat o slov. obcianstvo regulerne, musela by som dokazat, ze som mala 8 rokov nepretrzity pobyt na SVK, pracujem tam a podobne, (napriek tomu, ze cela moja rodina su Slovaci a ziju na Slovensku). No a kedze som v Nemecku uz vyse 8 rokov, studujem tu, pracujem, platim odvody a poistenie.. tazko by som dokazala, ze na Slovensku mam stred mojich zaujmov.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

No jo, Nemci musia mať vo všetkom Ordnung. Takže ťa udali ešte skôr, ako si sa stihla samoudať. :lol:

Máš pravdu, udelenie štátneho občianstva SR je komplikované, ak si cudzinec (ale ty si išla cez výnimku tzv. žiadosť o udelenie občianstva po strate občianstva). Kladieme milión podmienok a aj napriek tomu tam je klauzula, že pri splnení všetkých podmienok žiadateľom, občianstvo nie je nárokovateľné. Inými slovami, keď sa úradníkovi niečo nebude páčiť, máš smolu. Udelujeme najmenej občianstiev v EÚ. Konkrétne v roku 2019 sme dali občianstvo len 7 ľuďom (a z toho jeden bol ten golfista z JAR).
https://www.minv.sk/?statistiky-20
kathleen napísal:Obcianstvo mi bolo znovuudelene v juli 2019, pricom sa velvyslanec cudoval, ze doklady stale mam (odvtedy sa zakon zmenil a doklady musi kazdy odovzdat a potom o ne znovu poziadat). Vravel mi, ze na jesen 2019 mam zavolat, ci su doklady odblokovane, resp. platne a mozem s nimi cestovat etc.
V zime 2019 som obvolala vsetky mozne urady a vysledok bol, ze mi to cez telefon nemozu povedat, kvoli ochrane os. udajov :D Takze ked pojdem najblizsie na SVK, uvidim, ci moje doklady platia.
To sú tie slávne slovenské protiteroristické opatrenia. :lol: Byrokracia, buzerácia a chaos, až žiadateľa znechutia natoľko, aby si povedal, že občianstvo tohto bananistanu nechce. A to si ani nemusela kempovať od predošlého dňa pred "Aliens office", aby ti potom policajt povedal, že ti chýba nejaký papier a máš prísť inokedy.
:lol:

Osobne by som si na Slovensku zažiadal o nový pas. Nezdá sa mi to bloknutie a odblokovanie. Na Slovensku síce nemusíš mať problém, ale môžeš mať problém, ak by si išla mimo EÚ. Boli u nás prípady, že niekto mal bloknutý pas, lebo ho akože stratil a potom bol nahlásiť, že ho len mal v šuflíku. Slovenské úrady tvrdili, že všetko je OK. A potom keď za pár mesiacov letel do USA, tak ho nechali odletieť a v USA ho otočili späť. Práve kvôli tomu pasu. Keď je raz pas nahodený v tom varovnom systéme, tak je tam navždy.
Napísať odpoveď