Planovane zastaravanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Planovane zastaravanie

Príspevok od používateľa jackb »

mas ku tym ipadom aj iny zdroj ako dake video? ja akosi od cias duchov doby na yt "dokumenty" neverim
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Andi_Cibula

Kondenzatory, spominali cenu pol centa, opravar ktory ich meni mozno denne, ak by teda kvalitne stali 10x viac, bolo by to 5 centov, ak 100x viac, 50 centov, tie dvojnasobne rozmery, aky velky je taky kondenzator?
Výrobcovia tlačiarní odrbávajú. Ale je už len hlúposť zákazníka
Priznas prakticky kazitko, ale dodas ze vinny je nakoniec zakaznik?? Pritom vsetky velke znacky to maju rovnako, takze tazko si vybrat.
Ten dokument je blbosť.
Ktory a preco?

jackb

Na akej stranke to musi byt aby si to akceptoval? Hladal som, ale neviem to najst, divne, inak ten dokument bol odvysielany na RTVS, Arte a este jednej nemeckej tv, tusim aj spanielskej.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

NBER vo svojej štúdii zohľadňoval v prípade elektromobilov vplyv na prostredie elektrárňami vyrábajúcimi elektrickú energiu spotrebovávanú elektromobilmi a v prípade benzínových automobilov priame emisie vznikajúce spaľovaním benzínu.

Takže nabíjanie pomocou slnečnej energie tu nepatrí že? Napríklad Tesla.
beardie
Redeemer
Redeemer

aj na vyrobenie panelov sa minie nejaka energia a znecisti sa zivotne prostredie
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Na vyrobenie všetkého sa minie nejaká energia.
beardie
Redeemer
Redeemer

to sice ano, ale treba si ju porovnat s energiou vynalozenou na ziskanie 1 kWh energie zo solarnej, tepelnej, vodnej a jadrovej elektrarne
podobne aj s emisiami a znecistenim zivotneho prostredia
je znamy fakt, ze tepelna elektraren vyluci do okolia vacsie mnozstvo radioaktivity ako jadrova elektraren pri rovnakom mnozstve vyrobenej energie
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Zabudas na jednu vec. Benzin sa bude vzdy len spalovat.

Vyroba elektriny sa posuva dalej a dalej. Niekde je jej vyroba stale o paleni uhlia. Inde sa riesi pomerne ciste jadro. A este inde maju hydroelektrarne ci geotermiku ci jak sa tomu nadava... Zober si ze byvas v Kanade. V takej Manitobe tvori elektrina zo spalovania ani nie pol percenta celkovej spotreby.
A v takom pripade chces riesit nejake porovnania so severovychodom USA kde sa stale vacsina elektriny vyraba palenim uhlia?
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak po prve, take studie su casto zaplatene, okrem ineho aj toto sa spominalo uz v tom znamom dokumente Žiarovková konšpirácia.

Po druhe, ako uz ini naznacili, treba mysliet na to, ako sa ta energia vyraba, napr. len z prilivovych vln na pobrezi USA by bolo mozne vyrobit energiu potrebnu pre USA, tusim aj niekolkonasobne - a co este solarna, veterna energia a ine...

Po tretie, pocitaju tieto studie aj s tym, ze na to, aby sa benzin dostal az to tych aut, je tiez nutne spotrebovat mnoho energie, napr. na transport? Taktiez niektore suciastky pri elektromobiloch nie je potrebne ani vyrobit, ani opravovat, ani vymienat, tam sa opat usetri mnoho energie pri elektromobiloch.

Inak si nie som celkom isty, ci to patri k teme.

//autoeditácia príspevku (10 Júl 2017, 19:55)
EÚ chce menej kazítok a výrobky, ktoré sa dajú ľahko opraviť

Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Dostupnost nahradnych suciastok by sa dala vylepsit, to je fakt. A tiez s opravitelnostou vyrobkov je to cim dalej, tym horsie - ziadne sroby, iba same zacvakavacky, alebo pre istotu rovno zalepene, aby sa to ani nahodou nedalo rozobrat bez zlomenia niecoho. Preto by som aj ocenil, keby boli dostupne servisne manualy, kde byva navod, ako spravne rozoberat. Zatial sa mi ale podarilo rozobrat vsetko, co bolo treba opravit (a potom aj poskladat :D), ale obavam sa, ze lepsie to uz nebude.
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

Ako planovat zastaravanie? napr. zivotnostou baterie
http://www.bbc.com/news/technology-42438745
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Washington možno zakáže predaj zariadení s ťažko vymeniteľnou batériou

Účelom je snaha o boj s plánovaným zastarávaním elektroniky.

Zákonodarcovia v americkom štáte Washington sa snažia zakázať predaj elektronických zariadení s ťažko vymeniteľnými batériami, informoval web Motherboard. Ak by zákon schválili, mohol by vstúpiť do platnosti už 1. januára 2019, uviedol web VentureBeat.

Inšpiráciou bol Apple

Cieľom je vyhnúť sa úmyselnému zastarávaniu elektronických prístrojov. Ako inšpirácia mala slúžiť kauza, v ktorej vyšlo najavo, že Apple zámerne spomaľuje iPhony.

//autoeditácia príspevku (31 Máj 2018, 22:52)
Planovane zastaravanie som videl prvykrat spomenute v (nedokumentarnom) filme, vyucovali o nom v skole, v hororovej komedii Mom and Dad.

"Pred 50 rokmi videli Americania menej reklam za cely zivot ako dnes za jediny den!"

harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Dreamer napísal:harrison314 - lenze ja vychadzam zo vzorky tisicov kusov, ktore viacerym opravarom presli pod rukami a nie je to len jeden model - su to aj rozne modely, rozne znacky, tie zdroje su v spominanej teme.

Co tie ostatne argumenty, preco by rozne staty zacali prijimat zakony proti nejakej konspiracii? Preco vyrobca zmeni vyrobny postup tak, aby v pracke neslo vymenit prave tu suciastku, ktora sa casto kazi, ved ho to stoji energiu, peniaze. Uvadzam len par konkretnych prikladov, lebo tu je to OT, ale v tej teme o planovanom zastaravani je toho ovela viac.

Ono to ma aj dalsi rozmer - ekologicky, kvoli suciastkam za par eur sa vyhadzuje (aj nebezpecny) odpad, casto na skladky, do prirody a okrem toho, nemame neobmedzene zdroje, takze z coho sa bude vyrabat elektronika o 100 ci 200 rokov? Ludia sa budu hrabat v odpadkoch, na skladkach a ten odpad bude mat obrovsku cenu, alebo budeme za obrovske naklady tazit na asteroidoch alebo inych planetach vo vesmire.
Linkujem to sem:
lenze ja vychadzam zo vzorky tisicov kusov, ktore viacerym opravarom presli pod rukami a nie je to len jeden model
To mi velmi pripomina Survivorship bias. Tak bacha.
Co tie ostatne argumenty, preco by rozne staty zacali prijimat zakony proti nejakej konspiracii?
Pri tomti si spomen, ze mame vo vlade Fica, Danka, Kolara,... a aj ine krajiny ich maju, niekde aj horsich. Poplusiticke veci letia svetom.
Preco vyrobca zmeni vyrobny postup tak, aby v pracke neslo vymenit prave tu suciastku, ktora sa casto kazi, ved ho to stoji energiu, peniaze.
Kovli zisku, ale nemusi v tom byt "kurv****", ale to, ze to hentak namontovat je proste lacnejsie. A konkurencia ma svoj vyrobok o 40 centov lacnejsi, tak ho musia zlacnit aj oni...

Nehladal by som za vstekym konspiraciu (nehovorim, ze aj taki vyrobcivia sa nenajdu), skor by som sa poobzeral po inych dovodoch, ktore nemusia byt hned zrejme.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Vitam ze pokracujes v tejto teme, toho OT na hojku je uz vsade dost vela - a mas celkom logicke argumenty.

Pozrel si si prvy prispevok, minimalne asi 15 min. video a jedno 1-minutove?

Ked na chvilu pripustim, ze by nic z toho nebolo umyselne, take zakony proti tomu nemusia byt zle, ci uz z pohladu zakaznika alebo ekologie, lebo je to neskutocne plytvanie zdrojmi a nicenie prirody, ked sa kvoli par-centovym suciastkam vyhadzuju prakticky funkcne spotrebice.

V jednom z dokumentov spominali, ze na vysokych skolach ucia planovane zastaravanie, tiez to ze vo firmach maju rozpocet na planovane zastaravanie, aby doladili zivotnost presne na 2 roky, co hovoris na toto? Viem ze konkretne dokazy asi nie su, ale predsa.

K pracke, mozno to plati pre lacnejsiu, ale ked maju rovnake kazitko vsetky pracky, aj uplne high-end, aj tam potrebuju znizit cenu kvoli 40 centom?

Ja som toho o planovanom zastaravani precital a videl velmi vela a som presvedceny ze niektori to robia zamerne.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Dreamer napísal:Pozrel si si prvy prispevok, minimalne asi 15 min. video a jedno 1-minutove?
Este nie, ale hadam sa k tomu v pribehu tyzdna dostanem.
Dreamer napísal:Ked na chvilu pripustim, ze by nic z toho nebolo umyselne, take zakony proti tomu nemusia byt zle, ci uz z pohladu zakaznika alebo ekologie, lebo je to neskutocne plytvanie zdrojmi a nicenie prirody, ked sa kvoli par-centovym suciastkam vyhadzuju prakticky funkcne spotrebice.
Velmi zalezi ako by bol ten zakon napisany, v jednom extreme by bol uplne bezzuby a v druhom by skomplikoval zivot mnohym ludom a vyrobcom, mohol by mat negativny ekologicky dopad.
(nedavno som videl clanok o tom ako McDonald namiesto plastovych slamiek zacal pouzivat papierove, co mat byt ekologicky krok po histerii zo slamkami, no realita je taka, ze to malo cele opacny efekt)
Dreamer napísal:V jednom z dokumentov spominali, ze na vysokych skolach ucia planovane zastaravanie, tiez to ze vo firmach maju rozpocet na planovane zastaravanie, aby doladili zivotnost presne na 2 roky, co hovoris na toto? Viem ze konkretne dokazy asi nie su, ale predsa.
Ja hovorim, ze si pockam na konkretne dokazy.
Dreamer napísal:K pracke, mozno to plati pre lacnejsiu, ale ked maju rovnake kazitko vsetky pracky, aj uplne high-end, aj tam potrebuju znizit cenu kvoli 40 centom?
high-end dnes uz neznamena kvalitnejsie, skor to ma viac funkcii, alebo len znacku.
K tomu ak sa bavime o tej konkretnej suciastke, tak:
- Aj usetrenych 40 centov na milionovych seriach su miliony eur pre danu firmu
- Kvalitenjsia sucastka nemusi byt drahsia len o 40 centov, kludne to moze byt 200-300€ (pekny priklad su SD karty), pretoze sa nevyraba v tak velkom mnozstve, potrebujes spcialne materialy, atd...
- to ti vyrazne predrazi vyrobok, na ktory si musis nahodit vyssiu marzu, lebo sa nebude tak predvat
- Drahsia suciastka emusi byt dostupna v takom velkom mnozstve ako je treba
Dreamer napísal:Ja som toho o planovanom zastaravani precital a videl velmi vela a som presvedceny ze niektori to robia zamerne.
Nepopieram, ze sa pravdepodobne najde niekto, kto to robi zamerne. Ale vetsinu tychto pripadov pripisujem lacnym sucasitkam, nevhodnej konstrukcii...
Obdobu vidim aj v softveri, sice je casto pekne nalesteny z peknym GUI no pod tym je amaterizmus a bordel, casto nebzpecne veci a chyby. Nedavno som narazil na studiu, ktora sa zaoberala ukladanim hesiel pouzivatelov, v podstate z nej vyplinulo, ze je jedno kolko za produkt cloveku zaplatis, ci je student alebo skuseni frelencer, spravia to rovnako zle.

Priciny toho co sa vidi ako planovane zastaravanie vidim, v trhovej enkonomike a ludskej nature, keby ludia zacnu uprednostnovat kvalitne vyrobky (tu je dalsi problem ako zistia co je kvalitne) pred iba lacnymi, tak by sa tento jav neprejavoval.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Kedze sa to tyka priamo dvoch tem, tak tuto informaciu zacitujem aj v tejto teme, pridam aj komentar.
Dreamer napísal:Europska komisia schvalila zakon proti planovanemu zastaravaniu! Nenasiel som clanok, reportaz bola v spravach RTVS, od 11:18 tu:

https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13982/199694

Len skoda ze som tam nezaznamenal nic o tazko vymenitelnych bateriach, ci povinnosti pouzivat standardizovane baterie, napriek tomu je to posun vpred.
Teraz teda komentar a zaroven aj odpoved na predchadzajuci prispevok.

Myslim ze nie je tak dolezite dokazat umysel, to moze byt komplikovane a casovo narocne, ale prave vytvorit zakony, ktore pripadny umysel vytvarat (zamerne) nekvalitne a neopravitelne vyrobky, zamedzia, moze byt riesenim.

Inak ten komentar Macka, neviem ci ma zmysel reagovat, dnes ma kazdy minimalne smartfon, tiez notebook, pc, tablet, takze jeho tvrdenie, ze niekto nevydrzi 15 dni bez telky je nezmysel, navyse, ak sam tvrdil ze DVB-T je mrtve a kazdy je uz online.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Pred vyše šiestimi rokmi som si navrhol PC no nie z najšmejdovejších komponentov. Trápim ho denne.
Všetko funguje.
V lete 2011 kúpil externý HDD. Až na jeden vadný cluster (disk prekotený za chodu...) - funguje.
Pred dva a pol rokmi ďalší záložný no nie za 90, ale za 190 (HGST).
Moje hardisky majú nabehané od 6500 po 39000 hodín. Fungujú

Pred siedmymi rokmi televízor. Ide denne, Funguje.

Myš síce do dvoch rokov dožila na stredné koliesko (užije si hodne, vymenili...), na zhodnej som zistil, že ho proste treba stláčať agresívnejšie a funguje stále (moja spáva kúsok odo mňa, tak som sa prv snažil klikať potichu).

Pračka po šiestich rokoch zblbla. Najprv som menil uhlíky, o rok zblbol programátor - kúpil som lepšiu. Pôvodnú 15-ročnú plne funkčnú so sušičkou už moja nechcela, lebo mala otlčenú farbu na rohoch :(
Chladničku sme vymenili za väčšiu a lepšiu po ôsmych rokoch hoci jej nič nebolo.

Zrejme je to rôzne. Ak si niekto kúpi pračku za 150 eur nech sa nečuduje...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Priciny toho co sa vidi ako planovane zastaravanie vidim, v trhovej enkonomike a ludskej nature, keby ludia zacnu uprednostnovat kvalitne vyrobky (tu je dalsi problem ako zistia co je kvalitne) pred iba lacnymi, tak by sa tento jav neprejavoval.
Toto ma dojalo. To ako keby ľudia kupovali šity a cpali do seba sračky len tak z pasie... no dpč tak asi preto, lebo nemajú prachy a obracajú každý cent? :roll: Ty ľudská nátura.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

starysomar napísal:Zrejme je to rôzne. Ak si niekto kúpi pračku za 150 eur nech sa nečuduje...
Ako pise hughito nadomnou to je prave problem. Su dostupne velmi lacne varianty vyrobkov. A chudobny clovek ma na vyber bud nekupit alebo kupit lacnu variantu. A prave tieto lacne varianty hovno vydrzia a mozno maju aj castejsie nejake kurv****.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

A frustrujúce potom je, že ak aj človek má prachy a kúpi si drahší variant... aj je to rovnaký šit. ;) Akurát "značkový." Je to paradox, koľko existuje foriem a variant toho istého, ale nájsť kvalitu... to je niekedy kumšt.
Napísať odpoveď