Presne tak, zamestnanci si vôbec neuvedomujú kolko musí na nich zamestnávateľ na slovensku platiť odvodov a daní, každý len vidí čo má na páske, ale už nevidia, že ak pracujú na tpp, tak skoro rovnaká suma ide smerom do rozpočtu a štátnych inštitúcii a potom ich ešte ten istý štát zdaní dph, teda 20% z ich čistej mzdy skončí znova v rozpočte, platia dane z nehnutelností, z predaja, každý liter pohonných hmôt čo si natankujú do auta je zaťažený 0,55€ s dane z pohonných hmôt a potom je saomzrejme na to ešte uvelaná klasická dph, potom človek vidí, ako sa tu von oknom vyhadzujú peniaze na rôzne tendre ako teraz našim luďom na tunel višňové, ak by sa navíšil rozpočet o 120mil, tak o rok by tá dialnica už stála, takto bude stáť ešte minimálne rok, teda celkovo bude stáť od marca 2019 až do konca 2020 a cena zákazky nebude navýšená o 120mil ale o 500mil. Podobne aj s it tendrami za miliardy, prípadne zmenu rodných čísel za stámilióny a potom sa niekto čuduje, prečo si niekto platí minimálne odvody aby nemusel platiť žiadne dane štátu, lebo ten ich má stále málo, aby ich mohol použiť na predražené služby, lebo nikto sa v štáte nespráva ako by to bolo jeho, ale tak ako by za tým videl kšeft pre seba.ropman napísal:Cele tieto nezmysly ako hruba mzda, superhruba mzda, odvody ktore akoze plati zamestnavatel su len oje*** na ludi aby si neuvedomovali kolko platia statu. Keby si to zacali uvedomovat tak by sa mozno zacali pytat preco platia tak vela a mozno by ich zacala aj viac zaujimat kvalita sluzieb statu a ako sa s ich peniazmi naklada... A to samozrejme politici co o tom rozhoduju nechcu.
Ja by som to zrusil, kazdy by si odvody a dane platil sam bez ohladu na to ci je zamestnanec alebo podnikatel a tak isto by som v obchodoch zacal uvadzat ceny bez DPH, nech si ludia zacnu uvedomovat aj to kolko platia do statu na DPH.
begbee
to je fajn, ale v prvom rade si treba uvedomiť, že superhrubá mzda nie je cena práce alebo hodnota čo ty vyrobíš pre tvojho zamestnávatela, ale to aké má on spojené výdavky voči tebe a štátu, to akú hodnotu mu ti vyprodukuješ z toho nezistíš, môže to byť niekolkonásobne viac. Napr. nedávno som už neviem či to bolo v nejakej relácii alebo článku zachytil, že hodinová hodnota práce, teda akú hodnotu vyprodukuje jeden zamestnanec na slovensku pre automobilku za odpracovanú hodinu je 40€ a on dostane plat povedzme 7-10€ na hodinu, v Nemecku je to povedzme 20€...Predpoklad je, že pokiaľ nevyprodukuješ pre zamestnávateľa hodnotu vyššiu ako tvoja superhrubá mzda, tak ti ponúkne živnosť, černotu alebo si nezamestnaný.