Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
dunno
Star
Star

Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Príspevok od používateľa dunno »

Ked sa tu bavite o tych diskoch. Skladal som teraz zostavu a kolega mi vravi, aby som si kupil na data normalny HDD a NVMe SSD pouzival iba na nainstalovane programy, na system atd. lebo ze mi rychlo bude klesat zivotnost disku. Je to pravda podla vas ? Az tak rychlo by klesali rychlosti casom, ze napr za nejake 2-3 roky sa viditelne spomaly to SSD ? Alebo je to blbost ?
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa heker »

SSD sa nespomali, ale rovno odide. Lenzie tie SSD maju 150TBW, vacsie alebo lepsie aj 600TBW. TBW znamena terabytes written, cize 150 TBW = zapisanych 150 TB dat (cize 150 krat po 1000GB dat). Pri beznom pouzivani PC na hry, filmy, hudbu, stahovanie veci z netu, tak to napriklad za 3 roky co je disk v zaruke nepresiahnes. Ako priklad uvediem 240GB SSD disk s 150TBW, to mas pri 3-rocnej zaruke (1068 dni) v priemere 140,45GB zapisanych dat denne. Ak by si celkovu hodnotu TBW pocas zaruky prekrocil, tak ti pada zaruka.
dunno
Star
Star

A je nejaky software, ktory vie TBW zistit ?
heker
Redeemer
Redeemer

CrystalDiskInfo - hned vpravo hore v kolonke Total host write (alebo tak dako to je oznacene).
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

dunno napísal:Ked sa tu bavite o tych diskoch. Skladal som teraz zostavu a kolega mi vravi, aby som si kupil na data normalny HDD a NVMe SSD pouzival iba na nainstalovane programy, na system atd. lebo ze mi rychlo bude klesat zivotnost disku. Je to pravda podla vas ? Az tak rychlo by klesali rychlosti casom, ze napr za nejake 2-3 roky sa viditelne spomaly to SSD ? Alebo je to blbost ?
To je kolega, ktorý žije 10 rokov v minulosti, keď vyšli disky s TLC NANDkami. Dnes reálne pri bežnom využití to už neplatí, dokonca môžeme začať argument, že ak ten disk tam reálne je, tak je lepšie, ak vykonáva nejakú robotu a NANDky nie sú "studené", lebo pri prevádzke práve to znižuje retenciu.

Takže áno, je to blbosť, jediný dôvod pre zníženie výkonu pri dnešných SSD (radiče a FW dospel, aktuálne disky, kde je obava o životnosť sú tie s QLC NANDkami, tam to nie je dobré) je keď ho naplní naplno. TRIM potom nemôže korektne pracovať a ak to nie je 240 pri 256GB disku a 480GB pri 512GB disku (všetky 240 a 250GB disky sú 256GB, všetky 480 a 500GB disky sú 512GB, to, že výrobca udáva menej je provisioning, teda percento kapacity vyhradené pre TRIM) , tak nie je tam výrobcom nastavená dostatočná rezerva, takže výkon môže isť dole, keď sa disk úplne naplní.
Takže pri takom rýdzom 256, 512, 1024GB disku by bolo dobré nechať aspoň 7% miesta voľných. Napríklad pri 256GB SX8200 Pro by si mal nechať tých 16-17GiB voľných (to už je hodnota z toho, čo ti Windows povie, že je celková dĺžka).

Dúfam, že ťa nedopletiem...
dunno
Star
Star

Vdaka za vysvetlenie.

Inak zostava, ktoru som si vyskladal s tvojou pomocou DropDead je uz funkcna, akurat ze mam 2 problemy. Jeden vacsi a jeden maly. (jedine dosku som zmenil na asrock b450m pro4 a grafiku som zobral nakoniec tu co som sem pisal, XFX RX470). Dobre ze som nakoniec zobral tu 16GB RAMku, lebo pri strihu videa je 50% vyuzitych, cize 8 GB by bolo malo.

1. Maly problem: pri strihu videa v Davinci Resolve ide vsetko super, plynule, ale niekedy ked dam trosku zlozitejsi prechod medzi videa, tak pri prehrati v Davinci resolve mi to na kus trhne a vtedy sa jak keby viac roztocia chladice, no ako keby to neskoro zareagovalo, ze treba pridat vykon, alebo ako by som to popisal. Pomohla by nejaka zmena nastaveni ?

2. Vacsi problem: zdroj Fortron hexa 85+ 550W vydava obcas neprijemny pisklavy zvuk, ktory je sice tichy, ale dost mi vadi. Kedze ho mozem vratit do 14 dni, asi ho vratim. Co ale zobrat namiesto neho ? Skusit rovnaky, ze som zrejme len natrafil na vadny kus alebo zobrat radsej nejaky iny ?
DropDead
Addict
Addict

1. Zapni si správcu úloh a sleduj, čoho zaťaženie stúpne.
2. Ten piskľavý je pri záťaži, napríklad keď začneš export videa? A skús hociktorý zo zoznamu, ktorý máš v rozpočte.
dunno
Star
Star

Praveze ani nie len pri zatazi, ale uplne nahodne a velmi casto ho pocut. Aspon tak som to lokalizoval, ze to ide od zdroja, snad to je ono.
DropDead
Addict
Addict

Tak skús, každopádne nerád to počujem, hlavne, keď FSP konečne spravilo niečo v pohode, takéto správy ma veľmi netešia.
heker
Redeemer
Redeemer

Moze to byt len vadny kus, chybne cidlo teploty alebo co. Treba ho vratit a vziat iny kus alebo nieco od inej znacky.
Daniel9911
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

Ahojte, potreboval by som poradiť hlavne, či sa podla vás oplatí ešte upgrade staršej zostavy s procesorom Haswell refresh, momentálne mam i5 4690 a pozeral som procesor i7 4790, ale v bazári to stojí cca 200 euro, tak či by sa neoplatilo ísť do Ryzenu niečo ako 2600x + doska a ram na začiatok ? zdroj som pred mesiacom menil v starom PC takže tam je Seasonic M12II-620 Evo, a časom by som chcel dokúpiť grafiku typu GTX 1660 Ti alebo niečo od AMD s podobným výkonom v tej cenovej kategorie.

napr.
procesor : https://comp4u.sk/produkt/amd-ryzen-5-2 ... 0xbcafbox/
zakladná doska : https://comp4u.sk/produkt/gigabyte-b450 ... -gaming-x/
ram : https://comp4u.sk/produkt/hyperx-fury-2 ... 6fb2k2-16/
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Podla mna sa ti upgrade terajsej zostavy uz moc neoplati, radsej to skusit predat a kupit nieco novsie. Otazne su RAMky, ze ci aj tie nebudes musiet menit kvoli Ryzenu.
Daniel9911
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

ak chcem novšiu zostavu tak tam už asi DDR 3 ram nedám takže bude treba aj ramky nove, a čo sa týka tých ramiek čo som hodil link, tak ten som vyberal práve podla toho ako má výrobca tej dosky uvedene v support liste a našiel som ich tam, na pozíciu 1 a 2
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Sry, nevsimol som si tu RAMku, ze ju tam mas uvedenu.
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Nadeo »

Caute, viete poradit monitor prosim Vas?

Moje poziadavky:
144hz, 27"(max, lebo sa mi nezmesti na stol :D), 1440p, cena je 200-300-400e, pripadne ak sa to velmi oplati cena vykon, tak som ochotny doplatit daco

Taktiez by to nemuselo mat "gamer" look

Bude to tahat RTX2080s

Dilema ci zobrat TN panel alebo VA(IPS asi mimo ceny). Vsetky VA co pozeram, tak su zakrivene.. Neviem ci by mi to az tak vadilo, ale mam nejaku (mozno neodvovodnenu) preferenciu na rovne panely.

Zatial mam vybrate https://www.alza.sk/27-samsung-c27jg50-d5479459.htm, kde sa mi nepaci len nemoznost vyskovo nastavit.

Potom som mal este tento 32" https://www.alza.sk/32-lg-32gk650f-d5468390.htm, ale fakt neviem ci by vosiel na stol a myslim, ze by som sedel moc blizko neho. (okolo 80cm od oci)

Dik.
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Nadeo »

To je co? TN? Vyzera pofiderne.

V kazdom pripade potrebujem z SK, najlepsie z alzy.
DropDead
Addict
Addict

A čo je každý prípad? Nerozumiem, prečo to musí byť zo SVK a nie z UK aj s dopravou zdarma. A keby si si prečítal popis na tej stránke, tak zistíš, že je to VA panel, neprehnutý, 144Hz a s FreeSyncom

Čo čakáš? Už si si sám všimol, že tí hlúpi výrobcovia zahýnajú už aj každý nielen 27" herný bombastický monitor ale aj 24" tajtrlíkov. Ja neodporúčam 27" prehnutý, to je totálna volovina, ak pri tom nebudeš sedieť tak na...50cm, takže ak chceš silou-mocou zo SVK a z Alzy, tak toto čudo
https://www.alza.sk/27-samsung-s27r750-d5597535.htm (bez FreeSync podpory)
alebo doplatiť 130€ nad cenu Monoprajsu za
https://www.alza.sk/27-acer-nitro-xv272 ... 667440.htm .
Pri Monoprajskovom a tomto Nitre by si mal vidieť v ovládačoch karty (nezabudni mať aktuálne ovládače) možnosť zapnutia G-Sync.

TN neber, ten sa neoplatí, ešte radšej by som prekúsol krivku ako TN, TN sú síce rýchle panely ale vo všetkom ostatnom sú podpriemerné. VA na druhú stranu sú to najlepšie, čo okrem OLEDu dostaneš. Áno, zvyknú mať väčší ghosting ako pri IPS paneloch ale ten kontrast, tá čierna to rýchlo vynahradia. IPS je v pohode, hlavne na takýchto menších uhlopriečkach.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Tak, a som tu zas.

Snazim sa do firmy vybrat/zlozit nejake schopne PC pre marketing.

Kedze dlhsie su aktualne trendy mimo mojej lupy, zadal som dodavatelovi len vseobecne poziadavky a dostal som ponuku, ktorou som si nie uplne isty.
Zaroven som otvoreny napadom - v skratke chce to byt spolahlivy, tichy a vykonny PC kt. bude vyuzivat cely balicek programov Adobe CC.

Moje poziadavky boli viac jadrove/vlaknove CPU, 16GB ram, GTX1660 6GB, SSD/500 HDD/2000 a tichy, elegantny solidny build.

Toto som dostal ako ponuku, na moj dopyt:
  • *INTEL Procesor i7-8700K Coffee Lake (12M Cache, up to 4.70 GHz) BOX BX80684I78700K
    *THERLMALTAKE Water 3.0 120 ARGB SYNC, Vodné chladenie CL-W232-PL12SW-A
    *ASROCK Základná doska Z390 PRO4
    *KINGSTON HyperX Predator 16GB/DDR4/3000MHz/CL15/1.35V HX430C15PB3/16
    *IKVISION Int. Disk SSD E100 512GB/2,5"/SATA3/7mm HS-SSD-E100/512G
    *SEAGATE BarraCuda Int. Disk 2TB/3,5"/7200Rpm/256MB/SATA3/20,2mm ST2000DM008
    *LG - HITACHI GH24NSD5, Interná mechanika DVD-RW bulk black
    *PALIT Grafická karta GeForce GTX 1660 Ti Dual, 6GB GDDR6/NE6166T018J9-1160A
    *ENERMAX Zdroj Revolution X't II 650W ERX650AWT
    *ZALMAN Počítačová skriňa MIDI Tower Z1 Black
    *MS WINDOWS 10 Pro SK 64-bit OEM FQC-08911
    *MS OFFICE Home & business 2019 SK ML Save Now T5D-03231
    *Kompletná montáž a testovanie
Aj ked som momentalne trosku out co sa tyka dobrych a vyhodnych produktov na trhu, trosku sa mi zda ze toto neni uplne to prave orechove. Druha otazka je na co klast doraz pri vybere masiny na PC kt. bude sluzit na 2D grafiku a marketingovy content. Nebudu sa tam robit ziadne CPU intensive tasky ako video rendering (ak aj ano tak skor vynimocne) ale pomerne dost prace s obrazkami.

Ak by ste sa pozerali po nejakych konkretnych produktoch tak davam na znamost ze akt. jediny mozny dodavatel je pre mna AGEM Computers.

Vdaka :plus:
DropDead
Addict
Addict

Máš môj obdiv, ak by som mal pomenovať tú ponuku, tak "toto neni uplne to prave orechove" by bolo asi najmiernejšie, čo by zo mňa vyšlo.

To, čo ti poslali je..hrôza. K tej druhej otázke na nenáročné PC je taktiež požiadavka a budget? Čo máš na mysli pod 2D grafikou?
Napísať odpoveď