Urcite nemyslel ze ma prijem len jeden. Uplne normalne ze jeden sa stara o ekonomiku - platenie uctov a celkovo prehlad.starysomar napísal:... "sa o chod domácnosti vždy aj tak časom stará už iba jeden z partnerov" - prosím???
Takú domácnosť škoda začínať...alebo udržiavať.
Spolocny ucet pre manzelov
Re: Spolocny ucet pre manzelov
My máme spoločný účet vo Fio Banke, partner má všetky práva a je vedený ako spoludisponent. Toto bola jediná možnosť ako to poriešiť, Fio bola v tom čase jediná banka, ktorá nám vedela poskytnúť zadarmo debetné karty, vedenie je zadarmo, takže sme nad ničím iným ani neuvažovali. Obaja posielame určitú čiastku a z toho platíme účty, jedlo, drogériu alebo nejaké spoločné večere.
ja sa len pridam k debate 
nevidim zmysel v spolocnom ucte. pride mi to ako zbytocny krok naviac. aky zmysel ma posielat peniaze z mojho uctu na spolocny a potom nim zaplatit za lizing, ked mozem rovno poslat tie peniaze zo svojho uctu.
rovnako sme nikdy nemali potrebu riesit ci niekto plati viac niekto menej. proste ideme do restauracie tak zaplati jeden z nas, kto ma blizsie penazenku. pokial som sa z mesacneho budgetu uz vytrieskal, poviem zene ze nech plati ona.
ked boli situacie ze niekto zarabal nepomerne viac (zena zo zaciatku alebo ked bola na materskej), jednoducho som nastavil trvaly prikaz a poslal som jej kolko bolo potrebne. proste ak mala nastaveny trvaly prikaz na platbu za skolku, nech ho nemusi rusit.
mozno to ma svoje vyhody (vidis presne kolko este mozte mesacne minut) ale mne to pride ako zbytocny krok naviac.
nevidim zmysel v spolocnom ucte. pride mi to ako zbytocny krok naviac. aky zmysel ma posielat peniaze z mojho uctu na spolocny a potom nim zaplatit za lizing, ked mozem rovno poslat tie peniaze zo svojho uctu.
rovnako sme nikdy nemali potrebu riesit ci niekto plati viac niekto menej. proste ideme do restauracie tak zaplati jeden z nas, kto ma blizsie penazenku. pokial som sa z mesacneho budgetu uz vytrieskal, poviem zene ze nech plati ona.
ked boli situacie ze niekto zarabal nepomerne viac (zena zo zaciatku alebo ked bola na materskej), jednoducho som nastavil trvaly prikaz a poslal som jej kolko bolo potrebne. proste ak mala nastaveny trvaly prikaz na platbu za skolku, nech ho nemusi rusit.
mozno to ma svoje vyhody (vidis presne kolko este mozte mesacne minut) ale mne to pride ako zbytocny krok naviac.
Konecne niekto rozumny. My to vidime tak, ze nam to bude vyhovovat so spolocnym uctom. Keby sme casom zistili, ze to nie je najlepsie riesenie, tak ho proste zrusime a hotovo.begbeee napísal:Nerozumiem tomu zdeseniu. Aj v práci máme aj takých aj takých a všetci žijú spokojne, lebo to majú presne tak ako imbto vyhovuje.
co je na tom zle ? co tu akoze riesite ? ved , spolocny ucet ma vyhodu , obaja nastavite trvale prikazy urcite si kto kolko vzhladom na platy aby to bolo ferove (je rozdiel ked z 1k platu da 50e a 650e platu da 50e..) kde je problem ?
-
yoggy
Cize niekto kto zaraba menej, ma platit menej za to, co vyuziva rovnako ako ten kto zaraba viac a naopak? Co je na tom ferove akoze?
ze asize nebudes zdierat vlastnu priatelku ktora nema podobne platovu pracu ? cmon , ked to otocim proti tebe , budes paltit z 650e 300e najom ? ked tvoja potencionalna zena bude mat 1.5K plat lebo robim manazerku vo firme niekde ? , pricom ju nebude boliet dat 300e za najom ako teba
ci mi chces tvrdit ze by si bol vpohode hej
ja v tom problem nevidim, ale zaroven v tom nevidim ziadnu vyhodu. o co je to lepsie ako ked kazdy plati zo svojho kolko moze kym moze. akurat mas naviac jeden ucet naviac.japaja napísal:co je na tom zle ? co tu akoze riesite ? ved , spolocny ucet ma vyhodu , obaja nastavite trvale prikazy urcite si kto kolko vzhladom na platy aby to bolo ferove (je rozdiel ked z 1k platu da 50e a 650e platu da 50e..) kde je problem ?
ja to vnimam tak ze je to viac prehladnejsie a nemusel by som napriklad u seba riesit ci som zaplatil viac ja alebo ona , bude z toho jedna karta ktora potiahne nase naklady , obedy jedlo etc a nebude sa dalej riesit kto kedy platil , verim ze existuju vztahy kde su chori partneri na tolko ze: aha ja som zaplatil minule pre nas obedy za 15e a ty dnes len kavy za 5e vrat mi potom 5e ako polku z toho rozdielu.. , pre mna nepredstavitelne i ked osobne nerad riesim financie vo vztahu nie je to tema ktoru by som riesil hoc aj 2x do mesiaca pokial nie je nevyhnutne nutna
-
yoggy
Pokial je to len priatelka/frajerka, tak kazdy rovnym dielom. Pokial je to uz zena, tak primerane platu.japaja napísal:ze asize nebudes zdierat vlastnu priatelku ktora nema podobne platovu pracu ? cmon , ked to otocim proti tebe , budes paltit z 650e 300e najom ? ked tvoja potencionalna zena bude mat 1.5K plat lebo robim manazerku vo firme niekde ? , pricom ju nebude boliet dat 300e za najom ako teba
takze na jednej strane nie si taky a neriesis to, na druhej strane mate spolocny ucet aby ste sa nehadali kto kolko zaplatil...
nechcem nikoho sudit, ale z tohto pohladu mi pride spolocny ucet ako zaplata na problemy s doverou vo vztahu.
ale ja mam mozno skresleny pohlad na to. my sme sa so zenou nikdy ani len nerozpravali o tom ze spolocny ucet. proste nikdy nenastala situacia ze by si niekto z nas povedal "keby sme tak mali spolocny ucet, toto by sa nestalo".
nechcem nikoho sudit, ale z tohto pohladu mi pride spolocny ucet ako zaplata na problemy s doverou vo vztahu.
ale ja mam mozno skresleny pohlad na to. my sme sa so zenou nikdy ani len nerozpravali o tom ze spolocny ucet. proste nikdy nenastala situacia ze by si niekto z nas povedal "keby sme tak mali spolocny ucet, toto by sa nestalo".
ved to uz je individualne ako to dotycny vidi s praitelkou a na kolko je to vazne ze je ochotny zrobit taky ustupok
jaaj, tu sa rozpravame o priatelke... tak to by som uz vobec neriesil. spolocny ucet jedine ak po svadbe
ako so sexom.
no ved ako myslel som to v tom smere ze uz spolu byvaju etc
ze je to vazne a tak no , inac co sa tyka temy ja som za kludne aj zahranicny ucet ako transferwise ponuka
Podľa zákona o rodine má jeden partner právo podielať sa na životnej úrovni druhého partnera. Rovnaké právo majú aj deti voči rodičom. Čiže je zbytočné riešiť, kto koľko platí z výplaty na domácnosť...keďže z právneho hladiska to už nie je len tvoja výplata, ale je to už aj výplata tvojej partnerky/partnera a detí. Ak by partner č.1 zarábal 2500€ mesačne a partner č.2 by zarábal 600€ mesačne, pričom by partner č.1 trval na tom, že bude do domácnosti a na deti prispievať len rovnakým dielom ako partner č.2, tak je to normálne napadnuteľné na súde.
partner c.1 by bol turboko*ot 
ahojte, pridam sa k teme.
s priatelkou si chceme otvorit spolocny ucet.
Ja mam osobny a firemny ucet v tatra banke. Ona ma osobny ucet v raiffeisen.
Na osobnych uctoch si chceme dat trvale prikazy / kazdy mesiac odide nejaka suma z mojho a jej uctu na ten spolocny / budu to peniaze napr. na stravu a ine vydaje doma.
aku banku by ste nam odporucili? Samozrejme za co najnizsi poplatok + 2 karty (nech ma kazdy svoju) na platby, vyberat nebudeme.
Vdaka.
s priatelkou si chceme otvorit spolocny ucet.
Ja mam osobny a firemny ucet v tatra banke. Ona ma osobny ucet v raiffeisen.
Na osobnych uctoch si chceme dat trvale prikazy / kazdy mesiac odide nejaka suma z mojho a jej uctu na ten spolocny / budu to peniaze napr. na stravu a ine vydaje doma.
aku banku by ste nam odporucili? Samozrejme za co najnizsi poplatok + 2 karty (nech ma kazdy svoju) na platby, vyberat nebudeme.
Vdaka.
Mať spoločný učet s manželkou by som pochopil, ale s priatelkou mať spoločný učet?
Nespravia to(asi, pytal som sa par mesiacov dozadu), banky to uz nechcu robit, nedava to zmysel a su tam len a len komplikacie.
My mame ucet vo fio(pisany na mna), kde spolocne posielame peniaze, ktore pouzivame na bezne zivotne spolocne naklady. Karta je len jedna, ale obaja mame appku v mobile a kartu v apple watch, takze tym platime bez problemov obaja. hotovost nepouzivame
My mame ucet vo fio(pisany na mna), kde spolocne posielame peniaze, ktore pouzivame na bezne zivotne spolocne naklady. Karta je len jedna, ale obaja mame appku v mobile a kartu v apple watch, takze tym platime bez problemov obaja. hotovost nepouzivame