Planovane zastaravanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Mek
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Planovane zastaravanie

Príspevok od používateľa Mek »

Uz bol taky pokus pri notebookoch od Intelu, ze si kazdy mohol vyskladat aky chcel z komponentov. Sam som si taky notebook kupil, ta myslienka mi bola sympaticka. Bohuzial to po par rokoch skoncilo, neviem preco.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Neujalo sa to preto, lebo ludia chcu coraz tensie telefony, ktore su odolne proti vode. Vymenitelnost komponentov si vyzaduje pouzitie konektorov, ktore zaberaju viac miesta. Navyse sa otvorenim mobilu porusi tesnenie. Teda by si mobil kvoli upgrade aj tak musel davat do servisu. Zatial treba tlacit aspon na lahsiu opravitelnost, aby sa dal lahko vymenit aspon displej a baterka. Uz aj to je dnes pri niektorych telefonoch velky problem.
Pri notebookoch neviem, ja som mal ten typ tiez a dopadlo to tak, ze som ho menil uz skor kvoli displeju ako vykonu CPU/GPU.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Gothar napísal:Neujalo sa to preto, lebo ludia chcu coraz tensie telefony, ktore su odolne proti vode. Vymenitelnost komponentov si vyzaduje pouzitie konektorov, ktore zaberaju viac miesta. Navyse sa otvorenim mobilu porusi tesnenie.
Uz som to myslim spominal, ale...

https://www.fony.sk/clanky/samsung-galaxy-xcover-4s

zvýšená odolnosť voči vode (IP68, MIL-STD 810G)
batéria: 2800 mAh, vyberateľná

Inak nie vsetky mobily su dnes vodeodolne, napr. tie s vysuvatelnym fotakom, prakticky zrejme ziadny s USB ci jack-om by vo vode dlho neprezili.

Vsetko by sa dalo, aj niektore vymenitelne komponenty by sli spravit, pokial by boli pod bateriou, ak teda bateria prezije, tak aj cokolvek vymenitelne pod nou. Opakujem, ze vymenitelne by nemuselo byt vsetko, ale bateria, displej, RAM, ROM, 3/4/5G modul. Ak by mal kvalitnu zakladnu konstrukciu, tak by mohol vydrzat velmi dlho a vyrobcovia by tiez stale zarabali, lebo ludia by si kupovali komponenty.

Ked sa pokazi bateria (prip. rozbije sa displej), tak inak plne funkcny mobil ludia vyhodia, lebo vymena je narocna, draha, boli by dlho bez mobilu (ak su z mensieho mesta a pod.), prip. sa bateria uz nevyraba a zasoby su vypredane, lebo vyrobcovia pocitaju s tym, ze ludia tie baterie nekupuju.

Inak velmi casto vidim ludi s rozbitymi mobilmi, hlavne mladi, urcite by ocenili, ak by slo displej vymenit jednoduchsie, ak by boli standardizovane, rovnako baterie, tak by bola vacsia konkurencia, nizsie ceny a oprava by sa ovela viac vyplatila ako teraz, navyse by sa mohol dat kupit aj lacnejsi displej, ktory by mal rovnake rozmery, len by mal HD ready a nie FHD napr., stale lepsie pre studentov ako rozbity FHD.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ludia si pokupia telefony za 500 a viac eur a uz im je vela kupit si ku tomu kvalitne a certifikovane puzdro. oprava stoji ovela viac ako to puzdro, ale radsej budu chodit s rozbitymi telefonmi. v tejto oblasti standard netreba. len ludia by mali zapojit viac ekonomickeho myslenia.
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

púzdra sú pre mňa nepraktické a zväčšujú veľkosť mobilu :/
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

To som si aj ja niekolko krat povedal. A potom chodim v skuse s roztrepanym sklom displaya
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Kam? :D
Sorry no práve včera si mladý kolega roztrepal displej na dosť drahom mobile - možno keby ten displej nebol "za roh" - bol by ten pád prežil.
Mal gelové púzdro - bolo mu prd platné.
Od "prvej jarnej mobilizácie" používam mobily - ani jeden som pádom nezrušil a tých pádov bolo...
Ako ono - púzdra sú neprakticé to je pravda - no skúste nechať spadnúť mobil z výšky 5-20 metrov (moja práca) s DOBRÝM - a so žiadnym púzdrom.
A že Vám nespadne? Včera som videl...
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Presne pre toto by som mobil kde je display za roh. Ten roh nieje chraneny a kde padne na zem rovno nanho tak KO.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

V relacii Trochu inak s Adelou na RTVS bola druhym hostom Daniela Laluhova z organizacie Repairably, je to v archive:

https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14115/201901

Rocne vytvorime 50 milionov ton elektroodpadu.
Denne vyhodime 416 tisic mobilov!

Cez tuto relaciu som nasiel aj danu neziskovku, resp. stranku ktoru prevadzuje, zrejme je len v anglictine, mali by tam byt jednoducho opravitelne produkty, ale ja som tam takmer nic nenasiel, aspon tak narychlo:

https://repairably.com/

V relacii spominali aj kazitka, aj ked to bolo dost kratke, spominali aj konkretny priklad.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Europarlament podporil kolektívne žaloby spotrebiteľov aj predĺženie životnosti výrobkov | Aktuality.sk

"Poslanci EP hlasovali aj za predĺženie životnosti výrobkov

Spotrebiteľov by mohlo potešiť aj ďalšie odporúčanie europarlamentu. A to výzva na posilnenie udržateľnej spotreby cez opätovné používanie a opravy výrobkov a obmedzenie praktík, ktoré skracujú ich životnosť.

Poslanci preto vyzvali Európsku komisiu, aby predložila legislatívu, ktorá zavedie právo spotrebiteľov na opravu výrobkov a zaistila systematickosť, nákladovú efektívnosť a atraktívnosť opráv. Súčasťou návrhu by malo byť predĺženie záruk, zavedenie právnej záruky na úrovni EÚ na náhradné diely namontované odborným servisom či zaistenie lepšieho prístupu k potrebným informáciám o opravách a údržbe výrobkov.

Parlament sa zasadil aj za väčšiu pomoc trhom s použitým tovarom, opatrenia proti postupom skracujúcim životnosť výrobkov a podporu udržateľnej výroby. Zopakoval tiež výzvu na zavedenie systému univerzálnej nabíjačky s cieľom znížiť objem elektronického odpadu a žiada aj povinné označovanie výrobkov podľa ich trvácnosti, napríklad prostredníctvom merača spotreby a jasnej informácie o predpokladanej životnosti produktu.

„Nastal čas využiť ciele zelenej dohody na položenie základov jednotného trhu, ktorý podporuje trvácne produkty a služby. Aby sme to dosiahli, potrebujeme komplexný súbor pravidiel, ktoré uľahčujú prijímanie jasných a jednoduchých rozhodnutí, a nie technických pozmeňujúcich návrhov bez politickej odvahy, ktoré mätú spotrebiteľov aj podniky. Prijatím tohto uznesenia Európsky parlament vyslal jasný signál: cestu vpred predstavuje harmonizované povinné označovanie výrobkov informujúce o trvácnosti a riešiace predčasné zastarávanie na úrovni EÚ,‟ vyhlásil spravodajca uznesenia poslanec David Cormand (Zelení/EFA, FR)."
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

"praktiky, ktoré skracujú životnosť" vyplývajú jednak zo snahy, vyrobiť čo najlacnejšie - aby to bolo predajné a tiež pri niektorých "výrobkoch" súvisia s debilnými ekonariadeniami...
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Neda sa mat zaroven zamestnanost a rastuce HDP (manazeri a politici maju radi rastuce grafy) a zaroven zelenu ekonomiku s takymito prvkami opravitelnosti a tak. Je to nieco za nieco.
Myslia to dobre, ale dopadne to ako vzdy. Ceny pojdu hore, diely budu dostupne len pre autorizovane servisy, a clovek co by si to vedel aj opravit sam, sa nedostane k dielom, ani k servisnemu manualu, teda nie ze by to tak nebolo uz dnes. Sam si elektroniku opravujem a co sa opravit neda, rozoberiem na suciastky, z ktorych potom nieco uzitocne postavim. Zvysky odovzdam v elektropredajni do odpadkoveho kosa na to urceneho.
A vidim, ako su vyrobky coraz nepriatelskejsie navrhnute - namiesto skrutiek lepenie a skryte zapadky, aby sa to bez poskodenia nedalo rozobrat, nedostupne servisne manualy a nahradne diely v cene celeho noveho vyrobku. Najnovsie zalozny zdroj Eaton, ked som napisal vyrobcovi ze potrebujem len novu dosku do toho (na ebay ani nikde inde nebola), anglicky support mi ani len neodpisal a slovensky arogantne odpisal, ze nova doska by stala viac ako cela nova UPS. Takze Eaton je dalsia znacka na mojom zozname zakazanych znaciek (hned vedla Sony a Apple).
Unifikovana nabijacka je dobry napad.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dokazy planovaneho zastaravania.

02:44 "oprava" v obchode
05:13 oprava u opravara
08:47 skrutky
09:15 zalepene baterie
09:40 home tlacidlo

Kazdopadne, uz to zacinaju riesit aj v USA, nielen v EU, tak snad sa nieco zmeni, no nebude to jednoduche, potrebne je minimalne predlzenie zarucnej doby a standardizovane, vymenitelne baterie.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Veľmi dobré video o plánovanom zastarávaní a komplexnosti tohto javu za posledných 100 rokov.

Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Právo na opravu: Z diskuze vyplouvají konkrétní případy kurvítek od Applu, Samsungu i Microsoftu – Živě.cz

„Tak třeba tu jsou výrobci, kteří omezují dostupnost součástek potřebných pro opravu. Německá Varta prodává všemožné baterie řadě firem a najdete je i ve sluchátkách Samsung Galaxy Buds. Ale když my přijdeme za Vartou a požádáme ji o baterie, které bychom mohli použít při opravě sluchátek, prostě nás odmítnou s tím, že jim do zakazuje smlouva se Samsungem,“

„Apple pro své produkty poskytuje servis po sedm let. Právě po uplynutí těch sedmi let měl ve skladech hromadu náhradních dílů, ale než aby je vypustil na trh, zaplatil za jejich zničení,“

getthumbnail.aspx.jpg
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ja mam teraz pomerne cerstvu skusenost s autoziarovkami.
1. Pred cca 2.5 rokom som vymenil obe ziarovky v stretavacich svetlach naraz, pretoze som kupil auto a tie co tam boli svietili velmi slabo. Nove pouzite boli H7 z LIDLu, so svietivostou "+100%". A musim povedat, ze svietili o dost lepsie.
2. Pred mesiacom obe prestali svietit v jeden den. Neviem ci uplne presne naraz, pretoze v ten den prsalo a mal som viac kratkych jazd, az ku koncu dna som si vsimol ze nesvietia. V predchadzajuci den svietili obe pretoze som isiel autom v noci.
3. Z hladiska pravdepodobnosti mi to nedavalo zmysel tak som bol trochu v strese ze mi odislo nieco v elektrickej sustave auta a moze byt problem to najst a opravit. Ale ako prve som sa rozhodol ze skontrolujem ziarovky.
4. Obe ziarovky boli vypalene, vymenil som ich. Odvtedy ubehol mesiac, auto viackrat zmoklo, dostal som aj "zasah" sprchou vody od protiiduceho kamiona a stale svietia. To ma vedie k tomu ze v aute problem nie je a naozaj tie ziarovky odisli po rovnakom mnozstve cyklov.
5. Ako protiopatrenie som neskor dal jednu ziarovku inej znacky. Ked teraz odidu opat obe naraz tak to bude jednoznacne problem s autom.

PS: so zivotnostou povodnych ziaroviek som spokojny, skor ide o neprijemnost toho ze zrazu prestanu svietit stretavacie svetla. Nastastie som domov prisiel ked sa stmievalo, keby uz bola tma tak ostanem niekde visiet a musel by som ich menit po tme.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Všechna SSD od SanDisku mu umřela ve stejnou chvíli. Dejte pozor na to, jak máte postavené NASy a zálohy – Živě.cz
Chyba se projevuje právě zničením SSD přesně po 40 tisících hodinách u 9 modelů od SanDisku.
Samozrejme, omylom naprogramovali, aby sa disky pokazili presne po 40 000 hodinach a nie nikdy.

Overte si, ci nemate tieto disky, prip. si dajte pozor aj ked mate ine, nepouzivajte rovnaky model ako hlavny a zaroven na zalohu, na tu je podla mna stale najlepsi HDD.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Pomsta odchádzajúceho programátora? :D
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

starysomar napísal: 12 júl 2022, 9:06 Pomsta odchádzajúceho programátora? :D
Alebo bug, podobnych uz bolo celkom dost - https://en.wikipedia.org/wiki/Year_2000_problem
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

tiez by som povedal ze SSD nie su najvhodnejsie do NASiek a vseobecne na zalohy...
Napísať odpoveď