Hegy napísal:
Co sa stalo v KV:
Parkovalo sa, klasicky, po Velkomestsky avsak oproti inym MC stale velmi primerane, ziadne sialene parkovanie na zeleni/obmedzovanie chodnikov zabratim jeho vacsiny, ziadne parkovacky popred auta ci natesno. V zasade za normalnych okolnosti v plnom stave (vecer/noc) vsetky auta velmi solidne pomestili, dokonca by som povedal ze drviva vacsina v sulade s predpismi, par poslednych jedincov mohlo par cm trcat tu a tam ale pohodicka.
Prislo referendum na parkovaciu politiku, neuspesne. Ivo Nesrovnal, neodporucil nieco take riesit v KV. Dopravny analytici na zasadnuti - neodporucili zriadovat parkovaciu zonu. Pani starostka to pochopila a zacala jednat na vlastnu past.
Vysledok? Extremne zregulovanie parkovacich kapacit z dovodu nutnosti vyznacenia dedikovanych parkovacich miest (tzn. ze tam, kde sa zmestilo pred tym 10 aut ako vydalo, sa po namalovani normovanych parkovacich boxov zmesti iba 7, tam, kde auto v pohode zaparkovalo sa normovany box uz vytvorit nedal a podobne). Tym padom 800 parkujucich aut ostava s 500 park. miestami. Riesenie? P. pé zastavila kohutik, nariadila NEVYDAVAT parkovacie karty obyvatelom (stalo sa aj mne).
Vysledok po par rokoch? Auta parkuju mimo boxov proti predpisom, MP pokujute iba auta bez karty. Vyriesilo sa nic. MC vznikli naklady, obyvatelia dosli o moznost zaparkovat, ti, co sa nezmestia pochopitelne zaparkuju o ulicu, dve, tri dalej cim len roztiahnu problem s parkovanim aj na miesta, kde pred tym nebol.
Ak sa tato parkovacia politika zacne riesit vystavbou strategicky umiestnenych zachytnych parkovisk s dobrou dostupnostou MHD (vid Vieden) nemam s tym problem. Ak bude politika nastavena rozumne, nemam s tym problem. Ak vsak realizacia bude vo vzore "pilotneho projektu" sme vybaveni. Cas sa zbavit auta.
Len k tomu uvodu, kedze som tam este v tom case byval.
Referendum pani starostka spojila na den volieb a vsetky bezne volebne miestnosti premiestnila a do tych povodnych dala referendum. Aby zabezpecila dostatok hlasov pre zavedenie parkovacej politiky. Taktiez spojila dve otazky, teda parkovanie a hazard, nech ma istotu, ze referendum bude uspesne. No ludom sa to nepacilo a referendum nehlasovalo za, bolo nedostatok hlasov. (vysledok bol proti, ale celkovy pocet nepresiahol 50%)
Kedze ale pani starostka prijala "dopravneho experta" (ktora mala byt uz x rokov na dochodku) pani Kratochvilovu asi dva-tri mesiace pred referendom, parkovaciu politiku aj voci nevoli obcanom musela zaviest. Aj sa tak stalo, ja som aj vyjadril pisomne svoj nesuhlas, na co som dostal odpoved, "ne*er sa do toho" napisane cierne na bielom: referendum je len poradny hlas pre poslancov a nemusia vysledky respektovat. No a sme dobacovali. Ako to funguje v sucasnosti uz je napisane vyssie.
Este za zmienku stoji fakt, ze pani starostka nechala zratat vsetky auta v MČ KV, kedze mame vela cezpolnych, no toto nevyslo, kedze ich bolo nieco medzi 3 az 4 percentami. Taktiez dostali navrh postavit parkovaci dom (navratnost 7 rokov, stavba na mieste existujuceho parkoviska), co nepreslo, kedze uspechy by v pripade nezvolenia do dalsieho obdobia nemala ona. Na Dlhych dieloch dokonca bola vypisana sutaz, kde sa malo aj realizovat, ale nejakym zazrakom sa na urade MČ objavilo referendum, ze okolity obcania su proti koli smogu, svetelnemu smogu a zvysenej dopravy. Ukazat ho nevedeli ani dotknutym obcanom ulic, kde sa stavba mala realizovat, nevedno preco.
KV je zial mesto v meste.