Program na zalohu OS a dat

Informácie o software, ankety...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Program na zalohu OS a dat

Príspevok od používateľa Dreamer »

Pouzival som jeden starsi program na zalohu, uz nema aktualizacie, nasledne som zalohoval iba manualne a teraz hladam nieco komplexnejsie.

Poziadavky:
- idealne jeden program, prip. aj dva rozne
- pre OS Windows 10 64-bit Home
- bezplatny
- intuitivny (idealne 1-click zaloha)
- stale udrziavany
- zaloha OS - C particie
- zaloha dat s moznostou vyberu priecinkov
- anglictina (slovencina nie je nutna)

Budem zalohovat C-OS-1TB a D-DATA-4TB na E-4TB (D iba cast) - a tiez vybrane data medzi C a D.

Dakujem. :plus:
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: Program na zalohu OS a dat

Príspevok od používateľa hojko »

Chyba mi jedna dolezita informacia, ze co vlastne chces zalohovat a akym sposobom??? Chces zalohovat adresare, ktore si vyberies, napriklad dokumenty, hry, filmy, hudbu a ides to zalohovat na externy disk, cloud ci ftpcko??? Chces to zalohovat po suboroch, neskor zalohovat len rozdielne/pridane subory alebo akym stylom???
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Mam to tam napisane, ale mozno to nie je celkom zrejme, chcem zalohovat OS - celu C particiu a tiez data, vybrane adresare a neskor samozrejme len rozdielne a pridane. Zalohovat budem na HDD 4TB ktory bude v ramceku a budem ho vyberat.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Teoreticky AOMEI Backupper, zakladna verzia je free, tak skus pozriet. Na nete sa da stiahnut aj pro verzia. Nikdy som to vsak osobne neskusal. Myslim, ze rovnako to zvladne aj
Acronis True Image 2019, ten som pouzival ale cisto na klonovanie disku pri vymene za HDD za SSD. Alebo EaseUS to do backup (alebo tak dako sa to pise), pripadne Cobian. Treba precitat info a pozriet co by ti najviac mohlo vyhovovat a co bude splnat poziadavky. Osobne vsak nevidim vyznam zalohovania samotneho Windowsu a aj Program files.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dik za tipy, ale privital by som nejake overene programy, ktore pouzivaju uzivatelia na hojku, snad niekto pouziva aj bezplatne programy.

Este upresnenie k zalohe OS, chcem zalohovat celu particiu C s OS, aby bola mozna pripadna obnova, ale nie klonovanie na iny 1TB disk, ale prave na ten 4TB disk, zrejme ako image, niekedy som na to pouzival program, ale uz si nespominam na nazov, bol potrebny aj DOS, aj teraz bude zrejme nutne nejake boot cd alebo usb, je to nieco ako recovery disk, mozno to ponuka aj OS?

K tejto zalohe chcem este robit standardnu zalohu priecinkov, beznych dat, bez sifrovania, kvoli tomu aby pri pripadnych problemoch s diskom to slo lahsie zachranit.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Osobne dlhodobo na systém používam Macrium Reflect Free edition, na dáta SyncbackFree. Nesklamali ani raz.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Pozri si aj DiscWizard , staršia verzia TrueImage od Seagate.
https://www.seagate.com/gb/en/support/d ... iscwizard/
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Dreamer: Zalohovat cely systemovy disk je podla mna hlupost. Ak tak, sprav si cistu instalaciu Windowsu, nainstaluj si ovladace a programy, ktore pouzivas. A z toho si sprav obraz disku. Mne to pride aj tak zbytocne, nakolko pravidelne v utorok vychadzaju aktualizacie pre Windows. A tiez sa snazim aktualizovat vsetky aplikacie, ktore pouzivam, pokial je taka moznost..., hlavne z dovodu bezpecnosti. Mat image disku so starym systemom a starymi aplikaciami, tak pri instalacii a aktualizacii na nove verzie zabijem mozno aj viac casu, nez by som spravil cistu instalaciu. Preto ked nieco zalohujem, tak su to fotky, dokumenty, hudba, filmy... Komplet obraz systemove disku nedokazes spravit pocas behu Windowsu. Alebo rovno pouzi integrovany zalohovaci programo Windowsu: https://lifehacker.com/how-to-back-up-y ... 1762867473
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

hojko napísal:Komplet obraz systemove disku nedokazes spravit pocas behu Windowsu.
Hlupost. Pouzivam Acronis True Image a ten to vie.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Komplet obraz systémového disku spraví aj Macrium úplne v pohode. (VSS - Volume Shadow Copy...) Párkrát som pomocou jeho "záchranného USB" natiahol systém nazad za 6-7 minút keď som si ho pokusom zhovadil alebo keď zblbla aktualizácia. Tá záloha je zhruba polovičnej veľkosti voči systémom zabratému miestu.
Pravda nehrám hry, neinštalujem blbiny, nezapratávam systémový disk downloadom atd tak mám systém do 40-50GB.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

hojko - Ja nechcem zalohu cistej instalacie a programov, aj z tych dovodov ktore uvadzas ty, navyse len preinstalovat hier by bolo velmi casovo narocne + nastavenia OS...

Takmer vsetky programy mam v portable verziach a mimo priecinka "Program files", takze aj po preinstalovani OS alebo obnove OS zo zalohy budem mat aktualne verzie skoro vsetkych programov (kedze priecinok s programami budem pravidelne zalohovat aj na datovy disk - casto, aj na zalohovaci disk - menej casto).

Vyhoda pravidelnej aktualizacie celej OS particie je pre mna v tom, ze pri probleme jednoducho obnovim celu particiu a problem sa vyriesi bez komplikovanej cistej instalacie OS a preinstalovani hier, niektorych programov, aktualizacii ovladacov a hlavne nastaveni a ladeni OS nastaveni, to mi trvalo dost dlho kym som to vsetko nasiel a nastavil.

starysomar - Macrium sa mi celkom pozdava, ako funguje to "zachranne USB" a image? C particiu s OS zalohuje na zalohovaci HDD vo forme image suboru a z USB kluca vytvori zachranne boot-ovacie USB? Aka je potrebna kapacita pre toto USB?

//autoeditácia príspevku (27 Okt 2019, 13:12)
Este pridam otazku, preco na zalohu dat SyncbackFree, ma Reflect nejake obmedzenia, pre ktore sa neda pouzivat aj na beznu zalohu dat?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Od konca - v SyncBack...mám nastavené podmienky čo kam, čo sa má koľko dní nechať atd. Nezálohujem slepo celý dátový 1:1.
Totiž jeden zo záložných diskov mám dvojnásobnej kapacity voči dátovému, niečoho na ňom sa záloha netýka.
Niečo zálohujem - iné synchronizujem. Dáta aj plochu zálohujem, PEFy občas synchronizujem aby som o dačo neprišiel keď s nimi robím.
Mám aj dve iné partície-disky, z nich tiež archivujem len to potrebné.
Macrium Free - používam len na systémový disk. Ním sa vytvorí "záchranné bootovacie USB" - naň si skopčím súbory poslednej zálohy - alebo inej ak posledná je z nedobre fungujúceho Win

Ak budeš chcieť vedieť viac - daj vedieť alebo si nájdi v nete :)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja tiez nebudem zalohovat len cele disky, najskor asi vyskusam Reflect aj na data a prip. potom ten SyncbackFree.

Zajtra mi pride disk na zalohu, tak si to budem studovat, ale predsa by ma zaujimalo, aka kapacita je potrebna pre ten USB kluc, aby som vedel ci si hladat novy - a okrem zalohy tam bude mozne kopirovat este ine subory, nezavisle na zalohe od Reflect alebo bude okrem toho nepouzitelny?

K zalohe dat - v tom starom zalohovacom programe bol taky strom / tree, kde sa dali jednoducho vyberat priecinky pre zalohu, bolo to velmi intuitivne a rychle, viem ze ine programy to nemali, tam bolo nutne pridavat adresare manualne po jednom, takze ma Reflect alebo SyncbackFree taky strom, kde jednoducho poklikam co potrebujem?

Tak som to nasiel, vyzera to nejak takto (kliknite na obrazok pre zvacsenie):

https://www.portablefreeware.com/?id=994

Ak mate este nejake tipy na ine programy, tak napiste, ma Reflect nejaku konkurenciu co sa tyka zalohy OS?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

https://postimg.cc/Kkb80pD8
Syncback

Macrium robí zálohu zhruba o tretinu menšiu (s nastavenou kompresiou), než pôvodná veľkosť systému.
Tých programov som za 15 rokov odskúšal hodne. Niektoré už neidú pod Win10, niektoré sa mi nepáčili alebo boli nespoľahlivé. Macroium ani Syncback ani raz nesklamali, navyše mi Syncback pomohol zachrániť dáta, lebo jeden externý ich strácal... Teda keď som zbadal pri nasledujúcej synchronizácii že ide robiť nadmerný objem údajov - overil záložný disk a vyreklamoval...

S Macriom Free zálohu jednotlivých zložiek nespravíš.
Prílohy
uklikat.jpg
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dik, otestujem teda tieto dva programy. Ja som tiez testoval velmi vela programov pri kazdej kategorii a presiel som prakticky vsetky nastavenia, som v tomto narocny a potreboval som vela funkcii, intuitivne ovladanie a maximalnu prisposobitelnost, viem poradit v roznych kategoriach, ale toto je casovo velmi narocne na testovanie a ak sa nieco nepodari, tak moze spadnut cely system, preto som chcel nejake konkretne skusenosti.

To na obrazku vyzera dobre, podobne ako ten starsi program, Abakt.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Môžem Ti prípadne poslať moje nastavenia Macria (printscreeny) aj ako zálohujem. Čo som našiel "návod" v nete je zbytočne zložitý. Funguje to 100% na obnovu pri probléme. Pretože občas niečo testujem a niektoré aktualizácie v minulosti zblbli systyém - už sa mi párkrát hodilo.
Ku Syncback - pri jeho aktualizácii sa neodinštalováva! Profily synchronizácie idú uložiť aj načítať nazad. Nastavení má kopec - treba dať pozor na vlastný omyl pri nich.
Začal som s ním tak, že som si porobil kópie niektorých adresárov a skúšal na nich.
POZOR na dátum/čas ak si na niečo nastavíš obojstrannú synchronizáciu a nahradenie "novším" súborom. Totiž - ak bootnem do Linuxu, po boote nazad do Windowsu - mávam nesprávny systémový čas...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dik za tipy, ma to zlozite nastavenia? Pretoze intuitivnost bola jedna z poziadaviek. Vela nastaveni nevadi, to je vyhoda, mali by ale byt logicke, intuitivne.

Ja nie som zaciatocnik a chcem si prejst urcite vsetky nastavenia a mat to nastavene podla seba, zatial potrebujem len zalohu C particie, zalohu vybranych priecinkov na E a este zalohu medzi C a D, bez synchronizacie.

Synchronizujem teraz len mobil, mam nastavene priecinky na disku a je to jednoduche, na to pouzivam MyPhoneExplorer, po nastaveni je tam 1-click funkcia, take nieco by som chcel aj pre zalohu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Je to podľa mňa intuitívne - a vieme čítať :)

POZRI SI DETAILNE printscreeny - položky nastavení majú po viac záložiek - prejdi si to všetko hoci väčšinu meniť nebudeš.

(https://postimg.cc/gallery/31fb5ak8y/)

iná varianta:

(https://postimg.cc/gallery/kme0date/)

Jedno je záloha s mazaním starých súborov po nastavenom čase - napríklad 14 dní.
Druhé SYNCHRONIZÁCIA - súborov z foťáku... Lebo som mal v minulosti až dva externé disky, čo strácali dáta. Tak zbadám na prvý pohľad ak SyncBack chce niečo kopírovať a viem, že som nič nemenil.
Nastaviť aby soft ignoroval 2-5 sekúnd rozdiel času medzi súbormi je praktické, hoci dnešné kompy by už nemali mať rozdiel voči skutočnému.

//autoeditácia príspevku (02 Nov 2019, 8:43)
...ak si všimneš - na záložné disky W a Z síce zálohujem celé D, X, Y no DO PRIEČINKOV s príslušným názvom, lebo mám na tých záložných aj iné - nedôležité veci bez zálohy, napríklad viaceré virtualboxové Linuxy, ktoré mám len pre radosť a porovnanie :)
Prílohy
ck1.jpg
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

starysomar - dik, pozriem si to, snad sa uz tento vikend k tomu dostanem.

Ako mozu HDD "stracat data"? Ak su zle sektory, tak tam nepojde zapisovat, alebo ako si to myslel?

Co sa tyka synchronizacie mobilu, tak okrem toho budu tie data na HDD zalohovane na dalsom HDD, takze to bude na troch miestach.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Tri miesta je rozumné riešenie.
V období DVOCH TÝŽDŇOV mi zblbli dva NOVÉ externé HDD.
Jedného predajcu tu máme maximálne solídneho - prvý mi vymenil z ruky do ruky, druhý do troch dní a potvrdil stratu údajov.
Čo sa im presne stalo neviem, no zrejme náhle odchádzalo veľa klastrov.
Pozri si.
Mená, adresy som vymazal.
Prílohy
west+.jpg
Napísať odpoveď