Windows 10

Informácie o software, ankety...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Windows 10

Príspevok od používateľa starysomar »

Tiež nerozumiem načo ho rušiť len som to skúsil na motiváciu otázky.
A dal nazad.
DOPORUČUJEM pred takýmito neistými pokusmi zálohu systémovej partície s možnosťou následnej obnovy.
Skôr iné zásadne vypínam - vstavaný ZIP, Indexáciu a pár ďalších vecí - virtuálnu pamäť pri dostatku RAM, dlhodobý spánok ak ho netreba, obnovu systému (...ochrana systému), vzdialené použitie, zdieľanie, telemetriu, zbytočné efekty a tak.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Ja som povypínal už toho dosť. :D

Edge sa vymazať dal z adresára užívateľa ale pri kliknutí na ikonu to dalo späť tak som to vymazal aj z "C:\Windows\SystemApps" potom už to nedalo späť. A ešte som vymazal komplet aj Cortanu z obidvoch adresárov a systém sa spustil zatiaľ nevidím žiaden problém.

Práva som nemenil, Cortanu som nevedel len tak vymazať pri spustenom systéme ale nejako som neriešil núdzový režim ani meniť práva mne bolo jednoduchšie a rýchlejšie všetko mazať z linuxu. :)

//autoeditácia príspevku (08 Okt 2019, 9:28)
Na koniec som vymazal všetko okrem kalkulačky, ms store, bing počasia a start menu, ktoré je tiež medzi nimi, po presunutí komplet všetkého sa znefunkčnilo Start menu ale dal som to späť a funguje to zase: Microsoft.Windows.StartMenuExperienceHost

Len po vymazaní cortany sa použitie pamäte po spustení znížilo o 200MB, vzhľadom na to, že to nepotrebujem, windows search tiež vždy vypínam hneď po inštalácii (asi bez cortany ani nemôže fungovať windows search).

Edge sa mi tiež občas zobrazilo v správcovi úloh aj keď som si to ani raz nespustil, odinštalácia cez powershell nie je možná ale teraz už je aj Edge aj Cortana sú preč, nejak mi chýbať nebudú, len zbytočne bežia na pozadí a to aj tak, že som fakt všetko povypínal čo sa vypnúť dá.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Aj tak ti cast toho po aktualizacii Win skoci naspat. Tiez som odstranil niektore veci cez Power Shell a po mesiaci boli spat.
Cesar
Addict
Addict

Potom to vymažem zase. :) Keby mi nenahadzovali stále viac smeti ani sa tým nezačnem zaoberať. Rôzne hry xbox a neviem čo, niečo sa dá odinštalovať priamo cez start menu, niečo len cez powershell a niečo ani cez powershell, ako ten Edge. A keď som už to začal čistiť tak to už raz spravím poriadne. :D

A keby to zase začali agresívne tlačiť tie smeti tak vymažem aj Micorsoft Store. :D
Daniel9911
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

ahojte, mam na staršom PC ešte windows 7 a kedže končí podpora aktualizácii, tak ma napadlo či ešte stále funguje bezplatný prechod na windows 10 ? alebo či ste to niekto neskúšali? Je to starší PC AMD Athlon 6000+ 4 GB ram, 9800 GT , len neviem či práve táto zostava bude kompatibilná s windows 10.
ja_som
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ja_som »

Win10 funguje bez problémov aj na starom noťase s Celeronom ;)
Či je stále možnosť bezplatnej aktualizácie neviem, ale na Ebay kúpiš kľúč za pár euro...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Nefunguje, zostava je kompatibilna a legalny OEM kluc kupis na ebay za cca 2-3 €. Staci si stiahnut instalacne iso priamo zo stranok Microsoftu, nainstalovat a aktivovat zakupenym klucom.
Daniel9911
Professional
Professional

To viem, že sa dajú kupiť key na ebay za par euro, len mam origis win 7 a či náhodou neušetrím par euro, ale ďakujem za odpovede.
Cesar
Addict
Addict

Myslím, že ten nástroj na vytváranie inštalačných diskov a iso súborov cez ten vraj fungoval prechod na w10 (aj keď už oficiálne už dávno skončil free upgrade na w10 z w7), musíš to vyskúšať, spustiť a uvidíš.

A aj potom stále si môžeš nahodiť aj w7 ako doteraz, výhodu by si mal, že by si to mal zdarma a navždy, tie lacné kľúče z ebay sú vraj len na nejaký počet aktivácií, takže neskôr si to asi znova nenainštaluješ s tým istým kľúčom keď si aj kúpiš z ebay (nainštaluješ len neaktivuješ, takže to nepôjde dlho). Ale aj tak je to lacné a jednoduché riešenie aj z ebay, stále lepšie ako si kúpiť za 100 alebo koľko eur.

Je veľmi pravdepodobné, že w10 ti fungovať bude ale existuje aj hardvér, kde sú problémy, lebo nie sú ovládače, ja mám počítač, kde w10 nie je možné používať. Od budúceho roka ostáva w7 bez aktualizácií, linux alebo to hodiť do smeti.

https://www.microsoft.com/sk-sk/softwar ... /windows10
Daniel9911
Professional
Professional

Cesar napísal:Myslím, že ten nástroj na vytváranie inštalačných diskov a iso súborov cez ten vraj fungoval prechod na w10 (aj keď už oficiálne už dávno skončil free upgrade na w10 z w7), musíš to vyskúšať, spustiť a uvidíš.

A aj potom stále si môžeš nahodiť aj w7 ako doteraz, výhodu by si mal, že by si to mal zdarma a navždy, tie lacné kľúče z ebay sú vraj len na nejaký počet aktivácií, takže neskôr si to asi znova nenainštaluješ s tým istým kľúčom keď si aj kúpiš z ebay (nainštaluješ len neaktivuješ, takže to nepôjde dlho). Ale aj tak je to lacné a jednoduché riešenie aj z ebay, stále lepšie ako si kúpiť za 100 alebo koľko eur.

Je veľmi pravdepodobné, že w10 ti fungovať bude ale existuje aj hardvér, kde sú problémy, lebo nie sú ovládače, ja mám počítač, kde w10 nie je možné používať. Od budúceho roka ostáva w7 bez aktualizácií, linux alebo to hodiť do smeti.

https://www.microsoft.com/sk-sk/softwar ... /windows10
skúsiť sa to dá určite a možno to bude prvá voľba, ak nie tak ebay klúč to bude voľba dva, čo sa týka hw tak tam ak to pôjde a nebudú problémy s kompatibilitou tak ok super bude sa pužívať naďalej, ak budú tak už mam aj plán b zostavou s AMD Ryzen 3 2200G, takže ušetrím pár euro aj na grafike.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Nainštaluj priamo Win10 a použi kľúč od Win7.
Cesar
Addict
Addict

Daniel9911 napísal:To viem, že sa dajú kupiť key na ebay za par euro, len mam origis win 7 a či náhodou neušetrím par euro, ale ďakujem za odpovede.
Tak ako to dopadlo? Bol možný upgrade zdarma?
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Hladam sposob ako upravit taskbar podla seba, bude vramci OS, alebo pomocou externeho programu, doteraz som ziadny nepouzival, nemam v tom prehlad a ani neviem ci su moje poziadavky realne.

Poziadavky:
- vlastne nastavenie sirky sirky pre nazov programu, napr. pre programy A, B, C sirku 30 znakov, pre D, E, F 8 znakov, pre ostatne 15 znakov
- priame tlacidla X pre zatvorenie programu na kazdej polozke, bez nutnosti cakat na preview s X
- zatvorenie programu / okna stlacenim prostredneho tlacidla mysi, ako taby v prehliadacoch
- prip. pre prehravace tiez priame tlacidla pre play/pause, previous, next
- okamzite alebo rychlejsie zobrazenie taskbar-u bez oneskorenia/animacie
- prip. aspon okamzite zobrazenie taskbar-u a preview s obrazkom a tlacidlami (ak predosle moznosti nie su mozne)
- zobrazovanie vsetkych tray ikon automaticky (aby nove nebolo nutne stale zapinat v nastaveniach)
- nastavenie vlastnych ikon pre niektore programy
- portable verzia, ak je to mozne
- ulozenie nastaveni a ulozenych programov, ikon do suboru, aby bolo mozne vsetko obnovit po preinstalovani OS

Dakujem.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Obavam sa, ze poslednych dvoch udaptoch Winu, teda jarny a najma jesenny, kde Microsoft vyrazne obmedzil tweakovanie systemu, tak to moze byt problem to co pozadujes. Skus sa pozriet na progran 7+ Taskbar tweaker, ten by ti mohol celkom vyhovovat a ma aj portable verziu. Lenze treba pocitat s tym, ze velkou aktualizaciou Winu mozu opat obmedzit funkcnost programu.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dakujem, vyskusam to, snad aj tie programy budu prisposobovat zmenam.

Skoda ze to tak blokuju, mam na vsetko skratky a vylepsenia a taskbar je pre mna cely spomaleny a neprakticky, uz len kym vylezie, trva to - ale ked stlacim Win, tak vie vyskocit rychlo.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Uz od Windows XP sa pouzivalo umelo vytvorene omeskanie o 0,4 sekundy. Neviem ci to je aj na Win10, ale skus pozriet tieto navody, mozno to tam ostalo a dalo by sa to tym zrychlit:
https://www.sevenforums.com/tutorials/7 ... -time.html
https://www.nextofwindows.com/tips-spee ... -windows-7
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

hojko - dik za tipy, ale nechce sa mi hrabat v registroch podla tipov pre stare verzie Windows, ktore aj keby fungovali, sa pri najblizsom velkom update zrusia.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Dreamer napísal:taskbar je pre mna cely spomaleny a neprakticky, uz len kym vylezie, trva to - ale ked stlacim Win, tak vie vyskocit rychlo.

:shock: aký máš hw?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Dreamer: O akom hrabani v registroch pises a kde si prisiel na to, ze po update sa zmeni hodnota na inu hodnotu??? Staci otvorit registre, dat vyhladat retazec MenuShowDelay a to je cele. Bud tam bude alebo nie. Je to robota na par sekund. Teraz som to hodil do Googlu a rovnako to funguje aj pod Windows 10: https://mywindowshub.com/how-to-change- ... indows-10/
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

hojko - ok, mal som tam dopisat este "mozno", ale aj tak to riesi len jeden z problemov a ak by som takto chcel riesit vsetko, uz to nebude par sekund a stale sa to moze vratit a mozno aj pri malom update, nie len velkom. Ak by som si na to zvykol a nasledne to zablokuju, tak to bude este horsie.

fildinko - to nie je HW, mam auto-hide a ked posuniem kurzor dole, tak sa vysunie za zlomok sekundy, ale to je pre mna pomale, ked stlacim Win, tak je to okamzite, bez oneskorenia a animacie.

Vsetko su to take drobnosti, nie je to tak dolezite, len som sa pytal, ci sa to da nejak riesit, mozno vyskusam ten program, ale obavam sa prave toho, ze si nieco prisposobim, zvyknem si a potom sa to zablokuje a budem si tazsie zvykat na povodny stav.
Napísať odpoveď