Cestovateľské tipy

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
lukas9206
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Cestovateľské tipy

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Ak sa vám to bude zdať zbytočná téma, tak kľudne zmažte. Teroticky sa to môže riešiť aj v téme dovolenka.

O čo mi ale ide sú nejaké tipy, rady pri cestovaní. Pripadne aj konkrétne tipy na konkrétne miesta.

Napríklad letím o 2 týždne na 5 dní do Osla za 50 evri. V podstate to bude môj prvý let v živote. Tak ma zaujímaju nejaké veci napríklad ohľadom lietania. Na čo si dať pozor, možno ktorým spoločnostiam sa vyhnúť. Tak isto by som si chcel požičať auto. Zatiaľ som tam našiel Europcar, ale možno viete o nejakej lepšej alternatíve. Tak isto do teraz keď som niekde šiel autom, tak som vždy spal v hoteloch ktoré som si bookoval cez booking.com. Ale viem že existuje aj appka Airbnb, kde vlastne ľudia ponúkajú svoje byty a iné priestory. Mate s tým napríklad skúsenosti? Viete mi to odporučiť?

Zase od 15 januára mam mesiac dovolenku a opäť by som chcel niekde skočiť. Dlho ma to napríklad ťahá ísť na Lofoty v Nórsku. Ale tam asi skôr pôjdem autom, nech si užijem aj cestu okolo. No pozeral som napríklad letenky do Talianska, Anglická, Francúzka kde sa dá vlastne v pohode dostať do 100€.

Budem rád za všetky vaše tipy a rady :-).

Edit: Teraz ma napadla taka vec ako je letiskova kontrola. Na 5 dní sa pravdepodobne zbalím do jedného rupsaku. Okrem oblečenia, budem brať tablet, foťák z dvoma objektívmi samozrejme mobil, na ruke mam Galaxy watche a nejaké nabíjačky. Takže všetka elektronika musí ísť von z rupsaku? Aj hodinky si budem musieť dať dole? Taktiež som počul, že je nejaké obmedzenie na množstvo drogérie? Aj keď v podstate si budem brať len kefku a pastu, nejaký šampón snáď bude na izbe :-D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Cestovateľské tipy

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ohľadom booking.com vs. airbnb.com, obe varianty sú v pohode. Ak na AirBnB nájdeš hostiteľa s dostatočným množstvom pozitívnych recenzií a peknými fotkami, na tvojom mieste by som sa toho neobával.

Čo sa týka letiskovej kontroly, tak drogéria nie je obmedzená na množstvo, ale objem jednotlivých fľašiek, ktorý môže byť maximálne 100 ml. Takže by som ti odporučil si kúpiť pastu malej veľkosti, pretože klasickú veľkú pastu by si musel najskôr vyhodiť, aby ťa pustili cez security check. Viac infa napr. tu - https://www.prg.aero/bezpecnostni-pravidla

A áno, pri security checku si musíš dať zo seba dole všetky kovové veci vrátane hodiniek. Z ruksaku bude musieť ísť von len väčšia elektronika ako laptopy, tablety, zrkadlovka... Inak si skontroluj, že ten ruksak ti sedí do rozmerov príručnej batožiny. Náhodne ťa totiž môžu vyzvať, aby si ho strčil do "rozmerníku" a ak nebude spĺňať rozmery, tak ti ho budú musieť scheck-inovať s veľkou batožinou a na palubu lietadla si ho nezoberieš.

Ešte ma napadla jedna pripomienka k požičaniu auta. Odporúčal by som ti zobrať alebo si založiť kreditnú kartu, pretože je možné, že na debetnú kartu ti auto nepožičajú. Je to poistka pre požičovne, pretože v prípade, že by si auto stotálkoval a nemal ho poistené, by si prachy ľahko mohli strhnúť z kreditky, ale z debetky by to mali na dlhé lakte...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Ohľadom hotelov na severe:
http://upperclasstravel.eu/2019/11/bonu ... dy-choice/
a ako využiť trochu nižšie v tomto článku
https://upperclasstravel.eu/2019/10/30- ... te-choice/

Kvoli autu určite kreditku, inak budeš musieť platiť ich poistku takmer v každom prípade, čo úplne anuluje nízku cenu požičania, keď budeš mat kreditku, tak poistku vyrieš cez icarhireinsurance

Auta beriem cez rentalcars.com, akákoľvek spoločnosť okrem goldcar

Tekutiny v prehľadnom sáčku, každá nádobka max 100 ml, spolu max liter

Na kontrole často vyžadujú vybratie väčších elektronických zariadení, notebook a tablet vzdy
Hodinky z ruky taktiež, aj opasok
lukas9206
Addict
Addict

Super, diky za rady a za odkazy. Tie si preštudujem po pracovnej dobe :-D.

Trochu ma zaskočilo ta kreditka na požičanie auta. Tu si už asi tak rýchlo nevybavim, no do budúcna si ju isto po riešim. Na posledný som si požičal v Nemecku sedem miestu Alhambru na 24 hodín, a chceli odomna tuším len 100 evrovu zálohu ktorú mi potom vrátili. Ale bola to moja prvá a jediná skúsenosť z požičanim auta. Tak snáď to pôjde aj v Osle nejak po riešiť.
Inak ta stránka rentalcars je v podstate niečo ako booking.com na požičovne áut, nie? Diky za tip.

Ešte ma napadla taka vec. V krajinách kde nie je € odporúčate používať napríklad Revolut alebo niečo iné v tomto zmysle (iné názvy ma teraz vôbec napádajú, ale asi viete čo myslím)? Mám asi mesiac základnú kartu od Revolutu, no ešte som ju nikdy nepoužil. Takže v Nórsku to bude moja premiéra.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Pilifo napísal:Ešte ma napadla jedna pripomienka k požičaniu auta. Odporúčal by som ti zobrať alebo si založiť kreditnú kartu, pretože je možné, že na debetnú kartu ti auto nepožičajú. Je to poistka pre požičovne, pretože v prípade, že by si auto stotálkoval a nemal ho poistené, by si prachy ľahko mohli strhnúť z kreditky, ale z debetky by to mali na dlhé lakte...
Hmm a co ked ta kreditna karta je vymaxovana? :D
lukas9206
Addict
Addict

Akurat pozerám na mbank kreditnú kartu. Zatiaľ som prečítal len veľké písmená na hlavnej strane :-D. No píšu tam že maximálny úverový limit je 6500€. To by na prípadnú totalku predsa nestačilo nie?
beardie
Redeemer
Redeemer

Ono sa ani nepredpokladá, že bude na aute totalka :)
Skôr výraznejšie poškodenia, od toho je ta poistka

Ak by to aj totalka bola, rieši sa to cez právnikov

Rentalcars patrí do rovnakej skupiny ako booking
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Pilifo napísal:pretože je možné, že na debetnú kartu ti auto nepožičajú. Je to poistka pre požičovne, pretože v prípade, že by si auto stotálkoval a nemal ho poistené, by si prachy ľahko mohli strhnúť z kreditky, ale z debetky by to mali na dlhé lakte...
keď som požičiaval na debetnú kartu, tak si zábezpeku cca 700€ normálne zablokovali.... Samozrejme som toľko musel mať na previazanom účte a na karte povolený taký limit pre platby. Po vrátení auta sa mi do cca týždňa platba odblokovala...

To je nevýhoda, že ti to blokuje fyzické peniaze.
V prípade kreditnej karty ti zablokujú dočasne požičané peniaze banky...
lukas9206
Addict
Addict

beardie napísal:Auta beriem cez rentalcars.com, akákoľvek spoločnosť okrem goldcar
A ak si objednávaš auto dávaš si ho aj pri poistiť? V mojom pridané za 80 evri.
Screenshot_20191127_124408_com.android.chrome.jpg
Či to je ta poistka, ktorú si spomínal, že budem musieť platiť ak nemám kreditku?
beardie
Redeemer
Redeemer

beardie napísal:keď budeš mat kreditku, tak poistku vyrieš cez icarhireinsurance
samozrejme za poistku môžeš zaplatiť aj debetkou
lukas9206
Addict
Addict

Jasne. Ale kreditku zatiaľ nemám. Takže budem musieť využiť ich poistenie, áno?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

baldorex napísal: keď som požičiaval na debetnú kartu, tak si zábezpeku cca 700€ normálne zablokovali.... Samozrejme som toľko musel mať na previazanom účte a na karte povolený taký limit pre platby. Po vrátení auta sa mi do cca týždňa platba odblokovala...

To je nevýhoda, že ti to blokuje fyzické peniaze.
V prípade kreditnej karty ti zablokujú dočasne požičané peniaze banky...
V Európe to možno ide, ale v USA sa mi už 2-krát stalo, že ani americkú debetnú kartu mi nechceli zobrať, aj keď si z nej mohli bloknúť tú zábezpeku. Nepomohlo ani to, že som im tvrdil, že inú platobnú kartu nemám. Na to mi povedali, že v tom prípade mi auto bohužiaľ nemôžu dať. Nakoniec som teda musel použiť svoju kreditku, čomu som sa z organizačných dôvodov vzhľadom na ostatných účastníkov tripu snažil vyhnúť. Išlo o Enterprise Rent-A-Car požičovňu.
beardie
Redeemer
Redeemer

lukas9206 napísal:Jasne. Ale kreditku zatiaľ nemám. Takže budem musieť využiť ich poistenie, áno?
Si moc rýchly, som to potom ešte editoval :)
beardie napísal:samozrejme za poistku môžeš zaplatiť aj debetkou
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Pilifo napísal:
V Európe to možno ide, ale v USA sa mi už 2-krát stalo, že ani americkú debetnú kartu mi nechceli zobrať, aj keď si z nej mohli bloknúť tú zábezpeku. Nepomohlo ani to, že som im tvrdil, že inú platobnú kartu nemám. Na to mi povedali, že v tom prípade mi auto bohužiaľ nemôžu dať. Nakoniec som teda musel použiť svoju kreditku, čomu som sa z organizačných dôvodov vzhľadom na ostatných účastníkov tripu snažil vyhnúť. Išlo o Enterprise Rent-A-Car požičovňu.
USA je špecifické svojou "kreditovosťou" a overovaním klienta...v niektorých oblastiach ti neprenajmú byt bez kreditnej histórie aj keby si platil v hotovosti 3 mesiace dopredu...

Takže v tomto prípade je pre požičovňu kreditná karta akousi zárukou, že cudzinec je bonitný keďže mu banka schválila kreditnú kartu...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

lukas9206 napísal:Zase od 15 januára mam mesiac dovolenku a opäť by som chcel niekde skočiť. Dlho ma to napríklad ťahá ísť na Lofoty v Nórsku.
je tam krasne, aspon podla fotiek, no bud pripraveny na to, ze je to tak na severe, ze dni budu neskutocne kratke. takze asi uvidis polarnu ziaru ale to bude plus minus vsetko .
https://www.timeanddate.com/sun/norway/ ... &year=2020
v Narviku bude ten den len okolo 3 hodin.
no skus poslat spravu uzivatelovi Soviet, ten prezil na Islande zimu. bude vediet, ako to na dalekom severe chodi pocas polarnej noci.

z letiskovej kontroly si hlavu nerob. v marci som bol na trekkingu na Atlase a letel som len s prirucnou. ako sa pises vyssie: kozmetika do 100ml a spolu liter - vrecko sa fasuje, ale v BA sa tusim musi kupit :D, do krabice to co chceli: kindle, ipad, telefon, fotak a objektivy. aby som nepipal prihodil som aj Suunta. a samozrejme topanky.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Lacné letenky do Osla sú síce fajn, ale aby si nebol prekvapený na ceny v samotnom meste - za cenu tej letenky máš len tak tak decentnú večeru pre dvoch. A auto v meste ako Oslo tiež nemusí byť najlepší nápad - v Oslo sa platí mýto (neviem presne ako to riešia autopožičovne).
lukas9206
Addict
Addict

Takže, môj prvý let dopadol na výbornú. Čo sa týka kontroly na letisku, či hľadania brány, tak z ničím nebol problém. Jedine s čím som mal problém bolo prístavanie, kedy má strašne boleli uši. Nepomohlo ani zívanie či prehlataie. Bolo to dosť nepríjemné.

Čo ma ešte prekvapilo je že na letisku v Hamburgu nemajú nikde tie priesvitné sáčky na tekutiny. Pustili ma bez problému aj bez toho. V Osle to už bolo.

Auto som si nakoniec nepoziciaval, keďže som zistil že v rámci Osla a jeho okolia až po cca Lillestrøm kde som bol najďalej premáva verejná doprava (červené busy) každé 10 minut. Takže z dopravou žiadny problém. Lístky sa dajú jednoducho kúpiť cez appku. Ale taký typ ktorý sa týka tých červených busov je, že v podstate si lístky ani kupovať netreba. Typek mi poradil, že kým ne stretnem revízora, tak sa dá jazdiť gratis. A keby náhodou revízor prišiel, tak lístok kúpiš priamo pred ním. Ale čo mi vravel šofér busu, tak všeobecne tam majú dosť často problém z novým systémom na vydávanie lístkov, takže veľa krát aj sam šofér púšťa zadarmo, keďže nemá chuť sa srať s tým systémom ktorý neustále mrzne.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

lukas9206 - napchaj si do úst počas letu zo dve žuvačky a žuj, mne to pomáha (hlavne teda počas vzletu a pristávania). Zatiaľ len raz som mal problémy s ušami v lietadle a to práve jediný raz, keď som si zabudol žuvačky.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Niekomu pomaha zuvacka. Inemu chytit si nos, zapchat ho a silno funknut.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

staci pri pristavani a vztlietnuti opakovane prehltat,pohybovat sankami
Napísať odpoveď