Vedomie / slobodna vola

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Vedomie / slobodna vola

Príspevok od používateľa gogo956 »

Dreamer
mat vedomie je jedna vec a JA v zmysle osobnosti je vec druha. Kazdy z nas uvazuje o sebe aj druhych ludoch v zmysle su nejaka staticka osobnost. Jaro K. je Jaro K. A Fero Z. Je Fero Z. Tieto osoby maju samozrejme vedomie ale je iluzia hovorit o stalej osobnosti- preto z mojho pohladu neexistuju v tom zmysle ako osobnost bezne ponimame, pretoze ciste samotne vedomie je neosobne, nema vlastnosti. Osobnost a predtym vedomie je simulovana mozgom, vytvori sa pocas zivota z mnozstva mentalnych programov a prijatych vzorcov spravania. Napr nikto z nas si nepamata veci z ranneho detstva, nie preto ze by v mozgu neboli ale v tej dobe sa JA-osobnost vytvarala a preto nimi nevie disponovat. Rovnako stracaju osobnost stari ludia z dovodu fyzickych poruch fungovania mozgu a s preopacenim stavaju sa zvieratkami podobne ako male deti.
AI raz s najvecsou pravdepobnostou prerastie cloveka, spomalit sa to bude dat kyborgizaciou tj ze cloveku vdaka gen manipul a umelymi tech gadgetmi zvysimi ludske mentalne vlastnosti. Clovek je iba prestupny vyvojovy stupen -bootload pre AI.a
Ci bude mat Ai slobodnu volu? Nepoznam odpoved. Ai ale bude vo svojich rozhodnutiach determinovana inymi programami ako ludia /pochopitelne, bude tam uplne iny vyvoj "osobnosti"/. Myslim ze Ai bude mat asi vyssi stupen slobodnej vole podobne ako ludia su o nieco malo slobodnejsi ako zvierata.

Beardie

teoreticky mozu existovat v rovnakom priestore dalsie vesmiry v inych dimenziach a neda sa potvrdit ani vyvratit ake fyz zakony by tam mohli platit. Sucasna veda ma na tomto poli iba malo informacii a dokazov, sme este niekde v praveku vzhladom k tomu co vsetko pred nami vesmir este skryva.
Markoff
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Markoff »

Dreamer napísal:beardie

To som pisal v kontexte, ze ak by tento svet bol simulaciou alebo snom. Nevieme poriadne ani to, ako funguju fyzikalne zakony v nasom vesmire, napr. v ciernych dierach, alebo temnej hmote ci temnej energii. - Napr. v sne alebo hre tiez funguju ine fyzikalne zakony, v sne si neuvedomujeme ze to je nerealne, ak sa dostaneme do virtualnej reality vo forme hry, prepojime to so snivanim, mozno nieco ako kontrolovany lucidny sen, tam tiez budu platit ine fyzikalne zakony. My nevieme ani to, ci nas realny svet je vobec realny. - Ak maju existovat nekonecne vesmiry, viac rozmerov, tak preco by mali platit vsade rovnake fyzikalne zakony?
Fyzicky svet je pravdepodobne skutočne nejaký typ sna, alebo simulácie, ktorá je len dočasná a tá realita za ňou je skutočná v pravom slova zmysle a večná. V budhizme existuje pojem Zen mind, alebo timeless awareness, mimo časové vedomie. Toto vedomie kompletne presahuje bežne známe fyzikálne zákony, nepodlieha dualite - príčina/dôsledok. Bežné vedomie len ako keby imituje to bezčasové. To aj vysvetľuje existenciu paranormálnych javov ako mimozmyslové vnímanie, telepatia, intuícia. Sú to chyby v "matrixe", ktoré sú síce zriedkavé avšak pomáhajú nám navigovať a existovať v tomto svete :)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Moc zložité úvahy :)
Každý uvažuje(me) 90-99% o sebe a ten zvyšok o sebe v súvislosti s inými.
Každý sme ohraničený "vlastnou realitou", teda tým, čo nám vštepili vo fáze od zrodu po dospievanie, vlastným poznaním (nemýliť s vedomosťami), vlastnými pocitmi (občas "odrazmi od miechy", teda iracionálne reflexnými reakciami - alebo dávnymi atavizmami, slúžiacimi na prežitie druhu).
Iná vec je možná koexistencia paralelných vesmírov - svetov, ktoré sú tu a teraz bez vzájomnej možnej interakcie no to je mimo možností našich "senzorov" vnímania (poznania) :)
Teda to rovnako môže byť - aj nemusí.
Ostatne kameňu, tráve, srnke v lese je ukradnuté, ako vznikol svet, do kedy bude atd - žijú tu a teraz no s hlbším živtným "princípom" - prežiť :)

Nepatrilo ku poslednému príspevku...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Len zlé dôsledky.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Tento prispevok do tejto temy mozno tak uplne nepatri, ale je to fakt dobry iluzionista a urcite ma aj silnu volu. By ma zaujimalo ako to vedel urobit s tou levitujucou gulou.
gogo956
Redeemer
Redeemer

existuje zaujimavy argument v prospech nazoru ze vesmir je simulaciou/ja toho nazoru btw nie som/, skusim to napisat ako tomu ja velmi laicky chapem, ak niekde chyba, prosim opravit:
ako je z kvantovej fyzicky zname, elektrony normalne zaujimaju stav superpozicie dvoch stavov naraz. Ak ale je pritomny experimentu pozorovatel, tak elektron vzdy skolabuje vzdy do jedneho konkretneho zo stavov.
Z toho poniektori vyvodili, ze simulacia takto môze setrit energeticke zdroje a "skutocnost" vykresluje az ked je dôvod /pritomnost pozorovatela/
Aky mate nazor?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

gogo956 napísal: 10 jan 2021, 11:57 existuje zaujimavy argument v prospech nazoru ze vesmir je simulaciou/ja toho nazoru btw nie som/, skusim to napisat ako tomu ja velmi laicky chapem, ak niekde chyba, prosim opravit:
ako je z kvantovej fyzicky zname, elektrony normalne zaujimaju stav superpozicie dvoch stavov naraz. Ak ale je pritomny experimentu pozorovatel, tak elektron vzdy skolabuje vzdy do jedneho konkretneho zo stavov.
Z toho poniektori vyvodili, ze simulacia takto môze setrit energeticke zdroje a "skutocnost" vykresluje az ked je dôvod /pritomnost pozorovatela/
Aky mate nazor?
Tiez niesom zastancom simulacnej teorie.
K tomuto asi to, ze by to malo dva dosledky.
- Uz by neslo o simulaciu, lebo kvantove stavy ovplivnuju aj makroskopicky vesmir a uz aj nase zivoty (kvantove pocitace).
- Moc by tym neusetrili, lebo namiesto dvoch stavov musia simulovat tri, pricom simulacia toho stavu navyse je vyrazne narocnejsia na vypoctovy vykon ako oba stabilne stavy dokopy.

Do "kvantovky" sa moc nevyznam, no tento nazor vychadza z toho co viem o programovani kvantovych pocitacov (jazyk Q#), kde sa sucasnym HW simuluje ten kvantovy.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Napadla uz niekomu teoria, ze zijeme v pocitacovej hre ako simulacia?

Nie ako obycajna simulacia, ani ako matrix, kde ludia ovladali samych seba a nevedeli o tom, ze ziju v simulacii, ani ako avatar, aj ked by to bolo podobne.

Bytosti, mimozemstania nas mohli, ale nemuseli vytvorit, bud nas vytvorili, alebo objavili a zistili, ako nas ovladat ako v pocitacovej hre, mohla by to byt akcia, kedy by nas, mohli plne ovladat, alebo strategia, kedy by ovladali aj viac postav a konali by dolezite rozhodnutia, niektori ludia by mohli byt NPC.

Je to uz mozno konspiracia, ja si nemyslim, ze to tak je, moze to byt len jedna teoria, ale vysvetlovalo by to vela veci, ten rychly pokrok, technologie, ale aj pandemie, vojny, preco Putin zautocil na Ukrajinu, ved v mnohom Rusko spolupracovalo s USA.

My uz teraz vieme vytvorit pokrocile pocitacove hry a dokazali by sme spravit aj autonomne roboty v realnom svete a niektore by sme mohli ovladat - dokonca ovladat ciastocne uz vieme aj zvierata, teda biologicke tvory.
gogo956 napísal: 10 jan 2021, 11:57elektrony normalne zaujimaju stav superpozicie dvoch stavov naraz.
Toto som si precital az po napisani prispevku, ale je to len jedna z veci, ktoru nedokazeme celkom pochopit, spolu s temnou energiou a temnou hmotou by to mohlo byt nieco vo forme dialkoveho ovladania.

Tak ako sme my nedokazali volnym okom pozorovat mikroskopicky svet, atomy, tak mozno este stale nedokazeme pozorovat temnu hmotu, mozno podobne ako atom nevidi nas, lebo nema oci, tak my nevidime temnu hmotu, iba dokazeme vypocitat, ze nieco tam je, mozno su tam bytosti, ktore maju v rukach ovladac a "hraju sa s nami".

Tie bytosti mozu byt superinteligentne, mozu zit miliony rokov, aj miliardy, nudia sa, tak sa hraju, tak ako ked znudene dieta najde chrobaka alebo pavuka a odtrhne mu nozicky, alebo ho pali lupou, tak oni mohli objavit Zem a zacali sa s nami hrat, iba na inej urovni.

Oni by nemuseli nutne simulovat cely nas vesmir, len su mozno v dalsom rozmere, ktory my nevidime podobne, ako by bytosti v 2D rozmere niekde na papieri nevideli nas, ako na nich kvapkame atrament.

Pre nich mozeme byt ako pre nas zvierata alebo hmyz, tiez mame kohutie zapasy, bycie, zvierata drzime v klietkach, zabijame, jeme, mame ich ako trofeje, ozdoby.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

" Bytosti, mimozemstania nas mohli, ale nemuseli vytvorit" no ak maju IQ 3000 tak možno hej, to my našim IQ nikdy nepochopíme ako to robia.
V podstate aj Boh može byť tá bytosť v ktorú ale mnohí neveria, lebo je to interpretované skrz cirkev.
"Oni by nemuseli nutne simulovat cely nas vesmir, len su mozno v dalsom rozmere, ktory my nevidime podobne, ako by bytosti v 2D rozmere niekde na papieri nevideli nas, ako na nich kvapkame atrament."..videl si serial Hviezdna Brána ze? Rasa Reetou hmyzieho pôvodu okom neviditelný pre nás.To som si spomenul ze my okom nevidíme možno to co by reálne aj existovalo a cez nás ako pevnu hmotu prechádzalo.
Ked prišiel ten chlapec ako ludský prostredník povedat ludom Stargate na zakladnu kto ich chce napadnut tak neskor v tom dieli bolo povedané ze ho vytvorili v laboratoriu. Potrebovali DNA a skrátka sak vieme ze ludské telo je poprepájané má rozne sústavy. To sa nedá len tak vytvorit.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer

otazkou je, ci ma zmysel sa takymito otazkami vobec zaoberat. Pretoze aj keby sme sa niekedy ako ludstvo dopatrali k nejakej odpovedi o ktorej si budeme mysliet ze je to ta jediná pravdivo opisujuca skutocnost, tak aj tak to nebude zárukou ničoho. Niektori vedci tvrdia, ze nam mozno ani nie je biologicky dane, aby sme boli svojimi ludskymi mozgami schopni pochopit skutocnu realitu. Vysoko problematicka uz je aj tu riesena otazka slobodnej vole, nakolko kazdy sme v kazdej sekunde tak velmi determinovany roznymi aspektmi bytia, ze v najlepsom pripade mozme hovorit o nejakej ciastocnej moznosti volby.
A este nieco: neexistuje ziadne trvalé, nemenne JA. Dnes je Dreamer niekto trochu iny, ako bol vcera a iný aky bude o nasledujucu sekundu. V celom vesmire je iba jedina istota: v kazdom nasledujucom casovom useku bude priestorove zoskupenie castic vo vesmire ine ako bolo tomu pred tymto casovym usekom. Toto ale nemusi platit navzdy. Ak je pravdiva teoria, ze vesmir sa bude uz len navzdy rozpinat, tak v urcitom bode komplet vychladne na stupen absolutnej nuly a ako vieme pri nej nie je mozny pohyb ziadnej znamej castice- vsetko sa zastaví.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Dreamer napísal: 28 jún 2022, 18:28 e to uz mozno konspiracia, ja si nemyslim, ze to tak je, moze to byt len jedna teoria, ale vysvetlovalo by to vela veci, ten rychly pokrok, technologie, ale aj pandemie, vojny, preco Putin zautocil na Ukrajinu, ved v mnohom Rusko spolupracovalo s USA.
Ta teoria ma rovnake problemy ako kazda simulacna teoria.
navyse mame aj Okamovu britvu, nie je lahsie vysvetlenie, ze cast ludi du blbi? Ze inac ast ludi su egoisticki maniaci? Aj ten pokrok ide lahsie vyvstlit ako memizemstanmi.
Dreamer napísal: 28 jún 2022, 18:28 Toto som si precital az po napisani prispevku, ale je to len jedna z veci, ktoru nedokazeme celkom pochopit, spolu s temnou energiou a temnou hmotou by to mohlo byt nieco vo forme dialkoveho ovladania.
tak brrr... Superpozicia nie nic zvlastne, len je to pr nas v makrosvete nezvycajne a neintutivne.
A temna energia, to je momentalne koncept, ktorym sa neuspesne fyzici snazia vasvtlit niektore veci, je dost mozne, ze dopadne ako teoria eteru.
Dreamer napísal: 28 jún 2022, 18:28 Pre nich mozeme byt ako pre nas zvierata alebo hmyz, tiez mame kohutie zapasy, bycie, zvierata drzime v klietkach, zabijame, jeme, mame ich ako trofeje, ozdoby.
V tom pripade, ale nemaju dovod sa pred nami skryvat.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

V suvislosti s prenosom vedomia, zrejme nie je mozne preniest cele vedomie mimo tela, ci uz do ineho biologickeho tela, alebo do umeleho "tela", lebo povodne vedomie by zostalo v povodnom tele a to ine vedomie by bola len kopia, klon, ale napadlo mi nieco...

Je znamy pripad, kde clovek zil s polovicou mozgu, aj ked sa odreze mal cast mozgu, tak clovek moze normalne fungovat dalej, take operacie su bezne, mozog sa vie velmi dobre prisposobit, aj pouzivat ine casti na veci, na ktore sa pouzivala ina cast.

Co ak by sa takto odstranila cast mozgu a nahradila by sa inym, zdravym mozgom - ci uz od ineho cloveka, vytvoreneho klonu, vypestovaneho, alebo dokonca umeleho, nebiologickeho - ak by to teda fungovalo, co dnes asi mozne nie je, ale ak to raz mozne bude, postupne by sa takto vymenil po castiach cely mozog, medzitym by sa vedomie postupne rozsirilo aj do novych casti mozgu.

Dalo by sa taketo nove vedomie povazovat za to povodne, alebo v akej faze by to uz nebolo povodne vedomie? - Pri vymene jednej bunky, 1% mozgu, 20%, 50%, 90%, alebo 100%?

Operacie mozgu sa robia pri plnom vedomi, takze to vedomie by stale "zilo", nemohla by toto byt cesta, ako preniest cele vedomie do ineho tela, ci biologickeho klonu, alebo dokonca do umeleho tela - teda postupnou vymenou?
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

Dreamer napísal: 28 jún 2022, 18:28 Napadla uz niekomu teoria, ze zijeme v pocitacovej hre ako simulacia?
Napadlo mi to ... väčšina takýchto nápadov mi prišlo keď som bol sfajčený a zaujímavé je aj to, že počas užívania trávy som aj viac inklinoval všelijakým spirituálnym veciam a dezinformáciam

Každopádne raz som šiel na tinder date respektíve neviem aké mala baba očakávania :D ale ja som sa k nej prišiel nafajčiť len (chúďa :D vieš čo je mam už o piatej iný program mi hovorila asi o pol piatej keď sa nič nedialo :D :D) každopádne ako idem od nej a kráčam si tým pekným svetom tak som videl dieťa na kolobežke ako padlo na zem a hneď mi naskočila "myšlienka" niečo ako sidequest v GTA V / RDR 2 keď si len tak idete mestom a zrazu na minimape začne blikať ikonka pomoci (v GTA to väčšinou myslím bolo o tom, že niekto niečo niekomu ukradol) tak proste takýto istý pocit som mal z toho decka na tej kolobežke že side quest - choď mu pomôcť / aspoň sa spýtať, že či je v poriadku lebo vyzeral že drbol riadne na zem ale samozrejme som to ignoroval (narozdiel od GTA misií) a keď už som bol mimo toho "rangu" a aj keď som sa chcel otočiť naspäť (lebo tak dlho som uvažoval či áno alebo nie .. vyhralo nie hlavne kvôli tomu že mi to prišla ako hovadina) tak už to ako keby nebolo aktuálne. Uplne ako v GTA že keď ten sidequest dlhšie ignorujete tak zrazu to už je fuč, neaktuálne.

-----
No ale keď už sme teda pri tejto téme slobodnej vôle tak skúsim sa tu spýtať na váš názor (odpoveď bude "to máš z trávy" ale skúsme ju vylúčiť a filozofovať).
Z nejakého dôvodu sa mi v hlave zapísal marec 2021 a hlavne teda od tohto mesiaca sa mi všetko deje znova. V podstate také dejavu ale nepríde mi normálne aby som mal dejavu rok v kuse, niekedy viac krát za deň niekedy celý deň mi príde ako keby som ho už prežil .. niekedy vôbec ale príde mi toto 1.5 ročné obdobie ako keby som sa vrátil v čase. Ako keby niekto spravil "load save" - rovnako ako v nejakej hre ale ty ako človek čo hrá tu hru už vie čo ťa čaká.
Príde mi to ako keby v istom momente môjho života som niečo spravil (neviem prečo mi napadá moja smrť asi to mi príde ako najreálnejšie vysvetlenie) a (ak pôjdeme do nejakej spirutálnej roviny) tak si moja duša zvolila ten "save" ktorý pripadá na ten marec 21.

A teraz nejaké tie príklady toho čo sa mi udialo. Bol som mamou a mojim psom na prechádzke niekedy začiatkom 21 a spravil som fotku takej ako keby rýny - mala taký úsmev na sebe nakreslený atď ... ako tak pozerám na tú fotku tak si hovorím že pči to som už ale videl kedysi presne takúto istú fotku ale samozrejme nikde tá fotka nebola v mobile ... nikdy predtým som s mamou na takejto prechádzke okolo toho miesta nešiel ale napriek tomu tá fotka bola rovnaká. A mám niekoľko takýchto "dejavu". Bol som x tisíc km preč od slovenska prvý krát v tej krajine napriek tomu všetko čo som tam zažil, už od dňa kedy som šiel z bytu na autobus som cítil "rovnaký script" ... to ako som následne v alze bral powerbanku, ako som šiel autobusom na to letisko, ako som na letisku čakal, s kým som na tom letisku čakal .. ako sme chodili po ďalších prestupných letiskách ... a celé 3 týždne v tej krajine som sa cítil ako keby pozerám film ktorý som už videl ale neviem si dopredu spomenúť čo sa v ňom udeje ale napriek tomu mám pocit že sa opäť nejakým spôsobom udeje toto isté a opäť budem písať tento text .. v tej krajine som fotil nejaké veci - tie fotky som už kedysi videl, odfotil presne rovnako ...

mne príde že mi totálne hrabe a aj by som to dal za následok tráve ... len niekedy v júni 2022 myslím som našiel príspevok na twitteri (nejaký screenshot z 4chanu) ktorý bol na 4chane uverejnený v januari 2022 a nadpis bol, že vojna na ukrajine sa v marci 2022 deje znova a znova a že "no more reset button" niečo tam splietali s vakcínami a CERNom a proste taká divná dezinformačná správa lenže ten príspevok s tým čo sa mi deje mi príde ako jediné vysvetlenie lebo fakt si nemyslím že tráva by mi spôsobila takéto veci na druhej strane ale nechápem prečo by som mal byť ja tá osoba ktorá si "pamätá" hlavne teda keď neviem dopredu povedať čo by sa malo stať ...
Každopádne čo si beriem z toho celého je akurát tak depresia lebo na jednej strane mám pocit, že sa to bude opakovať zas - a tu je zas nezhoda v tom, že buď

1) príde "reset" a bude sa to diať opäť takto isto - čo mi ale vôbec samozrejme nevychádza ako by to bolo možné, kto by ten reset/"load last saved game" spravil .. možno jadrová vojna

2) žiadny reset nepríde

3) alebo sa zabijem kvôli istým veciam (ale smrť by nebolo riešenie problému akurát ak sa ale žiadny "loop" neudeje tak som spravil pekne blbé rozhodnutia a vôbec netuším ako tie rozhodnutia v tomto momente nejak zvrátiť lebo som rozohral veľmi zlú hru a teda vôbec by som sa nečudoval ak by ten loop spôsobila moja smrť - čo mi ale nevychádza zas z hladiska že ako by to celé fungovalo keďže sme v presvedčení že teda všetci máme svoje vedomie a teda ak by som zomrel tak sa "respawnem" ale život ide vlastne pre mňa rovnako ďalej ľudia sú rovnakí a stále všetci majú svoje vedomie ale som v nejakej inej timeline? alebo wtf

Pravdepodobne som to napísal dosť chaoticky ale nechcem písať úplne všetko lebo to by bolo extrémne dlhé ak by som mal opísať 1.5 roka do jedného príspevku tak som chcel nejak len prispieť tým čím si prechádzam a prečo si myslím, že slobodná vola neexistuje a sme v simulácii ...
Mačky sme si domov zaobstarali ... boha ešte aj fotky tých mačiek som kedysi robil ...

Ešte sa vrátim k tej ceste mimo slovenska ... rozhodoval som sa kam sa pôjdem prejsť či do jedného alebo druhého parku ... vybral som si ... samozrejme "tam so už bol" a pritom to mala byť slobodná vôľa moja a najhoršie je že vlastne ani nezistím či by som mal takéto pocity ak by som sa vybral do toho druhého parku ale ten ktorý som si vybral mi spôsobil dejavu respektíve tá celá cesta bolo ako keby jedno veľké dejavu aj všetky príbehy na instagram čo som dal ... brutálne veľa by som mohol o tom písať že čo všetko mi pripadá rovnaké ... ale irituje ma to lebo nech spravím hoci čo ... tak stále mam pocit že som to už kedysi odžil a tým pádom ma neláka nič robiť lebo nech vyberiem hoci čo tak mi príde že som to už zažil ...

Posledné dejavu bolo že mi píše kamoška že sa zastaví za mnou v robote najskôr žiadne nejaké pocity dejavu neboli ale akonáhle som s ňou šiel jesť tak sme sedeli na rovnakom mieste ako "predtým"

Teraz ako som sa tu takto rozpísal tak mi napadlo, že mi to v podstate príde ako keby idem po nejakých "checkpointoch". Možno všetko je tak ako má byť a hej síce idem podľa nejakého skriptu a ja by som sa mal naučiť si to užívať ...
Raz mi jedna baba povedala, že duša predtým než ide do tela si vyberie ako ten život má vyzerať len nechápem tie dejavu že prečo sa dejú v úplne bezvýznamných momentoch ...

Čiže veľa teórií čo mi môže byť neprídeme žiadne na žiadne riešenie ale čo viem je, že vôbec nie som šťastný v živote a hlavne teda kvôli tým zlým/iným rozhodnutiam (oni nie sú zlé ale som v riti by som to nazval) v bode 3 ... len ak by tá teoria o duši od tej baby bola správna tak aj to by malo byť toho súčasťou ...

No už fakt koniec ak by niečo tak sa opäť rozpíšem ale už aj tak to musí znieť dosť šialene :D

Autoeditácia príspevku po 15 min 54 sek:
Dreamer napísal: 21 mar 2020, 15:39
A tu nastáva ten môj "problém" toho, že okej nech sa veci dejú ako sa majú diať len prečo mám toľko "dejavu". Na jednej strane ma to fascinuje a hovorím si, že okej aspoň idem po "dobrej ceste" ale na druhej strane je to dosť creepy.

Btw, v tých dňoch kedy sa mi to začalo diať som mal v práci zákazníka z ktorého som mal tiež pocity dejavu a hovorím mu o tom a on "a ešte sa to pár krát zopakuje."
gogo956
Redeemer
Redeemer

dasti555

1/z hladiska vesmiru nexistuje ziadna "jediná objektívna realita", všetko závisi od pozície toho kto danu situaciu posudzuje jeho jedinecneho stanoviska
2/uzivanie psychotropnych latok nemusi byt vždy principiálne zlé, ale problem nastava vtedy,
ked si na ne človek zvykne a stanu sa mu pravidelnou sucastou zivota. Potom mu viacej beru
ako davaju. Vytrhavaju ho do ineho sveta, co sa mu moze zdat atraktivne ale plati sa za to cena.
3/bod jedna neznamena nihilizmus, nakolko vsetky zijuce bytosti su vnutorne spojene, vsade vidis a stretavas sa defacto iba sam so sebou. To co im davas ti iba vracaju, ci je to dobro alebo zlo.
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

To som zachytil že vlastne vesmír prežíva seba cezomňa... a vlastne cez všetkých. Alebo tak nejak by som to preložil.
Každopádne mi príde že všetky tieto náboženstvá a spiritualita a atď sú len "verte niečomu ale jediná objektívna realita je "za oponou"". A ak by nejakým nevysvetliteľným spôsobom predsa len tá moja teória o tom "vrátení sa v čase" bola reálna tak to búra všetky tieto veci nakoľko ak som to cestovanie v čase neobjavil nejak ja ale s rizikom vymazania pamäte tak to musel spraviť niekto iný a tým pádom nejaká teória o simulácii ktorú sa hrá nejaký mimozemšťan mi príde ako najpravdepodobnejšia.
Možno naša 3D realita je fakt len nejaká hra nejakej 4D entity (ak dačo také je).

Čím viac nad takýmito vecami premýšľam tým mi je z toho ťažko :D

3/ mi pripomína "The Egg" akurát to je dosť taká smutná predstava, že interagujem sám zo sebou a hlavne tým že si myslím o sebe že som pomerne empatický tak mi príde blbé si myslieť že "svet sa točí okolo mňa" a existujem "len ja". Svojim spôsobom som hlavný charakter v "mojom GTA" a všetci ostatní sú "NPC" ak dáme takéto prirovnanie lenže s týmto sa neviem nejak stotožniť lebo ak som všetko tak zas som pri tom že som všade bol všetko videl a to mi spôsobuje v aktualnom živote práve to, že ma nič nebaví lebo "načo". Aj tak príde deň kedy moja existencia minimálne v tomto tele skončí (ak teda sa netočíme stále v tom istom tele len v iných "timelineoch"). A najviac ma na tom štve to, že za to že tu trpím musím ešte platiť. Čo mám z tej existencie keď celý život vlastne robím pre niekoho iného. Kiež by aspoň tam neodrbávali... Táto časť už by sa hodila do inej témy zjavne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

dasti555

"To som zachytil že vlastne vesmír prežíva seba cezomňa... a vlastne cez všetkých."

ano to je asi dost vystizne. Existencia zaziva samu seba v ramci roznych vibracii a ich vzajomnych interakcii, lebo cely vesmir, vsetky javy, su len rychlejsie alebo pomalsie vibracie roznych castic.
Ale v case sa ist dozadu pravdepodobne naozaj neda, ide iba dopredu. Tie pocity dejavu, to vytvara tvoj mozog az následne, len nas vie efektivne klamat. Preto je vsetko relativne. Ja som to v mladosti zazival tiez a urcite je to bezne u ludi. Nabozenstva maju svoj zmysel, pretoze odklanaju pozornost od pozemskosti niekam vyssie, napr k roznym idealom, co posuva ludstvo dopredu.

Pozrel som si vycuc na ten „The Egg“ a ano, je to velmi zaujimave. Ale to cestovanie nazad v case je nerealne.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

dasti555 napísal: 11 júl 2022, 19:22V podstate také dejavu ale nepríde mi normálne aby som mal dejavu rok v kuse, niekedy viac krát za deň niekedy celý deň mi príde ako keby som ho už prežil ..
Toto sa vysvetluje tak, ze stara informacia v mozgu sa prepise novou, ale je tam nejakou castou prepojena so starym casom a tak si mozog mysli, ze to uz prezil, velmi strucne, mozno to niekto vie vysvetlit podrobnejsie.

V podstate je to cele o deja vu, tak bud je to len chyba mozgu, alebo nie, velmi vela ludi zaziva zvlastne situacie, tusim aj o tom je tu nejaka tema, ale neviem nazov.

Ja sice takym veciam prilis neverim, ale nemyslim si ani, ze su na 100% nemozne, stale su veci, ktore vedci nedokazu vysvetlit, rovnako ako bunky v nasom mozgu by si mohli mysliet, ze mozog je cely vesmir a nic ine neexistuje, aj my si mozme mysliet, ze cely vesmir je jediny a pritom to moze byt len jeden bod z miliard.

Podobne tu moze byt viac rozmerov, ale my tie dalsie nevidime, uz som o tom niekde pisal.

Inak sa vratim k tej teorii, ze nas niekto ovlada ako v pocitacovej hre, existuje to ako nejaka znama teoria, nejake clanky, informacie o tom?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Existuju ludia, ktori sa snazia toto riesit tak, ze v situaciach ktore si vyzaduju rozhodovanie, nechavaju rozhodovat nahodu. Napr hadzu kockou a podla vysledku potom konaju.
Napísať odpoveď