gogo956 napísal:- je skutocne pomerne malo realne, aby niekto kto robil dovtedy v zivote nieco diametralne odlisne cakal ze ho po nejakom kurze zoberu hned programovat.
Ale moze zacat ako napr technik sieti, kde priebezne si moze rozsirovat obzory a kde naroky na analyticke myslenie nie je take vysoke. A neskor
uvidi, kde je priestor na dalsiu realizaciu. Velke zmeny sa nestavaju skokovo/aj ked na prvy pohlad to tak moze vyzerat/, ale pomaly po malych krockoch.
Pises o kurzoch programovania, a potom cakas, ze si najdu uplatnenie ako technici a tak sa dostanu k programovaniu.
Ale kurz programovania ti neda nic, co potrebujes pri praci technika. IT je velmi siroke spektrum, a aj ked sa ti to mozno navonok tak nejavi, ale medzi technikom a programatorm je sakra velky rozdiel.
Rozsirovat obzory ohladom programovania si popri praci mozes rovnako dobre ci uz ako technik alebo obchodny zastupca.
gogo956 napísal: to je v poriadku, kazdy ma pochopitelne vlastne priority, ale to sa tu teraz neriesilo. Je kazdeho osobna vec ako deli svoj cas na sukromny a na profesionalny.
Ak hovoris, ze uspech hovori sam za seba, tak by som ocakaval, ze by bolo dobre vyjasnit si co ten uspech vlastne je.
gogo956 napísal:to si napisal ty. Ja si to nemyslim, ani som to nikde nenapisal.
Sorry, ak sa ta to dotklo. Je to len moj dojem z tvojho komentaru, ako sa neuspech neda nicim ospravedlnit.
gogo956 napísal:to nie je pravda ze ide iba o par percent ludi v danom odbore. Na druhej strane je samozrejme ze aj u tohto fenomenu sa uplatnuje gaussova krivka a je aj pochopitelne z akych dovodov ale to by bolo na dlhsie.
Ak si vezmeme gaussovu krivku, tak myslim, ze mozme povedat, ze cc 13.5% ludi v danom odbore zaraba nadpriemerne, a cca 2% zaraba nasobne viac. A to je presne to co som tvrdil. Takze bud v prvom alebo druhom tvrdeni sa mylis.
gogo956 napísal:uviedol som aj platy v SR ktore si myslim vzhladom na robotnicku poziciu boli velmi slusne.
Znovu ide len o male % ludi, ktori vykonavaju toto zamestnanie na slovensku.
gogo956 napísal:Pripadne do Ciech to naozaj nie je daleko. Aj za socializmu
sa bezne chodilo na tyzdnovky ci na montaze /napr aj do Ruska/ aj na niekolko mesiacov a nikto s tym nemal ziaden problem, naopak, ludia to brali pozivitivne ako moznost
na lepsie zabezpecenie pre rodinu. Apropo vodic medzimestskeho autobusu zarobi aj s priplatkami do 1500€ brutto, takze moze byt s rodinou kazdy den. V Ba dostane k tomu naborovy prispevok 3000€.
To su trhove mechanizmy v praxi, cim viacej bude volnych robotnickych miest tym bude mzda na tychto miestach viacej stupat.
Nepopieram, ze sa da lepsie zarobit, ak niektopracuje v zahranici. Len vravim, ze ten lepsi plat je na ukor niecoho ineho. A to plati aj pre soferov, ktori pracuju cez sviatky, vikendy, raz zacinaju o 4 rano, inokedy koncia o polnoci.
A na mieste je aj otazka, preco ludia tuto pracu nechcu vykonavat? Ved je tak dobre platovo ohodnotena, ci nie?
gogo956 napísal:ake vzdelanie treba na poziciu smetiara? Pravdepodobne ziadne resp Zš. Kolko zarobi? V BA cca cez 1500€ priemer, v ostatnych mestach samozrejme menej.
Je to na taku robotnicku poziciu, bez potreby vzdelania, praxe, s nizkym stupnom zodpovednosti malo? Kto chce ten sa uplatni a zarobi si bez ohladu na to,
ci vystudoval pravo, psychologiu, techniku alebo iba ledva ukoncil Zš.
Mal som na mysli skor ine profesie(murar, elektrika, kurenar...). A BA nie je zvysok krajiny. Podla stranky
platy.sk sa brutto plat smetiara pohybuje od 580 do 1104 eur. V priemere to vraj moze byt cca 750 eur(
zdroj), co je o 1/2 toho, co pises ty ohladom BA.
gogo956 napísal:Pochopitelne nemam take informacie aby som poznal skutocne prijmy vecsiny Szco na Svk. Ale nepoznam skoro ziadneho szco,ktozy by odvadzal dane podla toho ake ma skutocne
prijmy. Ale toto by som nerad prilis rozvadzal do podrobna.
Nemysli, ze to treba rozvadzat do detailov. Len nezabudni, ze ak maju minimalne odvody, tak to bude mat isty dopad v buducnosti.