Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Diskusie na politické témy...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Príspevok od používateľa gogo956 »

DEVZYO1G

ak nie su priorita, tak potom ale dotycny nema narok sa stazovat na vysku mzdy

Muffi

1/ano beriem ako argument, ze rodicia nie vzdy racionalne zhodnotia situaciu a nemusia poradit najlepsie.
2/kurzy programovania vsetkeho mozneho su k dispozicii komukolvek bez ohladu na vek

ephramko

"Hej a ktorý pubertiak pôjde na školu, ktorú mu vybrala mama?"- to je v poriadku, ale potom musi zit aj s nasledkami svojej volby a nezvalovat vinu na inych.

Ten pán bol pravdepodobne tlačenka pána menezerisa. :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

gogo956 napísal:2/kurzy programovania vsetkeho mozneho su k dispozicii komukolvek bez ohladu na vek
Take jednoduche to nie je. Treba mat vacsinou analyticke myslenie a to z neba nespadne. Ani to nie je zakladne ucivo na strednej.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

gogo956 napísal:ak nie su priorita, tak potom ale dotycny nema narok sa stazovat na vysku mzdy
suhlasim, takto by to fungovalo v perfektnom svete, kde je kazdy adekvatne ohodnoteni za svoju pracu ...

strajkujuci ucitelia a slovenski vzdelavaci system na pokraji krachu? noa co, nemaju sa stazovat, mali si zobrat programatorske kurzy a ist do IT :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas
ale to tebou spominane analyticke myslenie bud mas uz v 18tich alebo ho nemas.

DEVZYO1G

vedeli do coho idu, bolo to ich slobodne rozhodnutie. A ak nevedeli tak je to iba ich chyba, platy statnych zamestanancov podla zaradenia su verejne dostupna informacia
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

gogo956 napísal:ked nad tym tak teraz porozmyslas,s odstupom casu, stale si myslis, ze komunikovany dôvod zamietnutia musel byt skutocne ten podla ktoreho sa interne rozhodli ako rozhodli?
ano. to, ze ma neberu mi prezradili pred tym ako sa pam opytal na anglinu
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

gogo956 napísal:kurzy programovania vsetkeho mozneho su k dispozicii komukolvek bez ohladu na vek
To je pravda. Sam casto niekomu poviem, aby sa naucil programovat ale viem mu poskytnut aj nejaky material, priradne poradit, ak sa na to naozaj da.
Ale realita je trochu ina. Clovek, ktory ma 30 chodi do roboty aby sa uzivil, mozno aj rodinu a nema na to cas. Kolko casu mu asi zaberie, pokial sa nauci programovat? Ake moze mat zaklady v danom odbore? Moze si pamatat nejaky Pascal zo skoly, ale pochybujem, ze mu to vyrazne pomoze zvladnut OOP.
A ako povedal wladas, nie vsetci na to maju predpoklady.
gogo956 napísal:ale to tebou spominane analyticke myslenie bud mas uz v 18tich alebo ho nemas.
Ale ak mas 18 a zacnes studovat informatiku na VS, tak budem mat aj X dalsich predmetov, nie len jeden kurz na C++, C#, Javu, Python..
Mas tam zaklady operacnych systemov, uvod do elektrotechniky, teoreticku informatiku, atd. To su veci, ktore ti potom davaju uplne iny pohlad, dokaze pisat efektivnejsi kod, atd. A to by som naozaj neporovnaval s nejakym online kurzom.
gogo956 napísal:vedeli do coho idu, bolo to ich slobodne rozhodnutie. A ak nevedeli tak je to iba ich chyba, platy statnych zamestanancov podla zaradenia su verejne dostupna informacia
1. Podla mna by ludia mali robit nieco, co ich aspon trochu naplna.
2. Nekonecne sa slubuje, ze sa platy zvysia. Samozrejme, vzdy sa na to "zabudne", ale to 18 rocny clovek nema velmi odkial vediet(teda ak to nesleduje od nastupu na strednu).
3. Nemozu byt vsetci informatici, lekari, sudcovia.... Ake vzdelanie by si potom mal? Tipol by som, ze by si pracoval v kombinacii lopat + krompac, rovnako ako aj vsetci ostatni.
4. Uletena predstava, ale predsa si skus predstavit, ze by zrazu vsetci zacali studovat najlepsie platene profesie(napriklad cez kurzy ktore si spominal). Prestali by chodit do prace, aby o pol roka - rok mohli zarabat 3x viac. Kam by nas to dostalo? Odpadky po kolena, ziadna verejna doprava, ziadne zdravotne sestry, ziadne sluzby, proste nic.
gogo956
Redeemer
Redeemer

AllGoneDead

"Ale ak mas 18 a zacnes studovat informatiku na VS, tak budem mat aj X dalsich predmetov, nie len jeden kurz na C++, C#, Javu, Python.."

-uspech hovori sam za seba. Neuspech sa neda nicim ospravedlnit. A nie je velmi podstatne ci ma clovek 20 alebo 30rokov. Vsetko ostatne su iba vyhovorky- kto velmi chce zmenu ten ju aj dosiahne. Pravda je taka, ze vekom ludia leniveju /vychadzam aj z vlastnej skusenosti :D / a uz sa im velmi nechce vzdelavat, nie zeby to nezvladli.

" Nemozu byt vsetci informatici, lekari, sudcovia."

- to nie je pravda ze dobre zarabaju iba vyssie uvedene pozicie. Porovnatelne dokazu zarobit aj ludia na robotnickych poziciach. Ide iba o to, ci maju dostatocnu prax, ci su usilovni a vykazuju vysoku kvalitu prace. Strojny zamocnik,mechanik,zvarac dokaze aj na Svk v lepsej firme zarobit aj do 2000€ brutto, v Cechach este lepsie a v Nemecku este viacej. Uplne obycajny instalater, kurenar, kachlickar ci kadernicka a v podstate akykolkvek kvalitny robotnik na Svk vo velkych mestach zaraba velmi dobre ked chce. Lenze nie kazdy to vie, pretoze statistiky to dobre nezahrnuju. Preco? Pretoze vecsina z nich su Szco a priznavaju kvoli odvodom iba nutne minimum, pritom realne zarabaju mnoho nasobne viacej.
Vodici Mkd zase maju sice pomerne nizky zaklad ale ked sa to spocita s dietami tak to tych 2K da v pohode

" Uletena predstava, ale predsa si skus predstavit, ze by zrazu vsetci zacali studovat najlepsie platene profesie Prestali by chodit do prace, aby o pol roka - rok mohli zarabat 3x viac. "
-je to samozrejme nezmysel, staci pochopit ako funguje trh prace. To co pises je typicke lavicove nepochoenie trhovych mechanizmov.

jackb

ide len o to, ci chapes, ze castokrat oficialne prezentovany dovod nie je skutocnym dovodom. Napr je uplne normalne, ze sa do uzsieho vyberu zoberie viacero kandidatov aj ked vitaz uz je urceny. A samozrejme ze tym ostatnym porazenym treba nieco povedat.. Toto je typicke spravanie napr pre korporaty.ktore maju presne nadefinovane interne postupy pre vyberove konania.
jackb
Redeemer
Redeemer

ja viem. ved som aj tu v UK posielal 10 mesiacov zivotopisy a bez odozvy. toto na Slovensku nebola korporacia a ako som povedal, odmietnutavu odpoved som mal uz pocas hovoru. ta anglina mala byt udajne pre moznost inej pozicie v buducnosti.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

gogo - "Neuspech sa neda nicim ospravedlnit." To sú tie najkapitalistickejšie drísty.

Takže ak sa človek narodí do pomerov, kde nemá reálnu možnosť na vzdelanie, základné životné potreby atď. a bude neúspešný, nedá sa to ničím ospravedlniť?
Keď chceš rozbehnúť firmu, potrebuješ aspoň nejaký vstupný kapitál a keď chceš "rozbehnúť" život, tiež potrebuješ aspoň akýsi odrazový mostík. Plus samozrejme niektorí ľudia nemajú nadanie k tomu, aby dosiahli úspech, zradila ich genetika, čo oni nemohli a nemali šancu nijako ovplyvniť.
jackb
Redeemer
Redeemer

ja som mal mozno stastie. ked som sa rozhodoval pre vysoku skolu, dostal som podmienku, aby som si vyberal taku, ktoru aj dokoncim. no tam som po roku zistil, ze uplatnit sa v tom odbore ako bol primarne zamerany bude velmi tazke bez rodinneho prislusnika v statnej sprave, tak som sa zameral na malu cast, v ktorej som videl buducnost. na magisterske studium zamerane len na tu cast ma nezobrali, problem bol jediny semester toho, co na MUNI brali celych sest a malo casu po mojich statniciach dobrat si to. ale po magistrovi v tom malo perspektivnom odbore som nasiel cesticku ako si urobit tu specializaciu v zahranici (a ako sa na nu vobec dostat) a teraz som spokojny. ked ma to prestane bavit, nemal by som mat vacsi problem emigrovat dalej na zapad, cez ocean a odborne sa posunut o velky kus dalej.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

gogo956 napísal:uspech hovori sam za seba. Neuspech sa neda nicim ospravedlnit. A nie je velmi podstatne ci ma clovek 20 alebo 30rokov.
1. Reagoval na to, ze pri programoani ti netreba mat len analyticke myslenie ale aj urcite vedomosti, ktore v kurzoch castokrat neziskas. Pozrel som ti nejake stranky ktore ponukaju online kurzy ohladom IT. A mnou spomenute oblasti tam veru neboli.
To ze sa naucim syntax neznamena, ze budem dobry programtor.
2. Ludia maju rozlicne hodnotove systemy a uspech/neuspech vnimaju diametralne odlisne.
Jeden poklada za uspech plat a karierny postup, pricom mu nevadi, ze sa mu kvoli tomu rozpadla rodina. Niekto iny si potrpi prave na pohodu v rodine a je ochotny kvoli tomu obetovat karieru.
3. Zjavne mas predstavu, ze ak niekto bude dostatocne dlho a tvrdo makat, tak moze byt najlepsi vo vsetkom.
gogo956 napísal: Vsetko ostatne su iba vyhovorky- kto velmi chce zmenu ten ju aj dosiahne
Suhlasim, ze kto chce velmi zmenu, tak ju moze dosiahnut. Ale otazny je cas a cena, ktoru bude musiet obetovat.
gogo956 napísal:to nie je pravda ze dobre zarabaju iba vyssie uvedene pozicie.
To som ani netvrdil. Zacal som menovat profesie pri ktorych si ludia myslia, ze su dobre platene. Na konci veci som pouzil tri bodky namiesto atd. Ale asi som to mal napisat explicitne.
gogo956 napísal:Porovnatelne dokazu zarobit aj ludia na robotnickych poziciach. Ide iba o to, ci maju dostatocnu prax, ci su usilovni a vykazuju vysoku kvalitu prace. Strojny zamocnik,mechanik,zvarac dokaze aj na Svk v lepsej firme zarobit aj do 2000€ brutto, v Cechach este lepsie a v Nemecku este viacej.
1. To, ze par % ludi v danom odbore ma nasobne vyssi plat nic neznamena. Vravel si o trhovych mechanizmoch, potom ale musis vediet, ze je neralne aby mali taky plat vsetci. A je uplne jedno ci su dobri alebo nie.
2. Porovnavas situaciu v SR a inych krajinach. Nie kazdemu stoji za to, aby videl rodinu 1-2 tyzdne za 2-3 mesiace, alebo aby 30rokov denne soferoval po celej europe.
gogo956 napísal:Uplne obycajny instalater, kurenar, kachlickar ci kadernicka a v podstate akykolkvek kvalitny robotnik na Svk vo velkych mestach zaraba velmi dobre ked chce. Lenze nie kazdy to vie, pretoze statistiky to dobre nezahrnuju. Preco? Pretoze vecsina z nich su Szco a priznavaju kvoli odvodom iba nutne minimum, pritom realne zarabaju mnoho nasobne viacej.
1. Myslim si, ze to vidis az prilis ruzovo pre robotnikov. Ja par poznam, dovolim si tvrdit, ze aj kvalitnych a nemyslim si, ze by s tebou suhlasili. Dokonca by som povedal, ze vacsina dobre zarabajucich robotnikov nema kvalitnu pracu, ale schopnost odrbat niekho dalsieho.
2. Vacsina obyvatelstv na slovensku nezije v husto obyvanych oblastiach ako su velkomesta.
3. Neviem co si predstavujes pod pojmom velke mesto, ale ja by som tam zaratal BA a KE. Mozno PO ale aj ten je daleko pod 100K.
gogo956 napísal:je to samozrejme nezmysel, staci pochopit ako funguje trh prace. To co pises je typicke lavicove nepochoenie trhovych mechanizmov.
1. Preto som pisal aby si si skusil situaciu predstavit.
2. V tomto hypotetickom pripade, by zmeny v statnej sprave na necakanu zmenu trhu by boli strasne pomale.
gogo956
Redeemer
Redeemer

AllGoneDead

" Reagoval na to, ze pri programoani ti netreba mat len analyticke myslenie ale aj urcite vedomosti, ktore v kurzoch castokrat neziskas. Pozrel som ti nejake stranky ktore ponukaju online kurzy ohladom IT. A mnou spomenute oblasti tam veru neboli.
To ze sa naucim syntax neznamena, ze budem dobry programtor."

- je skutocne pomerne malo realne, aby niekto kto robil dovtedy v zivote nieco diametralne odlisne cakal ze ho po nejakom kurze zoberu hned programovat.
Ale moze zacat ako napr technik sieti, kde priebezne si moze rozsirovat obzory a kde naroky na analyticke myslenie nie je take vysoke. A neskor
uvidi, kde je priestor na dalsiu realizaciu. Velke zmeny sa nestavaju skokovo/aj ked na prvy pohlad to tak moze vyzerat/, ale pomaly po malych krockoch.

"Ludia maju rozlicne hodnotove systemy a uspech/neuspech vnimaju diametralne odlisne.
Jeden poklada za uspech plat a karierny postup, pricom mu nevadi, ze sa mu kvoli tomu rozpadla rodina. Niekto iny si potrpi prave na pohodu v rodine a je ochotny kvoli tomu obetovat karieru."

- to je v poriadku, kazdy ma pochopitelne vlastne priority, ale to sa tu teraz neriesilo. Je kazdeho osobna vec ako deli svoj cas na sukromny a na profesionalny.

"3. Zjavne mas predstavu, ze ak niekto bude dostatocne dlho a tvrdo makat, tak moze byt najlepsi vo vsetkom."

- to si napisal ty. Ja si to nemyslim, ani som to nikde nenapisal.

"Suhlasim, ze kto chce velmi zmenu, tak ju moze dosiahnut. Ale otazny je cas a cena, ktoru bude musiet obetovat."

-pochopitelne, ale tak je tomu u vsetkeho a bez ohladu na vek

"1. To, ze par % ludi v danom odbore ma nasobne vyssi plat nic neznamena. Vravel si o trhovych mechanizmoch, potom ale musis vediet, ze je neralne aby mali taky plat vsetci. A je uplne jedno ci su dobri alebo nie."

- to nie je pravda ze ide iba o par percent ludi v danom odbore. Na druhej strane je samozrejme ze aj u tohto fenomenu sa uplatnuje gaussova krivka a je aj pochopitelne z akych dovodov ale to by bolo na dlhsie.

"Porovnavas situaciu v SR a inych krajinach. Nie kazdemu stoji za to, aby videl rodinu 1-2 tyzdne za 2-3 mesiace, alebo aby 30rokov denne soferoval po celej europe."

- uviedol som aj platy v SR ktore si myslim vzhladom na robotnicku poziciu boli velmi slusne. Pripadne do Ciech to naozaj nie je daleko. Aj za socializmu
sa bezne chodilo na tyzdnovky ci na montaze /napr aj do Ruska/ aj na niekolko mesiacov a nikto s tym nemal ziaden problem, naopak, ludia to brali pozivitivne ako moznost
na lepsie zabezpecenie pre rodinu. Apropo vodic medzimestskeho autobusu zarobi aj s priplatkami do 1500€ brutto, takze moze byt s rodinou kazdy den. V Ba dostane k tomu naborovy prispevok 3000€.
To su trhove mechanizmy v praxi, cim viacej bude volnych robotnickych miest tym bude mzda na tychto miestach viacej stupat.

"1. Myslim si, ze to vidis az prilis ruzovo pre robotnikov. Ja par poznam, dovolim si tvrdit, ze aj kvalitnych a nemyslim si, ze by s tebou suhlasili. Dokonca by som povedal, ze vacsina dobre zarabajucich robotnikov nema kvalitnu pracu, ale schopnost odrbat niekho dalsieho."

- ake vzdelanie treba na poziciu smetiara? Pravdepodobne ziadne resp Zš. Kolko zarobi? V BA cca cez 1500€ priemer, v ostatnych mestach samozrejme menej.
Je to na taku robotnicku poziciu, bez potreby vzdelania, praxe, s nizkym stupnom zodpovednosti malo? Kto chce ten sa uplatni a zarobi si bez ohladu na to,
ci vystudoval pravo, psychologiu, techniku alebo iba ledva ukoncil Zš.

Pochopitelne nemam take informacie aby som poznal skutocne prijmy vecsiny Szco na Svk. Ale nepoznam skoro ziadneho szco,ktozy by odvadzal dane podla toho ake ma skutocne
prijmy. Ale toto by som nerad prilis rozvadzal do podrobna.

"2. Vacsina obyvatelstv na slovensku nezije v husto obyvanych oblastiach ako su velkomesta."

-je tu moznost aktivneho pristupu- prestahovat sa tam kde su prijmy vyssie. NA druhej strane ma ruralna oblast resp mensie mesto vyhodu napr v lacnejsom byvani.
- dostupnejsie obecne byvanie, lacnejsie nehnutelnosti ako vo velkyh mestach. Apropo vela ludi ktori byvaju na dedine si mensom meste kazdodenne do velkeho mesta dochadzaju, takze vyuzivaju benefit lacneho byvania na dedine a vyssej mzdy vo velkom meste.

"3. Neviem co si predstavujes pod pojmom velke mesto, ale ja by som tam zaratal BA a KE. Mozno PO ale aj ten je daleko pod 100K."

- z hladiska vysky prijmov mozme hovorit asi tak iba o KE a Ba, ale vyrazne sa za posledne roky zvysila aj v mensich,napr Trnava a dalsie.

"2. V tomto hypotetickom pripade, by zmeny v statnej sprave na necakanu zmenu trhu by boli strasne pomale."

- nema zmysel si predstavovat nieco, co nema oporu v realite /v pripade tejto problematiky/ a nemam teraz na mysli "pomalost systemu"

Muffi

To kam si sa narodil do akych podmienok,samozrejme nevies ovplyvnit.
Ale vies ovplyvnit ine faktory.
Ti co placu a stazuju sa, ti sa nikdy nikam este nedostali.
Nieco dosiahli iba ti, co sa nepozeraju na minulost ale aktivne pracuju s tym co maju k dispozicii.
Aj ten posledne clen osady ma moznost nerobit pre zlepsenie svojej situacie nic, alebo sa nieco zmenit snazi a nieco aj skor ci neskor dosiahne.
Pre ludi z prostredia mimo osady to mozno bude iba zanedbatelna zmena, ale pre danu osobu z jeho subjektivneho hladiska to moze byt zmena velmi
vyrazne pozitivna. Moznosti vzdy su.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

gogo956 napísal:- je skutocne pomerne malo realne, aby niekto kto robil dovtedy v zivote nieco diametralne odlisne cakal ze ho po nejakom kurze zoberu hned programovat.
Ale moze zacat ako napr technik sieti, kde priebezne si moze rozsirovat obzory a kde naroky na analyticke myslenie nie je take vysoke. A neskor
uvidi, kde je priestor na dalsiu realizaciu. Velke zmeny sa nestavaju skokovo/aj ked na prvy pohlad to tak moze vyzerat/, ale pomaly po malych krockoch.
Pises o kurzoch programovania, a potom cakas, ze si najdu uplatnenie ako technici a tak sa dostanu k programovaniu.
Ale kurz programovania ti neda nic, co potrebujes pri praci technika. IT je velmi siroke spektrum, a aj ked sa ti to mozno navonok tak nejavi, ale medzi technikom a programatorm je sakra velky rozdiel.
Rozsirovat obzory ohladom programovania si popri praci mozes rovnako dobre ci uz ako technik alebo obchodny zastupca.
gogo956 napísal: to je v poriadku, kazdy ma pochopitelne vlastne priority, ale to sa tu teraz neriesilo. Je kazdeho osobna vec ako deli svoj cas na sukromny a na profesionalny.
Ak hovoris, ze uspech hovori sam za seba, tak by som ocakaval, ze by bolo dobre vyjasnit si co ten uspech vlastne je.
gogo956 napísal:to si napisal ty. Ja si to nemyslim, ani som to nikde nenapisal.
Sorry, ak sa ta to dotklo. Je to len moj dojem z tvojho komentaru, ako sa neuspech neda nicim ospravedlnit.
gogo956 napísal:to nie je pravda ze ide iba o par percent ludi v danom odbore. Na druhej strane je samozrejme ze aj u tohto fenomenu sa uplatnuje gaussova krivka a je aj pochopitelne z akych dovodov ale to by bolo na dlhsie.
Ak si vezmeme gaussovu krivku, tak myslim, ze mozme povedat, ze cc 13.5% ludi v danom odbore zaraba nadpriemerne, a cca 2% zaraba nasobne viac. A to je presne to co som tvrdil. Takze bud v prvom alebo druhom tvrdeni sa mylis.
gogo956 napísal:uviedol som aj platy v SR ktore si myslim vzhladom na robotnicku poziciu boli velmi slusne.
Znovu ide len o male % ludi, ktori vykonavaju toto zamestnanie na slovensku.
gogo956 napísal:Pripadne do Ciech to naozaj nie je daleko. Aj za socializmu
sa bezne chodilo na tyzdnovky ci na montaze /napr aj do Ruska/ aj na niekolko mesiacov a nikto s tym nemal ziaden problem, naopak, ludia to brali pozivitivne ako moznost
na lepsie zabezpecenie pre rodinu. Apropo vodic medzimestskeho autobusu zarobi aj s priplatkami do 1500€ brutto, takze moze byt s rodinou kazdy den. V Ba dostane k tomu naborovy prispevok 3000€.
To su trhove mechanizmy v praxi, cim viacej bude volnych robotnickych miest tym bude mzda na tychto miestach viacej stupat.
Nepopieram, ze sa da lepsie zarobit, ak niektopracuje v zahranici. Len vravim, ze ten lepsi plat je na ukor niecoho ineho. A to plati aj pre soferov, ktori pracuju cez sviatky, vikendy, raz zacinaju o 4 rano, inokedy koncia o polnoci.
A na mieste je aj otazka, preco ludia tuto pracu nechcu vykonavat? Ved je tak dobre platovo ohodnotena, ci nie?
gogo956 napísal:ake vzdelanie treba na poziciu smetiara? Pravdepodobne ziadne resp Zš. Kolko zarobi? V BA cca cez 1500€ priemer, v ostatnych mestach samozrejme menej.
Je to na taku robotnicku poziciu, bez potreby vzdelania, praxe, s nizkym stupnom zodpovednosti malo? Kto chce ten sa uplatni a zarobi si bez ohladu na to,
ci vystudoval pravo, psychologiu, techniku alebo iba ledva ukoncil Zš.
Mal som na mysli skor ine profesie(murar, elektrika, kurenar...). A BA nie je zvysok krajiny. Podla stranky platy.sk sa brutto plat smetiara pohybuje od 580 do 1104 eur. V priemere to vraj moze byt cca 750 eur(zdroj), co je o 1/2 toho, co pises ty ohladom BA.
gogo956 napísal:Pochopitelne nemam take informacie aby som poznal skutocne prijmy vecsiny Szco na Svk. Ale nepoznam skoro ziadneho szco,ktozy by odvadzal dane podla toho ake ma skutocne
prijmy. Ale toto by som nerad prilis rozvadzal do podrobna.
Nemysli, ze to treba rozvadzat do detailov. Len nezabudni, ze ak maju minimalne odvody, tak to bude mat isty dopad v buducnosti.
gogo956
Redeemer
Redeemer

AllGoneDead

to co vidis na platy.sk to je zaklad, smetiari ale maju aj rozne priplatky, myslim ze za hygienu a pod., takze skutocne realne dokazu zarobit tolko co som napisal /mam to overene aj z ineho zdroja/ vid aj clanok

https://www.aktuality.sk/clanok/673240/ ... vsky-plat/

Podcenujes to, ze vecsina ludi ktori su oficialne v skatulke nizko prijmovych v skutocnosti ma podstatne vyssie prijmy. Vecsina Szco ma vymyslene danove priznanie a rovnako aj velka cast ludi ktori su na tpp ale maju akoze nizsie prijmy, ich maju len kvoli tomu nizkym odvodom ale realne dostavaju zbytok na ruku. Ty ako laviciar budes tvrdit ze ide o iba nizke percento ludi, ale pravda je taka, ze sa to tyka drvivej vecsiny- su to danovi cierni pasaziery.
Apropo mozes si byt isty ze murari, elektrikari, kurenari zarabaju vyborne, samozrejme nie v Hrabovci nad Laborcom/ale staci aby si hladal zakazky v Kosiciach a uz je to uplne ine/. Asi by si bol trochu prekvapeny keby si naozaj vedel ake maju prijmy a su vybookovani na mesiace dopredu. Naopak, obrovskym problemom je najsr remeselnika ktory ma volny termin a nepyta neprimerane vela. Davno su prec casy ked robotnicke profesie boli slabo platene..
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

gogo956 napísal:to co vidis na platy.sk to je zaklad, smetiari ale maju aj rozne priplatky, myslim ze za hygienu a pod., takze skutocne realne dokazu zarobit tolko co som napisal /mam to overene aj z ineho zdroja/ vid aj clanok

https://www.aktuality.sk/clanok/673240/ ... vsky-plat/
Mam pochybnosti, ci maju naozaj priplatky v rovnakej vyske ako ich oficialny plat, ale ok. Neponzam nikoho z daneho fachu aby som si to vedel overit a hadat sa nebudem. Ohladom hygieny sa tam spominali akurat ockovania zadarmo.
gogo956 napísal:Podcenujes to, ze vecsina ludi ktori su oficialne v skatulke nizko prijmovych v skutocnosti ma podstatne vyssie prijmy. Vecsina Szco ma vymyslene danove priznanie a rovnako aj velka cast ludi ktori su na tpp ale maju akoze nizsie prijmy, ich maju len kvoli tomu nizkym odvodom ale realne dostavaju zbytok na ruku. Ty ako laviciar budes tvrdit ze ide o iba nizke percento ludi, ale pravda je taka, ze sa to tyka drvivej vecsiny- su to danovi cierni pasaziery.
Apropo mozes si byt isty ze murari, elektrikari, kurenari zarabaju vyborne, samozrejme nie v Hrabovci nad Laborcom/ale staci aby si hladal zakazky v Kosiciach a uz je to uplne ine/. Asi by si bol trochu prekvapeny keby si naozaj vedel ake maju prijmy a su vybookovani na mesiace dopredu. Naopak, obrovskym problemom je najsr remeselnika ktory ma volny termin a nepyta neprimerane vela. Davno su prec casy ked robotnicke profesie boli slabo platene..

Tazko presvedcis o opaku cloveka ktory roky pracuje v sfere kde sa predmetnymi informaciami prichadza do styku denne 8hodin a vie ako sa veci realne maju.
Rovnako tazko presvedcis cloveka z Kosic, ktoreho otec je remeselnik. Ako vravim, poznam viacero schopnych remeselnikov, viem co to aj o primoch ake tu maju a aj o tom, ako je to so zakazkami. Nemozem povedat, ze by sa tu vyslovene trela bieda, ale tiez to nie je ziadna vyhra.
Ako som uz pisal, minimalne odvody sa prejavia neskor. Takze ano, niektori zivnostnici si teraz sice mozu zit dobre, ale o par rokov sa im to moze lahko vratit.
Dalsia vec na vychode je dost poliakov, ukrajincov ci madarov, ktori su lacnejsi a ceny stlacaju dole.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Zaujimava debata, no suhlasim s @AllGoneDead o kurzoch programovania, podla mna je to absolutne nedostatocne. A chybaju v nich nie len technicke veci ale aj soft skily.
No sucasne gausva krivka plati aj na programatorov a je plno takych, co programuju ako po takom kurze,...
Takze sice suhlasims tym, ze tieto kurzy su absolutne nedostatocne (Nechali by ste sa operovat od pekara z trojtyzsnovym kurzom mediciny?), no nie je vylucene, ze si pracu najdu (nedostatok ludi, ich cena,... a hlavne webove veci a kratkodobe zakazky).
gogo956
Redeemer
Redeemer

AllGoneDead

ano, medzi regionmi su velke prijmove rozdiely, ale skus sa na to pozriet aj z hladiska napr nakladov na ziskanie nehnutelnosti. Uz nielen priamo v Ba, ale aj v jeho okoli su ceny nehnutelnosti extremne vysoke, takze ano ludia tu zarabaju pomerne dobre peniaze ale velku cast minu prave na hypoteky. A doprava je katastrofa, to sa neda porovnat so ziadnym dalsim mesto na Svk ani nahodou. Takze v konecnom dosledku ani v Ba to nie je az taka vyhra.

//autoeditácia príspevku (16 Feb 2020, 13:11)
Tiez si skus porovnat ceny v restauraciach, sluzby remeselnikov, opravarov atd.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

gogo956

BA urcite nepokladam za vyhru :lol:

Je logicke, ze ak su ceny za sluzby a naklady na zivot vyssie(ako v BA), tak ludia tam budu mat vyssie platy. Ty si vsak tvrdil, ze ktokolvek kto chce moze mat takyto plat. Len pre to musi nieco spravit. Ale to nie je realne, pretoze SR nie je len BA. Nemozme od vsetkych ludi chciet a ocakavat, aby pracovali len v BA kde je vysoky dopyt po nejakej profesii. Aj ked plno ludi si to mysli/nema inu moznost a zije a pracuje v BA.

Rozdiel v cenach nepochybne je. Napriek tomu som si pozrel cenu obedoveho menu v BA a KE(ano KE tiez nie su mesteckom, ale myslym, ze regionalny rozdiel tam je). Samotny vysledok ma trochu prekvapil, kedze som cakal vacsi rozdiel(pri BA som sa inspiroval tripadvisor-om).
BA:
Divny Janko obedove menu 4.20e + polievka ziadne info
Mestiansky pivovar obedove menu 5.9 - 6.5e + 1.45e polievka
KE:
Andiamo obedove menu 5.1 - 6.3e + 1.2e polievka
Stanicny pivovar 4 - 7.5e
gogo956
Redeemer
Redeemer

Na obedovych menuckach sa v podstate nezaraba. Tiez netreba zabudat na to, ze neviem ako v Ke tak v Ba tie najlacnejsie menucka su take slabe, ze mozno stacia anorektickej asistentke ale muz sa z neho nenaje. Trochu lepsie menu zacina od 7-8 €. Ked uz chces porovnovat tak to by si mal normalne ceny v restauraciach/puboch. Mozes mi verit ze ked vecer pojdes s partiou na veceru a a par piv do trochu lepsej restiky tak tak to bude celkom znacna suma. Ja napr pomerne casto chodim do Lipt Mikulasa a dobre to tam poznam. A ceny sluzieb vratane stravovania su tam viditelne nizsie, resp za rovnaku cenu dostanes viacej/kvalitnejsie. Vidiet to aj na tringelte, to co da clovek tam ma inu odozvu ako ta ista suma v Ba kde sa to berie ako pomaly ako povinnost.. V Mikulasi mi casto hovoria ze ako sa ludia v Ba maju dobre ze viacej zarabaju a ja im potom vysvetlujem ze kvalita zivota je tam v skutocnosti nizsia a ceny nehnutelnosti ci sluzieb vyrazne vyssie. Ked som potreboval vodoinstaletera ci elektrikara tak som zaplatil iba za to ze prisiel a sa pozrel 40-50€. A mensie prace ani nechcu vobec robit, rovno povedia ze im to za ten cas nestoji lebo maju vecsie zakazky. Takze tak.
Apropo ani v Ba kazdy nezaraba vela, vysoka priemerna mzda je tam preto ze tam sidlia centraly firiem s vedenim.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Je strašne veľa reštaurácií v BA, kde si kúpiš jedlo v normálnej kvalite aj množstve za lacné peniaze, povedzme okolo 5 eur napr. v nákupných centrách.

Služby sú drahšie, samozrejme, lebo sú vyššie mzdy a vodár čo si chce zarobiť mesačne 2000 eur nemôže ísť k tebe za 10 eur.

Veľké rozdiely sú ale v cene ubytovania, bytov, domov, tam je už rozdiel priepastný.
Napísať odpoveď