offgrid modularny dom - pozemok nie je stavebny - aky postup

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Old Dirty Bastard
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

offgrid modularny dom - pozemok nie je stavebny - aky postup

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

zdravim, uz dlhsiu dobu uvazujem o kupe nejakeho maleho modularneho domceka. zaujimalo by ma ako je to s pozemkom, resp. co vsetko budem potrebovat k plnohodnotnemu celorocnemu byvaniu na takom mieste, ak sa rozhodnem polozit ten modularny dom niekde na ornej pode/vinici/zahrade pod lesom a podobne.
cena pozemku nie je rozhodujuci faktor pre tento druh myslenia. skor odrezanost od civilizacie. pokoj, ticho, klud, zelene prostredie, ziadny beton.
stavba samotna bude ale plnohodnotny dom, len mensi, poriadne zaizolovany so slusnym energetickym certifikatom a v idealnom pripade napojeny na ele/kanal/vodu
mate niekto s niecim takymto skusenosti?
modularny dom v zmysle, ze to postavi firma, trebars na styl lodneho kontajnera (ale robia sa aj kovove konstrukcie kde viete podla poziadavky manipulovat s v/s/d a nie ste odkazani na rozmer kontajnera, trebars https://www.edstrex.sk/technologies-and ... e/?lang=en), normalne podlaha, zatepleny, socialne zariadenie a na miesto urcenia ho dovezie nakladiak, zeriavom ho zlozia na zem a stoji tam, ziadna stavba sa na mieste pozemku nevykonava.
ak pod dany kontajner teda nepostavim betonovu platnu a proste sa to tam rozhodnem polozit na vysypany strk s betonovymi kvadrami/kockami na vrchu, je mozne to realizovat na parcele, ktora nie je kategorizovana ako stavebny pozemok? z laickeho pohladu mi to pride tak, ze to nie je potrebne. ked napr. na ornej pode moze stat unimobunka. na viniciach tiez nejaky druh stavby je povoleny.
avsak po dlhsom online citani som dosiel k zaveru, ze na pripadnu elektricku pripojku (pretoze cely rok najskor nebudem vediet fungovat bez siete len z fotovoltaiky/bateriek a pod. hlavne ked kurenie bude trebars riesene infra panelmi) potrebujete popisne cislo.
a na to, aby vam dal spravny organ, trebars obec, popisne cislo, potrebujete kolaudacne rozhonutie alebo stavebne povolenie. cize projektova dokumentacia, geodet, projektant, atd atd, plno vybavovaciek a cakaciek navyse.
na nete som vsak nasiel firmy, ktore sa zaoberaju tzv. "inzinieringom", t.j. vybavia vsetku potrebnu dokumentaciu za Vas. povolenia, IS (ak na pozemku alebo pri jeho hranici nie su), prepis pody atd. https://www.djsarchitecture.sk/inziniering
realne by ma zaujimalo ci je to vsak take jednoduche, ako firma pise, robil niekto uz nieco podobne? lebo za peniaze sa na slovensku vraj da kupit vsetko. ak by islo trebars o odnatie pody z podneho fondu. predpokladam, ze v tom ma posledne slovo obec a ak povedia, ze nie, tak nie.

teraz taka otazka ku katastralnym zapisom. co sa tyka ornej pody, tam sa v katastralnych zapisoch ani neuvadza sposob uzivania pozemku. proste orna poda. asi je to viac, nez jasne.
tam by to mohol byt problem
ale co sa tyka vinice/zahrady, pri takychto parcelach sa kategorizuje aj sposob uzivania.
napriklad taka zahrada
Spôsob využívania pozemku
4 Pozemok prevažne v zastavanom území obce alebo v záhradkárskej osade, na ktorom sa pestuje zelenina, ovocie,
okrasná nízka a vysoká zeleň a iné poľnohospodárske plodiny
Umiestnenie pozemku
2 Pozemok je umiestnený mimo zastavaného územia obce
Druh pozemku: Záhrada
zaujimalo by ma ci je na takomto pozemku mozne napriklad realizovat zumpu a studnu. predpokladam, ze to by problem nebol. treba na to sice stavebne povolenie, na vsetko, ale vela zahrad predsa studnou uz disponuje.
otazka potom uz len ostava... ako s elektrickou pripojkou? ked je pozemok zahrady pri hlavnej ceste alebo su tam elektrikarske stlpy, bez problemov ma vedia pripojit? lebo ak bude chybat stlp, ten kupim, to problem nie je. ale ci im v tom nebude nieco zakonne branit, to by ma zaujimalo.
co sa tyka vinice, tie su klasifikovane takto:
3 Pozemok, na ktorom sa pestuje vinič alebo pozemok vhodný na pestovanie viniča, na ktorom bol vinič dočasne
odstránený
Umiestnenie pozemku
Druh pozemku: Vinica
ale ak uz takyto pozemok obsahuje nejaky druh stavby, napr. vinne domceky , tak pozemok pod takouto stavbou je klasifikovany takto:
3 Pozemok, na ktorom sa pestuje vinič alebo pozemok vhodný na pestovanie viniča, na ktorom bol vinič dočasne
odstránený
17 Pozemok, na ktorom je postavená budova bez označenia súpisným číslom
Umiestnenie pozemku
Druh pozemku: Vinica
Druh pozemku: Zastavaná plocha
a nádvorie
z tohoto mi vychadza, ze ak je parcela klasifikovana ako zastava plocha, mozem tam postavit v podstate akukolvek stavbu, aj so zakladmi, teda s pripadnou betonovou platnou, kde by som umiestnil inzinierske siete. a ak kupujem len pozemok vinice, ktory nema vo svojom ramci vymedzenu zastavanu plochu, obec mi musi povolit rozparcelovat to tak, aby cast vinice presla na zastavanu plochu. geodet podla stavby urci velkost zastavanej plochy a zapise sa to do katastra.

stale som vsak ale pri tom, ze takyto druh stavby nedisponuje popisnym cislom. ak by islo len o postu/trvaly pobyt, tak ten sa da poriesit PO Boxom a trvaly pobyt trebars napisat na obec a pod.
co vsak ak by som chcel tu elektricku pripojku, je nutne mat popisne cislo? chcem predist vsetkym problemom, ktore by sa mohli v buducnosti prejavit. aby to bolo v medziach zakona a nikto mi nic nemohol.
napriklad garaz pre auto, ktora ma dnes bezne aj standardnu elektricku pripojku s vlastnou hodinou, je klasifikovana takto:
16 Pozemok, na ktorom je postavená nebytová budova označená súpisným číslom
Druh pozemku: Zastavaná plocha
a nádvorie[
teda mam vysnene popisne cislo, ale nemozem tam byvat :D rovnako su zapisane pozemky, na ktorych stoja rekreacne chaty.
teda maju popisne cisla, ale oficialne sa tam nebyva. vraj je bezna prax prepisovat chatky na celorocne byvanie a chatky maju casto k dispozicii aj elektrinu.
bol by som rad, ak by sa vedel vyjadrit niekto zakonov znaly alebo niekto, kto podobnu problematiku niekedy riesil. ja s tymto zial nemam absolutne skusenosti. len googlim.

momentalne ani neviem ci na pozemku, kt. nema popisne cislo mozem zo zakona celorocne byvat. neviem ci ti ludia co chatky prepisali na celorocne byvanie to spravili len z toho dovodu, aby nemali trvaly pobyt na obecaku a chodila im klasicky posta ako ludom a aby ich sanitka/hasici lahsie nasli alebo je tam nejaky hlbsi dovod...
ak pozemok v blizkosti nebude disponovat IS, som pripraveny realizovat to ako plnohodnotne offgrid byvanie.. teda aspon 16 solarnych panelov, min, 10kWh v baterkach, zaloha na zimu kachle. zumpa a studna. avsak pocul som uz aj take, ze stavebne povolenie na zumpu sa vybavuje este tazsie ako na dom :D
//tak nove zistenie, ako tak citam na nete, na zumpu do hlbky troch metrov netreba ani stavebne povolenie, staci ohlasit, spada to pod drobne stavby
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: offgrid modularny dom - pozemok nie je stavebny - aky po

Príspevok od používateľa STomko »

No takto, pokusim sa postupne co viem resp. co som zistil z vlastnej skusenosti.

Mal som pozemok klasifikovany ako orna poda, v intravilane obce. To ci je v intra alebo extravilane nehra az taku ulohu, ked je v extravilane, tak isto sa na tom moze stavat, a podobne. Samozrejme zalezi na uzemnom plane, ci je pozemok urceny na vystavbu, atd.

No spat k veci. Pozemok bol orna poda. Cela jeho vymera bola vynata z podneho fondu, a teda bolo mozne ho neskor preklasifikovat. Kludne by som si o to poziadal samostatne - http://www.geotb.sk/stavebny-poriadok/7 ... rskej-pody

Na elektrinu nepotrebujes popisne cislo, uz o pripojku som ziadal v stave, ked som nemal popisne cislo, uvadzal som len parcelne cislo. Normalne si podas ziadost o zriadenie pripojky, distribucna spolocnost sa ti do 30 alebo 60 dni vyjadri, urcia ti ake podmienky musis splnit, tie splnis, a potom ta normalne pripoja. V case stavby som tam mal aj tak najnizsiu sadzbu, a platil som minimalne zalohove platby mesacne.

Pocas stavby sa zamerala rozostavana stavba (kvoli hypo) a vtedy sa dana parcela rozdeli / na cast kde mas stavbu a tu ostatnu cast. Cize to ze vidis v katastri typ - zastavane plochy atd., to vsetko sa zapisuje bud pocas vystavby alebo po kolaudacii, aby to reflektovalo s realitou. Cize mozes mat napr. dom (zastavanu plochu) ako jeden typ, zvysok zase iny. Od toho sa odvija aj miestna dan ktoru ale ty musis proaktivne nahlasit miestnemu uradu vzdy do konca januara nasledujuceho roku.
Co mi poradila geodetka - kedze som mal celu vymeru vynatu, pri zapise skolaudovanej stavby mi odporucila poziadat si na zaklade toho rozhodnutia aj o zmenu zvysnej plochy na "ostatne plochy" - aby sa nestalo ze napr. garaz, zahradny domcek alebo cokolvek ine, co nevyzaduje stavebne povolenie a teda nemusi byt ani koludovane a zapisovane do katastra, aby to nebolo na "ornej pode".

Co sa tyka zumpy, tu skusenost nemam, no predpokladam ze na to povolenie bude potrebne. Ake, to uz si musis zistit. Rovnako tak studnu.

Napisal si toho vela, urcite som nieco vynechal. Tak ak mas blizsie otazky, pytaj sa.
test
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: offgrid modularny dom - pozemok nie je stavebny - aky po

Príspevok od používateľa test »

Stavebne povolenie ti treba na stavbu, ktora ma viac ako 25 metrov stvorcovych alebo vacsiu vysku ako 5 metrov. A to dom urcite bude mat. Ono sa ani tak nepouziva vyraz stavebny pozemok, ako sa skor berie lokalita a ci je tam vyhotoveny uzemny plan, povolena vystavba domov, ci je to intravilan alebo extravilan. Ak by islo o intervilan obce, teda zastavane uzemie obce s nejakym tym spominanym uzemnym planom, tak je to jednoduchsie. Kedze pises o poli, lese, vinici, tak to bude extravilan a tam je to komplikovanejsie. Ak by islo o lodny kontajner alebo bungalov, tak mas zlucene uzemne a stavebne konanie. Preto aj ziadosti treba rozposielat k zlucenemu uzemnemu a stavebnemu konaniu. Narazit vsak mozes na hubu na stavebnom urade a pripadne obvodny pozemkovy urad, aby ti dal suhlasne stanovisko.

Tvoj pripad by bol najskôr extravilan, teda mimo zastavaneho uzemia obce. K tomu budes teda potrebovat projektovu dokumentaciu k stavebnemu povoleniu. Teda stavebnu cast vratane situacie a suhrnnej technickej spravy, dalej projekt elektrickej pripojky a v pripade studne ci zumpy aj potrebnu zdravotechniku. Ked to budes mat, minimalne situaciu (tj. kvazi na podklade katastrálnej mapy zakreslene osadenie domu, oznacenie elektrickej pripojky, zakreslenie studne ci zumpy), tak potrebujes poslad ziadosti na urady. Vsetko zalezi od obce a stavebného uradu, ze co pozaduje. Urcite bude treba poslat ziadost s projektom o elektrickej pripojke k distrubucncej spolocnosti, napríklad Severoslovenska distrubucna a.s, stavebny urad moze pozadovat aj vyjadrenie Slovenského plynárenského priemyslu - distribucie ako stanovisko k neplynofikovanej stavbe, tiez mozu pozadovat stanovisko od poziarnikov (v tomto pripade by ale nemali), stanovisko od Telekomu, Orange, O2, Ministerstva vnutra, vodarni a kanalizacii a podobne. V pripade zumpy bude treba stanovisko z okresného uradu - obvodny urad zivotneho prostredia. V pripade krbu s kominom, budes potrebovat stanovisko prislusnej obce alebo v pripade mesta je to opat obvodny urad zivotneho prostredia, aby ti dali stanovisko k malému zdroju znecistovania ovzdusia. Netreba zabudat, ze vinice mozu byt v pamiatkovej zone! No a bombonik bude pozemkovy urad.

Kedze ide o extravilan obce, tak treba spravit vynatie z pôdneho fondu. Tam potrebujes situaciu, dat spravit geometricky plan u geodeta (stoji cca 250 eur), dat to zapisat na kataster. Vynat das lokalitu okolo domu, pripadne meter okolo a plus chodniky, ak treba. K tomu budes treba dalsie veci, suhlas obce s výstavbou, skryvku humusu pody (robia to tak za 20 az 30 eur!, BPEJ a este dake dalsie veci, ale to podla lokality urci pozemkovy urad. Ked dostanes suhlasne stanovisko, tak mozes byt rad, za mesiac sa to da zvladnut.

Potom sa mozes vratit na obec, podat ziadost u zlucene uzemne a stavebne povolenie, zaplatit kolok (byva tak 50 az 66 eur), dolozit dokumentaciu k stavebnemu povoleniu, dolozit im suhlasne stanoviska od uradov a organov, dolozit spominane stanovisko z pozemkového uradu s geometrickym planom a papierom z katastra. K tomu original list vlastnictva a original katastralnu mapu (stoja 8 a 8 eur kolok). Tam ma stavebny urad tusim mesiac cas na to, aby to spracoval a zvolal konanie. To zvolava do mesiaca. Oslovi susedne parcely, ze ci suhlasia. A je dost mozne, ze susedia suhlasit nebudu s výstavbou, napríklad pre vzdialenost od ich pozemku, pre zumpu a mozny presak do pody. A tak dalej.

Ak by si to vybavil a postavil, tak po dostavani potrebujes spravit opat geometricky plan v ktorom ti geodet presne zakresli dom, chodniky a ostatne veci. Potom to das k ziadosti o kolaudaciu, revizna sprava k elektrickej pripojke, mozno budes musiet dokladovat papiere od krbu, protokol o tesnosti zumpy (zumpa sa napusti vodou do plna, odmera sa hladina od vrcholu, o 24 hodin sa odmera opat, o 48 hodin opat, napise sa to, orazi a podpise - to sa ale v pohode vymysli cislami a sfasuje, nikto to nekontroluje!

Pytal si sa na pojenie elektriny. Tak zo stlpa sa dnes uz nepripaja, ale z rozvodnej skrine. Su vynimky, pretoze su v týchto lokalitách castokrat stlpy a ina moznost nie je, ale to zalezi od distribucnej spolocnosti. Kludne ti moze urcit, ze najblizsi bod pripojenia je 120 metrov od teba, daju ti suhlas a oznacia ti to na mape ako jediny bod pripojenia. Dnes elektriku tahas zemou, takze ak mas ist cez 4 susedne parcely s roznymi vlastníkmi, tak si prakticky skoncil, pretoze ti to nepovolia. Niet nad dobre susedske vztahy. Mozno bude ustretovost od distribucnej a pripoja ta zo stlpa, ak je to v ich moznosti. Vsetko to robis na vlastne naklady.

Uplne zbytocne sa pozeras na to ako su zapisane tie veci na katastri, niektore su roky stare este z cias komunistov, ine su chybne zapisane a potom zalezi aj od lokality. Ak ti obec ci stavebny urad povie NIE, tak mas smolu. Mozes sa obratit na krajsky stavebny urad, ale tam je uz lehota 3 alebo 6 mesiacov a je mala pravdepodobnost, ze by v takomto pripade nedal za pravdu podriadenému stavebnemu uradu.
Napísať odpoveď