cena pozemku nie je rozhodujuci faktor pre tento druh myslenia. skor odrezanost od civilizacie. pokoj, ticho, klud, zelene prostredie, ziadny beton.
stavba samotna bude ale plnohodnotny dom, len mensi, poriadne zaizolovany so slusnym energetickym certifikatom a v idealnom pripade napojeny na ele/kanal/vodu
mate niekto s niecim takymto skusenosti?
modularny dom v zmysle, ze to postavi firma, trebars na styl lodneho kontajnera (ale robia sa aj kovove konstrukcie kde viete podla poziadavky manipulovat s v/s/d a nie ste odkazani na rozmer kontajnera, trebars https://www.edstrex.sk/technologies-and ... e/?lang=en), normalne podlaha, zatepleny, socialne zariadenie a na miesto urcenia ho dovezie nakladiak, zeriavom ho zlozia na zem a stoji tam, ziadna stavba sa na mieste pozemku nevykonava.
ak pod dany kontajner teda nepostavim betonovu platnu a proste sa to tam rozhodnem polozit na vysypany strk s betonovymi kvadrami/kockami na vrchu, je mozne to realizovat na parcele, ktora nie je kategorizovana ako stavebny pozemok? z laickeho pohladu mi to pride tak, ze to nie je potrebne. ked napr. na ornej pode moze stat unimobunka. na viniciach tiez nejaky druh stavby je povoleny.
avsak po dlhsom online citani som dosiel k zaveru, ze na pripadnu elektricku pripojku (pretoze cely rok najskor nebudem vediet fungovat bez siete len z fotovoltaiky/bateriek a pod. hlavne ked kurenie bude trebars riesene infra panelmi) potrebujete popisne cislo.
a na to, aby vam dal spravny organ, trebars obec, popisne cislo, potrebujete kolaudacne rozhonutie alebo stavebne povolenie. cize projektova dokumentacia, geodet, projektant, atd atd, plno vybavovaciek a cakaciek navyse.
na nete som vsak nasiel firmy, ktore sa zaoberaju tzv. "inzinieringom", t.j. vybavia vsetku potrebnu dokumentaciu za Vas. povolenia, IS (ak na pozemku alebo pri jeho hranici nie su), prepis pody atd. https://www.djsarchitecture.sk/inziniering
realne by ma zaujimalo ci je to vsak take jednoduche, ako firma pise, robil niekto uz nieco podobne? lebo za peniaze sa na slovensku vraj da kupit vsetko. ak by islo trebars o odnatie pody z podneho fondu. predpokladam, ze v tom ma posledne slovo obec a ak povedia, ze nie, tak nie.
teraz taka otazka ku katastralnym zapisom. co sa tyka ornej pody, tam sa v katastralnych zapisoch ani neuvadza sposob uzivania pozemku. proste orna poda. asi je to viac, nez jasne.
tam by to mohol byt problem
ale co sa tyka vinice/zahrady, pri takychto parcelach sa kategorizuje aj sposob uzivania.
napriklad taka zahrada
zaujimalo by ma ci je na takomto pozemku mozne napriklad realizovat zumpu a studnu. predpokladam, ze to by problem nebol. treba na to sice stavebne povolenie, na vsetko, ale vela zahrad predsa studnou uz disponuje.Spôsob využívania pozemku
4 Pozemok prevažne v zastavanom území obce alebo v záhradkárskej osade, na ktorom sa pestuje zelenina, ovocie,
okrasná nízka a vysoká zeleň a iné poľnohospodárske plodiny
Umiestnenie pozemku
2 Pozemok je umiestnený mimo zastavaného územia obce
Druh pozemku: Záhrada
otazka potom uz len ostava... ako s elektrickou pripojkou? ked je pozemok zahrady pri hlavnej ceste alebo su tam elektrikarske stlpy, bez problemov ma vedia pripojit? lebo ak bude chybat stlp, ten kupim, to problem nie je. ale ci im v tom nebude nieco zakonne branit, to by ma zaujimalo.
co sa tyka vinice, tie su klasifikovane takto:
ale ak uz takyto pozemok obsahuje nejaky druh stavby, napr. vinne domceky , tak pozemok pod takouto stavbou je klasifikovany takto:Spôsob využívania pozemku
3 Pozemok, na ktorom sa pestuje vinič alebo pozemok vhodný na pestovanie viniča, na ktorom bol vinič dočasne
odstránený
Umiestnenie pozemku
Druh pozemku: Vinica
z tohoto mi vychadza, ze ak je parcela klasifikovana ako zastava plocha, mozem tam postavit v podstate akukolvek stavbu, aj so zakladmi, teda s pripadnou betonovou platnou, kde by som umiestnil inzinierske siete. a ak kupujem len pozemok vinice, ktory nema vo svojom ramci vymedzenu zastavanu plochu, obec mi musi povolit rozparcelovat to tak, aby cast vinice presla na zastavanu plochu. geodet podla stavby urci velkost zastavanej plochy a zapise sa to do katastra.Spôsob využívania pozemku
3 Pozemok, na ktorom sa pestuje vinič alebo pozemok vhodný na pestovanie viniča, na ktorom bol vinič dočasne
odstránený
17 Pozemok, na ktorom je postavená budova bez označenia súpisným číslom
Umiestnenie pozemku
Druh pozemku: Vinica
Druh pozemku: Zastavaná plocha
a nádvorie
stale som vsak ale pri tom, ze takyto druh stavby nedisponuje popisnym cislom. ak by islo len o postu/trvaly pobyt, tak ten sa da poriesit PO Boxom a trvaly pobyt trebars napisat na obec a pod.
co vsak ak by som chcel tu elektricku pripojku, je nutne mat popisne cislo? chcem predist vsetkym problemom, ktore by sa mohli v buducnosti prejavit. aby to bolo v medziach zakona a nikto mi nic nemohol.
napriklad garaz pre auto, ktora ma dnes bezne aj standardnu elektricku pripojku s vlastnou hodinou, je klasifikovana takto:
teda mam vysnene popisne cislo, ale nemozem tam byvat16 Pozemok, na ktorom je postavená nebytová budova označená súpisným číslom
Druh pozemku: Zastavaná plocha
a nádvorie[
teda maju popisne cisla, ale oficialne sa tam nebyva. vraj je bezna prax prepisovat chatky na celorocne byvanie a chatky maju casto k dispozicii aj elektrinu.
bol by som rad, ak by sa vedel vyjadrit niekto zakonov znaly alebo niekto, kto podobnu problematiku niekedy riesil. ja s tymto zial nemam absolutne skusenosti. len googlim.
momentalne ani neviem ci na pozemku, kt. nema popisne cislo mozem zo zakona celorocne byvat. neviem ci ti ludia co chatky prepisali na celorocne byvanie to spravili len z toho dovodu, aby nemali trvaly pobyt na obecaku a chodila im klasicky posta ako ludom a aby ich sanitka/hasici lahsie nasli alebo je tam nejaky hlbsi dovod...
ak pozemok v blizkosti nebude disponovat IS, som pripraveny realizovat to ako plnohodnotne offgrid byvanie.. teda aspon 16 solarnych panelov, min, 10kWh v baterkach, zaloha na zimu kachle. zumpa a studna. avsak pocul som uz aj take, ze stavebne povolenie na zumpu sa vybavuje este tazsie ako na dom
//tak nove zistenie, ako tak citam na nete, na zumpu do hlbky troch metrov netreba ani stavebne povolenie, staci ohlasit, spada to pod drobne stavby