Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)
Re: Koronavirus: 2019-nCoV
prave som sa vratil z Kauflandu na Trnavskej a pohoda. Niektore cestoviny skoro vykupene ale celkovo dostatok vsetkeho, ludia ani nejako prehnane nenakupovali. Len ich bolo očividne viacej v lekarni.
V Usa sa ale zjavne uz hysterčí
https://www.novinky.cz/zahranicni/ameri ... paign=null
V Usa sa ale zjavne uz hysterčí
https://www.novinky.cz/zahranicni/ameri ... paign=null
-
starysomar
Hardcore addict
V PD som nevidel nejaké zvýšené počty nakupujúcich (odhadom podľa počtu zaparkovaných áut pred obchďákmi).
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Trnava/Hlohovec - včera aj dnes úplne v pohode, mal som trochu obavy, ale som rád, že my v Európe (na Slovensku) sme ešte ako tak normálni a nie ako v Amerike, že tam ľudia kupujú záložné systémy na plyn/elektrinu, filtre na vodu, ako keby fakt išla apokalypsa.
To ešte len príde. Zatiaľ je 7 potvrdených. Počkaj keď budú na Slovensku nakazené a potvrdené stovky ľudí a prvá smrť.
Potom aj fejsbukový vtipálci, čo zdieľali fotky prázdnych regálov, budú stáť v rade s plnými vozíkmi ak bude čo kúpiť...
Potom aj fejsbukový vtipálci, čo zdieľali fotky prázdnych regálov, budú stáť v rade s plnými vozíkmi ak bude čo kúpiť...
Včera mal Babiš podobne ako Pelegrini u nas brifing a tam zavádzajú akurát karanténu po návrate z talianska pre občanov s trvalým pobytom v čr, niečo cez 16tis ludi, a začala platiť od dnes s možnou pokutou 3mil kč, na tých čo prišli včera alebo pred tým sa to asi nevzťahuje.
Pele taktiež vyzýval na ohladoplnosť, aby chorí ludia nepoužívali mhd, prípadne medzimestskú. Ako keby to bolo niečo samozrejmé, keď všetci aj tak chodia chorý v mhd. Od pondelka asi začnú ludia ukamenovávať chorých, prípadne ich páliť na hranici
Pele taktiež vyzýval na ohladoplnosť, aby chorí ludia nepoužívali mhd, prípadne medzimestskú. Ako keby to bolo niečo samozrejmé, keď všetci aj tak chodia chorý v mhd. Od pondelka asi začnú ludia ukamenovávať chorých, prípadne ich páliť na hranici
Tisíce Čechů čeká kvůli koronaviru karanténa. Stát si je „zaměřil“ přes mobil:
https://www.denik.cz/z_domova/koronavir ... 00306.html
https://www.denik.cz/z_domova/koronavir ... 00306.html
Asi tak. Je uplne normalne ist do obchodu a nakupit si viac toho teraz. Hlavne kvoli tomu, ze si vlastne nuteny to spravit, lebo ludia to tam zacinaju vykupovat, tak aj ty musis ist aby sa ti nieco uslo.Muffi napísal:Ja som ešte žiadnu paniku naživo nevidel, len desiatky postov na internete o tom, ako ľudia panikáriaOpatrenia mi prídu normálne, proste ak čosi hrozí, je lepšie sa tomu vyhnúť, aj za cenu strašenia ľudí. Teraz všetci nadávajú, že ich médiá strašia, ak by nákaza prerástla do rozmerov karantény ako v Taliansku, tak by bolo zasa zle, že sa to nebralo vážne a nepredišlo sa tomu
Teraz ako to pisem, tak tu mame na SVK 3 pripady. Som zvedavy ako to porastie, napriklad do buducej nedele.
Ekonomiku to zasiahne brutalne. Aj moja rodina ciastocne zije z velkych podujati, na ktorych pracuje a tieto sa pravdepodobne mozu v lete zrusit, ak sa to dovtedy neukludni.
Nechcel by som byt hotelierom v severnom Taliansku teraz...
A dobrovolna karantena...
Ja mam napriklad eshop, cize realne ja ani von z bytu chodit nemusim, ale to je take...kedy teda mam zostat doma? Teraz ked mame 3 ochorenia, alebo ked ich bude 300, alebo az 3000?
Pre istotu uz dnes, dat si eshop odstavku a zostat doma celu jar? Akoze, mohol by som, hier co som nepresiel mam vela, ale teda neviem neviem
Ale je fajn, že sa konečne po rokoch vydezinfikovala MHD a vlaky. 
-
starysomar
Hardcore addict
Nech sa všetci hoci aj zbláznia - nemienim robiť žiadne zásoby.
Síce mám vek, v ktorom je vírus už dosť nebezpečný, no roky tvrdo makám pod holým nebom, životosprávu mám dosť "nekonformnú", baba pracuje v špitáli na urgente, no dosrať sa z potencionálneho rizika nemienim.
Jediné zásoby, čo máme je krmivo pre mačky
V Taliansku si celkom "idu bomby". Za 24 hodin dalsich 1200 nakazenych. Cca 25% narast. Ale stale dufam ze mi zavru skolu nech stiham pisat bakalarku 
Netreba okolo toho robiť cirkus, ohrození sú iba chronicky chorí ludia a dôchodci, kde je najvyššia úmrtnosť u tých cez 80 rokov.
Tu sú napr dáta z úradu verejného zdravotníctva sr, podla nich je chrípková sezóna pomali na ústupe a vrchol bol niekde v polovici februára
http://www.uvzsr.sk/index.php?option=co ... &Itemid=64
Aktuálne len za 10 týždeň tohto roka je hlásených 58 tisíc nakazených na chrípkové a respiračné ochorenia, kolko ludí zomrelo som sa tam nedočítal, na konci sa sponína 6 úmrtí, ale to určite nebude celé číslo.
Kto sa teda u nás môže oprávnene báť je niekto s podlomeným zdravým a dôchodca nad 80 rokov, prípadne v kombinácii.
Škrečkom by som odporúčal, keď už sa tak boja, si do toho obchodu zobrať poriadnu masku s filtrom, na oči potápačské alebo lyžiarske okuliare a na ruky ochranné, najlepšie jednorázové silikónové rukavice. To aby okrem potravín nenakúpili aj niečo iné. Po príchode domov samozrejme dôkladne vydenzifikovať ruky a nechytať sa po celý čas tváre. Nakúpené dvojmesačné zásoby by som nechal odstáť aspoň tých 12 hodín v kufry auta, až potom by som pristupoval k vybalovaniu...
Tu sú napr dáta z úradu verejného zdravotníctva sr, podla nich je chrípková sezóna pomali na ústupe a vrchol bol niekde v polovici februára
http://www.uvzsr.sk/index.php?option=co ... &Itemid=64
Aktuálne len za 10 týždeň tohto roka je hlásených 58 tisíc nakazených na chrípkové a respiračné ochorenia, kolko ludí zomrelo som sa tam nedočítal, na konci sa sponína 6 úmrtí, ale to určite nebude celé číslo.
Kto sa teda u nás môže oprávnene báť je niekto s podlomeným zdravým a dôchodca nad 80 rokov, prípadne v kombinácii.
Škrečkom by som odporúčal, keď už sa tak boja, si do toho obchodu zobrať poriadnu masku s filtrom, na oči potápačské alebo lyžiarske okuliare a na ruky ochranné, najlepšie jednorázové silikónové rukavice. To aby okrem potravín nenakúpili aj niečo iné. Po príchode domov samozrejme dôkladne vydenzifikovať ruky a nechytať sa po celý čas tváre. Nakúpené dvojmesačné zásoby by som nechal odstáť aspoň tých 12 hodín v kufry auta, až potom by som pristupoval k vybalovaniu...
ako pri vsetkom aj toto je o urcitej primeranosti. Nie je nic zle na tom, ked si rodina kupi niekolko balikov cestovin ci ryze naviac,konzerv, pretoze tieto potraviny maju dlhu dobu trvanlivosti a kludne to mozu zjest aj o rok. Ale uz je neprimerane, ak tych balikov zoberu povedzme 20 ci viac a vtedy to uz v poriadku celkom nie je .
Niektori ludia maju povahu ze radi hysterčia, preto su teraz celý šťastni ze mozu dat priechod svojim emociam a nakupuju akoby zajtra mala prist apokalypsa..
Ja som napr na vypadok dodavok potravin pripraveny uz niekolko rokov, takze minimalne mesiac by sme prezili, mame balenu vodu, cestoviny, konzervy. Ale ziadne velke mnozstvo, len na ten mesiac aby sme aspon ciastocne pokryli kaloricky vydaj. Napr jedna konzerva sladeneho zahusteneho plnotucneho mlieka stoji malo, ma velmi vela kalorii,zivocisne bielkoviny a rozriedit si to clovek moze podla chuti.
Niektori ludia maju povahu ze radi hysterčia, preto su teraz celý šťastni ze mozu dat priechod svojim emociam a nakupuju akoby zajtra mala prist apokalypsa..
Ja som napr na vypadok dodavok potravin pripraveny uz niekolko rokov, takze minimalne mesiac by sme prezili, mame balenu vodu, cestoviny, konzervy. Ale ziadne velke mnozstvo, len na ten mesiac aby sme aspon ciastocne pokryli kaloricky vydaj. Napr jedna konzerva sladeneho zahusteneho plnotucneho mlieka stoji malo, ma velmi vela kalorii,zivocisne bielkoviny a rozriedit si to clovek moze podla chuti.
Pre miestnu reďkovku, zľahčovať situáciu naozaj nie je vhodné.
Jeden nepríjemný fakt. Že v dobe volieb nebol nikto úradmi označený ako pozitívny, ešte neznamená, že tu nikto nakazený nebol.
"Uskutočnili sa parlamentné voľby. Do volebných komisií prišlo zhruba 10-tisíc ľudí. Bez najmenšej ochrany. Členovia komisií sa dostali do kontaktu dovedna s 2,9 milióna voličov, vrátane niekoľko desiatok tisíc tých, čo prišli zo zahraničia odovzdať svoj hlas. Bol by zázrak, keby sa medzi nimi nenašiel nikto infikovaný. Napríklad voliči sa podpisovali bez ochrany, keď chytali perá. Ja som hlasoval v hygienických rukaviciach. Členovia volebných komisií boli absolútne nechránení. Navyše ma zaráža fakt, že sa nerobila dezinfekcia vo volebných miestnostiach, ktoré boli hlavne v školách. Nulové hygienické, protiepidemiologické opatrenia. Preto sa nedá vylúčiť, že s určitým odstupom času po voľbách zaznamenáme vysoký počet nakazených."
Nie celkom pozitívny článok
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/ ... stavitelny
Jeden nepríjemný fakt. Že v dobe volieb nebol nikto úradmi označený ako pozitívny, ešte neznamená, že tu nikto nakazený nebol.
"Uskutočnili sa parlamentné voľby. Do volebných komisií prišlo zhruba 10-tisíc ľudí. Bez najmenšej ochrany. Členovia komisií sa dostali do kontaktu dovedna s 2,9 milióna voličov, vrátane niekoľko desiatok tisíc tých, čo prišli zo zahraničia odovzdať svoj hlas. Bol by zázrak, keby sa medzi nimi nenašiel nikto infikovaný. Napríklad voliči sa podpisovali bez ochrany, keď chytali perá. Ja som hlasoval v hygienických rukaviciach. Členovia volebných komisií boli absolútne nechránení. Navyše ma zaráža fakt, že sa nerobila dezinfekcia vo volebných miestnostiach, ktoré boli hlavne v školách. Nulové hygienické, protiepidemiologické opatrenia. Preto sa nedá vylúčiť, že s určitým odstupom času po voľbách zaznamenáme vysoký počet nakazených."
Tento argument asi nikdy nepochopím. Áno, v priamom ohrození života sú len celkom malé skupiny obyvateľstva, ale existuje XY ďalších spôsobov ako tento vírus môže ovplyvniť skoro každý aspekt tvojho každodenného života.retkvic napísal:Netreba okolo toho robiť cirkus, ohrození sú iba chronicky chorí ludia a dôchodci, kde je najvyššia úmrtnosť u tých cez 80 rokov.
Keby len to, ale u nás sa na to evidentne úplne vyprdli učiteľky a vo volebnej miestnosti mali deti vystavené poháre so zubnými kefkami. A to je chrípková epidémia. Ale mali sme antibakteriálny gel (ktorý sme si sami priniesli) a všetky dvere sme mali otvorené. Takže ak si volič priniesol svoje pero, tak sa teoreticky nemusel ničoho dotknúť. A členovia komisie nemôžu ísť za plentu, takže tých najtoxickejších pier sme sa ani nechytali.baldorex napísal:Pre miestnu reďkovku, zľahčovať situáciu naozaj nie je vhodné.
Plusom môže byť to, že tieto voľby bol rekordný počet hlasov zo zahraničia. Tak nás to možno zachránilo, že tí ľudia neprišli osobne. Ešte týždeň a uvidíme...
-
Kibo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Čo je na tomto celom najzaujímavejšie? Že aj napriek vypredaniu ochranných rúšok a respirátorov, hygienických rukavíc a dezinfekčných gélov som to ešte nikoho nevidel používať.
Fun fact - bazoš zmazal všetky inzeráty, kde ľudia kupčili s respirátormi za XY-násobky reálnej hodnoty...
Fun fact - bazoš zmazal všetky inzeráty, kde ľudia kupčili s respirátormi za XY-násobky reálnej hodnoty...
-
yoggy
Ja som videl akurat tak respirator pohodeny na ulici.
(Konkretne na sedlarskej v ba)
U nás boli dve perá. Jedno mi podal člen komisie, aby som mohol podpísať prevzatie hárkov. Pero si vzal späť, niečo s ním evidoval a potom ho ponúkol ďalšiemu voličovi. Druhé pero čakalo na stole za plentou.ephramko napísal:A členovia komisie nemôžu ísť za plentu, takže tých najtoxickejších pier sme sa ani nechytali.
Rovnako jedno pero mali bojovníci proti hazardu preč volebnými miestnosťami.
Ja som sa našťastie dezinfikoval, ale plno ľuďom to v tej dobe určite nenapadlo.
Ja som dal aj to prvé pero (ktorým sa podpíšeš do zápisnice) na šnúrku a naše "interné" perá som voličom nedával.
Tak ale to si podľa mňa stačilo poriadne umyť ruky a hotovo. Skôr by som sa bál, keby nám niekto v miestnosti kýchal a kašlal, čo sa nestalo...
Ale je pravda, že volebné miestnosti by sa mali vydezinfikovať po každých voľbách. Najmä ak je volebná miestnosť v škôlke. Aj bez koronavírusu sa dajú chytiť rôzne iné nepríjemné choroby kvôli zlej hygiene...
Stačí naliať savo do PC a je po probléme.
https://az247.cz/koronavirus-mutuje-s-p ... s-internet
Ale je pravda, že volebné miestnosti by sa mali vydezinfikovať po každých voľbách. Najmä ak je volebná miestnosť v škôlke. Aj bez koronavírusu sa dajú chytiť rôzne iné nepríjemné choroby kvôli zlej hygiene...
https://az247.cz/koronavirus-mutuje-s-p ... s-internet