Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
DEVZYO1G
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Ved preto hovorim, ze som celkom z toho rozruseny, hlavne ak si porovnam opatrenia inde. Tu sa pravdepodobne deje ovela viac veci v pozadi, ale zatial je to vsetko na baze odporucani. Plus tu ovela vacsi podiel ludi dokaze pracovat z domu, co sa uz deje - ludia tu skor veci robia automaticky a z vlastnej vole, nez na zaklade prikazov od vlady.
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Je tu taká potenciálna možnosť, že ak by som mala napr. silnú nádchu (alebo niečo také podobné), že by som sa nenakazila?
Kedysi sa mi stalo, že som mala silnú nádchu a priateľ dačo iné a nenakazila som sa od neho. Myslela som preto, že asi sa to nejak vzájomne "vybilo".

Ale teraz neviem, ak by som bola prechladnutá, asi tento vírus je silnejší a nagrupilo by sa mi to, takže by som bola chorejšia.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

No je pravda, že tuto je o čosi iné zmýšľanie a vynárajú sa to oba druhy extrémov - takí, čo na vírus ani neveria a potom takí, čo vyrabujú lídl a vynadajú predavačke pre mydlo. Ja som dnes počas obednej od susedného stola započul, že za koronavírus môžu Kiska a Sulík a v práci už padol aj taký názor, že vírus ani nie je a je to len zástierka na odpútanie pozornosti od migrantov na maďarských hraniciach :D
Holandsko má stále tú výhodu, že tam je zdravotníctvo zrejme niekde úplne inde. Ak to tu prepukne naplno, tak je samozrejme bez šance, aby sa všetkým ľuďom dostalo starostlivosti, takže ozaj to treba potláčať radšej už v zárodkoch. Už sa po FB vynárajú aj statusy, že nakazených je zrejme o dosť viac, ale netestuje sa.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Povedal by som, ze od dnesneho dna su uz opatrenia primerane. Zrusenie skupinovych akcii vratane omsi v kostoloch by malo velmi pomoct spomalit sirenie virusu. Je este dolezite ako sa zachovaju zamestnavatelia ktorych zamestnanci nemozu pracovat z domu a su spolu v jednej miestnosti - presne ako v nasom najvacsom odvetvi priemyslu - automobilkach a ich subdodavateloch.
Tam vidim najvacsie riziko pretoze casto sa v tych fabrikach uplatnuje aj dochadzkovy priplatok ci ako sa to vola. Ak si zamestnance vycerpa 2 a viac "paragrafov", tak mu zamestnavatel siahne na vyplatu. Sice je to nenarokovatelna cast mzdy, ale moze to viest k tomu, ze chori ludia radsej pojdu do prace ako k doktorovi.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Nasa firma ma holandsku a slovensku cast. V Holandsku nikto ani inokedy choroby neriesi, do prace sa chodi chory a s horuckami, a teraz to nie je inak. Sef zrusil tentokrat cestu na Slovensko, ukecali sme ho, aby necestoval (predsa len, letiska v AMS a VIE su rizikove) a meetingy odbavime videokonferenciou. Home office nam zatial povoleny nebol, ale IMHO aj to pride. Do prace chodime MHD, jeden kolega vlakom. Zatial sme vsetci zdravi, ale cas ukaze.
Koncom tyzdna bola planovana firemna lyzovacka v Rakusku pobliz talianskych hranic. Holandania idu, Slovaci to zrusili. Myslim, ze je to zodpovedne zrusit a nejst tam, predsa len sa moze hocico stat, a napr. by nebol mozny navrat, alebo potom karantena po navrate problematicka pre tych co maju rodiny a tak.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Oceňujme zodpovedný prístup - v Čechách momentálne 61 potvrdených, na Slovensku iba 7.
Alebo to ešte len začne :(
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Gothar napísal:nasom najvacsom odvetvi priemyslu - automobilkach a ich subdodavateloch.
Vo VW sa zevraj minaju zasoby delov z Talianska. Nove prestali chodit. Hrozi zastavenie liniek.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

Mek:
som milo prekvapeny, ze ste to zrusili. Pri slovenskej nature by som skor ocakaval, ze sa pojde. Nedavno som pocul o jednej pani, ktora kludne sla do talianska, lebo inak by jej prepadla nejaka zaloha...

Gothar:
Suhlasim, ze opatrenia su celkom primerane, ale podla mna prisli neskoro. Minimalne pre skoly, vcera boli este zakladne skoly otvorene a to akurat ked skoncili prazdniny(vychod). Co som zachytil, tak jedno kosicke gymnazium zavesilo na fb oznam, ze kazdy desiaty ziak/zamestnanec bol v rizikovej oblasti. A predpokladm, ze dost takych sa najde aj medzi tymi, ktori boli vcera v skole(ZS).

U nas v robote plati neobmedzeny home office az do odvolania, tak hadam ma to minie :cajicek: :smt040

Perlicka na zaver:
Koronavírus: Riaditeľ cestovky straší úmrtiami, elite odporúča odcestovať do tepla
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Som mierny optimista a napriek tomu, že sa Slovákom mnohí vysmievali, že ide o prehnané reakcie ale podľa všetkého to malo efekt a zatiaľ nenastalo masívne rozšírenie vírusu, dobre robil každý, čo to nebral na ľahkú váhu.

Včera som pozeral nemecké stanice a dosť to zľahčujú, že toto je nič, nie je to také zlé a nie je sa čoho báť a denný nárast počtu potvrdených je dosť veľký. Nemci sú zase extrémne nezodpovední, bude to mať aj taký výsledok aby nedopadli zle, dúfam, že sa spamätajú.

Ale na západe je to iné ako u nás, tam je toľko cudzincov z celého sveta, že je skoro nemožné predísť masovému rozšíreniu. Ešte aj v Maďarsku keď mali piateho potvrdeného čo mal vírus, ten bol prvý občan Maďarska, prví štyria boli Iračania, čo dosť aj odmietali ostať v karanténe, museli ich strašiť väzením, keď odmietnu lekársku pomoc, aby ostali v karanténe. A na západe je podiel cudzincov mnohonásobne viac.

A čo bude v Iráne, vyzerá to tam dosť zle, dúfam, že zavedú prísne zákazy aby predišli katastrofe.

Lepšie dávať pozor a robiť prísne opatrenia už aj preventívne ako potom riešiť armádu chorých.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Optimista sa z nízkych čísiel teší, realista tuší že sa testuje málo.

Z fb:[IMG]https://uploads.tapatalk-cdn.com/202003 ... 84bcd4.jpg[/IMG]
zuzanuska
Professional
Professional

"Epidemiologička Zuzana Krištúfková pre RTVS (Dámsky klub) uviedla, že na Slovensku potvrdili ďalšie tri prípady nákazy koronavírusom. Celkom je na Slovensku 10 prípadov nákazy."

Ale ide o ľudí, ktorí boli najbližšie v kontakte s už nakazenými Slovákmi.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Miletička v karanténe... Zatiaľ
zuzanuska
Professional
Professional

V Číne skúšajú podávať infúzne vitamín C.

https://www.zdravie.sk/clanok/57934/cin ... ronavirusu
DoperMTA
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa DoperMTA »

dnes som bol ráno na pošte a čo nevidím, babky si kľudne vykračovali do kostola na omšu, keď som sa jednej na to pýtal, že ako to keď sú zakázané, dobre že ma neukameňovala, že vraj si teraz ruky nepodávajú...takisto ako farár môže dovoliť omšu, keď je zakázaná...
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Nahlás to niekam,... obec, samospráva...
mikioko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa mikioko »

Som velmi rad, ze na Slovensku mame taketo firmy, ktore dokazu takto pomoct.
"Dokazeme vyrobit 30-40 tisic rusok so striebrom denne, ktore aktivne zabijaju bakterie a virusy."
https://www.facebook.com/pravdadennik/v ... QzNzM5Nzk/
Zaujimalo by ma preco Sulik nechce, aby firma podpisala zmluvu so statom...
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

No preco asi.

1. Firma nevyplaca zamestnancom mzdy
2. Priama zakazka bude predrazena

//autoeditácia príspevku (11 Mar 2020, 18:56)
https://www.finstat.sk/34142568/dlhy_nedoplatky

Treba k tomu nieco komentovat? :roll:
mikioko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa mikioko »

Tak ale to mohol spraviť tlačovku a povedať to médiám, lenže on volal majiteľovi firmy nech nepodpisuje zmluvu so statom. Trochu divné.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Richard Sulík dôrazne odmieta, že by Zornicu odhováral od uzatvárania zmluvy so štátom na výrobu rúšok. Nechápe, kde sa táto informácia vzala a prečo ju riaditeľ Igor Maukš uviedol, tvrdí SaS. Šíri ju aj končiaci premiér Pellegrini. https://dennikn.sk/minuta/1794991/?ref=ampm
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

A z akeho zdroja ta informacia je? Tak uz asi vies :smt006

Stale plati, ze sa nemali rozkradnut/rozpredat statne hmotne rezervy a nie teraz to platat.
Napísať odpoveď