Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Diskusie na politické témy...
phatres1994
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Príspevok od používateľa phatres1994 »

Ahojte, necital som celu temu, len par prispevkov, kde som zahliadol porovnavanie BA, KE. Pracoval som v diebolde od zaciatku a teraz som v BA 2 mesiace. V podnajme som zil aj v KE aj v BA. Rozhodne sa to porovnavat neda. KE ma priblizne rovnake ceny sluzieb v meste ako BA v meste. Podnajom to iste, tam by som povedal ze to co stoji v KE 500 v BA bude stat 600 cize cca 100plus. No plat sa rozhodne zrovnavat neda. Mam kamaratov v tecku, v esete, lynx diebold na vyssich, nizsich poziciach. Ja osobne som pracoval za 800 eur v cistom v KE, kde momentalne mam v BA v cistom raz tolko. Pritom moje vydaje sa mi oproti KE dvihli len o 100 max 150 eur. To plati vo vacsine pripadov, ktore poznam. A duplom ak sa nato pozriem aj z ineho hladiska, tak ani jedna it firma v KE nema take benefity, ako su standardne benefity v kazdej it firme v BA, ked si to clovek prerata na peniaze, tak sa ma zasa o cosi lepsie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ale IT pozicie nemozes porovnavat so vsetkymi ostatnymi poziciacmi na trhu, je to špecificke.
phatres1994
Star
Star

gogo956 napísal:ale IT pozicie nemozes porovnavat so vsetkymi ostatnymi poziciacmi na trhu, je to špecificke.

Ja neporovnavam vsetke pozicie, porovnavam tie pozicie a taky zivotny standard, s akym som ja stretol a stretavam. No nemyslim si, ze teta v lidli v ke, nema nizsi plat ako teta v lidli v ba a tym padom sa ma teta z Lidlu v BA lepsie ako teta v KE
gogo956
Redeemer
Redeemer

phatres1994
nastupny plat pre predavaca v Lidli v Kosiciach je 910€ a pre Ba 1010€ co je odhadom rozdiel asi 10percent. Zatial co rozdiel v ceanch bytov podla NBS bol 4/19 vyse 100 perc. Takze aj tie najpriemernejsie profesie v Ke sa urcite nemaju horsie ako tie iiste profesie v Ba a to je to co celu dobu tvrdim.
Benefity? Ake konkretne mas lepsie v Ba ako Ke? Korporaty ich totiz mavaju v ramci jednej krajiny uplne rovnake, nemozu diskriminovat roznych pracovnikov na rovnakych poziciach.
phatres1994
Star
Star

plne preplacanie mhd, plne preplacanie stravy, ziadny doplatok na multi kartu, preplacanie internetu a to nevravim o 13 platoch, bonusoch a podobne. Stale si stojim za tym, ze pri platoch, ktore su v Ba vychadza BA lacnejsie ako KE. Staci si porovnat ceny podnajmov, co je v konecnom dosledku najvyssi vydavok zvacsa.
gogo956
Redeemer
Redeemer

phatres1994

stale sa ohanas cenou podnajmu- to chces cely zivot zit v podnajme a vyhadzovat z okna 600e za byt ineho cloveka? Nie, skor ci neskor si zoberies hypo a potom zistis nevyhody zivota v Ba.
S tymi benefitmi sa mi to nezda. Mozu byt rozdiely pri porovnani rozdielnych pozicii ale nie na rovnakych poziciach v ramci jedneho korporatu.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

gogo956:
Niekto nemusi chciet byvat v podnajme, ale to neznamena, ze si moze zobrat len tak hypo. A je uplne jedno ci ide o KE alebo BA. Statistika ti povie, ze vacsina mladych ludi nema peniaze na vlastne byvanie.
K hypo uz asi len tolko, ze sa sprisnili pravidla a bude este menej ludi, ktori si ju budu moct zobrat.
phatres1994
Star
Star

a v com je rozdiel vziat hypo v ba a v ke? pozri si cenu bytu v ruzinove v ba a cenu bytu na terase v ke. Rozdiely minimalne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

phatres1994
necital si co som pisal o porovnani cien bytov v Ba a Ke z Nbs?
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

gogo956 napísal:nastupny plat pre predavaca v Lidli v Kosiciach je 910€ a pre Ba 1010€ co je odhadom rozdiel asi 10percent. Zatial co rozdiel v ceanch bytov podla NBS bol 4/19 vyse 100 perc.
Toto je dost zavadzajuci a skreslujuci priklad. Na jednej strane mas konkretnu poziciu a firmu, na druhej statistiku pre cely kraj. Takze ano uznavam, ze m2 v BA stoji 2x viac nez inde. Ale myslim, ze by sme mali uviest veci na pravu mieru:

1.
Odhliadnuc od nepomeru ludi zijucich v jednotlivych regionoch:
Priemerna mzda BA: cez 1600e
Priemerna mzda KE: cca 1250-1300e
Priemerna mzda SR: cca 1100e
Rozdiel v priemernej mzde BA - KE: viac nez 300e (3x viac nez to co si uvadzal ty)
Rozdiel v priemernej mzde BA - SR: viac nez 500e

2.
O cene nehnutelnosti nerozhoduje mzda v regione.
Zoradenie krajov podla ceny za m2:
BA(2102e), TT(1138e), ZA(1123e), PO(1036e), KE(1034e), TN(944e), NR(877e), BB(825e)
Teda v PO je cena za m2 o malo vyssia nez v KE a jednak ide o kraj s najnizsou priemernou mzdou(minimalne posledny rok). Zato v NR je priemerna mzda vyssia nez v KE no cena za m2 je vyrazne nizzsia(150e).

3.
Neviem ako v tvojom okoli, ale vsetci ludia ktorych poznam a ktori si kupili vlastny byt/dom maju nadstandardny plat, respektive ich partneri/ky. Zial nenasiel som ziadne oficialne statistiky o primoch ludi, ktori si nehnutelnosti kupuju aby som vedel moju osobnu skusenost podopriet faktmi. Na druhej strane tu mame statistiku, ktora hovori o tom, ze priemerny Slovak opusta rodicovsky dom vo veku 31 rokov pricom priemer EU je 26 rokov. A nie je to kvoli laske k rodicom.
gogo956 napísal:Takze aj tie najpriemernejsie profesie v Ke sa urcite nemaju horsie ako tie iiste profesie v Ba a to je to co celu dobu tvrdim.
Ako som uz pisal v predchadzajucich prispevkoch: rozdiel na naklady na zivot je minimalny, zato platy v BA su neporovnatelne vyssie nez inde.
Preco by tisicky ludi prisli pracovat do BA, ked sa doma mohli mat rovnako dobre?
+ Najpriemernejsi clovek sa nemusi mat horsie ako iny, ale to neznamena, ze sa maju dobre :wink:
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

K 1.bodu mala poznamka. V BA je velka koncentracia manazmentu firiem s kralovskym platom ktore skresluju priemer.
gogo956
Redeemer
Redeemer

AllGoneDead
prve co som chcel uviest je to co uz napisal wladas. V Ba sidlia centraly firiem z celeho Slovenska, vyssie riadiacie pozicie /castokrat su to rozni zahranicni expati ktorí maju mzdu rovnaku aku by mali doma takze na nase pomery pomerne vysoku/ co skresluje statistiky. Ked sa postavis v BA pred Twincity tak zistis ze minimalne tretina az polovica zamestnancov danych firiem nie su Slovaci.

Priemerna mzda Ba 1600,Ke 1300 to je rozdiel orientacne 23percent. Rozdiel v cenach bytov: 100percent. Cisla hovoria jasnou recou, neviem co viacej ktomu dodat.

Mimo Ba je nizsia priemerna mzda aj preto, ze v Ba je menej firiem ktore vyplacaju zbytok mzdy cashovicu na paprču- zase faktor skreslujuci statistiky.

Preco je v PO cena nehnutelnosti/bytov taka aka je, je snad kazdemu jasne a netreba to blizsie rozoberat.

Mimo Ba podstatne viacej ludi byva v rodinnych domoch. To znamena, ze na deti je mensi tlak aby opustili co najrychlejsie byvanie rodicov, pretoze v dome je vzhladom k poctu obyvatelov viacej miesta ako v Ba v panelaku/bytovke. Zaroven aj stavebne pozemky su mimo Ba velmi vyrazne lacnejsie, resp sa castokrat da stavat/dostavat/prestavat na pozemku rodicov.

Dalsia vec: statisticky vysku zivotnej urovne mimo Ba skresluju hlavne na Vychode ludia zijuci v osadach, ktori nepracuju vobec resp iba v nejakych najnizsich profesiach, resp vykazuju iba prijem v davkach a robia nacierno/obcasne prace. Zase faktor silno skreslujuci statistiky.

A nie je problem spomenut dalsie argumenty,ale uz na to momentalne nemam cas.
Porozmyslaj nad tym.

A znovu opakujem, ze si stojim za tym, ze korporaty maju v ramci rovnakych pozicii rovnake benefity v ramci jedneho statu a nie rozdielne podla miesta prevadzky, co ty si tvrdil opak. Mozno si si neuvedomil, ze bud porovnavas uplne rozdielne korporaty, alebo sice tu istu ale rozdielne pozicie.

Apropo k tomu pristahovalectvu do Ba: vela ludi sice prichadza ale vela aj odchadza. Poznam vela takych/rodení Ba/ co odisli kvoli cenam nehnutelnosti byvat do obci mimo Ba, aj do Rakuska, ci Madarska, ci aj dokonca do KE-ver mi ze ich nie je malo. LEbo oni vidia prave tie ceny nehnutelnosti, ziatal co clovek z Ke vidi iba to ze "ten chleba v Kauflande stoji rovnako ale plat dostanem vyrazne vyssi a v robote kazdy piatok kexe". Neuvedomuju si ze aj ceny sluzieb su niekde inde atd.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

gogo956 napísal:prve co som chcel uviest je to co uz napisal wladas. V Ba sidlia centraly firiem z celeho Slovenska, vyssie riadiacie pozicie /castokrat su to rozni zahranicni expati ktorí maju mzdu rovnaku aku by mali doma takze na nase pomery pomerne vysoku/ co skresluje statistiky. Ked sa postavis v BA pred Twincity tak zistis ze minimalne tretina az polovica zamestnancov danych firiem nie su Slovaci.
Ano BA je trochu iny pripad a priemerna mzda moze byt skreslena. Ale skreslena je aj cena za m2.

1. Statistika hovori o cene v kraji. Kosicky kraj ma rozlohu cca 3x vacsiu nez bratislavsky, zaroven ma vsak hustotu obyvatelstva cca 3x mensiu. Menej miesta a prilezitosti stavat = vyssia cena.

2. Velky stavebny boom bol a stale je na Zitnom ostrove. To sa samozrejme neodzrkaldi na statistike ceny za m2, kedze neide o BA. Pritom ide o oblast vzdialenu od BA 25km.

3. Ceny bytov v mestach su na skoro rovnakej urovni. Nebudem riesit cenu bytov po predchadzajucich vlastnikoch, pretoze tam je vela dalsich faktorov(napriklad rekonstrukcia bytu). Potom tu je par luxusnych lokacii, kde cena za m2 je mnohonasobne vyssia. Hovorim napriklad o bytoch v centre, ktore skresluju statistiku. BA je zastavanejsia nez KE a to vystrelilo ceny v centre do astronomickych vysok(casto 100% narast oproti priemernej cene za m2 v BA).

Takze cena novostavby v mestskej casti:
BA-novy ruzinov: 65m2 cena 160k
KE-lago, jazero: 65m2 cena 140k
gogo956 napísal:Priemerna mzda Ba 1600,Ke 1300 to je rozdiel orientacne 23percent. Rozdiel v cenach bytov: 100percent. Cisla hovoria jasnou recou, neviem co viacej ktomu dodat.
Taky maly detail, nie rozdiel v cenach bytov, ale rozdiel ceny za m2. Pozri si rozdiel ceny bytov v novostavbach, ktore som spomenul. Do ceny za m2 sa pocita aj dom, nie len byt. A myslim, ze v ostatnych krajoch je iny pomer bytov a domov nez v BA. + To co som spominal vyssie.
gogo956 napísal:Preco je v PO cena nehnutelnosti/bytov taka aka je, je snad kazdemu jasne a netreba to blizsie rozoberat.
Cisla vraj nepustia, rovnako je kazdemu jasne, preco je cena v BA taka aka je. Napriek tomu ti to zjavne treba pripomenut.
gogo956 napísal:Mimo Ba podstatne viacej ludi byva v rodinnych domoch. To znamena, ze na deti je mensi tlak aby opustili co najrychlejsie byvanie rodicov, pretoze v dome je vzhladom k poctu obyvatelov viacej miesta ako v Ba v panelaku/bytovke. Zaroven aj stavebne pozemky su mimo Ba velmi vyrazne lacnejsie, resp sa castokrat da stavat/dostavat/prestavat na pozemku rodicov.

Apropo k tomu pristahovalectvu do Ba: vela ludi sice prichadza ale vela aj odchadza. Poznam vela takych/rodení Ba/ co odisli kvoli cenam nehnutelnosti byvat do obci mimo Ba, aj do Rakuska, ci Madarska, ci aj dokonca do KE-ver mi ze ich nie je malo. LEbo oni vidia prave tie ceny nehnutelnosti, ziatal co clovek z Ke vidi iba to ze "ten chleba v Kauflande stoji rovnako ale plat dostanem vyrazne vyssi a v robote kazdy piatok kexe". Neuvedomuju si ze aj ceny sluzieb su niekde inde atd.
Myslim, ze som sa k tomu uz vyjadril vyssie.
gogo956 napísal:Dalsia vec: statisticky vysku zivotnej urovne mimo Ba skresluju hlavne na Vychode ludia zijuci v osadach, ktori nepracuju vobec resp iba v nejakych najnizsich profesiach, resp vykazuju iba prijem v davkach a robia nacierno/obcasne prace. Zase faktor silno skreslujuci statistiky.
Niektori ludia nepracuju vobec alebo pracuju na pozicii nevyzadujucej odbornost preto, lebo tu nie je dostatok pracovnych miest v odbore ktory vystudovali. Bratislava ponuka vyrazne viac pracovnych prilezitosti. A zapocitaj k tomu aj vzdialenost Viedne, kde pracuje dost slovakov.
gogo956 napísal: A znovu opakujem, ze si stojim za tym, ze korporaty maju v ramci rovnakych pozicii rovnake benefity v ramci jedneho statu a nie rozdielne podla miesta prevadzky, co ty si tvrdil opak. Mozno si si neuvedomil, ze bud porovnavas uplne rozdielne korporaty, alebo sice tu istu ale rozdielne pozicie.
Mas pravdu, ale ja som o nicom takom nepisal :!:
gogo956
Redeemer
Redeemer

Vecsina ludi nema na to, aby si kupovali novostavbu, takze idu do panelaku bud po reko alebo reko urobia po kupe podla svojich predstav.

Rozdiel je v tom, ze ked niekto byva v dedine za KE tak vie spojit relativne lacne byvanie s rychlou dostupnostou do KE. Zatial co dedina/satelit za Ba je velmi draha a dostupnost v rannych spickach desná.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Vo vseobecnosti nemaju ludia peniaze na byty v meste, nemusi to byt len novostavba.
Znovu ale pripomeniem, ze Kosicky kraj nie su len Kosice a blizke okolie, ale aj Spiska, Roznava, Michalovce. Cesta trva kludne viac nez hodinu, takze ta dostupnost do mesta tiez nie je pre kazdeho dobra.
A ano stahovat sa nejakych 30km od KE je moznost, ale tie ceny su vyssie ako priemer. Kedze tam sa beru aj tie bohom zabudnute casti kraja.
Animorph
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Animorph »

Môže ma zamestnávateľ nechať doma na 60% niekoľko dní do mesiaca aj keď s tým nesúhlasím ? Vraj s tým súhlasili odbory. Žiadna kolektívna zmluva neexistuje. Paradox je, že objem práce narastá, vraj keď nestíhame, máme ťahať nadčasy. Nejde mi to dokopy. Na jednej strane nás chce nechať doma a na druhej máme ťahať nadčasy (zadarmo). Príde mi to tak, že firma využíva situáciu...
wladas
Redeemer
Redeemer

Lebo to preplaca stat. Nadcasy by nemali byt zadarmo. Ale aky je dovod nechat vas doma?
Animorph
Expert
Expert

Vraj to preplácanie sa našej firmy netýka. Ja osobne dôvody nevidím. Predaje sú, aj keď nie podľa budgetu, to neboli ani minulý ani predminulý rok. Personálu je menej ako minulý rok. Nechápem. Príde mi to, ako by chceli šetrit "pre istotu".
wladas
Redeemer
Redeemer

No ale na zaklade coho ta nehaju doma? Ktory zakon na to pouziju? Ked sa to vasej firmy netyka tak nechapem. To vam davaju z vlastneho 60% a pritom nic nerobite?
Animorph
Expert
Expert

Vyžiadal som si tú dohodu medzi odbormi a firmou. Keďže sa ma týka, predpokladám, že mi ju musia ukázať. Snáď zajtra budem vedieť použitý zákon.
Ono to, čo normálne robíme 5 pracovných dni v týždni, musíme stihnúť za 3 alebo 4 dni + prípadné nadčasy (do 150hodín zadarmo, podľa prac. zmluvy). Čiže povedzme pri 1000 eurovej mzde, dostaneš 900. Firma 100 ušetrila. Momentálne sa to týka len administratívnych pracovníkov. Výroba ide na 100% normálne, keďže objednávky sú aj na celý druhý a tretí kvartál 2020.

Pokiaľ by tej práce bolo menej, OK akceptujem, nepoviem ani pol slova (aj keď či robím reporting pri predaji 1 mil EUR alebo 5 mil EUR alebo 5k EUR, je to jedno... objem práce mám ten istý). Ale toto, čo od nás chcú sa mi zdá nie úplne v poriadku.
Napísať odpoveď