NAS + multimedialne centrum / multimedialny server

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Re: NAS + multimedialne centrum / multimedialny server

Príspevok od používateľa ropman »

funguje mi to par mesiacov take iste podmienky moze mat aj tvoj ineternetovy provider ale realne na to asi kazdy kasle. a kto povedal ze stahujem obsah chraneny copyrightom?

UPDATE: takze forpsi sa nakoniec priposralo, posielam len pre tu srandu email aky holywood odosiela:
Dear Sir or Madam:

We are contacting you on behalf of Paramount Pictures Corporation (Paramount). Under penalty of perjury, I assert that IP-Echelon Pty. Ltd., (IP-Echelon) is authorized to act on behalf of the owner of the exclusive copyrights that are alleged to be infringed herein.

IP-Echelon has become aware that the below IP addresses have been using your service for distributing video files, which contain infringing video content that is exclusively owned by Paramount.

IP-Echelon has a good faith belief that the Paramount video content that is described in the below report has not been authorized for sharing or distribution by the copyright owner, its agent, or the law. I also assert that the information contained in this notice is accurate to the best of our knowledge.

We are requesting your immediate assistance in removing and disabling access to the infringing material from your network. We also ask that you ensure the user and/or IP address owner refrains from future use and sharing of Paramount materials and property.

In complying with this notice, Aruba S.p.A. should not destroy any evidence, which may be relevant in a lawsuit, relating to the infringement alleged, including all associated electronic documents and data relating to the presence of infringing items on your network, which shall be preserved while disabling public access, irrespective of any document retention or corporate policy to the contrary.

Please note that this letter is not intended as a full statement of the facts; and does not constitute a waiver of any rights to recover damages, incurred by virtue of any unauthorized or infringing activities, occurring on your network. All such rights, as well as claims for other relief, are expressly reserved.

Should you need to contact me, I may be reached at the following address:

Adrian Leatherland
On behalf of IP-Echelon as an agent for Paramount
Address: 7083 Hollywood Blvd., Los Angeles, CA 90028, United States
Email: [email protected]
Kazdopadne nie je to problem kt. by nevyriesilo VPN/proxy zo siete kde ignoruju taketo automaticky odosielane emaily od botov co scanuju IP-cky na torrentoch. Predpokladam ze bezny ISP dostava takychto emailov kopu len to ignoruju resp. uz im ich ani neposielaju ked vedia ze budu ignorovane.

Najviac som sa pobavil na tejto vete:
In complying with this notice, Aruba S.p.A. should not destroy any evidence, which may be relevant in a lawsuit ...
LOL, oni sa im este snazia urcovat co maju alebo nemaju robit. Koho v europe zaujima nejaky holywood, si myslia ze tu ludia platia dane na to aby sa zabezpecovali zisky americkym firmam? Nech si dalej zvysuju svoje cla na import tovaru z EU a minaju vlastne prostriedky na zabezpecovanie svojich prijmov.
Smoukey
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Smoukey »

Zdravím mám Synology 216j. Využívam to na zálohu fotiek z telefónu, knižnicu filmov/seriálov a prehrávanie filmov cez DS Video na TV. Na dnešnú dobu je to však katastrofálne pomalé. Pohyb v OS je pomalý, otváranie aplikácií je pomalé, 4K film to má extrémny problém do TV poslať... Primárne je to teda na zálohu a multimediálne centrum. Pozerám po Synology 218+ resp. Qnap 251+. Čo by ste mi odporučili? Resp. aký je rozdiel medzi Qnap a Synology? Vďaka za pomoc.
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Gothar »

Ked tvoja TV podporuje DLNA tak mozes filmy prehravat cez to a bude to nezavisle na tom aky CPU ma NAS. Ked chces napriek tomu upgrade, tak by som ti odporucil ist zase do synology, pretoze migracia je uplne bezproblemova a ostanu ti vsetky nastavenia. Staci vlozit disky v rovnakom poradi do noveho NAS. Tu je navod: https://www.synology.com/en-global/know ... later#t3.1
Rozdiel od Qnap ti neviem povedat, ja mam skusenosti len so Synolgy ale zatial bolo vsetko bezproblemove.
Smoukey
Expert
Expert

Mám samsung ue65mu7002 skúšal som cez dlna, DS video, Plex. Všade rovnaké. 4K videá sekajú. Tv aj Synology mám pripojené k Xiaomi mi wifi 4 routeru cez kábel. Mám pôcit, že to nonstop indexuje, stále počuť HDD. Keď indexuje dlho trvá aj spustenie full HD videa, 4K seká neskutočne cez DS video... Neviem, tá rýchlosť mi príde ako z roku 2000. Kedysi sa mi z toho podarilo pustiť 4K venoma keď sa TV pripojila cez 5ghz wifi ešte na Mi Wifi 3 router, ktorý nemal GBit ethernet. Teraz mi TV z nejakého dôvodu tú 5GHz wifi sieť ani nenajde. Nedivil by som sa keby to bol jej HW problém... Na Qnape sa mi páči, že má HDMI, dá sa tam nahodiť KODI + všetko čo teraz používam na Synology. Ale na druhú stranu učiť sa celé ovládanie nanovo... Hovoríš teda, že to sekanie by nemalo byť spôsobené tým 216j?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Nemalo by pretoze ja som mal 216j a normalne som prehraval 4k (60-70 GB velkost) cez DLNA. Vsetko mam prepojene cez Gbit ethernet. Ovladanie NASka cez web rozhranie bolo pomale a to je jednoznacne problem slabsieho CPU v 216j, ale prehravanie cez DLNA islo vzdy spravne.
Pozri si stav diskoveho pola cez Storage manager. Pozri ci ti nebezi Data scrubbing a v casti Storage pool - Configurations si nastav "RUN RAID resync faster". To vyrazne urychli Data scrubbing ak ho mas zapnuty.
Ak to robi indexovanie, tak by som skusil spustit ho nanovo, mozno sa spamata.
Smoukey
Expert
Expert

Mám tam momentálne iba jeden 3TB WD RED HDD. Mimochodom, nejakú radu na parťáka, ktorý sa teraz vyplatí? ideálne aj 6 TB. A neviem čo je Data Scrubing :nono:. Teraz som to pozeral a indexovanie už skončilo. Mal som vypnutý plex, potom som ho zapol lebo som to cezeň skúšal pustiť a indexoval asi 4-5 dní. Večer to skúsim zapnúť znova. Je nejaký rozdiel medzi tým, či to pustím cez dlna alebo DS Video?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Ked to ide cez DS Video tak NAS robi transcoding. Cez DLNA ti NAS iba poskytne pristup k suboru a o spracovanie videa sa stara vyhradne TV. Tym padom mozes mat "slabe" NASko a treba ti iba normalnu smart TV. Problem moze nastat pri specialnych kodekoch, ale men zatial TV prehrava 99% veci.
Data scrubbing sa pouziva pri RAID, jednak pri pridani noveho disku alebo potom ako kontrola. RAID moze casom degradovat a ked sa data necitaju, tak sa nakoniec moze stat, ze niektore sa nepodari precitat vobec. Pri Data scrubbing sa overuje cele pole a chyby sa opravuju este kym je z coho. Bezne to trva aj par dni pretoze Synology ma defaultne nastavenu malu rychlost, aby to neovplyvnovalo vykon. Pri jednom disku to vsak nema vplyv a asi sa to ani neda zapnut.
Co sa tyka druheho disku, tak ja som nedavno dokupoval 4 TB WD RED, vysiel mi cenovo najvyhodnejsi pretoze oproti 3 TB je tam minimalny narast ceny a 1 TB navyse sa vzdy zide. Rozmyslal som aj nad Seagate Ironwolf, ale tie mali nejaky problem s firmware ci co, tak som ostal pri klasike. Mam 3x3 TB a 1x4 TB WD RED. Najstarsi disk ma 33000 hodin, zatial 5 zlych sektorov a nepribudaju. Dalsie dva disky maju po 18000 hodin a bez problemov.
6 TB by som na tvojom mieste kupil iba v pripade, ze v dohladnej dobe uvazujes bud o vymene NAS za 4 diskove a kupe druheho 6 TB disku do mirroru. Disk moze odist kedykolvek aj novy a prist o tolko dat nepotesi.
Smoukey
Expert
Expert

Pozerám práve alzu a WD RED 4TB za 133€ a Seagate Ironwolf 6TB za 180€. WD 6TB stojí až 228€. To už by sa ozaj oplatil ten Seagate rovno. O akom probléme hovoríš? Myslíš, že sú nekvalitnejšie? Ten môj WD RED čo mám v NAS teraz má 23 500 hodín a zatiaľ 0 vadných sektorov. Ale plný je na 94%. O výmene NAS určite uvažujem, ale asi teda počkám na novú radu 220+/221+ resp. Rovno potom 4 šachtové... Odrádza ma kupovať 2 roky starý produkt, keď to 216j mi v podstate ešte slúži a 4K kontent nutne nepotrebujem. Hádam tento rok/ začiatkom budúceho pri vydaní DSM 7 refreshnú aj tieto NAS a potom do toho pôjdem. Keď hovoríš, že tebe to šlapalo bez problémov, skúsim sa s tým pohrať. Každopádne veľmi pekne ďakujem za rady :wink:
Gothar
Moderátor
Moderátor

Netrufol by som si povedat, ze su nekvalitnejsie pretoze to nemam potvrdene datami alebo recenziami. Len si pamatam ze v decembri ked som to riesil som narazil na nejake uzivatelske recenzie alebo clanky a tie ma od IronWolfu odradili. Ale uz si fakt nepamatam ci to boli nejake statistiky spolahlivosti alebo nieco ine. Kolega ma 2 a hovori ze su dost hlucne pri parkovani hlaviciek, mne by to nevadilo, pretoze NAS mam v samostatnej miestnosti. Tebe by to mohlo vadit ak mas NAS pri TV. A to sa vraj dalo vyriesit upgradom firmware.
Inak WD RED 6 TB sa da kupit aj za 202 € z Datacompu: https://datacomp.sk/wd-red-3-5-6tb-5400 ... 82941.html
Ja mozem len prehlasit, ze mam dobre skusenosti so Synology a WD Red, preto sa tych znaciek drzim.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

6TB Red ma Gigastore za 187 eur: https://www.gigastore.sk/western-digita ... 6mb-cache/ Pripadne si viem do NAS predstavit aj Purple radu, tu je 6GB za 165 eur: https://www.gigastore.sk/35-sata/wd-6tb ... 0rpm-64mb/
bondro
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa bondro »

myslite, že by bolo rozumným riešenim kúpiť WD 12TB Elements Desktop, ktorý mám chytený na amazone za slušných 163€, vybrať disk a použiť ho v nas? Neviem aký typ disku sa použiva v týchto externych boxoch a či by bol vôbec na to vhodny.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Prakticky je jednoc o das do NASka. Ja mam nastavene NASko, aby ho po 30 min necinnosti uspalo. Takze v pripade, ze sa pripajam z TV na neho, tak zapne disk. Trva to sice zo 20 sekund kym sa preberie, ale nevadi. Ak pozriem napriklad jednu cast Dva a pol chlapa, tak tu si tusim celu nacachuje. V pripade dalsej casti je to hned pouzite, pretoze este neuspalo disk. Ak vypnem TV, tak zaroven sa po chvilke uspi aj disk. Mam to 4 roky, vo vypise smartu mi ukazuje na disku WD Red 3TB nabehanych 35 381, co by bola nonstop prevadzka za tie cca 4 roky, ale vacsinu casu je disk uspaty a nema ho co ani zobudit.

Aj ten Elements je mozne pouzit na prehravanie, trebars cez Sambu, FTP, urcite bude podporovat aj DLNA. Takze v tom nevidim problem. Elements vzhladom na cenu bude obsahovat zakladnu radu diskov a teda WD Green.

V neposlednom rade sa treba na to pozerat tak, ze je to stale len elektronika. Niektore disky maju poruchovost 0,3 percenta, ine maju 2 percenta. Ty mozes byt zrovna ten pripad, ze budes mat disk s najnizsou poruchovostou, aj tak ti o dva mesiace odide. Takze aj ked budes spekulovat nad niecim, aj tak to nemusi dopadnut podla tvojich predstav. Rolu tiez mozu hrat vykyvy v elektrickej sieti, skrat, blesk...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Zalezi do akeho NAS, do 2 diskoveho by to malo byt OK. Vyrobcovia ale tvrdia, ze disky urcene pre NAS su prisposobene na zvladanie vzajomnych vibracii ked je viac diskov pri sebe. Neviem vsak ci to niekto naozaj skumal.
Ja som pred casom skusil pouzit starsi disk Samsung (mal asi 10 rokov ale mal asi iba 3000 hodin), ktory som kupil ako externy - dal som ho do NAS ku trom ostatnym diskom a do pol roka odisiel takym sposobom, ze som z neho ledva stihol odkopirovat data (nebol v RAIDe). Nevykazoval chybne sektory, len ma raz rano zahltili maily z NASka, ze ma problem s citanim. Preto predpokladam ze sa pokazila mechanicka cast disku. Ci to bolo vekom alebo pritomnostou ostatnych diskov uz nezistim, ale kvoli bezpecnosti dat si radsej priplatim za WD Red.
Smoukey
Expert
Expert

Zdravím, ako som písal pred nedávnom do môjho NAS Synology 216j som dokúpil k 3 TB WD RED ďalší 6 TB WD RED. Momentálne sú v Synology Hybrid Raide. Tzn. mám kapacitu 3TB. Pôvodný 3TB WD RED bežal 3,5 roku bez problémov, s 0 vadnými sektormi. Po pridaní ďalšie disku sa mi na ňom ale asi po týždni vyhodil prvý vadný sektor, prešli dva týždne a už sú dva. Je mi jasné, že po 3,5 roku a 24495 hodinách je to normálne. Ale príde mi divné, že sa to začalo ukazovať tesne po pridaní ďalšieho HDD. Myslíte, že to môže spolu súvisieť? - vibrácie od druhého disku? Koľko vadných sektorov je ok? Mám ho tam nechať kým mi Synology ukazuje stav disku Normálny? Zároveň som po pridaní nového HDD nastavil aj pravidelné vypínanie NAS cez noc, okolo obeda sa zapne. To by životnosť HDD malo naopak predĺžiť. Či? Je lepšie to nechať bežať nonstop? Vďaka za pomoc.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Moze to byt kvoli tomu, ze pri rebuilde raidu sa nacitavali vsetky data a tym padom sa objavili aj starsie chybne sektory.
Ja mam teraz nastaveny pravidelny Data scrubbing (Storage manager > Storage Pool) 1x za mesiac. Bez toho sa moze stat ze sa v RAIDe objavia neopravitelne chyby a hrozi strata dat aj bez uplnej poruchy disku. Mam 4 disky a najstarsi uz ma nejake chybne sektory, pri Data scrubbingu mi to pravidelne hlasi chyby ale vzdy su opravitelne. Disk ma zatial 6 chybnych sektorov, prve pribudli niekedy v decembri a odvtedy to velmi nerastie.
Teraz uz nemam zdrojove clanky ale v tom case som nasiel info o tom ze pravidelny Data scrubbing staci na zabranenie vzniku neopravitelnych chyb citania, zaroven sluzi aj ako test "kondicky" diskov (samozrejmostou je aj pravidelny SMART). Ja som ten chybny disk zatial nechal bezat ale data mam zalohovane aj separatne.
Smoukey
Expert
Expert

Data scrubing je pre RAID 5 alebo SHR pre 3 a viac diskov. Ja mám dvojšachtové DS216j. Spustil som S.M.A.R.T a nechám to tak. Keď ten HDD umre, kúpim ďalší. Mám to v SHR tzn. o dáta neprídem.
mikioko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa mikioko »

Určite ste zachytili správu o tom ako Western Digital úmyselne zamlcal, že v diskoch radu RED začal používať technológiu zápisu SMR. Preto sú není vhodné použiť do NAS. Mne sa ale teraz naskytla možnosť veľmi dobrej kúpi 2 x 6 TB wd red, práve z tejto novej série SMR.
Používate niekto aj napriek tomu tieto disky model.oznacenie končí EFAX v Synology?
Ide o domáce nenáročné použitie. Viac menej sa k dátam len pristupuje a malo kedy zapisuje. Na nete píšu viac menej len o znížení výkonu. Niekto ale mal problém aj pri rekonštrukcii raid pola.
vald
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa vald »

Ja som riešil nedávno dilemu Synology vs WD My Cloud EX2 Ultra a prednosť som dal WD. Získal o niečo lepší výkon ale musel som oželieť niektoré prídavné funkcie ktoré má zase Synology. Navyše som aj čosi ušetril, ale výberu neľutujem. Aj mne išlo o hlavne o zdieľanie filmov a multimédií a na to je WD úplne postačujúci. S dvomi 4TB HDD WD Red to šľape úplne perfektne.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

Ja ako NAS pouzivam raspberry pi 4 s externym hdd. Asi to nie je take easy na setup ako tie ine riesenia ale na pomer cena/vykon/rozmery/spotreba to je asi najlepsie
robo1152
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa robo1152 »

ahojte, sorry že oživujem staršiu tému, ale asi lepšie ako zakladať novú, viete poradiť nejaké schopné disky do Synology NAS? v podstate po skoro 6 rokoch mi naraz odišli obe WD Red plus disky (našťastie sa z nich ešte dalo čítať, tak sa podarilo zachrániť disky), mali nabehané cca 14500 hodín, je niečo schopnejšie čo by vydržalo do budúcna viac? čo pozeram recenzie na tie WD čo som mal aj na aktuálne Redky, tak je tam kopa skúseností kde padli klakli po dvoch rokoch, tak neviem či som ešte nemal šťastie že podržali skoro 6 rokov
Napísať odpoveď