Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Diskusie na politické témy...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Príspevok od používateľa wladas »

Zadarmo urcity pocet nadcasov? Co je to za sprostost? Pokial viem tak nadcasy mozes mat nariadene ale musia byt preplatene. Otrokarstvo bolo zrusene pokial viem.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

wladas napísal:Zadarmo urcity pocet nadcasov? Co je to za sprostost? Pokial viem tak nadcasy mozes mat nariadene ale musia byt preplatene. Otrokarstvo bolo zrusene pokial viem.
Tak vies zle :) V zmluve mozes mat dohodnute, ze 150 hodin nadcasov rocne su zohladnene v mzde.
Animorph napísal:Môže ma zamestnávateľ nechať doma na 60% niekoľko dní do mesiaca aj keď s tým nesúhlasím ? Vraj s tým súhlasili odbory. Žiadna kolektívna zmluva neexistuje. Paradox je, že objem práce narastá, vraj keď nestíhame, máme ťahať nadčasy. Nejde mi to dokopy. Na jednej strane nás chce nechať doma a na druhej máme ťahať nadčasy (zadarmo). Príde mi to tak, že firma využíva situáciu...
Neviem ake su posledne zmeny, ale myslim ze pri tych 60% to musia schvalit aj odbory a nie kazdy zamestnanec zvlast. Ale to ze ste doma a dalsi den tahate nadcas mi pride trochu divne. Ked budes mat dohodu tak daj viac info :)
Animorph
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Animorph »

Hej odbory to vraj schválili. Nechápem aký majú význam, keďže zatiaľ mi len uškodili. Čiže vyzerá to tak, že mám zviazané ruky. Každopádne dohodu s odbormi mi stále neukázali, tak čakám :)
Máme nadstav ľudí (už dva roky, to je fakt) a nechú prepúšťať pravdepodobne, tak takto sa snažia šetriť. Vyzerá to tak, že sa skladám na mzdu nadbytočným kolegom. Alebo kolegovia sa skladajú mne :smt059

edit: pripájam dohodu s odbormi, vymazal som podpisy, mená a názvy

https://imgur.com/3UYbWAv

//autoeditácia príspevku (07 Apr 2020, 18:03)
Fascinuje ma tá veta: "Za týmto účelom zamestnávateľ bude prideľovať prácu zamestnancom v obmedzenom rozsahu".
Chápem tomu správne, že mi má prideliť menej práce ?
Dám šéfovi na stôl popis pracovného miesta a nech mi vyškrtne, čo nemám dočasne robiť ? :D Predsa logicky nemôžem poberať 60% mzdy za 100% objem vykonanej práce. Alebo moje uvažovanie je pomýlené ?
wladas
Redeemer
Redeemer

Neviem konkretne ako ale urady by im za toto urcite klepli po prstoch. Uplna nezmyselnost. Aj tak mi to nevychadza lebo:
Animorph napísal:Čiže povedzme pri 1000 eurovej mzde, dostaneš 900. Firma 100 ušetrila.
Sice usetri na vyplate 100€ ale nebudes aktivny viac. Proste ti zaplati za den 60% ale ty nic neurobis. A nadcasmi "zadarmo" to podla mna nedozenies.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

PPS Detva sa už začalo hromadné prepúšťanie.

Bolo treba zaviesť radikálne plošné opatrenia ako okolité krajiny a iné krajiny EU a aj pre veľké firmy, aspoň keď tu Matovič nechce 30%-nú nezamestnanosť.

Všade počuť už len prepúšťanie a prepúšťanie. Bolo by na čase aby sa vláda zobudila.

V Rakúsku tento týždeň už dosiahli takú úroveň nezamestnanosti, akú mali naposledy po druhej svetovej vojne, a toto už je niečo. Oni sú úplne inde ako my, a aj tak.
Animorph
Expert
Expert

Ono ten nadčas za normálnych okolností pre mňa nie je problém, keďže ho mám zmluvne dojednaný. Beriem to tak, že mám ho "zahrnutý" v mzdovom ohodnotení. Nikto mi nedržal zbraň pri hlave, keď som zmluvu podpisoval :)
Problém vidím v tých 60% a následných prípadných nadčasoch. Resp. v tom, že nejaké odbory rozhodujú za mňa. Hlavne, keď mi objem práce neklesá.
Ale chyba bude asi aj u môjho nadriadeného, že proste sa chce vopchať riaditeľovi do zadku a ukázať mu čísla, ako sa mu podarilo ušetriť na oddelení. Každopádne dopad na morálku je celkom masívny. Mesačné mzdové náklady sú 250k. Po tom, čo administratíva zostane doma 4x na 60% v rámci mesiaca, ušetrí firma cca 8k. Je mi až smiešne, že im stojí 8k za ten dopad na morálku. Nikdy nebol problém spraviť niečo navyše... a toto sme dostali za odmenu :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Toto je vseobecne problem pri efektivnych opatreniach na setrenie ze sa nemysli na moralku zamestnancov ktorych sa to dotkne. Osobna skusenost.

Cesar - stat ale nema bezodny statny rozpocet na rozdavanie.
Cesar
Addict
Addict

Tak nemecká vláda sa zbláznila a ešte to aj schvaľujú top ekonómovia, že za rok môže im stúpnuť štátny dlh z 60% až na 80-90% HDP a ešte to aj schvaľujú. Nehovorím, že čím viac dlhu tým lepšie ale asi toto niečo znamená.

Toto je ako keby ti horel dom a pozeráš že bude vysoký účet za vodu pri hasení tak radšej necháš vyhorieť dom aby si nemal vysoký účet za vodu, nie je to veľmi logické.

Budem zvedavý ako budú splácať úroky domácnosti, keď tu môže byť čoskoro nezamestnanosť akú sme tu od prevratu nemali. A čo som ja počul v mojom okolí tak všade sa prepúšťa.
wladas
Redeemer
Redeemer

Dom je ale sukromny a vodu platime my vsetci. Porovnavat uplne hocico s Nemeckom ktore ma jednu z najlepsich ekonomik na svete je uplne mimo logiky.
Cesar
Addict
Addict

My sme múdrejší, aj preto sme tam, kde sme. Treba nasledovať nejakú tretiu ligu. :)

V USA každý dostal 1000 usd alebo koľko na ruku. To oproti nám je aj Trump veľký komunista a domov kapitalizmu USA je oproti nám ako sovietsky zväz. :lol:

https://fortune.com/2020/03/17/trump-mn ... ncy-funds/
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

z tych 1000 USD sa 90 % vrati do ekonomiky USA behom tyzdna
wladas
Redeemer
Redeemer

Veru. Mali by sme zrusit dlhovu brzdu, nabrat pozicky s odkladom splacania 50r. Kazdy na ruku 5000€ nech niesme amateri. Splacat to uz budu dalsie generacie, ich problem. Problem solvet :-D
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Animorph napísal:Fascinuje ma tá veta: "Za týmto účelom zamestnávateľ bude prideľovať prácu zamestnancom v obmedzenom rozsahu".
Chápem tomu správne, že mi má prideliť menej práce ?
Dám šéfovi na stôl popis pracovného miesta a nech mi vyškrtne, čo nemám dočasne robiť ? :D Predsa logicky nemôžem poberať 60% mzdy za 100% objem vykonanej práce. Alebo moje uvažovanie je pomýlené ?
V tomto pripade to bude asi: Obmedzeny rozsah = pocet odpracovanych hodin za tyzden. Teda 2 dni si doma, tak za ne dostanes len 60% a 3 dni pracujes normalne za 100%.
Animorph napísal:Hej odbory to vraj schválili. Nechápem aký majú význam, keďže zatiaľ mi len uškodili. Čiže vyzerá to tak, že mám zviazané ruky.
Nie su odbory ako dobory :nono: Ale povedal by som, ze taketo kroky by mali byt prerokovane aj s beznymi clenmi. Ale ako to u vas funguje netusim, ani to ci vobec si clenom.
Animorph napísal:pripájam dohodu s odbormi
Nie celkom sa mi zda to co tam je popisane, hlavne udalosti vyssej moci. Co je podla toho co pises jediny dovod na zaklade ktoreho vam skracuju pracovny tyzden. Preto taka otazka, urcite nemate znizenu vyrobu?
Animorph napísal:Problém vidím v tých 60% a následných prípadných nadčasoch. Resp. v tom, že nejaké odbory rozhodujú za mňa. Hlavne, keď mi objem práce neklesá.
Spominal si aj administrativu. Neviem ake mas pracovne zaradenie, ale kludne to moze byt kvoli ludom, ktori robia nieco uplne odlisne. Aj ked v takom pripade by by sa obmedzenia mali tykat len vybranej skupiny ludi(to je tiez spomenute v tom dokumente co si poslal).
Animorph napísal:Mesačné mzdové náklady sú 250k. Po tom, čo administratíva zostane doma 4x na 60% v rámci mesiaca, ušetrí firma cca 8k. Je mi až smiešne, že im stojí 8k za ten dopad na morálku.
A od statu nedostavaju nic?
Cesar
Addict
Addict

wladas napísal:Veru. Mali by sme zrusit dlhovu brzdu, nabrat pozicky s odkladom splacania 50r. Kazdy na ruku 5000€ nech niesme amateri. Splacat to uz budu dalsie generacie, ich problem. Problem solvet :-D
Dobro rozprávaš, nalej si. :lol:
Animorph
Expert
Expert

V tomto pripade to bude asi: Obmedzeny rozsah = pocet odpracovanych hodin za tyzden. Teda 2 dni si doma, tak za ne dostanes len 60% a 3 dni pracujes normalne za 100%.
Vysvetliť sa to dá hociako, zmysel dáva aj to, čo ty píšeš. Každopádne by to malo byť jednoznačne napísané.
Nie su odbory ako dobory :nono: Ale povedal by som, ze taketo kroky by mali byt prerokovane aj s beznymi clenmi. Ale ako to u vas funguje netusim, ani to ci vobec si clenom.
Nie som členom. Ono s odbormi to je tak, že management ich strašne chcel utajiť. Jediná zmienka o odboroch je na nejakej nástenke niekde... Vraj si to nejaký traja, štyria operátori založili...
Nie celkom sa mi zda to co tam je popisane, hlavne udalosti vyssej moci. Co je podla toho co pises jediny dovod na zaklade ktoreho vam skracuju pracovny tyzden. Preto taka otazka, urcite nemate znizenu vyrobu?
Aktuálne predaje a výhľad podľa objemu objednávok v systéme ( https://imgur.com/VnVxUke ) - silný apríl, slabší máj/jún. Je predpoklad, že máj/jún sa posilní - dosť zákazníkov si posiela objednávky 2-3 týždne dopredu. Koniec minulého roka bol taktiež slabší. A nebol ešte žiadny Covid 19.
Spominal si aj administrativu. Neviem ake mas pracovne zaradenie, ale kludne to moze byt kvoli ludom, ktori robia nieco uplne odlisne. Aj ked v takom pripade by by sa obmedzenia mali tykat len vybranej skupiny ludi(to je tiez spomenute v tom dokumente co si poslal).
Pracujem tiež v administratíve, objem mojej práce nezávisí od nikoho, ani od predajov. Reporting, štatistiky a podobne. Na moju otázku nadriadenému, že prečo sa to týka aj mňa mi bolo povedané, že "všetci sme na jednej lodi" :D
A od statu nedostavaju nic?
Vraj našej firmy sa to netýka, prečo netuším.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Cesar napísal:V USA každý dostal 1000 usd alebo koľko na ruku. To oproti nám je aj Trump veľký komunista a domov kapitalizmu USA je oproti nám ako sovietsky zväz. :lol:
Az na to, ze tych 1000 dolarov im nepokryje ani mesacne najomne za byt a to tie peniaze nedostanu hned, najskôr ak podaju danove a tam je nejaka lehota kedy ti to vyplatia, to su na tom v takom cesku 100x lepsie, 25tisic kazdemu a to uz je uplne nieco ine, to im na nejaky chod vystaci aj par mesiacov.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

niekolko mesiacov? a ty vies, ze je to v prepocte menej ako 1000 euro?
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Animorph napísal:Vysvetliť sa to dá hociako, zmysel dáva aj to, čo ty píšeš. Každopádne by to malo byť jednoznačne napísané.
Podla mna to je dost jednoznacne :D
Animorph napísal:Nie som členom. Ono s odbormi to je tak, že management ich strašne chcel utajiť. Jediná zmienka o odboroch je na nejakej nástenke niekde... Vraj si to nejaký traja, štyria operátori založili...
To ma potom nejako extra neprekvapuje, ze si o tom nevedel. Sprav idla to je sice tak, ze odbory riesia problemy vsetkych zamestnancov, ale na druhej strane to ber aj tak, ze budu presadzovat hlavne zaujmy svojich clenov a nie niekoho, koho to mozno vobec nezaujima, alebo presadzuje zaujmy sapolocnosti lebo z toho ma nejaky benefit. A ak sa popytas, tak urcite sa da zistit, kto je vo vedeni odborov(mala by to byt verejna informacia, na rozdiel od radovych clenov)

Ten prehlad objednavok nedokazem posudit, ale kazdopadne vyrok "vsetci sme na jednej lodi" sa mi nie velmi pozdava, ak mas prace rovnako ako predtym. Kludne ukaz sefovi ten papier co podpisali a upozorni ho na to, ze mas stale rovnake mnozstvo prace. Fakt tam vidim len tu vyssiu moc. Inak mi este zislo na um, ci nie je budova v niektore dni zavreta a nevykonavaju dezinfekciu alebo nieco take?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

v Usa su obrovske rozdiely v nakladoch na zivot. Tych 1000usd su nejake peniaze niekde v Nebraske ale v Los angeles to je ledva mesacne najomne nie velkeho bytu v nie top stvrti..

Animorph

nie si v odboroch? chyba..
Animorph
Expert
Expert

Ja hlavne chcem presadzovat moje záujmy sám. Nepotrebujem aby ma zastupovali a rozhodovali o mne odbory. Veď nech si zastupujú svojich členov. Je pre mna nelogické aby zastupovali aj nečlenov... Ale to nezmením.
Takisto vedenie odsúhlasilo plošné navyšovanie platov o nejakých 7%. Odbory pýtajú 10%. Výsledok ? Firma sa nechystá povoliť, čiže nemáme ani tých 7%. A mne aj ostatným "utekajú" peniaze už tretí mesiac...
V minulosti bolo každoročné plošné navyšovanie bežné, len to neexistovali u nás odbory.
Fakt nevidím na nich nič pozitívne. A určite nie vo firme, ktorá ma 150 zamestnancov.

Mal som dnes menšiu výmenu názorov so šéfom, argumentoval tým, že veď nikdy som nebol na 100% vyťažený :D Čo je síce pravda, ale nie je to tak úplne môj problém. Mám nejaký popis pracovnej pozície, kde sú špecifikované úlohy, ktoré vykonávam na 100%. To že, dané úlohy stihnem skôr, je len a len moja šikovnosť (excel, makro power). Ale tak šéfova predstava je očividne taká, že budem manuálne prerátavať všetko na kalkulačke a radšej rovno 3x, aby som pôsobil, že som strašne vyťažený.
Dokonca som prebral istú časť práce po kolegovi, ktorú nemám ani špecifikovanú. A toto mám ako vďaku - 60%.
Napísať odpoveď